Elispot (iSpot Lyme) – ett borreliatest som kan fungera?

elispot
Dagens borreliatester i Sverige är inte tillförlitliga
Det är allmänt känt att ELISA, PCR och Western blot som enskilda testmetoder har både låg känslighet och specificitet för att identifiera borreliainfektion. För ett par år sedan utvecklades en effektivare metod som ännu inte används i Sverige.

Elispot
Elispot kallas även iSpot Lyme och verkar vara ett mycket tillförlitlig borreliatest med en känslighet på 84% och specificitet på 94%.

Dr. Bradley Bush beskriver fördelarna med det nya testet och varför det är mer fördelaktigt än de traditionella borreliatesterna.

500 patienter med konstaterad borrelia har undersökts
Forskare vid Pharmasan Labs har genomfört en grundlig litteratursökning och genomfört en studie med cirka 500 prover från diagnostiserade borreliapatienter med frisk kontrollgrupp som jämförelse.

Så här fungerar Elispot
I princip räknar Elispot antalet ”gammainterferonfläckar” som T-celler producerar vid en borreliainfektion. Immunsvaret mot borreliainfektion innehåller både B-cells och T-cellsaktivering. T-celler sensibiliseras till B. burgdorferiantigener och aktiverade T-celler producerar cytokinproteinet gammainterferon (IFN-γ) vid stimulering. Genom att identifiera IFN-γ som utsöndras av dessa T-celler kan Elispottekniken räkna de aktiverade T-cellerna. IFN-y detekteras sedan med användning av ett färgreagens. Detta ger ett mått på Borrelia burgdorferiaktiverade minnes-T-celler i det perifera blodet. Det är således T-cellsreaktionen som testet tar tillvara på (se ovan bild).

elispot 2

Felkällor elimineras
Källor till annan inflammation än borrelia kan också orsaka att ”IFN-y- fläckar” bildas. Detta tas hänsyn till och kompenseras genom ”size-gating”, som även sållar ut andra källor till inflammation som visas som mindre fläckar. Dessa anses vara ospecifika indikatorer på inflammation, och betraktas som bakgrundsstörningar.
Källa

I Europa går testet bl a att genomföra hos Arminlabs i Tyskland.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. det ät hög tid att sverige börjar använda sig av detta test så att inga fler liv förstörs och belastningar för samhället reduceras med sjukskrivningar och onödiga utredningar under åratal. Man blir så förbannad att det inte händer något till det bättre som skulle gynna både människors hälsa, sjukvård och samhälle i det här landet Hur svårt ska det egentligen behöva vara? Man skäms!

    Gillad av 1 person

    • Pauliette, när det gäller ME/CFS och även borrelia så bör man skämmas å Sveriges vägnar. Det är riktigt sorgligt vad dåligt Sverige är när det gäller dessa sjukdomar. Det är faktiskt en skandal!

      Vetenskapen ligger så långt efter.

      Gillad av 1 person

  2. Karin Goldring

    Du är guld värd Mats! Jag tror inte att någon annan i landet har så mycket kunskaper som du inom det här området. Egentligen borde du vara med på en läkarstämma och informera om vilka möjligheter som verkligen finns. Det skulle vara intressant om de kunde räkna ut hur mycket det har kostat samhället (oräknat mänskligt lidande) i form av sjukskrivningar, förtidspensioner, outnyttjad kompetens, mediciner, läkarbesök mm.
    När det gäller testet Elispot – vet du om det enbart är koncentrerat på borrelia eller kan de också se rester av tvar och legionella eller annat skräp?
    Och varför i herrans namn är svenska beslutsfattare och läkarkåren så långt efter? Jag hoppas verkligen att de gör något och att man inte ska behöva åka utomlands för att få diagnos och vård.
    Och – kan du tänka dig att göra någon sammanfattning där vi kan se vilka vi kan vända oss till för att få hjälp och hur vi ska gå tillväga?
    Det var mycket, men jag har blivit hoppfull efter ditt fantastiska arbete!
    Önskar dig och din familj allt gott och hoppas att din fru nu kan få adekvat behandling!!!!

    Gillad av 1 person

    • Hej och stort tack! Det finns Elispot för flera olika patogener, har inte alla i huvudet. När det gäller de som har kompetens och vill hjälpa har jag blivit ombedd att inte göra det då de är överbelastade. Ett sätt är att gå med i Svenska Borreliaföreningen. Då har man full access.

      Gilla

  3. Maria Bergman

    Intressant! Måste man ta prover från arminlabs innan man kan söka upp dr. x eller tar han samma prover? 😮

    Gillad av 1 person

    • Dr X tar inte emot fler patienter just nu. Det är förståeligt, då han inte mäktar med alla som har behov av att få bli friska.

      Han har ett enormt stöd, och alla förutsätter givetvis att han kommer att få behålla läkarlegitimationen. Han har räddat livet på flera människor. Jag har själv träffat honom. Jag vet att ingen annan i detta land kan så mycket som honom om borrelia och co-infektioner. Jag har läst på rätt så mycket och har varit i kontakt med flera professorer, läkare och forskare, inte bara i Sverige. Han är en gudagåva till alla de som drabbats av denna vidriga sjukdom. Jag står vid hans sida – fullt ut!

      Gilla

Lämna en kommentar