Ytterligare ett (villo)spår gällande ME/CFS?

insulinblogg
Bildkälla

Häng med nu 🙂

Patienter med CFS visar defekter i T- och NK-cellaktivering
Det finns belägg för att patienter med ME/CFS lider av immuna avvikelser, bl a immunaktivering. För att de vita blodkropparna T- och NK-celler ska kunna aktiveras krävs att proteinkinase C (PKC)) aktiverar CD69 som i sin tur aktiverar T- och NK-celler

Man har i en studie funnit att det hos CFS-patienter finns en störning i den tidiga aktiveringen av immunsystemet som involverar PKC.
Källa

Vad stimulerar proteinkinase (PKC)?
Eftersom PKC behövs för aktivering av delar av immunförsvaret gjorde jag några sökningar på vad som kan stimulera PKC och fann att ”insulinmedicinen” Relaxin kunde uppfylla dessa villkor.
Källa 1
Källa 2

Insulin och glukosupptag
Förra året upptäcktes i en studie att ME/CFS patienter har nedsatt aktivering av AMPK, och nedsatt stimulering av glukosupptag vid fysisk ansträngning. Det är intressant då insulin behövs för glukosupptag.
Källa

B1 och glukosupptag
Förutom insulin har Vitamin B1 (Tiamin)  en nyckelroll för glukosupptag.
Källa

”40% av vuxna med diabetes typ 1 har även CFS”
Jag sökte vidare på kombination insulin och CFS och fann en holländsk studie där man konstaterat att 40% av patienter med diabetes typ 1 även hade CFS (n=66).
Källa

ME/CFS är självklart inte diabetes typ 1, även om diabetes kan leda till ME/CFS
Det är ändå intressant att man kan se vissa gemensamma beröringspunkter. Det finns även teorier om att Alzheimers skulle vara en ”diabetes typ 3”.
Källa

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom
Det innebär att kroppens eget immunsystem riktar sig mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln varvid kroppen inte längre kan tillverka sitt eget insulin. Bristen på insulin leder i sin tur till att sockret stannar kvar i blodet (minskad energi) och blodsockernivån stiger.
Källa

Två avvikelser hos CFS-patienter kopplat till insulin, direkt eller indirekt?
Insulin behövs för att dels aktivera delar av immunförsvaret och dels för glukosupptaget så att kroppens celler får socker och därmed energi. Det är trots allt två ”defekter” man funnit hos CFS-patienter. Insulin stimulerar även fettproduktion från överskott av kolhydrater och uppbyggnaden av kroppens äggviteämnen.

Det är ändå något som inte stämmer
Om man har brist på insulin så höjs blodsockernivån. Mig veterligen finns det inget som tyder på att ME/CFS-patienter generellt skulle ha högre blodsockernivåer än friska. Nu är kroppen så komplex att det säkert ändå kan strula med insulin utan att det är mätbart med dagens metoder.

Fortsätt gärna diskutera i kommentarsfältet

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Detta var väldigt intressant! Jag har varit sjuk i ME i tolv år och blev gravid för ett år sen, under hela graviditeten var jag helt frisk, helt fantastikt! Och efter förlossningen så började symtomen sakta krypa tillbaka igen till ursprungsläget sen tolv år tillbaka? Mer relaxin åt folket?

    Gillad av 2 personer

  2. Så synd att jag är för gammal för en graviditet…. 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: