Fett ger energi till hjärnan

Medellånga fettsyror ska det va´
Om vi nu kikar på det som kan lugna ner inflammationer, så är det av intresse att forskare vid Yale School of Medicine för ett par år sedan visade att beta-hydroxybutyrat verkar kunna lugna ner inflammation. Det är intressant. Hjärnan använder normalt glukos som energikälla. Vid brist av glukos utvinner hjärnan energi från ketonkroppar och beta-hydroxybutyrate. Det handlar om medellånga fettsyror som kroppen inte gärna lagrar, utan en stor del går till levern och omvandlas till ketonkroppar. Yaleforskarna upptäckte även att beta-hydroxybutyrate hämmar inflammation i kroppen. Tumme upp på det 🙂
Källa

Hur får man då i sig dessa medellånga fettsyror på bästa sätt?
Jo genom kokosfett, som är rikt på medellånga fettsyror. Och det är viktigt att man inte äter för mycket kolhydrater för då energisätts ju hjärnan på det och de medellånga fettsyrorna får då inte komma in i hjärnan med sina fina egenskaper. Det finns åtskilliga berättelser om de som blivit mycket bättre av just kokosfett. Denna video handlar om en man som blev oerhört mycket bättre i sin Alzheimers bara efter två veckor med kokosfett.

Läkaren Annika Dahlqvist är en av alla som skrivit om kokosfett
Kokosfett ska vid kroniska sjukdomar tas regelbundet varje dag och självklart ska man tänka på att kolhydratintaget ska vara lågt så att fettet kommer till sin rätta. 35 ml dagligen (7 teskedar) verkar vara det ultimata vid inflammatoriska sjukdomar.
Källa

Glad påsk 🙂

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Casper

    Kan vara värt att underöka MCT-olja till nästa Mats?!

    Den är utvunnen från kokosolja, och koncentrerar just dessa medellånga fettsyror. Många friska tom. använder den nu, för den lär ge förbättrad kognitiv energi. Jag har det på min lista att prova till nästa! Borde finnas nuförtiden i de flesta hälsokostaffärer.

    https://blog.bulletproof.com/what-is-mct-oil-vs-coconut-oil/

    Gillad av 1 person

  2. så kokosfettet i mitt morgonkaffe -innan- frukosten borde vara helrätt?

    Gillad av 1 person

  3. Johan

    Hej Mats,

    Kan vara mycket intressant att kolla på ketogen kost, det sammanlänkar med detta. Vet bland annat att Tim Ferriss använde det för att hjälpa till att behandla sin borrelia.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar