IBS, SIBO och Dysbios 

Focused on man digestive system

Focused on man digestive system

En sund tarmflora är till stor del ansvarig för den allmänna hälsan
Även om tarmfloran hos spädbarn i början verkar slumpartad, börjar den likna de vuxnas flora vid en ålder av 3 år. Ändå finns det mikrobiella variationer från matstrupe till rektum längs hela individens livstid. Utvecklingen har nu gjort det möjligt för forskare att studera dessa mikroorganismer och deras funktion och interaktioner på ett utstuderat sätt både vid hälsa och sjukdom. Den normala tarmfloran ger specifik funktion i metabolism, underhåll av strukturell integritet i tarmen, slemhinnebarriären, immunmodulering, och skydd mot patogener. Flera faktorer spelar en roll i att forma den normala tarmfloran. De omfattar:
1. Hur man föds (vaginalt eller kejsarsnitt)
2. Diet – Under spädbarnstiden (bröstmjölk eller inte) och vuxenlivet (veganbaserat eller köttbaserat)
3. Användning av antibiotika
Källa

IBS
IBS (irritable bowel syndrome) är ett kroniskt tillstånd som drabbar upp till 20 procent av befolkningen. Etiologin och patofysiologin bakom IBS är sannolikt multifaktoriell och behandlingsmöjligheterna är begränsade. Informationen till patienterna är att tillståndet oftast är livslångt och ej relaterat till förkortad livslängd men däremot till nedsatt livskvalitet.

I litteraturen finns ett flertal rapporter som indikerar att tarmfloran kan vara av betydelse för utveckling av IBS. Vad som talar för en bakomliggande störning i tarmens ekosystem – dysbios – är att upp till 10 procent av patienter som drabbats av en tarminfektion utvecklar IBS (postinfektiös IBS).
Källa

SIBO och Dysbios
SIBO innebär att bakterier som är tänkt att stanna i tjocktarmen har krupit in i tunntarmen (bakteriell överväxt i tunntarmen), medan dysbios enbart betyder obalans i tarmfloran (en mer allmän term).

Det finns 6 tecken på att SIBO kan vara grundorsaken till IBS
Studier visar att över 50% av patienter som diagnostiserats med IBS faktiskt har en underliggande obalans som kallas SIBO. När bakterierna vandrar bakåt i tunntarmen, eller när det finns låg magsyra, eller dålig pankreasenzymproduktion, kan bakterier i tunntarmen växa över och orsaka symtom som diarré, gas eller uppblåsthet.

Sex tecken på att du kan ha SIBO
1. Du märker att fibrer leder till förstoppning
2. Du får mer gaser och känner en uppblåsthet när du tar probiotika som innehåller prebiotika
3. Du har celiaki eller glutenintolerans
4. Du utvecklar kroniska symptom på gas, uppblåsthet, förstoppning eller diarré efter att ha tagit smärtstillande medel, som opiater.
5. Ditt blod visar kroniskt lågt järn utan känd orsak
Källa

Örtbehandling effektivare mot SIBO än läkemedel enligt studie
104 patienter som testade positivt för SIBO delades in i två grupper. 67 st behandlades med läkemedlet Rifaximin (1200 mg dagligen) och 37 fick örtbehandling. Behandlingen pågick under 4 veckor.

Örterna var en salig blandning, bland annat oreganoolja (se tabell 5 i studien).

Resultat
46% av de som fick örtterapi blev av med sina besvär, jämfört med endast 37% av de som fick Rifaximin.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: