Mer information om testet Tickplex

Leona Gilbert och Kunal Garg vid University of Jyväskylä, Institutionen för bio- och miljövetenskaper i laboratoriet. Ett team av forskare har utvecklat en ny metod för kvalster sjukdom mer korrekt identifiering.
Dr Leona Gilbert, vid University of Jyväskylä i Finland,  leder ett forskningsteam som utvecklat en ny metod för vektorburna infektioner med mer korrekt identifiering. Testet heter Tickplex.

Leona Gilbert uppger att Tickplex kommer att lanseras i januari 2017
Enligt Gilbert kan fästingar vara orsaken till dussintals olika mikrober som orsakar en rad olika infektioner. Hittills har den enda möjligheten varit att testa mot en patogen i taget. ”Vår metod gör det möjligt att identifiera 20 olika mikrober vid en enda provtagning”, säger Gilbert.

Testet avslöjar vilken eller vilka infektioner man lider av samt även om det är en allvarlig eller mild infektion.

Gilbert kommer i den första fasen använda sig av privata laboratorier i Finland, Tyskland och USA. Målet är att få ett tillgängligt test för finska sjukhus och vårdcentraler under 2018.

I nuläget kan diagnostisering av infektioner, orsakade av vektorburna infektioner, dröja i veckor. Den nya metoden kommer att ge svar på fyra timmar.

Det nya testet är vetenskapligt testat på 1500 patienter. Enligt resultat de erhållit har 74 procent av patienterna en vektorburen infektion.
Källa

Leona Gilbert ingår i FSI:s Vetenskapliga råd
Leona Gilbert är en av de som tackat ja till att ingå i det Vetenskapliga rådet för Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektioner (FSI).  Följ föreningens sida här genom att registrera din e-postadress. Snart kommer det bli möjlighet att bli medlem.
http://www.blimedlem.wordpress.com

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Låter bra men varför inte få det godkänt först på hemmanivå vilka omvägar säkerligen genererar detta till högre kostnader den dagen de finns tillgängliga

  Gillad av 1 person

  • Det är nog lättare att få ut det på den privata marknaden. Sattliga inrättningar kräver omfattande studier, innan testet kan valideras. Jag vet inte om den studien som snart ska publiceras är tillräcklig för det, eller om det behövs en uppföljande.

   Gilla

 2. Lars W

  Underbart att det finns de, även inom den skandinaviska medicinen, som insett att det finns förbättringspotential på detta område! Framgår det även någonstans om metoden klarar att skilja på aktiv eller genomgången infektion? Ett stort problem idag (med t ex ELISA) är ju att bevisa en fortfarande aktiv infektion efter behandling. Enligt gängse praxis (i alla fall enligt egen erfarenhet) är en infektion per definition genomgången och borta när man fått abx-behandling under stipulerad tid (10-21 dagar i Sverige), oavsett om man efter behandlingen har kvarvarande symptom eller ej. En annan generell fråga som jag tycker är svår är frågan om sensitivitet. T ex hävdar några att våra svenska ELISA-tester är så bra att de har en sensitivitet på ca 90%. Jag tror tom att det finns de som påstår 100% efter ett antal veckor medan andra hävdar att ELISA aldrig har sensitivitet >70% och att den kan vara så låg som 30%. Hur kan man överhuvudtaget prata om sensitivitet så länge som det inte finns facit? Blir inte osäkerheten väldigt stor? Jag kan inte se att det någonsin redovisas konfidensintervall (ett mått på osäkerhet som alltid bör redovisas i statistiska sammanhang) till dessa siffror vilket antagligen innebär att man inte har en susning egentligen. Finns det motsvarande siffror för Tickplex (dvs sensitivitet/specificitet)?

  Gillad av 1 person

  • Informationen om Tickplex är för närvarande knapphändig, men inom kort kommer information publiceras.

   Gilla

  • C Olsson

   Lars W, orsaken till att det ges olika siffror gällande ELISA-test är för att det finns ett antal olika ELISA-test (det finns tex både äldre och sämre ELISA-test och nyare och bättre ELISA-test), samt (tex) att vissa siffror som anges enbart gäller långvarig borrelios, osv.

   Gilla

  • Lars W

   C Olsson: Hur ser du på frågan om konfidensintervall? Varför redovisas aldrig det? Att ange en statistisk uppgift (t ex 90%) indikerar att man menar exakt 90% (+/- 0%), vilket är helt orimligt i detta fall. Det i kombination med att det, vad jag förstår, måste vara mycket svårt att veta vad som är 100% (utan att man har ett korrekt facit) gör att jag har mycket svårt att ta dessa siffror på fullaste allvar. Däremot har jag mycket väl förstått att det finns olika varianter på ELISA med olika sensitivitet och att vi i Sverige hävdar att vår variant är bättre (har högre sensitivitet) än andra varianter och att detta förklarar varför det är så stor skillnad på dessa uppgifter.

   Gillad av 1 person

 3. Tommy Mårtensson

  CVI Uppsala, 1 på 100. TickPlex Finland, 74 på 100. Stämmer detta, då blir det ju 74-1 till Finland.
  Detta för ju i så fall ett löjets skimmer över svensk infektionssjukvård. Oavsett så är ju behandlingsrekommendationerna sådana att man kan fundera på om det är en medveten
  strategi från svensk sida för att få ner sjuktalen i Sverige och på så sätt få naturliga avgångar från
  det svenska sjukförsäkringssystemet.

  Gillad av 1 person

 4. Wow, det är stort! Om det kommer ut Finland nästa år/eller 2018, då kanske man kan ta proverna där någonstans om man åker på semester! För här i Sverige lär det väl dröja… när har läkarkåren/sjukvården trott på nyheter, allt verkar så ”trögflytande” här med förändringar och ta till sig ny kunskap…

  Gillad av 1 person

 5. Peter

  Ett godkännande i Finland skulle ju gälla inom hela EU.

  Gillad av 1 person

 6. Mia

  Är det någon som vet vart man kan göra testet i Sverige?

  Gillad av 1 person

  • Alla som kan dra blod kan även skicka blod till Arminlabs.

   Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI) kommer få komplett information inom de närmaste dagarna om pris, vilka rör som ska skickas osv. FSI har även rabatt. Det kostar enbart 200 kr att gå med i FSI, den billigaste föreningen om man vill ha tillgång till den bästa rabatten.
   http://www.fsi-sverige.se

   Anledningen till att det dragit ut på tiden med Tickplex är dels utrustning som ska installeras och kalibreras och dels ”typgodkännande”.

   Gilla

 7. Henrik

  Jag är rädd för att det kommer att bli problem med att få detta test accepterat inom den allmänna hälsovården, speciellt om det är betydligt mer känsligt än nu använda prover. Risken finns att läkare och forskare avskriver positivt Tickplex-test som falsk positiv. Detta har redan hänt mig. Jag har tagit Tickplex (plus) och fick resultaten för några dagar sedan, med positivt svar på borrelia IgG (allt annat negativt). Övriga prov jag tagit inom allmänna hälsovården (IgG, C6, Western blot, CLCX13) är alla negativa, varför läkarna här (Åland, fästingarnas förlovade ö) avskriver mitt positiva tickplexprov som falsk positiv. Ingen vill behandla. Kan nämna att jag också fått positivt svar på alla tre borrelia Elispot från Arminlabs så för mig själv råder ingen tvekan om att det är borrelia jag har. Tyvärr är inte Finland, och speciellt inte Åland, så mycket bättre på (sen/kronisk) borrelia än Sverige, åtminstone inom allmänna hälsovården. Förhoppningsvis kan Tickplex ändå bli accepterat eftersom det verkar vara mer känsligt, i alla fall i en studie omfattande enbart mig 🙂

  Gillad av 1 person

  • Trist att läsa Henrik. Men du vet att om du har positivt på IgG så ska läkare bedöma det som aktiv infektion om symtom är närvarande.. Du kanske ska gå till en annan läkare och begöra second opinion?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: