Ca 10% av de som drabbas av körtelfeber blir kronisk sjuka i ME/CFS

ebv
Bildkälla

Körtelfeber orsakas av Epstein Barrvirus (EBV)
EBV är världens vanligaste virus hos människa. ca 95% av alla vuxna bär på viruset. Om man en gång blivit smittad blir man aldrig av med det. Det kan ligga latent, men reaktiveras vid annan kroppslig belastning. De allra flesta smittas av EBV under barndomen, men infektionerna är då ofta utan tydliga symptom. När EBV infekterar ungdomar och vuxna, är det mer sannolikt att körtelfeber utvecklas (infektiös mononukleos).

EBV-infektion har orsakssamband med ME/CFS
Vi vet att omkring 10 procent av personer med körtelfeber inte återhämtar sig efter sex månader och utvecklar ME/CFS. Det finns även uppgifter om att en majoritet av alla som lider av ME/CFS insjuknat pga av EBV- infektion. Det finns flera studier och rapporter om det. Här är två exempel.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9926075
http://www.bmj.com/content/333/7568/575.full

Insjuknande i körtelfeber uppträder med en incidens på ca 500 fall per 100.000 invånare.

EBV orsakar andra sjukdomar
EBV är ett av de 8 olika herpesvirusen. Herpes förknippar många med hudutslag, men EBV innebär normalt inte att man får inflammationer i huden, däremot i kroppen. Det är ett virus som infekterar B-cellerna. EBV ligger bakom olika cancerformer och misstänks även för att kunna orsaka autoimmunitet. Rituximab används vid svårare infektioner.
Källa

EBV är svårt att diagnostisera
Vid sekundärinfektioner (reaktiverade) brukar titernivån av IgM vara normal, och enbart gå utanför referens vid primärinfektion. En kraftig höjning av enbart IgG-titrar är därför vägledande. Flera internationella experter menar att en bra tumregel är en fyrfaldig höjning av IgG.

Liksom ELISA är svårt att tolka för Borrelia är även serologi för EBV svår att tolka då symtomen för EBV är många och även överlappande med flera andra kroniska sjukdomar.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Katarina

    Intressant med kopplingen mellan ME och EBV. Jag tror verkligen att detta virus kan vara en orsak till att många kan utveckla ME. Min son hade körtelfeber en period innan jag efter infektion fick ME så har många gånger trott på att det har ett samband.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: