Eventuella biomarkörer funna för ME/CFS-patienter

Snart kanske man kan diagnosticera ME/CFS med ett vanligt blodprov
En forskargrupp vid Griffith University i Australien har i en nyligen presenterad studie funnit avvikelser hos ME/CFS-patienter (n=23). “Over the last four years, with support from the Queensland Government and philanthropic donors, we have identified unique markers in CFS patients” säger Professor Marshall-Gradisnik. Avvikelserna är så pass stora jämfört med frisk kontrollgrupp (n=30) att det förhoppningsvis kan finnas en möjlighet att konstatera om man har ME/CFS genom ett vanligt blodprov.

ME/CFS-patienter har signifikant färre minnes-T-celler och fler naiva T-celler
Jag läste igenom studien och letade efter de största avvikelserna. Jag fann två rejäla avvikelser. Det verkar som att ME/CFS-patienter å ena sidan har i genomsnitt ca 33 procentenheter färre minnes T-celler, å andra sidan i genomsnitt ca 40 procentenheter fler naiva T-celler än friska personer.

Minnes T-cellerna benämns ”EM CD8+ T cells” och de naiva T-cellerna benämns ”Naïve CD8+ T cells”.

studie

Vad betyder då detta (enbart egen spekulation)?
Minnes T-cellerna kvarstår under lång tid efter en infektion har tagits om hand, vilket ger immunsystemet ”minne” mot tidigare infektioner. Om de är färre borde det innebära att ME/CFS-patienter har ett immunförsvar som är sämre rustat att känna igen ”vanliga patogener” (som de flesta utsätts för ofta), vilket leder till att immunförsvaret måste förlita sig på de naiva T-cellerna som har till uppgift att svara på nya patogener som immunsystemet tidigare inte har påträffat (eller som immunsystemet inte lyckats memorera). Jag antar att det då blir en fördröjning i immunförsvaret. D.v.s. det reagerar långsammare och riskerar att immunförsvaret ständigt får arbeta med alldagliga patogener, som en frisk människa inte alls har problem med .

Det är en oerhört intressant studie. Intressant är även att man funnit sådana enorma skillnader som är mätbara. Det kanske borde följas upp i Sverige? Det kan inte vara så svårt.

Kan IL-7 terapi användas för att reglera obalansen?
Intressant är att låg koncentration av IL-7 sätts i samband med låg andel minnes T-celler (CD8 + T-celler).

I en nyligen presenterad studie mättes plasmanivåerna av 34 cytokiner, kemokiner och tillväxtfaktorer hos 100 ME/CFS-patienter med lång varaktighet. Forskarna observerade mycket betydande minskningar i koncentrationen av cirkulerande interleukin IL-7 och IL-16.

IL-7 har betydelse för generering och underhåll av CD8 + T-celler. IL-7-terapi används  vid behandling av cancer och kanske även skulle kunna vara en behandlingsmetod för ME/CFS-patienter?

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Det skulle vara intressant om man genom specifik immunoterapi kan justera obalansen. Genom T-cellsterapi har man kunnat visa framgång, när det gäller cancerbehandling.
    https://newsaboutdisease.wordpress.com/2016/02/27/cancerbehandling-botade-94-av-dodligt-sjuka/

    Även denna studie är intressant för att öka andelen minnes T-celler.
    http://www.jci.org/articles/view/81217

    IL-7 terapi ökar även NK-cellsaktiviteten och interferonproduktionen.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25218211

    Gilla

  2. Lovisa

    Oj så intressant. Borde väl kunna praktiseras i sjukvården ganska snabbt. Eller?

    Gillad av 1 person

  3. Susanne Grahm

    Spännande! Tack för att du så oförtrutet samlar och förmedlar forskning och uppslag som kan leda fram mot bot och/eller behandling. Det finns inte många ljus i detta mörker, men du och ditt arbete är ett.

    Gillad av 1 person

  4. Susanne, detta är riktigt intressant! Tack för uppmuntrande ord!

    Gilla

  5. Marika

    Tack Mats , detta är säkert något som kan komma användas inom kort , mycket bra artikel !!!
    Hoppas fler Läkare hoppar på detta tåg så att vi kommer framåt . Tack för ditt enorma arbete !!!!!!

    Gillad av 1 person

  6. Stina Karlsen

    Ja takk til Mats for arbeidet han gjør. Masse informasjon. Befinner meg i Oslo.

    Gillad av 1 person

  7. Maria Bergman

    Wow va fantastiskt hoppas att det blir lättare i framtiden att få hjälp med denna levande mardröm! Tack för ditt fina engagemang och arbete med att hitta svar och lösningar till oss drabbade! 😉 ❤

    Gillad av 1 person

  8. Irene Skogsberg

    Intressant och glädjande nyhet. För oss emmisar. Fast som svensk har jag väl inte så mycket att hoppas på. Sverige är och kommer tyvärr att vara ett medicinskt U-land i många år till.

    Gillad av 1 person

    • ”CD-prover” kan du begära att få ta hos din läkare. Det är självklart om man har, eller misstänks ha ME/CFS att man måste få genomgå en fullständig immunologisk utredning.

      Gilla

Lämna en kommentar