Vilka former av kronisk borrelia är erkända i Sverige?

I Folkhälsomyndighetens “Laboratoriediagnostik av borreliainfektion” framgår att olika former av borreliainfektioner kan resultera i kronisk borrelia.

Kronisk borrelia förekommer inte enbart som kronisk Akrodermatit (ACA) och kronisk artrit, utan även som sen (kronisk) neuroborrelios med persisterande symptom och med en varaktighet på över sex månader.

I Europa dominerar två arter av borrelia: Borrelia afzelii som orsakar cirka 60 procent av borreliainfektion  och B. garinii med drygt 20 procent. Andra arter som B. valaisiana och B. burgdorferi sensu stricto förekommer mer sällan utan dominerar helt på den nordamerikanska kontinenten. Alla bakteriearterna kan på stället för fästingbettet orsaka erytema migrans (hudrodnad). Typiskt för en B. afzelii-infektion är att hudrodnaden breder ut sig långsamt. Samma bakterie orsakar också kronisk akrodermatit (ACA), ofta med ett perifert nervengagemang, som inte ska förväxlas med neuroborrelios.

B. garinii är associerad med neuroborrelios och B. burgdorferi ss med ledinflammation, ofta som långvariga besvär i större leder (artrit), något som är vanligt i USA men ovanligt i Europa.

Särskilt om Akrodermatit (ACA)

2016-03-15 16.05.30

ACA rör sig om en kronisk hudsjukdom som utvecklas sakta under loppet av månader och år. Patienterna får blåröda hudförändringar där borrrelispirokerna “äter upp” underhudsfettet.

Biopsi kan vara aktuellt för diagnos.

 

Källor:

Laboratoriediagnostik av borreliainfektion, Folkhälsomyndigheten (2013)

http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/acrodermatitis-chronica-atrophicans-akroderm/

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=107

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Helena

    Men fy.. så har ju jag ! 😮😣😨
    Speciellt högra handen som jag märkt förändrats mer och mer under senaste året. Och min pappas båda händer såg riktigt hemska ut när han fortfarande levde.

    Gillad av 1 person

  2. Roland

    Intressant!
    Min tanke är, eftersom de ÄR olika till art, att de även också kräver olika behandlingsformer.

    Gillad av 1 person

    • C Olsson

      Japp, dom olika yttringarna behandlas faktiskt lite olika. Neuroborrelios (oavsett om det är stadium 2 eller stadium 3) behandlas med 2 veckors antibiotika i Sverige, men ACA (stadium 3) behandlas med 3 veckors antibiotika. Artrit är ovanligt i Europa.

      Gilla

  3. C Olsson

    Du har felciterat Folkhälsomyndigheten. ACA (dvs, akrodermatit skrivet med ”k”) är alltid stadium 3. Man behöver följaktligen inte skriva kronisk ACA, vilket Folkhälsomyndigheten heller inte har gjort. Men både neuroborrelios och artrit kan även vara stadium 2, dvs tidiga yttringar och därför (gällande neuroborrelios och artrit alltså) så lägger man till ordet ”kronisk” eller ”sen” när infektionen har pågått i mer än 6 månader. Eller lite enklare förklarat: en aktiv borreliainfektion (oavsett var i kroppen infektionen finns) som har pågått i mer 6 månader = stadium 3 (även benämnt kronisk eller sen borrelios).

    Gilla

  4. OK, det var olika stavningar på svenska sidor. Det fanns både med K och C. men som de flesta nog förstår är det kanske inte stavningen som är mest relevant i detta inlägg.

    Jag kände inte ens till ACA, dvs hur den yttrade sig. Frågan är hur stor andel av alla svenska läkare som känner till det…

    Gilla

    • C Olsson

      Jag förstår nog inte riktigt vad du vill säga med detta blogginlägg. Menar du möjligen att man kan lida av en långvarig borrelios utan att ha dom yttringar som Folkhälsomyndigheten nämnde? I så fall så håller jag definitivt med dig! 🙂 En kronisk (dvs, långvarig) B Afzelli-borrelios kan man ju ha låååångt innan man ens har utvecklat någon ACA, om man nu ens någonsin får detta symptom. Och att många lekmän inte känner till ACA kan faktiskt bero på att detta symptom överhuvudtaget inte nämns i ILADS riktlinjer.

      Gilla

      • C Olsson

        Svenska läkare bör dock känna till ACA, för detta symptom finns ju med i den svenska behandlingsrekommendationen. Har själv en vän som har blivit diagnosticerad med ACA av en svensk allmänläkare.

        Gilla

    • C Olsson

      Jättebra att du rättade det lilla felet, nu blev det fint. 🙂 Det är givetvis mycket bra att du informerar om vad begreppet kronisk borrelios står för i Sverige, samt sprider information om ACA.

      Gillad av 1 person

  5. Inger Holm

    Så där såg mina ben ut en blåaktig ton över båda benen,som läkaren på stod att det var för att jag var rökare och hade dålig blodcirkulation.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar