Min kamp mot cancer, del 2

När jag startade denna blogg för 6 år sedan var det i syfte att försöka finna bättre diagnostik och behandlingsmetoder för komplicerade sjukdomstillstånd som idag saknar evidensbaserad behandling, exempelvis ME och även så kallade restsymptom från fästingrelaterade sjukdomar. Det har förstås sin grund i att min fru blev kroniskt sjuk efter ett fästingbett hösten 2008 och sedermera fick en ME-diagnos. Tyvärr är det alltför många som blir kroniskt sjuka efter svårare infektioner. Många får då ME som diagnos. Det blir egentligen en slutstation, då man enbart idag kan få behandling mot vart och ett av alla symptom, inte mot sjukdomen i sig. Vi ser nu liknande fenomen med covid, där ca 10% av de smittade drabbas av långtidscovid. Det är ungefär samma procentsats avseende de som drabbas av ME pga av körtelfeber. Procentsatsen är något högre gällande de som drabbas av kroniska problem efter fästingbett. Inom dessa områden har sjukvården mycket att lära. Tyvärr har de flesta mest fokus på den akuta insjukningsfasen inom alla tre områden. Och med tanke på den bristfälliga diagnostik som finns avseende persisterande infektioner så får läkare ofta gissa sig fram om det är en aktiv eller genomgången infektion. Att lista ut om man lider av en autoimmun sjukdom är heller inte det lättaste, om man inte har en av de vanligare autoimmuna sjukdomarna. Vi behöver framförallt bättre diagnostiska möjligheter för att kunna finna biomarkörer som avslöjar vad felet är avseende många kroniska sjukdomstillstånd.

Hur som helst så har jag nu själv blivit allvarligt sjuk, som en del av er redan läst. Jag kommer därför informera om hur det fortlöper. Självklart kommer jag även fortsättningsvis skriva om ME, covid och fästingrelaterade sjukdomar, och lite annat.


Inför återbesök på Nya Karolinska den 4 mars efter genomgången datortomografi den 23 februari

Idag var det dags att få svaret på datortomografin. Det är något som jag har våndats över.
Först en kort tillbakablick. Den 26 januari opererade jag bort en rätt stor tumör på magen (4×5 cm i diameter och 15 mm tjock). Vid operationstillfället klagade jag även på svullnad och ömhet i ljumsken. De tog då en biopsi. Den 9 februari tog de bort stygnen och jag fick veta att jag hade malignt melanom i både tumören som opererats bort och lymfkörteln i ljumsken. Innan de kunde göra mer skulle en helkropps datortomografi genomföras den 23 februari. Idag den 4 mars skulle jag få veta hur allvarligt det var.

Jag hade i stort 4 teoretiska utfall att fundera över
1. Det bästa, enbart metastas i lymfkörteln i ljumsken
2. Ytterligare metastaser i andra lymfkörtlar
3. Metastaser i organ
4. Metastaser i organ och hjärna
Det blev tyvärr inte enbart 1, utan 2. Det är dock betydligt bättre än 3 och 4. Man får se det positivt. Jag hade en ytterligare metastas i armhålan på samma sida som ljumsken, dessutom tre mindre metastaser i små lymfkörtlar i direkt anslutning till ljumskkörteln. Den stora metastasen är 4 cm i diameter. Den i armhålan 10 mm och de små intill ljumskkörteln var några mm i diameter.

Min bror Ulf var med idag men han fick inte följa med in. Han fick sitta i ett rum intill och jag fick ha högtalartelefon på. Det kändes väldigt bra att slippa vara ensam, då det var mycket information som jag fick från onkologen. Onkologen sade att jag var relativt ung och hade god fysisk status utan underliggande sjukdomar, och klassades därför som en ”nollpatient”, vilket innebär att de sannolikt kommer gå på med rätt tuff behandling, men som kommer att innebära en del svåra biverkningar som kraftiga hudutslag, andningssvårigheter och förmodligen att sköldkörteln kommer att slås ut, vilket gör att jag kommer att få ta levaxin resten av livet.

I morgon ska jag lämna massor av prover. På tisdag är det en läkarkonferens. På tisdag eftermiddag kommer onkologen ringa upp mig och berätta om hur behandlingsplanen kommer att se ut. Jag har tydligen en BRAF-variant av malignt melanom. Man kan då ge tabletter som slår ut BRAF-celler, men det har visat sig att denna metod inte alltid är bra på sikt då cancerceller kan bli resistenta mot dessa tabletter. Han tyckte därför att det nog är bättre att köra på med två immunstärkande läkemedel som trycker ner cancern rejält. Därefter ta tabletterna mot det som är kvar.

Jag frågade varför de inte kan operera bort metastaserna. Då sade han att det undviker de om det är fler än en metastas, eftersom operationen i sig inte gör att alla cancerceller försvinner, och immunförsvaret sätts ner efter en operation. Risken är då betydande för en större spridning i kroppen, då just malignt melanom sprider sig aggressivt om man har ett svagt immunförsvar. De kan eventuellt testa med att stråla den största metastasen innan immunterapi, men då fördröjs insatsen med immunterapi, då man måste vänta ett par veckor efter strålning. Så sannolikt kommer jag inom kort få immunterapi i form av dropp var tredje vecka i tre månader då en ny datortomografi ska genomföras för att se om det går åt rätt håll, eller om behandlingen måste ändras. Efter den andra infusionen efter v 6 brukar man bli rätt dålig. En del behöver läggas in för kortisonbehandling och syrgas.

Jag är förstås omtumlad idag. Mycket information att ta in, och det är en mycket allvarlig situation jag befinner mig i. Men äntligen känns det som man har koll på läget, och något att utgå ifrån. Jag förstår att jag kommer bli successivt sämre innan jag kan må bättre. Kanske i mitten av maj till juni kommer nog vara värst. Det är klart att det är jobbigt att få veta att ens sköldkörtelfunktion troligen kommer att slås ut då jag vet att många har stora problem med sköldkörtelfunktionen. Men om det handlar om att överleva så får man tyvärr offra en del saker. Sammantaget känner jag mig ändå lugnare nu, trots att jag har en tuff tid framför mig. Eftersom det sannolikt dröjer ett par veckor till innan jag får behandling så fortsätter jag med min egenbehandling, inte minst med Inositol/IP6 som har visat på bra effekt i råttstudier samt en fallstudie på en man med fjärrmetastaser (läs mer längre ner). Det är ändå intressant att ett starkt immunförsvar kan slå ut malignt melanom, och det är jag tacksam över. Exempelvis bröstcancer kan kroppen inte själv klara av, då krävs operation, strålning, cellgift mm.

För den som inte haft en allvarligare form av cancer eller känner någon som haft det kan det vara svårt att förstå vilka känslor man har när man själv får ett sådant här besked. Man blir helt tom och chockad. Det viktiga då är att man känner stöd, att man får den bästa behandling som finns, och att man själv gör det bästa för att skapa rätt förutsättningar för att bli frisk. Stöd har jag av väldigt många, och idag var jag väldigt nöjd med onkologen som tog sig tid att förklara och svara på mina frågor. Jag fick även ytterligare en kontaktsjuksköterska, så nu har jag två.

Jag förstår nu mer varför man inte bara opererade bort metastasen redan den 9 februari. Och jag förstår även att detta är ett komplicerat område då nobelpriset för denna behandlingsterapi delades ut så sent som 2018. För 10 år sedan avled ca 90% som hade fjärrmetastaser. Idag ser det betydligt bättre ut, även om risken förstås känns allt för stor.

Vad gör jag under tiden?
Här är mitt egenhändiga ”cancerprogram” innan sjukvården sätter in sina resurser. Jag har ju förstått att jag måste göra allt för att ha ett så bra immunförsvar som möjligt och försöka svälta ut cancern, dvs ta bort sådant i födan som cancern vill ha. Och jag kan avslöja att jag nu efter nästan en månads egenbehandling mår fantastiskt bra. De senaste dagarna gör det t o m mindre ont i ljumsken, där den största metastasen sitter.

1. Diet
Jag ändrade kosten radikalt den 9 februari. Jag undviker snabba kolhydrater, animaliskt fett, nöt- och fläskkött, potatis, pasta, laktos och gluten. Äter mycket grönsaker och dricker mycket citronvatten.

2. D-vitamin
Allmänt bra för immunförsvaret och cytotoxiska t-celler.

3. Nanocurcumin
Allmänt bra för immunförsvaret och cytotoxiska t-celler

4. Ingefärsshot
Allmänt bra mot immunförsvaret

5. IP6 och Inositol
Jag tror jag funnit en av de bättre alternativa metoder som jag kan gå på till dess att jag får behandling. Det handlar om Inositol + en ester till Inositol som heter IP6. Dessa i kombination har i flera studier på möss minskat antalet tumörceller (malignt melanom) dramatiskt. Det finns även en fallbeskrivning där en 59-årig man med malignt melanom och fjärrmetastaser (stadium 4) blev fri från cancer genom att ta IP6+Inositol. Doseringen var 4 g IP6 och 1,1 g Inositol morgon respektive kväll. Såvitt jag förstår är det en guldstandard, dvs förhållandet 1000:220. Jag har sett att det kallas för IP6 Gold formula.

Tredje veckan började jag med följande

6. Mariatisteltinktur
Stöttar levern

7. MSM
Även om man inte stoppar i sig saker som ombildas till glukos så tillverkar cancercellerna laktat som levern omvandlar till glukos. Cancercellerna blir då självförsörjande av glukos. MSM stoppar leverns process att ombilda laktat från cancer till glukos.

8. L-lysin
Antagonist mot l-arginin som cancer är beroende av.

9. Broccoligroddar
Innehåller sulforafan och har verkan mot cancerceller samt hjälper fas 2 i leverdetox (då fettlösta toxiner ska omvandlas till vattenlösliga och lättare lämna kroppen).

10. Grönt te, tranbär och granatäppleextrakt
Är bra för att bilda bakterien Akkermansia muciniphila som förser tarmens slemhinna med ett lager slem. Detta slemskikt är viktigt för att förhindra en läckande tarm. Tillräckliga nivåer av denna bakterie behövs även för att immunterapi-kontrollhämmare (IKT) ska fungera.

I övrigt har jag undvikit följande tillskott som annars typiskt anses vara bra mot cancer: c-vitamin, zink och selen. Tydligen är cancerceller även beroende av dessa antioxidanter, precis som friska celler. Dessa tillskott blir toxiska enbart vid höga megadoser. Därav är det svårt att veta var ”tipping point” är varför det är bäst att undvika.

Första veckan tog jag även pH-kalk och bikarbonat utblandat i vatten. Men basning av kroppen på det sättet stöds inte av vetenskapen. Sannolikt bildas istället mer magsyra och den totala basande effekten uteblir. Dessutom blev jag hård i magen av detta och jag vill inte att tarmfloran ska förändras.

Mitt allmäntillstånd har förbättrats. Jag är mer klar i huvudet, pulsen har minskat från 63 till 53 nattetid, och jag har mindre vanlig värk från exempelvis nacke/rygg. Det känns även smidigare att gå upp ur sängen på morgonen. Morgonstelheten har nästan försvunnit. Jag har gått ner från 88 till 83 kg. Därav tror jag att många som har inflammatoriska sjukdomar kan må bättre av striktare kost och en del antiinflammatoriska tillskott.

Jag är dock lite orolig över att flera saker som jag tar är så kallade AMPK-aktivatorer. Dvs sådant som minskar glukos i blodet. Det är förvisso syftet för att svälta ut cancern, men det kanske blir för lite glukos emellanåt. Inositol, MSM samt tranbär som innehåller quercetin, är alla duktiga på att minska glukosnivåerna.

Det jag skulle vilja börja med är tinktur på chaga, eftersom tinktur löser upp fettlösliga syror (betulin) i chagan som dokumenterat har effekt mot cancer. Även maskrosrot på tinktur tror jag är bra då det finns en del forskning på att det är effektivt mot cancer och även stöttar levern, det finns även några anekdotiska berättelser. Jag har planerat att tappa björk i helgen. Björksav innehåller precis som chaga betulinsyra som är dokumenterat bra mot cancer. Men då måste man göra alkoholtinktur eftersom betulin är fettlöslig i chagan. Vi får se hur det går. Ska försöka tänka på annat ikväll.

Ta hand om er, och sola inte överdrivet mycket, som jag tyvärr gjort genom åren, vilket det nu förstås är slut med…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Cecilia Alsterlund

    Tack snälla du för att du delar med dig! Du är till stor hjälp för människor som drabbas av cancer, som inte kan kommunicera som du. Och förstås för alla närstående till drabbade. /Cissi Alsterlund

    Gillad av 2 personer

  2. ajader

    Ja du, vilken resa du är på just nu!
    Jag förstår att det är tufft och att känslorna löper amok. Det är som det ska i en situation som denna. Låt känslorna få utrymme när det behövs, och gå sen ut och lyssna på fågelkvittret! 🐦
    Jag är övertygad om att du fixar detta! 💪💥💞

    Gillad av 2 personer

  3. Camilla

    Tusen tack för att du delar med dig av din stora kunskap.

    Gillad av 2 personer

  4. Ruby

    Omtumlande och overkligt när livet ändras och allt ställs på sin spets.
    2019 fick min man diagnos tjocktarmscancer, utredning, operation, behandling. Idag exakt två år senare, ser vi tillbaka på den tiden som i en dimma men med en stenhård fokus på att göra allt vi kunde för att öka möjlighet till tillfrisknande 🙏 idag mår mannen bra och livet har kommit tillbaka.
    Så kämpa på och behåll ditt fokus🙏
    Önskar dig all styrka och tillfrisknande i denna kampen ♥️

    Gillad av 2 personer

  5. Maria Bergman

    Åh fina fina Mats! Jag förstår att det är chockartat och jobbigt nu men jag tror att du kommer fixa detta. Jag håller tummar och tår för dig! Du är Min Hjälte Mats glöm inte det för hjältar fixar det mesta❣🙏❤

    Gillad av 2 personer

  6. Ann-Katrin Andersson

    Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Du och din familj har drabbats extra hårt.
    Jag kan inte låta bli att tänka att allt du lärt dig om ME nu kan rädda ditt liv. Om din fru inte blivit sjuk hade du förmodligen inte haft så gedigna medicinska kunskaper. Sen är det din enorma vilja och kämparglöd. Som i sig stärker immunförsvaret, tror jag.
    Jag och många med mig finns med dig och din familj i våra tankar och hoppas och tror att allt blir bra.

    Gillad av 2 personer

  7. Sture Eklund

    Det finns helt enkelt inga ord för hur orättvist det här känns. Men även i din egen sjukdom så delar du med dig och är en stor tillgång för oss alla.
    🙏❤

    Sköt om dig Mats!

    Gillad av 2 personer

  8. 😢 jag förstår hur du mår nu Mats. Som du vet så har jag haft en annan variant av denna vidriga sjukdom i familjen….för 11 år sedan….det gick bra med min dotter….hon lever.❤
    Du ska också leva ….kom ihåg det Mats. 💜
    Det kommer att bli jobbigt med alla behandlingar men du fixar det ❤

    Gillad av 2 personer

  9. Marie

    Hej, har tänkt på dig idag så tack för uppdateringen. Kämpigt läge, fint att läsa att du tar upp kampen. Fortsätt ta hand om dig ❤

    Gillad av 2 personer

  10. Lars Söderström

    Du får försöka se det positivt att det inte hade spridit sig till organen. Det låter ju som att dagens behandling gör att man får väldigt god chans.

    Har köpt Japanskt Macha Te som är rik på Akkermansia

    https://www.houseoftea.se/matcha-hatsumukashi-40-gram-p-1246.html

    Gillad av 2 personer

  11. Sten Helmfrid

    Mats, tack för att du delar. Vi är alla oroliga för din skull och hoppas att du skall ta dig igenom det här helskinnad. Du har en tuff period framför dig, men du är en tuff person. Sköt om dig och se till att ge dig själv bästa möjliga chans.

    Gillad av 2 personer

  12. Eva

    Styrkekramar till dig och familjen! Du är så påläst och kommer att fixa det här, även om behandlingen blir tuff. Var inte orolig för låg glukosnivå, man behöver inte äta några kolhydrater överhuvudtaget. Kroppen är så fiffig att levern kan fixa det lilla glukos som behövs utan att man stoppar i sig kolhydrater. Skönt att läsa att du mår bättre av dina åtgärder hittills! ❤️

    Gillad av 2 personer

  13. Ingela S

    Vi är med Dig ♥️♥️♥️♥️

    Gillad av 2 personer

  14. Irene Skogsberg

    ❤️

    Gillad av 2 personer

  15. Mats, tack för att du delar med dig av vad som händer.
    Vi är så många som tänker på dig och C nu och vi är många som är oroliga för dig.
    Samtidigt är du en fantastiskt påläst man, och jag är övertygad om att du kommer ur det här med ännu mer att dela med dig av.
    Sköt om dig, gör det som funkar för dig och skriv om och när du orkar.
    ❤️

    Gillad av 3 personer

  16. Etel Englund Barborka

    Mats, otroligt bra sammanställt och förklarat. Är du intresserad av en bok som trycktes i flera upplagor som heter Mjölksyrediet mot cancer — det var skriv en av en tysk läkare och översatt till svenska av svenska läkare. jag ska skanna in åt en annan vän så du kan får en pdf fil av boken om du är intresserad. Många varma hälsningar från Kalifornien — vad jobbigt för dig och hela familjen.

    Gillad av 2 personer

  17. Lotta Bynke

    Mats, din egenskap att beskriva och sakligt förklara även det allra svåraste är enorm. Tack för att du delar med dig, och finns det någon som helst logik, rättvisa och common sense
    i universum får vi ha dig kvar länge än. Heja dig!

    Gillad av 2 personer

  18. Charlotte Ericsson

    Vill tacka dig för ditt engagemang. All hjälp vi andra får av dig tack vare din envishet och kunskap. Använd nu denna envishet och kunskapstörst till att bara hjälpa dig själv, just nu ett tag. Livet är rysligt orättvist, tycker jag, i att just du blivit drabbad av detta eländiga C. Önskar dig allt gott, ett friskt, långt och förnöjsamt liv !

    Varma Hälsningar Charlotte

    Gillad av 2 personer

  19. Venke Midtlien

    Kjære Mats!❤️
    All kunnskap du har bidratt med gjennom årene for å hjelpe oss andre, kan forhåpentligvis også hjelpe deg selv nå. Sender deg mange gode ønsker og håper du kommer gjennom dette på best mulig måte!❤️🌷❤️

    Gillad av 2 personer

  20. Carina Bång

    Jag imponeras över att du klarar att stå över dina känslor i detta och fortsätter att dela med dig till oss av din djupa kunskap – som du dessvärre tvingas utöka hela tiden pga tråkiga omständigheter… 🥺
    Du känner säkert till dessa böcker i länken, om inte vill jag tipsa om dem.
    Var rädd om dig 🙏🏻 Varm kram

    https://www.adlibris.com/se/bok/overlista-din-cancer-alternativa-icke-toxiska-behandlingar-som-fungerar-9789197971461?gclid=CjwKCAiAp4KCBhB6EiwAxRxbpNp9B_Oov6LkzIlK2GZl6iazYTOlnvP3Dc_EE4_97R-eihgg2UOfCRoCVOsQAvD_BwE

    Gillad av 2 personer

  21. Heide Garrigan

    Tack för att du delar med dig om vad som händer.
    Vi är många som är oroliga och undrar hur det går för dig. Väldigt goda nyheter att det inte finns metastaser i organen. Nu kommer en tuff tid framöver och du måste tänka på att vila! Vila och ta hand om dig. Vet att du självklart är medveten om det.
    Man vill så gärna ge råd och hjälpa och det är frustrerande att inte kunna göra det.
    Men skickar stärkande kramar till dig och dina kära.
    Ps: Min väninna är utan sköldkörtel och mår prima!

    Gillad av 2 personer

  22. Eva-Lena Hedblom Olsby

    Tack snälla Mats för att du orkar dela med dig av hur det går. 🙏

    Trots att jag inte alls känner dig, eller din fru, så tänker jag jättemycket på hur ni har det nu i denna situation…inte minst på Claudia, då jag själv varit i hennes situation! 🥺

    Min man kämpade in i det sista mot sin cancer, som bara fortsatte sprida sig, under 14 år innan cancern till slut vann den kampen i januari 2014. 😢

    Så…fortsätt som du gör och sluta aldrig kämpa! 💪👊

    Ni finns i mina tankar och i mitt hjärta! ❤️

    Gillad av 2 personer

  23. Sällan-blogg-läsare tittar in, och blev förfärad över att läsa vad du – och ni – drabbats av. Varmaste tankar.
    Imponerande hur du förmår gå in också i detta med samma undersökande blick och fokus som när det gäller ME. Anar att oron måste kunna bli både smärtsam och förlamande, men jag hoppas denna strategi ska fortsätta ge både kropp och själ kraft.
    Värme och goda önskningar till dig och de dina

    Gillad av 2 personer

  24. Katarina

    Stort tack för att du delar med dig av din resa, Mats. Jag blir otroligt imponerad av dina kunskaper även inom detta område. Du har enorm kämparglöd och det tillsammans med all din kunskap gör mig övertygad om att du ska klara att ta dig igenom den kommande tuffa perioden och bli frisk. Än en gång önskar jag dig all kraft och styrka. Ta hand om dig! ❤️

    Gillad av 2 personer

  25. Önskar dig och familjen allt gott och hopp om att du ska återfå din hälsa. Du med din personlighet har stora chanser att lyckas. Vi kommer att följa den resa.
    Kram❤️

    Gillad av 2 personer

  26. Gunilla Lindfors

    Tack för att du delar med dig av din process och behandling. Det låter som att du fått en mycket bra och kunnig onkolog, och att du kan känna dig trygg i att få den bästa behandling som finns tillgänglig. Det har hänt väldigt mycket när det gäller immunterapi och malignt melanom senaste åren, och med din kostomläggning och allt du gör är utsikterna goda för ett fortsatt bra liv, efter behandlingarna. Ser fram emot att få följa din väg mot att bli fri från cancern. Mina tankar är med er.

    Gillad av 2 personer

  27. Roger Jansson

    svaradoktorn.se har också en ganska så intressant anti cancer diet som kan vara värt att titta på. Kolloidalt silver ska också funka mot mycket. Dr Erik Enby skrev väl ut höga doser av C vitamin + sangokoraller (cormin) mot cancer. DMSO verkar också vara ett ganska så intressant kosttillskott som agerar som bärare av andra ämnen och kan penetrera cancer osv. Kan också vara värt att kolla upp klordioxid eller chlorine dioxide (MMS) som blivit populär inom vissa kretsar. Inget socker och minimera kolhydrater också, fasta anses också vara bra mot cancer men är nog mer förebyggande. Lycka till och hoppas att det ordnar sig 🙂

    Gilla

  28. Roger Jansson

    Kan också vara värt att kolla upp Professor Björn Nordenströms elektrokemisk behandling för cancer (ECT) som blivit populär i Kina och som han tilldelats ett pris för: https://www.angelfire.com/indie/bengtandersson/bjorn.htm

    Gilla

Lämna en kommentar