Debattinlägg om Borrelia som SvD nobbar

Svar från Svenska Dagbladet
”Jag förstår att ni har stora fysiska svårigheter, och upplever att vården inte hanterar det på ett tillräckligt bra sätt.  Om vi däremot ska gå in på orsak till sjukdomar, krävs det att någon expert tar upp kampen mot andra experter. Som lekman (dvs icke medicinskt utbildad) kan man ha åsikter om sjukdomar, men däremot får man inte den vetenskapliga tyngd som krävs för att komma med hos oss på SvD Debatt i sådana här frågor. 
Det är därför jag tackar nej till er artikel. 
mvh Carina Stensson, redaktör SvD Debatt”

Jag måste bara replikera på detta
Vilka är ”tillräckligt” medicinskt utbildade för att uttala sig om detta i Sverige? Nämn ett namn. Vem kan detta?  Det är ju det som är problemet. Det finns flera ”medicinska språkrör” som tycker än det ena och det andra, men de befinner sig tyvärr i en ”ankdamm” då de konsekvent vägrar ta till sig internationell forskning. Det finns en professor som vågar säga som det är, och det är Thomas Jaenson.

Thomas Jaenson har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka
”– Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.”
Källa: METRO 24 april 2016

Här är debattinlägget som Svenska Dagbladet vägrade att publicera
Sommaren är snart slut och många av oss har sannolikt varit exponerade för fästingar. De flesta vet att man kan få borrelia eller TBE av fästingar och att man bör vaccinera sig mot TBE om man vistas ofta i ett riskområde. Många känner till att borrelia botas av en antibiotikakur på 2–3 veckor, vilket också är sant om sjukdomen upptäcks i tid. Men det är inte hela sanningen. Fästingar kan också ge flera olika bakterieinfektioner samtidigt, och den sjukdom som detta ger är långvarig, invalidiserande, svårdiagnostiserad och fullständigt ignorerad av den svenska sjukvården.

Sjukdomen kallas på engelska ”lyme disease and co-infections” (borrelios och medinfektioner) eller ”multi-infection syndrome”. Synen på sjukdomen varierar från land till land. I Sverige anses den inte existera överhuvudtaget. I USA hade hälsovårdsmyndigheterna tidigare samma ståndpunkt som den svenska Socialstyrelsen. Men sedan hösten 2015 erkänner man sjukdomen och rekommenderar långvarig antibiotikabehandling i kombination med andra terapier. I Europa kan man få diagnos och behandling i Tyskland, Polen och Tjeckien. I Frankrike planerar en patientförening att stämma staten för otillräckligt erkännande av sjukdomen.

I Sverige får de sjuka diagnoser som utmattningssyndrom, ME/CFS (så kallad ”kronisk trötthet”) eller ingen diagnos alls. ME/CFS klassas som en neurologisk sjukdom utan känd orsak men med en lång rad olika och i vissa fall fullständigt invalidiserande symptom. Enligt vår uppskattning kan antalet icke-diagnostiserade eller feldiagnostiserade vara 10 000-tals personer. Av dessa är det många som inte själva vet vad de lider av. Det är välkänt att fler kvinnor än män drabbas av sjukdomen.

Sjukdomen kan uppvisa en mycket varierad och komplex symptombild beroende på var i kroppen bakterierna har fått fäste. De vanligaste symtomen är trötthet, huvudvärk, kognitiv nedsättning och ledbesvär. Symptomen uppträder ofta i anfall eller skov och kan vara så starka att patienten blir rullstolsbunden eller helt sängliggande.

I Sverige behandlas fästingrelaterade sjukdomar enligt riktlinjer som är flera decennier gamla, och den överordnade inställningen är att ingen kan ha en infektionssjukdom som inte går att påvisa med en vetenskapligt säkerställd testmetod. Men de tester som används i Sverige är väldokumenterat bristfälliga, och de kan inte heller användas vid alla de infektioner som kan vara involverade.

I de länder där man erkänner sjukdomen har man dels en stor uppsättning andra tester, dels gör man en noggrann och samlad klinisk bedömning av varje patient. Genom att systematiskt gå igenom sjukdomshistoria och symtombild i kombination med omfattande provtagning bedömer man vilka infektioner patienten har och anpassar behandlingen efter det. För att konkretisera: En patient kan till exempel vara smittad av Borrelia, TWAR och Bartonella, en annan med Borrelia, TWAR och Babesia. Många svenskar som lider av sjukdomen söker sig till Tyskland för vård. Där finns kliniker och laboratorier med lång erfarenhet av sjukdomen. Flera av de verksamma läkarna bedriver egen forskning kring sjukdomen. Men de tyska vårdgivarna lever också av sina utländska patienter som får stå för alla kostnader själva.

Samlat sett är den svenska situationen ohållbar. Det handlar om människor som periodvis är sängbundna 24 timmar om dygnet. Det handlar om människor med grava funktionsnedsättningar som blir friskförklarade av läkare och Försäkringskassa och därmed förlorar sin försörjning. Det är samhällsekonomiskt och mänskligt oacceptabelt. Nyligen fick en ny och farligare variant av TBE-viruset stora rubriker, och ”Taiga-fästingen” blev ett begrepp. Ja, den kanske blir ett framtida problem. Men den sjukdom som vi talar om finns här och nu och har redan drabbat en stor grupp svenskar som står helt utan vård i hemlandet.

För att den svenska situationen ska bli acceptabel krävs följande:
– Den svenska sjukvården med Socialstyrelsen i spetsen måste inse att sjukdomen existerar och agera därefter.
– De modernare och mera exakta tester som finns utomlands måste skyndsamt valideras och börja användas i diagnostiken.
– Svensk sjukvårdspersonal måste utbildas i diagnostisering och behandling av fästingrelaterade infektioner.
– En eller flera svenska specialkliniker bör inrättas.
– Svenska forskare måste ingå i den internationella forskningen kring fästingburna sjukdomar och verka för att utveckla nya tester och effektiva behandlingar.
– Allmänheten måste göras medveten om de potentiella riskerna med fästingbett.

Lisa Holm och Mats Lindström

Om artikelförfattarna
Lisa Holm är professor i svenska språket vid Lunds universitet. Hon insjuknade i borrelios och medinfektioner för drygt fem år sedan. Mats Lindström är chef inom Stockholmspolisen. Hans hustru insjuknade i borrelios och medinfektioner för drygt sju år sedan.

Observera att både Lisa och även Mats fru har blivit väsentligt mycket bättre av vård utomlands – inte genom den hjälp som ”medicinskt utbildade” i Sverige kan erbjuda.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Lars

    Så det är bara experter som får uttala sig i deras tidning. Vad finns demokratin och yttrandefriheten då ? Vad säger att experter alltid har rätt ? Farlig väg denna tidning valt för demokratin. Man kan ställa sig många frågor om de finns ekonomiska intressen bakom tidtagningens ställningstagande.

    Gillad av 3 personer

  2. Sandra Bäckström

    De e hemskt! Men precis så där de är 😡😡
    Hur ska de nånsin komma framåt om de är sådär.. Du är så KLOK Mats
    Å fortsätt kämpa framåt så fort nån nappar så kommer de hända saker…
    De e förjävligt, ska du behöva utbilda dej till ”nån som har rätt till att säga något” när du har betydligt mycke mer kunskap än massor av dom som har den rätten 😖😖😖😖😡 de gör mej arg förtvivlad besviken irriterad å frustrerad…
    De e därför de står stilla, de va precis sådär min läkare sa då ja bytte snabbt å berättade så som ja trodde ”har en läkare sagt de” nä men då är de ingenting värt 😦
    Hur ska vi komma framåt?!
    Hur?! Inser dom hur mycke tid du har lagt ner ?! Hur mycke kunskap du har.. Hur mycke längre vi skulle kunna komma om dom tillät / släppte efter bara litegrann 😢 bjud in dej till tv doktorn , far å knacka på å säg att du vill prata med han en stund 😉 haha…
    Maila han personligen… ❤️❤️❤️❤️

    Ja hoppas aldrig du ger upp ja Hoopas vi föralltid kan kämpa framåt tillsammans, ja önskar ja va piggare å orkade strida på samma sätt som du för detta!!

    Kram Sandra ❤️❤️

    Gillad av 2 personer

  3. Tommy Mårtensson

    Det är en mörkläggning av detta problem från svensk sida. Man för befolkningen bakom ljuset. Det är så liten risk att smittas står det i den dokumentation som Folkhälsomyndigheten ger ut. År 1909 var det en svensk läkare vid namn Afzelius som såg samband på hudförändringar och insektsbett. År 1935 upptäckte Hans Reiter spiroketer i tyska soldaters blod. År 1965 filmade Lennart Nilsson inuti människokroppen. År 2015 klarar inte Sveriges högriskenhet för infektioner av att diagnostisera borrelia eller dess co-infektioner. Jag skulle skämmas om jag arbetade där. Hälsningar från en som levt med Reiters Syndrom sedan år 1972.

    Gillad av 5 personer

  4. OCH experter har alltid rätt då ?
    Lekmän anses icke förstå då ?
    En sak livet lärt mig är att inte döma hunden efter håren 😉

    Gillad av 1 person

  5. Det finns bara ett sätt.
    Jag delar din text i mitt nätverk.

    Gillad av 3 personer

  6. Margareta Svanberg

    Jag grät när jag läste denna artikeln hela min familj och jag själv är drabbad! Man hoppas att detta ska komma fram till politiker och allmänhet hur det står till med vården Det är bedrövligt att inte SvD debatt upp ett sånt viktigt ämne!! Det är så många människor som r drabbade och har fått sina liv förstörda. Stor skam är vad det är!!!

    Gillad av 2 personer

  7. ajader

    Men det går känns ju väldigt märkligt! Är det verkligen så att det bara är proffsen som får sina insändare publicerade på SvD debatt? Alltså är det verkligen en regel som de alltid följer, eller är det något de godtyckligt de säger när det passar dom?
    Känner mig skeptisk 🤔

    Gillad av 3 personer

    • Casper

      Inte bara det, men vad har redaktören på SvD för ”expertis” för att kunna avgöra om Mats insänding är värd publikation eller ej!?

      Genom att sensurera Mats inlägg har redaktören själv fallit för det hon i sin höga visdom nyss lade domen på.

      Gillad av 1 person

  8. Sigrid

    Mycket märkligt att det när det gäller ett samhällsproblem så är det inte folkets upplevelser som gäller, utan experternas. Och när experterna saknas, som egentligen gör problemet, så är det tydligen helt ointressant. Trodde ju faktiskt att ett debattforum i en av landets största tidningar ville fånga upp problematiska frågeställningar ute i stugorna, liksom själva vitsen med ett debattforum i allmän media att folk ska få göra sin röst hörd. De där personerna med ”vetenskaplig tyngd” får ju höra av sig och kommentera när debattinlägget är infört…

    Gillad av 3 personer

  9. Åsa

    Trist. Speciell SVD hade väldigt hög medicinsk/journalistisk kompetens tills för några år sedan, då man skar ned i verksamheten. Nu är det mest affärer man verkar vara intresserade av. Det kanske finns någon frilansande vetenskaps/medicinjournalist där ute som vill bita tag i frågan? Kolla också gärna med Magasinet Filter, de jobbar med djuplodande reportage inom alla möjliga och omöjliga ämnen.

    Gillad av 2 personer

  10. IngelaL

    Ett debattinlägg är väl sällan eller aldrig skrivna av ”experter”, vistt händer väl det oockså men ingen annan tidning jag vet har som policy att endast ta emot debattinlägg av ”sk experter” för då skulle det inte bli en debatt och det är också emot policyn i den sk demokratin vi har!!

    Gillad av 1 person

  11. affabro

    ”Det är en mörkläggning av detta problem från svensk sida. Man för befolkningen bakom ljuset. Det är så liten risk att smittas står det i den dokumentation som Folkhälsomyndigheten ger ut. År 1909 var det en svensk läkare vid namn Afzelius som såg samband på hudförändringar och insektsbett. År 1935 upptäckte Hans Reiter spiroketer i tyska soldaters blod. År 1965 filmade Lennart Nilsson inuti människokroppen. År 2015 klarar inte Sveriges högriskenhet för infektioner av att diagnostisera borrelia eller dess co-infektioner. Jag skulle skämmas om jag arbetade där. Hälsningar från en som levt med Reiters Syndrom sedan år 1972.”
    Här har vi historiken på plats. Tydligare kan det inte bli att man för befolkningen bakom ljuset.

    Gillad av 2 personer

  12. Ann-Christin Björklund

    Tillhör den gruppen som sökt hjälp i Tyskland. Trodde allvarligt talat att det var vi som var experterna, vi som varit sjuka i så många år och nu även lärt oss hur vi ska bli friska .Om inte socialstyrelsen och andra berörda tar sitt förnuft till fånga och börjar ta itu med denna sjukdom så kommer det att ta en ände med förskräckelse.Verkar märkligt att man inte kan ta tag i detta. Här ligger en hund begraven.Från mig som är på väg att bli frisk. Annki.

    Gillad av 3 personer

  13. Amie

    Men om inte experterna dvs infektionsläkarna och forskarna vill uttala sig, vem ska då göra det? Patienterna får ju tydligen inte göra det. Ska vi fortsätta och tiga ihjäl problemet tills halva befolkningen drabbats av ”okända sjukdomar” eller autoimmuna manifestationer som läkarna inte vill befatta sig med.

    Gillad av 2 personer

  14. Åsa

    Otroligt att ni inte kan ta upp detta. , expertisen och hjälpen fins utomlands, men Sverige vägrar titta på detta. Det är väl en väldigt viktig debatt att ta upp.

    Gillad av 2 personer

  15. Hans-Gunnar Gustavsson

    Hej Maria, (Redaktionschef o stf. chefredaktör SVD).

    Att ni nobbar artikeln om Borrelia tycker jag är tråkigt och anmärkningsvärt. Att hävda att Mats Lindström är lekman inom området för att han inte har medicinsk utbildning är beklagligt. Det finns ingen i Sverige idag som har mer fakta och koll om vad som händer inom området Borrelia i Sverige eller internationellt.

    Det som sker i Sverige idag är en patientskandal av stora mått, när Socialstyrelsen och sjukvården inte ens vill lyssna eller undersöka vad forskning i övriga världen kommer fram till. Vill ni inte ta in denna artikel borde ni istället sätta några ”grävande journalister” på att undersöka varför den svenska sjukvården agerar som den gör, vilka argument man har och varför man inte vill följa den internationella utvecklingen, dessutom intervjua människor som har drabbats. Jag är övertygad om att ni kommer att bli förvånade över resultatet.

    Visa lite mod och släpp fram Mats artikel, han håller på att bli ett aktat namn internationellt inom det här området.

    Med vänlig hälsning
    Hans-Gunnar Gustavsson

    Gillad av 2 personer

  16. Lars W

    Mycket bra inlägg/initiativ och mycket märklig argumentation av SvD. Vad är problemet? Det framgår tydligt vilka som skrivit inlägget och SvD:s läsare måste väl anses kapabla att läsa. förstå och bedöma innehållet. För övrigt kan väl dessa så kallade experter ges möjlighet att bemöta, tillrättalagda eventuella faktafel (som jag inte kan se att det finns några) och vid behov gå i svaromål. Det är väl det som är en DEBATT eller? Bedrövligt SvD!

    PS.
    Kronisk borrelia (i betydelsen aktiv borreliainfektion som pågått >6 månader) är ju erkänd numera i Sverige (sedan folkhälsomyndighetens rapport 2013),. Däremot tror jag att majoriteten av svenska läkare och berörda myndigheter helt kört huvudet i sanden när det gäller de mycket svåra problem som vissa får i samband med sjukdomen ev inklusive medinfektioner och de monumentala brister som då tycks finnas i rekommendationer och metoder när det gäller diagnostik och behandling. Jag såg siffror i en fb-grupp häromdagen som indikerade ca 50% risk för behandlingssvikt vid behandling av kronisk borrelia enligt gängse (t ex svenska) behandlingsrekommendationer enligt tyska experter. Och det kräver att man först fått diagnosen. Träffsäkerheten för diagnosticering med ELISA varierar mellan 30% och 90% beroende på vem man frågar. Bara spannet pekar ju på att detta uppenbarligen inte är någon exakt vetenskap. Detta är mycket alarmerande siffror om de stämmer, eller hur? När är man kvalificerad som ”expert” enligt SvD?

    Gillad av 2 personer

    • Lars W

      … och jag sällar mig självklart till de som rörs, imponeras och inspireras av ditt idoga arbete med detta Mats!

      Gillad av 2 personer

    • Lars W

      …och jag såg precis i nämnda fb-grupp att kronisk borrelia i ovan nämnda betydelse faktiskt ALLTID gällt (eller åtminstone sedan 1987). Då är det ju ännu mera anmärkningsvärt att man inte kommit längre med detta och att medvetenheten i Sverige tycks tämligen obefintlig. Det är ju faktiskt 2016 nu. Vad gör våra experter? Vad gör våra grävande journalister? Varför får man inte publicera detta på SvD debatt?

      Gillad av 2 personer

    • Lars W

      Jag menar så klart att det är DEFINITIONEN av kronisk borrelia som verkar ha funnits länge. Medvetenheten om dess verkningar och de problem den kan innebära verkar dock fortfarande vara tämligen låg eller närmast obefintlig enligt min personliga åsikt.

      Gillad av 2 personer

  17. Anette Eriksson

    Mycket bra skrivet och KATASTROF för alla som insjuknat i dessa fästigburna sjukdomar och som är mer eller mindre svårt sjuka. Eller redan har avlidit. För att inte tala om kostnaderna för samhället i form av människor i arbetsför ålder som inte kan jobba. Min man fick antagligen borrelia för många år sedan, även co-infections, och nu Parkinson. Hade vår ”fantastiska”, hmmm, svenska sjukvård varit insatt i ämnet hade vårt liv inte slagits i spillror, både praktiskt och ekonomiskt. Ja – jag är bitter och Ja – det är märkligt hur många välutbildade, välavlönade läkare som inte ens kan tänka sig att erkänna att långvarig borrelia finns. Inte ens om man ger dem direkta ledtrådar. Istället raljerar man över patienten. Har hänt allt för många gånger, tyvärr. När kommer även Sverige att börja anamma nya behandlingsdirektiv ?

    Gillad av 2 personer

  18. Detta är skandal. Mitt barnbarn, en tonåring, aktiv fotbollsspelare och vid sidan om detta ridning som hobby. Nu en zombie med värk, trötthet m.m. Fått diagnos i Tyskland – borrelia, erlicihia och tvar. Efter 2 års lidande. Diagnos i Sverige tonårströtthet , skoltrötthet, överkänslighet, näringsbrist m.m. Fick diagnosen neuroborrelia på en privat klinik och behandlades med 2 veckors antibiotika, vilket är alldeles för litet.. Kämpar på med skolgång trots besvär. När ska Svensk sjukvård inse att man måste ta detta på allvar!

    Gillad av 2 personer

  19. Casper

    Om du behöver underskrifter och stöd för en liknande artikel i framtiden, så fråga bara oss sjuka här på bloggen. Jag tror vi alla när som helst är villiga at underskriva inlägg av dig. Vet inte om det hjälper, men en lång lista med namn skulle man tro väcker redan lite uppmärksamhet, om det inte annars duger för tidningsredaktörer som lider av kognitiv dissonans.

    Gillad av 2 personer

  20. Disse DJEVELSKE infeksjon sykdommar,som kommer av flåttbitt,vil sannsynlig bli ” anerkjent ” om 1 eller 2 genrasjoner.Jeg har vært i DJEVELENS forgård f.o.m mars 2010 t.o.m. slutten av Mai mnd 2016.Nå gjenstår ” bare ” Cyster på nyrene.Lungeefysem.Innflamasjonutslett.Sopp.Samt skremmande dødsangst og.80% av blodprøvene fra labratoriene har og er utanfor referansenivå.Jeg hoppas helse og legestanden, som inte tar alle de som langt på vei har fått sina liv TOTALT ØDELAGT,rekker og lesa om hvor feil de tok.Noe som vil framkomma i HISTORIEBØKENE.En historie som disse helseforetakene og Div leger,vil skjemmes av,noe som de har fullt fortjent.En liten liten historie til slutt:Jeg traff en liten jente på 14 år i Oslo på LAB1, i forbindelse med blodprøvetakning som skulle sendes til Tyskland for testing av borrelia.Øynene hennes stirret tomt og på mitt spørsmål om hvordan hun hadde det,svarte hun.” jeg vil ikke leve lenger,for jeg har vært sjuk siden jeg begynte i 2 klasse på skolen,og har ingen venninner lenger,og jeg orkar ikke gå ut,så jeg sitter kun på pc`n på mitt rom.Mine familie tror jeg bare er lat..!!!Da begynte vi begge og grine,og jeg lurer enda på hvordan det har gått med den lille jenta.Dette var i august mnd 2013,Mon tro om hun er blitt frisk,eller har valgt å ta sitt liv,lurar og lurar på dette ofte..Mvh Olej

    Gillad av 1 person

  21. Christina Larsson

    Varit sjuk i 35 år nu och sedan 30 diagnos med Fibromyalgi, kronisk trötthet, IBS, Hypothyreos med Hashimoto och en rad andra symtom som tinnitus, födoämnes intoleranser, Sömnstörningar och mycket överkänslig för ljud dofter.. Har ”haft” borrelia 3 gånger men aldrig blivit tagen på alvar utan fått antbiotikakur i 10 dagar..sen var det bra med det…
    Detta är ett livslång lidande som ingen människa ska behövs dras med och inget hade gjort mig gladare om sjukvården kunne börja ta detta på allvar..
    Vart vänder man sig för att ta prover på Borrelia,Tvar,Erlichia ?

    Gillad av 2 personer

    • Om man har en persisterande polymikrobiell infektion kan det vara svårt att identifiera pågående infektion med dagens provtagningsteknik som svensk sjukvård har tillgång till.

      Många skickar prover till tyska labb, exempelvis Arminlabs, Infectolab mm.

      Utan att ha vetenskapligt belägg för det så antar jag att de har generellt högre sensitivitet på flertalet prover, men också en större risk för falsk positivitet (specificiteten kan vara lägre). Så detta är inte lätt.

      Gillad av 1 person

  22. Susanne Svernhagen

    Är det ok att dela?

    Gillad av 1 person

  23. Marie Prado

    De menar att du inte är legitimerad av socialstyrelsen dvs läkare. Att du kan mer och har stor kunskap spelar ingen som helst roll för dem. Detta är en het potatis och tänk om folk fick för sig att kräva rätt undersökning och prover, och kommer till en vård som inte bara är underbemannad utan också saknar kunskap, och intresse att lära sig verkar det som. Men ge dej inte. Till slut insåg man att stetoskopet var bra och att det var fiffigt att tvätta händerna för att inte sprida sjukdomar. Det kommer ett paradigmskifte men det tar tid. Tyvärr.

    Gillad av 1 person

  24. Peter T

    Om man vill få något kontroversiellt pubmicerat så ska man skriva en kulturkrönika.
    DN kultur har tagit in en del alster som de själva sagt inte behöver ha stor akademsik sanningshalt då författaren samuför en kumturyttring, inte en vetenskaplig sanning.
    Försök alltså snriva en text som skulle plats som kulturkrönika och rikta udden mot åsiktshegemonin och PK-korridorerna när vezertagna sanningar inom läkarvetenskapen ifrågasätts.
    Hade läkarvetenskapen historiskt besvarats på det sätt svensk läkarvetenskap försvarar sin borreliavärd av idag, så hade man fortfarande ordinerat åderlåtning mot feber.

    Gillad av 1 person

  25. Tommy Mårtensson

    Vad säger de som kan detta med borrelia och är insatta i vilka skador spiroketerna kan åstadkomma i kroppens vävnader? En av Borrelians Basic Symtoms = abnormal heart ryhtms, heart failure. I Sverige säger man i stället att det är väldigt SÄLLSYNT att borrelia angriper hjärtat. Enl. Hjärt o Lungfonden är ca: 300.000 personer i Sverige drabbade av förmaksflimmer. Eftersom våra infektionskliniker inte vill, inte kan eller inte har kunskap om att diagnostisera borrelia så ligger det nog inte långt borta att påstå, att det är spiroketer som förstör vävnader i dessa hjärtan och då i Sinusknutan. Går det så långt att el konvertering eller att en pace-maker måste opereras in så får man i Sverige diagnosen ”sjuk sinusknuta”. Jag själv är drabbad. 3st i min bekantskaps krets som nyligen fått förmaksflimmer (aldrig haft något problem med hjärtat innan) har avlidit det senaste året. De avled i hjärnblödning en månad efter att sjukvården satt in behandling med Trombyl som är blodförtunnade. Redan år 2009 varnade Socialstyrelsen för detta med användning av Trombyl men ändå sätts detta in idag. Jag har tur som har gamla journaler att falla tillbaka på. Detta har medfört att mina skov för tillfället ligger på en månads intervall från att varit varje dag för 6 månaders sen. Lederna som angreps för 2,5år sedan har fått mycket stryk. Enl. röntgen i juni månad så har jag måttlig Artros i v-tumme o h/v axel och bedöms då som förslitning???? Uppkommer förslitningen av att v-tumme bara hänger där? Är högerhänt. Förtidspensionär sedan år 2000 på grund av en amatör som var inne och pillade i min rygg (spondylisthesis) och som inte läst manualen ordentligt. Spondylisthesis för övrigt, finns ju också med i listan över symtom som spiroketer kan ställa till med.

    Gillad av 2 personer

  26. Ronny

    Tror inte det här problemet kan debateras bort. RIFO och VoF verkar ha fått mer eller mindre ensamrätt till att ”informera” regering och riksdag om vad som ska gälla inom medicinen och de är fiender till all form av alternativmedicin. Det handlar delvis om korruption och, troligen, om något än värre. Landets ledning är ju dessutom med i Bilderberggruppen och tar direktiv från deras hemliga möten om hur Sverige ska styras. Det hävdas från olika håll att Bildergbergarna anser att jorden är överbefolkad och måste avbefolkas kraftigt. På Georgia Guidestones står det skrivet att jordens totala befolkning måste ner till 500 miljoner, dvs mindre än 1/10 av dagens befolkning. Det är inte känt vem eller vilka som står bakom dessa stenar http://www.rense.com/general16/georgiaguidestones.htm
    Jag misstänker att depopulationen är igång sedan länge och att oviljan att förbättra vår sjukvård beror på detta, att de som har makten följer order från högre ort att i smyg försvaga och döda sveriges befolkning. SvD liksom det mesta av våra stora media ägs eller kontrolleras av denna maktelit som vill avbefolka jorden.

    Gillad av 1 person

  27. Gunilla Molander

    Vilken erfarenhet har man av Arminlabs? Har skickat prover dit och fått svar men de behöver ett antal prover för att säkerställa.

    Gillad av 1 person

  28. Den 5 september sker en mycket viktig rättegång i Norge. Det är läkaren Rolf Luneng som blev av med sitt läkarleg i maj 2014 p g a att han inte följde Statens helsetilsyns rekommendationer för borreliabehandling. Detta trots att han har gjort många svårt sjuka människor friska eller mycket bättre (inklusive mig själv) med långtidsbehandling med antibiotika. Han har mycket underlag som visar detta men de vägrar att en gå igenom det utan menar bara att han är farlig som läkare då han inte följer rekommendationerna för infektioner.

    Han har bestämt sig för att gå till rättssak i domstol och har gör inte detta bara för att få tillbaka sin legitimation utan för att det är så viktigt att det blir en ändring av helsetilsynets syn och rekommendationer på kroniska infektioner.

    Själv är jag mycket spänd på utgången av rättegången och hoppas innerligt att det blir positivt utslag för Rolf och hans enorma kämpande för oss patienter.

    Gillad av 3 personer

  29. johan

    Inte nog med att alla infektionsläkare tycks hamnat i en ”kollektiv mental handlingsförlamning och långvarig koma”. Nu har även vissa media det också, bl.a. SvD.

    Det finns inget i Mats och Lisas ”debatt artikel” som kan misstolkas eller bryta mot de av Regeringens hemsida publicerade Tryckfriheten(TF). Det enda som krävs är att ”experten” är en ”välinformerad medborgare” eller mänskliga rättigheter(att erhålla vård) i en demokratisk stat. (Se nedan utdrag från regeringen webbsida).
    Ifall, SvD vill, få fram sanningen genom en objektiv debatt, om fästingöverförda sjukdomar bl.a. Borrelia. Artikeln ska då självklart publiceras. Det finns ingen saklig debatt i ämnet Borrelia i media överhuvudtaget. Det är enbart den ena sidan som blir hörd i media av ”språkrören” som, gissar/tror att ”kronisk Borrelia”, inte finns, är osannolikt och är ett litet problem, som löses med en kort Antibiotikakur, vilket är själva orsaken till att borrelia kan utvecklas till Kronisk Borrelia/Late Lyme disease, då den korta kuren inte dödar ALLA bakterier. Detta kan påvisas i studier(1000 st), se Borrelia föreningens hemsida. Läkare ”experterna” får dessutom alltid göra detta oemotsagda, utan en objektiv debatt.(inlägg censureras ofta i kommetarfälten(under artiklar) eller går inte ens att kommentera pga, att det inte finns något kommentarfält?

    Den andra sidan, dvs., alla sjuka patienter som inte får vård, blir sällan/aldrig hörda i media, eller kan inte ens göra sig hörda. Många är så svårt skadade och sjuka, de orkar inte detta. Borrelia drabbar bl.a. centrala nervsystemet, vilket i många fall påverkar tal, hörsel och syn. De måste anlita mycket dyra ombud för att överhuvudtaget klara av de ekonomiska problem som de flest hamnar i eftersom, enorma kostnader för vård utomlands inte ersätts. Inkomstbortfall, utförsäkring från försäkringskassa(måste driva juridiska processer själva) mm. Dessutom genererar att varje sjuk pat. enorma kostnader genom feldiagnoser, massor av sjukbesök under flera årtionden, pga, av de nuvarande riktlinjerna/systemet.

    Mats Lindström och Prof. Thomas Jaenson tillhör de som i Sverige är mest pålästa och sakkunniga om fästingöverförda sjukdomar, dvs. de kvalificerar sig som ”välinformerade medborgare”. Till och med en ”lekman” kan bedöma om den sida som hela tiden förnekar ”problemet” dvs., Om de Svenska ” läkare borrelia experterna/språkrören” är kunniga eller inte, genom att gå igenom Mats Lindströms lättlästa artiklar i hans blogg(ca 300 st.). Man behöver inte vara ”medicinsk expert” för att begripa Mats Lindströms mkt intressanta artiklar, som objektivt fokuserar på det viktigaste och med länkar till källor. Som tur är finns det intelligenta ”vanliga” medborgare och svårt sjuka patienter, som insett att ”läkarexperterna” är ute och cyklar. Paradoxalt nog så är det just, dessa okunniga ”experter” som orsakar ”borrelia problemet”. De har under lång tid(över10 år) nu, MEDVETET ignorerat alla nya, utländska Borreliastudier och Co-infections(medinfektioner). Det verkar snarare som att det är en nackdel att vara ”expert”, då de inte ”ser skogen för alla träden”, dvs sätter på sig ”skyddslappar” och raljerar i Media , med ett ”tunnelseende” beteende utan hänsyn till etik och moral mot sjuka patienter.

    Det är detta som är ”pudeln kärna” och troligtvis en del av problemet? – att man inte kan/får ifrågasätta läkarnas kompetens och ”expert kunskaper”, som de tror sig inneha och detta måste genom debatt klargöras för allmänheten och alla skattebetalare.
    Utomlands har man uppenbarligen insett att Borrelia infektioner orsakar samhället mkt stora kostnader och denna utsatta patientgrupp mycket stort lidande. Flertalet Stater/länder ändrar nu lagstiftning och riktlinjer så att bl.a. Ilads-läkare kan ge adekvat vård, utan att riskera sin läkarlegitimation och därmed sitt levebröd.

    Gillad av 1 person

  30. johan

    ….Och här är Några utdrag, Nedan från.

    Mänskliga rättigheter. (Regeringens webbsida, Artikeln 19).

    Tillgång till Hälsa
    Tillgång till sjukvård är en del av rätten till hälsa, men inte den enda delen. Staterna har en skyldighet att också bedriva en politik som förebygger sjukdomar och som därmed leder till bästa uppnåeliga hälsa för alla människor.

    TF, tryckfrihets förordningen, 1949:105
    Allmänt om yttrandefriheten
    Yttrandefriheten tillhör tillsammans med bl.a. åsiktsfriheten de mest grundläggande fri-och rättigheterna i ett demokratiskt samhälle. Möjligheten att uttrycka sin åsikt och bilda opinion i olika frågor har länge ansetts vara en viktig förutsättning för att de politiska processerna ska fungera på ett demokratiskt sätt.
    Yttrandefriheten kan också sägas fylla en mer kritisk funktion genom att välinformerade medborgare samt fria massmedier ges goda möjligheter att granska och uttala sin mening om hur den offentliga makten utövas.

    Gillad av 1 person

  31. johan

    @ Svenska Dagbladet. ansvariga chefer, Carina Stensson, redaktör SvD debatt.

    Det är fruktansvärt beklagligt att SvD inte begriper vikten av publicera Mats Lindströms och Lisa Holm Borrelia debattartikel.
    De mest fundamentala Medborgar rättigheter(se ovan, TF mm) som åsidosätts med detta fega beteende är mycket allvarligt.

    SvD borde skämmas, genom att bidra till att snedvrida debatt systemet, där bara den en PARTEN blir hörd i media. Detta är oerhört orättvist och strider mot Sveriges grundlagar.
    Genom att ”mörklägga” detta problem dvs. ej publicera denna debattartikel, bidrar SvD till att bara den ena sidan hela tiden blir hörd i Media, dvs. ”problemet” blir bara större och större, år efter år.
    Syftet med ”debatt artikeln” är att genom DEBATT, försöka förändra och ge adekvat vård till en mycket utsatt patientgrupp, som nekas både vård och ekonomisk ersättning. Det är därför de uråldriga riktlinjerna måste ändras, mkt skyndsamt.

    Gilla

  32. Casper

    Ny film om Borrelios: ”Under Our Skin 2 – Emergence”
    Tillgänglig endast till den 19 Augusti. Mycket bra film!

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/13/under-our-skin-lyme-disease-2.aspx

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar