Om mig

cropped-mats1.jpg
Jag heter Mats Lindström och min fru Claudia har varit svårt sjuk i ME/CFS, Fibromyalgi, Hypotyreos och IBS sedan 2008. Hon har dock blivit ca 50% bättre efter behandling som vi själva har fått bekosta.

Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot framförallt ME/CFS. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört – både av sjukdomen och samhällets okunskap (bemötande och (o)förståelse).

Min förhoppning är att biomedicinsk forskning och innovativa behandlingar kommer igång i Sverige på allvar.

Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. Numera även av ”borreliasjuka” då det visat sig att Claudia har aktiv infektion av bl a borrelia.

Jag är även ordförande i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI), men på denna blogg skriver jag enbart som anhörig och inläggen har inget med föreningen att göra, om det inte särskilt tydliggörs.

Bli gärna medlem i föreningen

 1. Tack för all din forskning, din kunskap är imponerande, likaså din kärlek och kamp för din frus väg till bot! 🙂

  Gillad av 2 personer

 2. Johanna

  Väldigt intressant sida! Tack!

  Gillad av 1 person

 3. Sofi Premhilt

  Har bara en mobil, vet inte hur Jag ska göra för att följa dig där.

  Gillad av 1 person

 4. Pia Svensson

  Tack för allt det arbete du lägger ner på att ”synliggöra” dessa sjukdomar och hjälpa oss som drabbats med bra och intressant information. Har nu kunnat formulera frågor som jag kan ställa till min läkare efter att ha läst dina inlägg.
  Mvh Pia

  Gillad av 1 person

 5. majbritt karlsson

  Hej jag har svår fibromyaligi är förtidspensionär sen 12 år tillbaka men men eftersom jag själv jobbade inom sjukvården är jag jåtteintresserat av all du skriver och har letat en del själv då det ända är att bli frisk. kram till din och till sig som lägger ner så mycket tid.

  Gillad av 2 personer

 6. Tack! Ja. Sverige borde kunna bättre!

  Gillad av 1 person

 7. Eva Haraldsson Nycander

  Hej!
  Fick info om din sida av en kompis!
  Känns skönt att äntligen se/läsa att jag inte är ensam om att må som jag gör!
  Ska följa dig med intresse!
  Eva

  Gillad av 2 personer

 8. Fortsatt all Lycka till med Ditt värv !

  Gillad av 3 personer

 9. Vuokko Ollila

  Känns bra o veta att man inte är ensam om o må så dåligt,Har haft borelia 2 gånger o första gången hade jag gått med det länge.Har många kostiga symtom.tröttheten o ont i vissa leder o muskler.Tröttheten är nog värst..Hoppas din fru komme o må bättre så smånningom..Lycka till.

  Gillad av 2 personer

 10. Hans Hansson

  Ja, det är frustrerande att inte svensk sjukvård inte har kommit längre. Jag känner en kvinna som för ett antal år sedan sökte läkare på en vanlig vårdcentral, eftersom hon hade en rodnad på låret och var allmänt dålig. Läkaren hittade inget anmärkningsvärt. Jag minns inte vad den läkaren ordinerade. Emellertid blev hon sämre och rodnade växte till en oval tallriks storlek. Då gick hon till en annan läkare, som konstaterade långt framskriden borrelia. Han dömde ut hennes läkare på vårdcentralen som oduglig. Hon fick antibiotika, men hon blir aldrig av med den stora blåa rodnaden.

  Man kan inte lita på svenska läkare, om man misstänker någon komplicerad åkomma. Många svenska allmänläkare saknar tyvärr kunskap och empati att lyssna på patienten och är dessutom ofta nonchalanta. Jag vet att många invandrare gärna vill ha läkare från sitt hemland, inte pga språket, men för att de är mer noggranna och lyssnar mer på patienten.

  Gillad av 2 personer

 11. Anki Husberg

  Hur lyckades ni få till provtagningen-åkte ni till Tyskland eller kan man göra det i Sverige?

  Gillad av 1 person

 12. anki husberg

  Vad kostar provkitet och vart vänder man sig?
  Vi har misstänkt borelia länge så det ska bli spännande att få se vad testet ger.
  Tack för all information Mats!

  Gillad av 1 person

  • Googla på arminabs. Elispot för borrelia kostar knappt 2000 kr och CD57 knappt 900 kr (det ska dock sjukvården kunna fixa). Sedan frakt och blodprovstagning på det ca 1000 kr. Man måste beställa ett kit från arminlabs.

   Gilla

 13. Carl J Hagelstam

  Jag är en pensionerad sjökapten och lots. För några år sedan hade jag en hjärtoperation och min fru lungcancer. Intensiva studier hemma ledde till att jag gjorde oss båda friska. Mitt intresse blev – kan man lugnt säga – mycket större än vad som skulle kunna anses normalt. Jag är i elden flera timmar per dag – 7 dagar i veckan fortfarande. Jag har också läst en hel del om dessa mycket problematiska sjukdomar.
  I något skede läste jag om att glykos (glucose) är den ”mat” som alla virusar, bakterier, parasiter, cancerceller måste ha som energi. Hjärnan bränner ju också glykos, men ifall det inte finns glykos att tillgå omvandlas fett i levern till ketoniska kroppar (ketonic bodies) som hjärnan brukar som energi i stället. Människans alla andra friska celler mår bra (t.o.m. bättre) av att använda fetter som energi.
  Jag undrar om någon har testat med ketogenic diet? Kroppen kan ju inte lagra mycket glykos och all glykos i kroppen är brukad inom cirka 3 dygn efter det man helt upphör äta kolhydrater. Alltså finns det inte ”mat” för dessa spirocheter när man befinner sig i ett ketos-tillstånd. Skulle jag eller min fru råka få t.ex. Lyme Disease, så skulle vi nog testa Ketogenisk diet, d.v.s 80% fett + 20% proteiner + max 30 gram grön sallad (spenat o.dyl.) Procenterna uppskattade i kalori-intag.

  Gillad av 4 personer

 14. Bettan Nylöf

  Så underbart att höra att NÅGON i denna värld engagerar sig som du gör! Helt fantastiskt! Alla sjuka borde ha en anhörig som dig!

  Gillad av 1 person

 15. Anita Ulin

  Har haft ett fästinghuvud, vilket tros ha avlägsnats för 7 år sedan, ( fick då 10 dagars PC kur ) vilket jag upplever som att det inte gjordes p.g.a. att jag har fortfarande en röd ( kan kallas bula ) verkar för mig som kroppen själv vill läka ut. Den sk. bulan sitter där fästinghuvudet satt. Det som har förändrats för mig är trötthet, apatisk och i högsta grad balans svårigheter, vilket föranleder mycket obehag. Enl. Läkare, så visar alla prover bra resultat, inkl. Borrelia prov som tagits 2 ggr. under denna tid, således 7 år. Är ingen oros människa, men man undrar ju och vill ha en förklaring till denna symtom. Skall tilläggas att neurologisk undersökning visa även det ok.,samt öron ( kristall ) ok. När jag så läser detta, så får jag mig ytterligare en tankeställare, om så kan vara som jag själv haft funderingar över.

  Gillad av 2 personer

 16. carletco

  Hej:
  Jag vaknade 02:45 och kunde inte somna om. För mycket att tänka på. Ett klart misstag att jag läste din Blogg. Kan inte få det hela ur huvudet. Så jag steg upp och började skriva i stället. Kanske man kan få allt att flytta på sig från huvud till papper? Lever – nypensionerad här i Florida med min fru. Ingen av oss har borrelia eller ME/CFS. Min äldre bror i Finland har, eller ”hade” Borrelia tidigare senaste sommar & höst. Han är just nu nere på Gran Canaria på ett par månader. Han är själv övertygad om att han blev borrelia-fri efter sin antibiotika kur. Man kan ju verkligen hoppas det!

  Orsaken till att jag inte kan sova och därför sitter här och skriver på natten (Vi är ju 6 timmar efter er i Sverige) är ju att jag ”fastnade” i hälsointresse-ekorrhjulet efter min egen hjärtoperation och min frus lung cancer (NSCLC). Därvid kom jag att upptäcka att min Cardiologist och fruns Oncologists var totalt oförmögna till att få oss att tillfriskna medan de kasserade in – tillsammans med ”Big-Pharma” – över 300,000 US Dollars från oss och vår sjukförsäkring. Utan mitt ingripande hade frun helt säkert dött redan sent år 2012 eller på vårkanten 2013! Själv tar jag inte några preskriptionsdroger alls numera!

  Jag ser hos dig Mats – mig själv för några år sedan! En enorm vilja och enormt behov till att göra någonting! Nu vet jag ju inte mycket om dig, men undrar hur du har det med att fatta beslut – och också ditt behov av att agera (take action)? Som sjökapen på olika fartygstyper på alla världshav i över 30 år är jag en som fattar mycket snabba beslut och agerar på mina beslut omgående. Jag skulle t.ex. inte förmå mig till att sitta och leta igenom Pub.Med. i hopp om att finna nya rön, eller springa runt och konsultera och utfråga läkare, eftersom jag redan i ett relativt tidigt skede helt insåg att det inte leder till resultat alls! I alla fall inte inom de nästa 30 åren – eller så. Vi har ju inte tid på oss att vänta!! Det tar åratal – ofta decennier – innan en ny drog kan lanceras och användas av patienter efter avslutad reserarch!

  När jag gjorde min egen research medan frun fick sin ”cancer-terapi” (chemo & radiation) letade jag till att börja med efter ”the one cure” Jag hittade ju hundratals naturliga sätt att bli av med cancer, så det blev ju snart fråga om ”which one”. Vi har ju blivit lärda att det skall vara ”one pill for every ill” inte sant, så frågeställningen blir ju fel från början! Utgående från cancer cellernas svagheter (olikheterna mellan cancer celler och friska celler) så går man till anfall mot cancern (sjukdomen, tillståndet) på så många sätt man kan samtidigt och gör anfallet från olika håll. Det blev över ett dussin olika anti-cancer metoder som min fru använde mot sin cancer. Hon blev bättre redan efter 2-3 veckor och är helt cancerfri i dag. Hon har inte planerat få någon ny cancer. Vi kan ännu i denna dag inte säga vilken, eller vilka av alla dessa terapier i kombination, gjorde henne frisk. Enligt CDC’s (Center Of Disease Control) statistik tillhör hon idag en grupp på 1% (äldre damer) som överlever lungcancer i mera än 5 år. Ifall du skickar mig din email address så kan jag skicka (as attachments) min bok (pdf-format) och en del material som kunde komma till nytta plockade ur mina sparade (14 Gigabytes) computerfiles. No charge!

  Skulle jag vara du – så skulle jag utan dröjsmål – sätta in följande aktion-kombination:

  1) Införa strikt diet, vars viktigaste del är att man tar bort allt- och alla typer av socker & sötningsmedel ur dieten, samt också all hög-glycemiska kolhydrater för att kraftigt begränsa mängden av glykos i kroppen. Detta pga att alla bakterier, (inklusive spiroketer) alla virus, alla jästsvampbakterier och alla parasiter som finns ute i blod- lymf-system, i celler och i vävnader lever på glykos (aka blodsocker) Man sätter alla dessa ”pathogens” på svältkur. Bra med en s.k. HFLC-diet eller kanske det bästa alternativet en ketogenisk diet som skulle leda till ”nutritional ketosis”.
  2) En eller två gånger/dag Dr Johanna Budwigs Terapi. (extra syre till cellerna).
  3) Sätta in en ”basic” vitamin- och essential-mineral kur. Speciellt Vitaminer D3, E, A, K2-7, B-Stress (complex) samt en massiv tillförsel av vitamin C i form av ”Lypo-Spheric” vitamin C, minst 15 gram per dag fördelat under alla vakna timmar i dygnet. Lypo-spheric, eller liposomal vitamin C är helt jämförbart med Intravenös vitamin C, samt förorsakar inte ”C-Flush” (diarre).
  4) Antioxidant terapi: Alpha-Lipoic Acid, Astaxanthin, Curcumin (hög absorb 3×400 mg/dag), Pycnogenol, Resveratrol. (+Vitaminer C, E & A som ju också är antioxidants)
  5) Immunterapi: AHCC (by Immpower) minst 3 gram/dag ; Ave Mar (AveUltra) dagligen enligt rekommenderad dos ; Epicor daglig rek. dos.
  6) Vid måltider: Intag av enzymer (!!) och kvalitet-probiotics!
  7) Intag endast dessa fetter: Kokos-olja, avocado-olja, smör, ghee, oliv olja och i Budwigs terapi: flax-seed olja)
  8) Dricka mycket (filtrerat) kran vatten och Green Tea. För hjälp till levern en ”European Milk Thistle kapsel/dag. För mera info kan du kontakta mig per email: carletco@aol.com

  Gillad av 3 personer

 17. Hej Mats! Jag är mamma till en dotter på 15 år som nu är inne på sitt tredje år av stor orkeslöshet. Mer eller mindre sängliggandes. Ingen läkare hittar nåt. Hon har tagit ryggmärgsprov för borrelia, men enl läkaren visade det inget. Nu när jag läser det du skriver blir jag illamående. Eftersom det kanske visst är borrelia men att provet inte var tillräckligt bra. Vi vet nämligen att hon någon gång haft en borreliainfektion eftersom hon har antikroppar. Men det har sagts oss att den läkt ut av sig själv. Hur gör vi nu? Är en mörkfältsmikroskopi första steget? Eller går vi direkt på Elispot och CD57? Och vad visar i så fall de?

  Gillad av 3 personer

  • Hej, det finns inga absoluta tester för att kunna påvisa borrelia. Både ELISA och PCR har enorma svagheter när det gått månader. Spiroketerna försvinner, såvitt jag förstått, från blodflödet efter en tid. De kan i vart fall vara väldigt svåra att påvisa. Min bedömning är att man kan få en indikation på att man har spiroketer genom mörkfält, men ingen definitiv diagnos. Därutöver så är min bedömning att Elispot tillsammans med CD57 är rätt så bra test.

   Om man har visuella spiroketer i blodet och dessutom positivt på Elispot och låga värden på CD57 + symtom, skulle i vart fall jag vara rätt övertygad om att man har en aktiv form av borrelia.

   Gillad av 2 personer

 18. Tack för ditt svar. Jag tänker absolut gå vidare med det här. Elispot och CD57 kan man ju få via Arminlabs har jag förstått. Men var kan man göra en mörkfältsmikroskopi?

  Gillad av 2 personer

 19. Maria Falkenström

  Har flera men kvar efter att ha gått 3,5 år med odiagnosticerad Neuroborrelios. Blev mycket bättre efter antibiotikabehandlingar, men ej helt frisk. Har fått ME som diagnos nu.

  Gillad av 2 personer

 20. Diana Corneliusson

  Hej, vill bara tala om vad jag senast läst om borelia, att man kan få bort ca 80% av bakterien med flytande stevia ( finns på hälsokosten) läste i en homeopat tidning, och koliodialt silver har jag själv bra erfarenhet av mot just borelia:) men det är vad jag gör.

  Gillad av 1 person

  • Jag har varit och lyssnat på den föreläsningen i höstas. Problemet var att det var gjort in vitro, dvs i laboratoriemiljö. Det innebär dock inte att det inte skulle kunna fungera in vivo, så det är spännande!

   Gillad av 1 person

 21. Rickard Kullberg

  Tack för all energi du lägger ner och allt du delar med dej av.

  Gillad av 1 person

 22. Gunilla Molander

  Min man fick diagnosen Parkinssons sjukdom hösten 2011. I augusti samma år fick han fler fästingbett varav ett visade en stor röd ring. Han sökte upp VC och fick antibiotika 10 dagar. Nu misstänker vi att han har någon form av fästinginfektion. Han mår idag mycket dåligt är orkeslös har skakningar yrsel mm. Behöver hjälp upp ur sängen klä sig mm, Har läst om att man kan ta blodprov och skicka till Arminlab i Tyskland min undran är vilka prover behövs? har gjort en provtagning där IgM -P 2016-04-21 var positivt. Kan någon hjälpa oss!

  Gillad av 1 person

  • Det finns uppenbar risk att din man har aktiv infektion av borrelia om han har positivt på IgM. Jag förutsätter att han i vart fall fått svensk sjukvårds standardbehandling utifrån de provsvar du redogör för per den 21 april 2016. Även om det knappas hjälper.

   I övrigt kan jag bara nämna att de vanligaste infektionerna de flesta med misstänkta vektorburna infektioner får träff på är följande: Twar, Babesia, Bartonella, Ehrlichia/Anaplasma, Coxiella, Bartonella, Mycoplasma och flera virus; bl a EBV, CMV och Coxackievirus.

   Lycka till!

   Gillad av 1 person

 23. johan

  Tack! Mats! För att du orkar!! Både med att göra din fru frisk och kämpa för alla andra svårt sjuka. Hjälteinsats!!Du gör det ARBETE, utan betalning som Center för Vectorburna infektioner(NCVI), Uppsala borde göra och som alla Patienter/skattebetalare förväntar sig av NCVI,(för dyra SKATTEPENGAR). Dvs, sammanställa och lägga alla fakta på bordet bl.a. om fästingöverförda sjukdomar. Ingen läkare i Sverige är kapabel att göra detta, än idag, trots att ”problemet”, funnits/känts till i minst 10 år nu???
  (bl.a. av Dr Klemann plus alla ILADS-läkare. Vad vet vi idag om fästingsjukdomar)? Förmodligen har Iladsläkarna bara hittat ”toppen på isberget” hittills. Det krävs ett ”helhetstag” precis som du beskriver i dina 300+ artiklar, som ALLA berörda vårdinrättningar MÅSTE sätta sig in I.
  För att det ska komma en förändring till det bättre, behövs mkt mer forskning. ”vårdsystemet” har kollapsat i Sverige(systemfel?). En liten MINORITET av s.k. ”experter” bestämmer riktlinjer(ändras knappt alls). Lika KRITISKT, som de bedömer nya Vetenskapliga fästingstudier(Highest GRADE), borde de bedöma ”Sina EGNA Fästing kunskaper”. Vad kan de själva, jfr med den av ILADS- läkare Praktiska IV-(kombinerade) behandlings terapier? Hur många ”kroniskt Borrelia sjuka” har de botat med KBT och sjukgymnastik? Varför hitta på en NY ”sjukdom”, PLDS, när EXAKT samma symtom kan komma tillbaka, behandlingssvikt/återfall enligt Dr S. Phillips
  Mkt få patienter(bitna av fästingar) erhåller adekvat vård. Endast tidig upptäckt EM, Borrelia/Lyme, kan erhålla vård på vårdcentraler. De svårt sjuka med LATE Lyme disease(kronisk borrelia med eller utan ”-” och Co-infektions(samsjukdomar, Babesia, Ricketsia mm) får INGEN Vård överhuvudtaget och måste själv, stå för ALLA kostnader. Idag vet vi att, korta antibiotika kurer ger 100% FAIL enligt Dr S.Phillpis(USA), mot Late LYME.
  Trots ca 700 nya vetenskapliga studier de senaste 10 åren(se Borreliaföreningens hemsida), HÄNDER DET INGENTING i SVERIGE. Sverige och Norge är sämst i Skandinavien, troligtvis även i hela Världen. Svenskar måste åka 300-400 mil(till ILADS kliniker), för att ”överleva” och kunna bli belastningsbara igen, dvs. kunna arbeta. Hur många fler patienter ska hamna i ”Feldiagnos träsket” för att det ska bli en FÖRÄNDRING, HUR många milj/miljarder ska detta kosta samhället ytterligare?
  Muren(försvars), början krackelera nu och snart kommer ”ketchup effekten”. Alla ”lögnare” kommer att avslöjas- inkl alla TVÄRSÄKRA, ”SÅ HÄR ÄR DET”-Läkare…….det är bra en tidsfråga, som sagt. Så länge fästingarna ökar och ingenting görs!(-och ju fler självsäkra ”experter” det dyker upp i MEDIA….desto närmare kommer vi till haveriet)…….sen får man tillsätta en ”oberoende HAVERI utredningskommisson”, så att det kommer en konkret handlingsplan(lösning) tillstånd, för att lösa problemet ”som enligt vissa”, inte finns i Sverige”.

  Gillad av 3 personer

  • affabro

   Klarsynt och kärnfriskt uttryckt om det läge vi nu befinner oss i vad gäller fästingöverförda infektioner.
   En oberoende haverikommission skulle verkligen behövas samt NCVI måste idka självkritik.
   Det här förfarandet och det strukturella problemen i hanterandet av så våra infektionssjukdomar kan inte och får inte accepteras och i synnerhet när våra skattepengar förslösas på felinformationer och fakestatistik

   Gillad av 1 person

 24. Tommy Mårtensson

  Numera får även hästägarna anlita Tyskland för sina hästar för få tillräcklig behandling mot borrelia.

  Gillad av 1 person

 25. Anita Söbye

  Hittar inte tillika till artikeln med toxoid vaccinet , Gottfriessmottagningen, där du säger det är förbjudet i Sverige, var kom den informationen ifrån?

  Gillad av 1 person

  • Innehåller tyvärr kvicksilver.

   Gilla

   • Anita Söbye

    Ok.. Staphypan Berna är villiga att ta fram ett nytt utan thiomersal, (Kvicksilver), men det är inte förbjudet utan De rekommenderar att ta bort dessa,ur vaccinerna vilket är synd då Thiomersalen inte farlig för De som inte lider av nickeallergi. Thiomersal har till uppgift att hålla andra bakterier borta. Tack för svar, blev orolig har nämligen ställt krav till Regeringen, samt vänt Mig till WHO.

    Gillad av 1 person

 26. Arash

  Hej!
  Mitt namn är Arash! Jag bor i Göteborg !
  Jag undrar vart är den närmaste platsen till mig som jag kunna köpa färska råmjölk?
  Min tle nr är 0735878987 ni kan gärna mila svaret också.
  Tack for svaret och ha en underbart Ny År!

  Med vänliga hälsningar

  Gillad av 1 person

 27. Ulla Berggren

  Hej Mats! jag läste nyss om två kvinnor som forskar Leena Meriläinen och Leona Gilbert. De har kommit fram till att det kan vara 20 olika saker som kan ge infektioner i borrelia. De har forskat fram ett test Tickplex som ska komma ut i jan 2017. Har du hört om det? Min man har en massa symtom från borrelia som han fick 2011 och vi skulle gärna ett göra ett sånt test när det kommer ut på marknaden.

  Gillad av 1 person

 28. Emmeli

  Jag har letat efter tickplex testet ett tag men hittar ingen mer info än det som står på forskarnas hemsida. Men du säger attest släpps runt 1/3, kommer vi som privatpersoner kunna köpa och göra ett sånt test, vet du det? Och jag tänker på de forskarna som kunnat ta fram det, borde de inte ha en plan på behandling också? Går det att få behandling i Finland? Eller är det lika motigt där som i Sverige o Norge? Ja jag vet ju efter många år om problematiken att läkare som vill hjälpa och forskning motarbetas och den grejen….. men hoppas kan man ju. Om man har ett test med postiva testsvar borde man kunna få nån form av gehör o erkännande från svensk sjukvård….. särskilt om många gör det. Tack för allt du gör Mats!!! Hälsa C från Emmeli i Karlskrona

  Gilla

  • Du ställer många frågor som jag inte kan besvara. Testet blir tillgängligt inom kort på privata marknaden. Det måste sedan valideras för att bli godkänt inom sjukvården. Dessförinnan är det inte värt mycket för en svensk läkare, tyvärr. Men jag tror det kommer att valideras, men när är svårt att säga. Finland har inte mycket bättre valmöjligheter än Sverige när det gäller behandling, tyvärr.

   Gilla

 29. Tack för ett otroligt jobb som du gör🙏
  Jag är 60 år och har Fibro/, kronisk trötthet sedan 37år tillbaka, Hypothyreos med Hashimoto, tinnitus, klåda med utslag i hårbotten..problem med mage och tarmar mm..
  Min dotter på 26 år har nu varit hos Kenneth Sandström och fått tagit prover i Tyskland..
  Samtliga prover visade på höga värden på Borrelia, Bartonella, Babesia..
  Och några fler som jag inte kommer ihåg namnet på..
  Något som vården inte kunnat tillgå..
  Nu blir det snart min tur att ta proverna hoppas jag..
  Har haft Borellia 3 gånger i mitt liv och fått 10 dagars pencellinkur varje gång.. Tyvärr inte tillräckligt.. Vet du om man har en chans att få ekonomisk hjälp till dessa prover och behandling?!
  /Chtistina

  Gillad av 1 person

 30. Carina Lärkäng

  Carina L
  Blev jätteglad när jag hittade denna blogg. Fick diagnosen ME/CFS 2009, på Gottfriesmottagningen i Mölndal, har haft det i 10-15 år och sökt svar. Inte blivit så juste behandlad alla gånger (t ex fått höra: det får man lära sig leva med (dvs ont i både kropp och själ), stark trötthet, oförklarliga perioder med låggradig feber (sluta tempa dig då) ….. Efter att jag fått diagnosen kunde jag sträcka på ryggen igen och har nu fått en bra läkarkontakt på Vårdcentralen.
  /Carina

  Gillad av 2 personer

 31. affabro

  Bra Carina Lärkäng!
  Vi medborgare har anledning att fundera över tystnaden från media i många frågor, men ju oftare man syns och hörs desto mera råg i ryggen får även våra journalister – Tack till alla som medverkar att delta och sprida våra viktiga förändringsförsök och alla som kan bli medlem i bloggen kan ge sitt strå till stacken

  Gillad av 1 person

 32. Ingrid

  Jag fick diagnosen ME av Gottfrieskliniken för några år sedan, hade ME i cirka 10 år, jag skriver HADE eftersom jag nu är frisk. Jag hade grav B12-brist, hypotereos, astma, allergi, och järnbrist. När jag hade behandlats för dessa sjukdomar och lång tid hade gått, var jag fortfarande långt ifrån frisk (kunde inte lämna hemmet och var mest liggande) och det som sedan gjorde susen för mig var Dan Neuffers utbildnings- och träningsprogram på nätet (https://ansrewire.com/) där jag fick insikt om vad ME handlar om (en dysfunktion av det autonoma nervsystemet) och där man framförallt får hjälp att träna sina hjärna och sitt nervsystem att fungera bättre, plus hjälp med sömn, kost, rörelseträning och mycket annat som också kan behöva förbättras. Man behöver göra allt rätt på samma gång (inte först göra en sak rätt, inse att det inte gjorde en frisk, och sen övergå till nästa sak för att lämna den första därhän, osv.)
  Jag hoppas att Dan Neuffers kunskaper kommer att sprida sig världen över. Önskar att jag hade haft dessa kunskaper i början av min sjukdomstid, men nu när det inte går så hoppas jag att andra kan bli hjälpta av hans program. Ska jag välja en enda sak i hela mitt liv som jag gjort, så är det att gå hans program som är det allra bästa jag gjort för mig själv och min familj. Ett råd till den som läser detta och har ME eller Fibromyalgi – kolla upp Dan Neuffers program, nu på en gång och låt inte en enda dag till gå förlorad till denna hemska sjukdom som förstör ens liv så!

  Gillad av 1 person

 33. Dan

  Hej Mats, stötte på följande dokument som kanske skulle vara av intresse för dig. Det handlar om en man som blivit symtomfri från såväl CFS som Fibromyalgi.

  Klicka för att komma åt OJGas_2017042816271613.pdf

  Gillad av 1 person

  • Tack, jag har läst mycket om fekaltransplantationer och även skrivit om en del studier här på bloggen. Det är förenat med vissa risker och värden är mycket viktig, att man har kompatibla microbiotica. Problemet är att i de sammanställningar som gjorts av flertalet kliniska experiment/studier på just ME-sjuka är att patienterna i drygt hälften av fallen svarar rätt bra på behandlingen inledningsvis men sedan återfaller efter behandlingens avslut. Det tyder på att om behandlingen ska nyttjas på just de som svarar positivt så torde det krävas en livslång behandling. Att experimentera med detta själv i badkaret genom att ta första bästa som ställer upp verkar oerhört riskabelt. Men behandlingsmetoden är så pass intressant att jag hoppas att den testas i Sverige på just ME-sjuka. C. diff är ju annars något som det används mot med bra resultat.

   Gilla

 34. Hej Mats, Claudia och alla andra. Jag har varit sjuk i över 9 år med samma diagnoser och följt din blogg sedan start. I lika många år har jag sökt efter svar på gåtan till hälsa igen. Svaret är enkelt – artegen kost! På 3 månader har jag blivit helt frisk utav 100% rå carnivore diet, från huvud till svans inkl organ och körtlar, och fått mitt liv tillbaka.

  Jag vet, det låter helt sinnessjukt men vidareforskning kostar bara tid och det har ni råd med så här kan ni börja läsa om fler som lyckats bli friska lika enkelt och lika snabbt, http://meatheals.com/ , klicka på t.ex. lyme och chronic fatigue i kategorispalten. Fler och fler testar rå carnivore nu och alla rapporterar samma goda resultat. Jag lovar inget ”botemedel” utan föreslår att ni forskar vidare på varför rått kött läker, all forskning och information finns här —> https://justmeat.co/ , en hel bibel under fliken Wiki, så kan ni dra egna slutsatser om det är något för er. Det kostar er som mest ett par månader i tid och oddsen till ett friskt liv – är större än ni någonsin hittills haft. Behöver ni ha ordentligt stöd under tiden rekommenderar jag någon doktor inom funktionell medicin.

  Lycka till, jag finns här för ev. frågor eller funderingar och besitter på även mer data att analysera.

  Gilla

 35. Titti

  Jag har testat att äta bara kött i två veckor, tillagat, men mådde inte bra på det.
  Hur får jag tag i bra rått kött och alla organ? Är det kött direkt från bonde som gäller? Har tex frågat lammuppfödare om lever och fick svaret att deras lamm har en parasit i levern som kan spridas till människor, därför säljer de inte det. Hur gjorde du?
  Jag är beredd att testa allt, för att få tillbaka min hälsa.

  Gilla

  • Det är fullkomligt normalt, nästan alla mår dåligt första veckorna. Det beror på allt skräp som lagrats i kroppen (till och med i hjärnan) håller på att rensas ut. Det är ett positivt tecken på att det immunförsvar fortfarande fungerar som det ska. Lite mer djupgående om detta är det just animaliskt fett innehållande kolesterol som hjälper till att rensa ut all skräp. Allt det här kan du forska vidare om på https://justmeat.co/ .

   Angående bra kött så har Saluhallen det mesta. Eller kooperativ som gronagardar.se. Handlar även direkt från bonde. Köttets ursprung är A och O. Det ska helst vara gräsbetande samt vaccinations och hormonfria.
   Angående lever är kronhjortslever en delikatess. Finns ibland på viltaffärerna i Saluhallen. Det är bra att du frågar om organen. Gör alltid det. De utför nämligen tester och får givetvis aldrig sälja organ som testats positivt för någon parasit.

   Gilla

 36. Carl J. Hagelstam, Intressant kostförslag som kanske kan begränsa många sjukdomar, dock är ämnet som levern bildar av fettet när det råder energibrist, farligt för de som har diabetes. Det kan också vara farligt vid andra sjukdomstillstånd. Ingen universalmetod mao. Kan cancerceller leva på enbart glykos? Jag vet att vissa bröstcancer frodas på östrogen. Där begränsar man ibland östrogenet med medicin och det kan ha bra effekt under åratal. Sen verkar det som om cancern kan ”vänja sig” och åter tillta och man får ta till andra metoder.

  Gilla

 37. Generellt är Mats text mycket intressant, inte minst för alla de som har diagnosen MS. Diagnoserna sätts ofta på lösa grunder och även på de som inte velat göra lumbalpunktion. Men framförallt avfärdas borrelia alldeles för ofta och enkelt vid hälsocentralerna. Man behöver remiss till specialist som finns tex i Uppsala för att göra en ordentlig analys. Jag vet inte om ”rädsla” för att ordinera antibiotika kan bidra till de hafsiga besluten på hälsocentraler. Inte så få har fått ordna sin antibiotikakur på udda sätt, tex att resa till Tyskland och specialister där. Därefter har de äntligen upplevt sig friska. Inte ens en ordinär svensk neurolog utan massor av års erfarenhet kan skilja säkert på borrelia och MS. Desto lättare ordinerar de mediciner som ger otäcka bieffekter. Det är lite som ”try and error” hela verksamheten. ”Ok, hen tålde inte medicinen, då testar vi det här”.

  Gilla

 38. Ann-Helen Laakso

  Så intressant allt du gör, måste vara sorgligt och tungt att se sen man älskar lida så. Jag försöker ta reda på saker också, är nyfiken till min natur. Nu har jag hittat mycket intressant info om just ME/CFS i boken Plague av Kent Heckenlively och Judy Mikovits, se även http://plaguethebook.com/. Jag har inte ännu läst hela boken, 314 s.men det ser lovande ut. (Ebay, kommer länk som man laddar ner, ca 8 dollar).

  Gillad av 1 person

 39. Eva Westerlund

  Hej
  Fick tips av vän till denna föreningen då jag efter uppåt 25år har problem med hö kroppshalva där symtomen sakta ökat under åren och då jag haft hypotyreos som sjukvården inte lyckades medicinera har det före den nu är ordnad med hjälp av vän Facebook ndt som tagit ett år komma på rätt dos pga fel i hö kroppshalva som gjort att ndt fick höjas med 1mcg var 3-dag pga kraftiga biverkningar.
  När jag nu är pigg i hypotyreos så är det hö kroppshalva jag måste ta tag i vilket jag i backspegeln under åren insett beror på borelia som jag haft 2 gånger,,jag har som min sambo intygar alltid blivit bra i mina symtom hö kroppshalva när jag av någon anledning tagit antibiotika men sen har symtomen återkommit.
  Jag har nu skrivit ner min historia med symtom och ska skriva ut ta med och lägga under näsan på läkaren har tid VC i veckan som kommer men vill ha mycket kött på benen och ingen idé dom försöker prata bort nåt för jag är arg besviken på svensk sjukvård efter alla års ignorans ,,,
  Vilka prover bör jag be/kräva få tagna ang långt gången sjukdom efter fästingbett?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s