Doktorn i TV4: ”Kronisk borrelia finns inte”

Doktorn om TBE och Borrelia

Kändisläkaren förnekar kronisk borrelia
7 min och 40 sekunder in i filmklippet från TV4 (presenterades den 1 mars 2016) svarar Dr Mikael Sandström så här på tittarfrågan – Jag har kronisk borrelia efter fästingbett:

Programledaren: – Hur ser du på det här?

Sandström: – Jag ser människor som inte har blivit bra. Förmodligen är det långt gången borrelia som är behandlad, men med restsymtom. Nu är det ju så här, och det här upprör en hel del folk:
Kronisk borrelia finns inte.  

Programledaren: – Borrelia blir man av med?

Sandström: – Ja, ja, men inte symtomen kanske, men det behandlar man med antibiotika. Och nu fick vi hundra mail kan jag säga

Programledaren: – Om man haft borrelia väldigt, väldigt länge. Vad är det som hänt då?

Sandström: – Man får nervpåverkan framförallt för neuroborrelios. Men, man kan inte påvisa bakterier. Sen finns det olika stammar. Det finns olika läkemedel att behandla borrelia med så att det kanske inte biter med det första penicillinet utan det finns andra antibiotika. Men, ingen i världen har kunnat visa att det finns kvarvarande bakterier efter behandling, men symtom. Och det här är känsligt.

Angelica Johansson som själv drabbats av kronisk borrelia, och även hennes familj, har skrivit ett öppet brev till  redaktionen på TV4

”Till Nyhetsredaktionen och Nyhetsmorgon och Tilde De Paula

Med anledning av det inslag som var på Nyhetsmorgon igår morse, tisdagen den 1 mars, vill jag protestera mot att ni inte tar patienterna i Sverige på allvar och att Tv4 låter Dr Mikael Sandström påstå att kronisk borrelia inte existerar.

Den exakta termen kronisk borrelia existerar och erkänns av myndigheterna och med den exakta termen menas alltså LÅNGVARIG obehandlad borrelia som tex acrodermatit eller neuroborrelios.

”Långvarig sjukdom

Kronisk sjukdom i betydelsen av infektion som pågår under månader till år kan förekomma om ingen antibiotikabehandling ges och om spontanläkning inte sker. Samma antibiotikabehandling ges vid sent diagnostiserad infektion som vid akut.”

https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer—listan/Borrelia/

Inslaget i Nyhetsmorgon förenklar något mycket komplicerat och ämnet är definitivt inte färdigutrett på långa vägar, vilket jag vet bla eftersom jag på Borreliaföreningens vägnar deltog under årets NordTick, dvs Nordiska ländernas största samarbetskonferenshttp://www.trippus.se/eventus/userfiles/67467.pdf

Se denna länk för RÅDANDE rekommendationer, men som framöver kommer att tvingas omvärderas inom snar framtid:https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/bakg_dok/Borrelia-bakgrund_webb_bokm%C3%A4rken.pdf

Dr Mikael Sandström ljuger när han sitter i TV och säger att ingen bevisat att persisterande borrelia, det vi i dagligt tal kallar ”kronisk borrelia” existerar heller.

Sveriges rekommendationer baseras på rekommendationer från en organisation som heter IDSA i USA. För en tid sedan så bestämdes det i USA att deras rekommendationer är så gamla och ogiltiga att de togs bort från NGC National Guideline Clearinghouse (som är en referenssida jämförbar med Folkhälsomyndighetens hemsida) och kommer att revideras och då kommer Sverige att tvingas att följa efter. Förr eller senare.

Det innebär att bara ILADS rekommendationer kvarstår (som togs in i september förra året.)http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1586/14787210.2014.940900

Dessa rekommendationer bygger på många studier som BEVISAR att persisterande borrelia existerar:

http://www.ilads.org/ilads_news/2015/list-of-700-articles-citing-chronic-infection-associated-with-tick-borne-disease-compiled-by-dr-robert-bransfield/

Dr. Robert Bransfield, past president of ILADS, has accumulated a list of 700 articles citing chronic infection associated with tick-borne diseases.

Patients exposed to tick-borne diseases sometimes have the progressive development of increasing symptoms, even after different antibiotic treatments. All of these symptoms cannot be explained by the presence of other unrelated conditions that are comorbid with and/or mimic tick-borne diseases. Although most agree that many of the progressive symptoms are immune mediated, there are two opposing views on the further cause of the disease process.

One hypothesis is infection is no longer present and there is speculation that some unknown self-perpetuating mechanism causes the intensification of chronic symptoms seen in these patients. The other hypothesis proposes that infection can persist which can cause intensifications of symptoms by provoking the immune system and possibly by other additional mechanisms. The National Institute of Health recognizes many chronic diseases may eventually be proven to have an infectious basis and established the Human Microbiome Project which recognizes bacterial cells are ten times more prevalent than human cells in the human body. With time there are increasing peer reviewed medical journal articles supporting the position that persistent tick-borne infection occurs and can contribute to causing the intensification of chronic symptoms which creates a serious burden of disease globally.

Below are some peer reviewed journal articles providing evidence supporting this scientific position. The list contains over 700 articles and is divided into several different sections. The first section is a general list of articles supporting the evidence for persistent infection. The other sections support persistence as it pertains to psychiatric symptoms, dementia, autism, and congenital transmission. The list shall be periodically revised. Download the article list [PDF]

Jag skulle vilja att TV4 gör ett inslag som belyser dessa fakta och beskriver verkligheten och framtiden på det sätt som sker och kommer att förverkligas.

Semmelweiss hade rätt. Barnsängsfeber orsakas av smutsiga händer och hur mycket man än skrattade åt honom så vann han. Det kommer vi också att göra.

Jag vill att TV4 också ska begrunda vilket ansvar ni har, om människor, som resultat av eran missledande information om dessa sjukdomar, förblir allvarligt eller tom blir ännu allvarligare sjuka och vad som skulle hända om vi i Sverige fick samma förhållningssätt och förfarande som i USA med grupptalan och stämningar?

Skulle TV4 har råd med konsekvenserna utifrån de fakta jag presenterat och ännu viktigare: Har Sverige råd med en allt fler, allt sjukare population, för att ingen lyssnar på patienterna?

Scandtick har delgett att 40 000 människor om året smittas av Borrelia. Det är fler än de som får Bröstcancer. Åtminstone 10% (mörkertalet är troligen många gånger större) av dessa drabbas av de allvarligare konsekvenser som är så förödande för patienterna och lidandet är bortom fattningsförmågan för de flesta.

Som vi säger i leden: ”You don’t get it until you get it”

Frekvensen av självmord bland dessa patienter är alarmerande hög och varje dag så läser jag dödsannonser, eulogier och får nyheter om människor som dött av själva sjukdomen borrelia eller någon co-infektion, eller som ger upp kampen och tar livet av sig någonstans i världen. Tex nyheten om Scott Chant:http://www.lymeaustralia.com/scott-chant-feb-2016/scott-chant-submission-for-senate-inquiry-into-lyme

Förhoppningsvis så leder Scott’s appell till Parlamentet till förbättrade förhållanden i Australien.

När ska vi i Sverige få politiker och media som lyssnar?

Hur många av oss ska dö eller ta livet av oss innan man tar oss på allvar?

Detta brev kommer att publiceras i bloggar och på hemsidor för att folk ska se att vi tänker inte lida i tysthet längre.

Vänligen

Angelica Johansson, administratör för den obundna, och från föreningen fristående, Bota borrelia-bloggen, huvudadministratör för den fristående BOTA BORRELIA NU-gruppen på Facebook, Ordförande för Borrelia & TBE föreningen Sverige och administratör för Föreningens Facebookgrupp.”

Angelicas blogg

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Pia Maria H

  Har varit sjuk i 4 år, insjuknade med flertalet borreliasymptom men det tog lång tid ca 9 månader innan elisatestet togs på mitt initiativ, fortfarande kvarstår symptomen som förvärrats i kronisk smärtproblematik bla. Som patient upplever jag mig ej tagen på allvar av vad som orsakat min totalt förändrade livssituation. Om man nu kallar detta restsymptom undrar jag , lika sjuk som förr, hur får jag hjälp av svensk sjukvård ?

  Gillad av 2 personer

 2. Daniel

  Det är skrämmande att Sverige har läkare som inte kan uttala sig mer nyanserat. Även om det skulle finnas en majoritet av den svenska läkarkåren som har en övertygelse om att borrelia inte kan stå emot 14 dagars behandling av antibiotika, så borde det vara på sin plats med lite ödmjukhet och medvetenhet om att de kan ha fel. Trots allt finns det en ganska stor minoritet bland läkare internationellt som menar att det finns belägg för att långvarigt behandlad borrelia är en komplex och svårbehandlad sjukdom.

  Gillad av 2 personer

 3. Det är lite väl kaxigt att säga att kronisk borrelia inte finns. Vi får se om min fru snart blir av med rullstolen. Jag hoppas i vart fall att det inte är restsymtom. Jag förlitar mig på de tester som hon genomfört, vilka alla indikerar på aktiv infektion av bland annat borrelia – efter 7 års sjukdom.

  https://newsaboutdisease.wordpress.com/2016/02/22/min-fru-har-nu-konstaterad-borrelia-efter-over-7-ars-sjukdom/

  Gilla

 4. Ann-Sofie Höglund

  Skrämmande okunnighet bland svenska läkare! Tillsätt ingående en utredning och lyssna på de länder som kommit betydligt längre.

  Gillad av 1 person

 5. Tommy Mårtensson

  När man inte kan/har svårt för att hitta borrelia i patienter som själv misstänker denna orsak till sina problem, hur kan man då påstå till en annan patient som behandlats för borrelia men där symtomen kvarstår/återkommer efter en tid utan att uppföljning görs för ”restsymtom” är vilseledande och svammel.

  Gillad av 2 personer

 6. Helene Tiedemann

  Jag slutar aldrig förundras över hur svenska läkare, utan att blinka, förnekar ett sjukdomstillstånd som behandlas och uppenbarligen existerar i Tyskland. USA o.s.v.

  Gillad av 1 person

 7. Monika Holm

  Jag är en av många som blivet mycket hårt drabbad av borrelia.
  Jag blev bara sämre och sämre under flera år, till slut kunde jag inte klara mig själv. Fick bo hos min mamma i 1 ½ år, jag var dödssjuk kunde inte äta gick ner 20 kg, smärtor i hela kroppen, mycket svår yrsel, dygnet runt fast jag låg ner, överväldigande trötthet, skakningar i kroppen, tappade mycket hår, förlamad i halva ansiktet, avdomnad i benen, andningsproblem, brännande känsla i ryggen ,m.m.. Periodvis kände jag inte igen min egen mamma och bror.
  Kunde inte gå, fick rullstol.

  Jag åkte in och ut på sjukhuset.
  Fick till sist AV-block.

  Som tur var fick jag kontakt med läkare via Tyskland.
  Jag hade trott på allt vad läkarna sagt här, och hade det varit för fem år sedan jag sett detta program som sändes den 1/3-2016 hade jag också trott på det.

  Det är skrämmande att ni kan gå ut med sådan information.

  Jag kan nu bo själv, behöver ingen rullstol länge, AV-block har jag inte längre. Det pratades om att jag skulle få en pacemaker förr 3½ år sedan.
  Men när jag äntligen fick behandling för borrelia så blev mitt hjärta bra.

  Det är hemskt att människor ska behöva acceptera att de bara blir sämre och sämre, när hjälp finns att få.

  Gillad av 2 personer

 8. Daniel

  Dr Mikael Sandström motsägs bl a av folkhälsomyndigheten fd.Smittskyddsinstitutet som i sin rapport om laboratoriediagonstik av borreliainfektion konstaterar att kronisk borreliainfektion förekommer även om den är ovanlig. http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/13257/laboratoriediagnostik-av-borreliainfektion-2013-101-28.pdf

  Gillad av 1 person

 9. Leif Ringqvist

  Jag kan bara konstatera att okunskapen om borrelia och alla andra fästingburna infektioner är alarmerande låg. Borrelia har varit en känd diagnos i ca 40 år, men nyligen har man hittat fosil av spiroketer, borreliabakterier, i bärnsten som är 15-20 miljoner år gammal. Detta säger oss att kunskapen om borrelia är begränsad, i synnerhet som anslagen till forskning inom området varit blygsam och i Sverige nästan obefintlig. Att då som läkare sitta i tv och uttala sig tvärsäkert i frågan är ogenomtänkt, ja faktiskt rent dumt. Ett stort antal människor i vårt land lider helvetets kval av infektioner som behandlas enligt föråldrade metoder. Svensk behandlingspraxis är inte ens nära de senaste rönen inom området. Detta tvingar sjuka att söka behandling utomlands med kostnader på tiotusentals kronor som följd. Bara en liten del av de sjuka har ekonomiska resurser för detta. Var har vår välfärd tagit vägen? Var har vårdens omtanke om patienterna tagit vägen?

  Gillad av 2 personer

 10. Åsa

  Det är ett hån när läkare uttalar sig på detta vis, hadde jag lyssnat på dem skulle jag varit sängbunden fortfarande. I USA ställdes rätt diagnos och jag började behandla mig med örtantibiotika o blev bättre, är fortfarande inte bra men jag är åtminstone på benen o kan delta i livet en aning, ytterst märkligt att man inte kan få den hjälpen man behöver i Sverige

  Gillad av 1 person

 11. Carola Svahn

  ”Läkare”? Man accepterar ett test som är lika med att kasta krona eller klave som reliabelt och visar inte de tusentals patienter som lider den minsta medkänsla. Tycker att man har visat ganska tydligt vems sida man står på då och inte är det patienternas. Mår illa av den uppvisade hybrisen och inkompetensen.

  Gillad av 1 person

 12. Ida

  Är en av dem som har kronisk borrelia och det är fruktansvärt frustrerande och kränkande att någon som är ”kunnig” läkare sitter med makten i tv och påstår att det inte finns. Skulle vilja ta del av det material han läst sig in på…

  Gillad av 1 person

 13. Mia-Marie

  Jag tycker det är dags att tv4 skaffar olika specislist läkare att ha med i programmet, inte bara någon som är intresserad av att bara kändis. Det här är ju inte det första han har fel om, eller är totalt ouppdaterad i.

  Gillad av 1 person

 14. Britt-Mari Sommer

  Jag såg inslaget på TV där dr Mikael sa att kronisk Borrelia inte finns!! Min pojkvän är mycket sjuk i detta! Han fick diagnosen Borrelia efter lång tids sjukdom där otaliga prover togs, så ock Borreliaprover. Till slut togs prov som visade på Borrelia. Han fick antibiotika, men det hjälpte bara ett tag, sedan var det tillbaka. Han har nu varit mycket sjuk i 5 år, med olika symtomer, som gör att han inte kunnat arbeta tidvis i långa perioder. Han har en neurolog som tar prover då han mår som sämst och hon ser att han har skyhöga halter av Borreliabakterier, då han åker in akut för fruktansvärda smärtor och olika konstiga symtomer, allt från hjärtinfarkter till nässelfeber, Halsbränna som inte något hjälper för, muskelvärk som om han var påkörd av en bil, mm. Han har spelat basket i hela sitt liv, men ej kunnat detta, hans sjukdom har fått ekonomin i botten.
  Hans läkare försöker att stötta honom så gott det går, men hon får inte ge honom mer antibiotika, utan kan bara lägga in honom på sjukhus för att ge morfin mot smärtor och övervakning när det är som värst!
  Hur kan dr Mikael påstå att kronisk Borrelia inte finns!!! Jag har en väninna som haft det i 10 år nu!! Samma hemska sjukdomsförlopp och symtomer!!

  Gillad av 1 person

 15. ajader

  Men man blir ju galen! Tröttsamt.
  Men vilket otroligt bra brev hon skrivit! Det blir väldigt intressant att se vad hon får för respons från tv. ..

  Gillad av 2 personer

 16. Anja

  Jo kronisk borrelia findes og kan testet på diverse labs i verdenen. ( og de har ingen økonomisk vinding i om resultatet er positivt eller negativt)

  Gillad av 1 person

 17. Det är ett konstigt betende att stoppa huvudet i sanden .
  Tänk va mycket lidande man skulle spara om viljan fanns att bota .
  Det måste till ett nytt tänk inom läkarkåren!
  Varför bjuder inte tv 4 in en läkare som har rätt tänk ?

  Gillad av 1 person

 18. Nina Morgr

  Det är brukligt när det finns olika uppfattningar om ett ämne som berör många att fler sakkunniga får uttala sig.
  Dr Mikael fick oemotsagd konstatera att så här är det. Det är inte seriöst och slår hårt mot alla de kämpar hårt för att ta sig ur sina långvariga lidanden.

  Gillad av 2 personer

 19. Tina

  Sorgligt….verkligen fruktansvärt sorgligt! Varför finns inte viljan att vilja bota och hjälpa människor som är sjuka och helt otroligt att sjukvården i Sverige ligger så mycket efter, skrämmande!
  Men jag tycker som sagt det mest skrämmande är oviljan, för finns viljan för friska starka läkare så borde de kunna hjälpa, behandla och ge människor deras liv tillbaka, vad är det som sätter käppar i hjulet?

  Gillad av 1 person

 20. Lars Sundin

  Själv drabbad av gissningar från vården och den stora ovilja söka orsak. Sökte för olika symtom 1998 och först 2012, med stor tur träffade läkare tog mig på allvar och började utreda. Gen att denna läkare fått kunskap från person aktiv i borrelia föreningen så togs borrelia prover och visa sig jag hade. Fick höra från infektion de skulle gå till botten och göra allt. Något som var mer ord än handling. Fick vanliga kuren av abx och kände viss förbättring men sedan blev värre igen. Undersökningen och vilja syntes ej från infektion utan mer avvisning. Restsymtom kallar de detta. Man kan väl påstå mer som skador då eller kronisk borrelia. Man vet borrelia är släckt med syfilis. Senare har jag genom att vården vägrar ta utreda vänt mig till Tyskland för prover. Visade att hat även Twar och Barton. Nu tog husläkare efter detta dessa prov. Visade då på Twar som enligt vården utläkt men har symtomen. Barton svårare i prover men ser och förstår har det genom klösmärken och annat. Infektion ointresserade. Haft diagnosen utmattningssyndrom som man ej kan visa utan blir mer gissning och enkel fantasi förklaring från läkare och hindrar utredning. Senaste experten i (demens, Parkinson) jag mötte menade att jag skaffade familj vid 21 år ålder så var det därför jag var sjuk idag. Hör och möter för många som ej blir tagna på allvar idag från vården sida. Förstår sjuktalen rusar i höjden när så många ej blir utredda på bra sätt. Det man kan förvänta sig från yrkesfolk att man använder den möjlighet till tester och utredningar man har och som ej alltid används. Vet själv för infektion vägrade ta prover för de gissade hade inte. Jag övertygad att Twar svårare än vad vården gissar och vänlig vid utmattning. Borrelia mycket värre och troligen förs över via samlag med. Barton mycket svårt och förnekas. Men så länge vården vill blund och ha sina fantasier hindras forskning. Läkemedelsindustrin som ger vården tabletter kan verkar sakna intressen för ta fram botemedel och mer forskar på lindrande tabletter.

  Gillad av 1 person

 21. Kerstin Klevebäck

  Blev bara arg!
  Vet hur min 17-åriga dotter har kämpat under 3 års tid!
  Från att ha varit en fotbollsspelare på elitnivå så orkade hon ingenting!
  Huvudvärk, ledvärk, hjärtpåverkan mm.
  Vi fick byta vårdcentral pga att dom vägrade ta prover på Borrelia och Twar, hon hade skyhöga tittar för Borrelia och även Twar…..3 veckors behandling och sen skulle hon vara frisk! Pyttsan!
  Tur att det finns läkare som ändå kämpar på för att hjälpa patienter med ”restsymtom”
  Pratade med en tysk läkare på mitt jobb och hen berättade att där hen kom ifrån så behandlade man alltid neuroborrelios med långvarig antibiotika!
  Synd att svenska läkare stoppar huvudet i sanden som strutsar!

  Gillad av 2 personer

 22. Ewa K

  Insjuknade i Borrelia 2010. Bollades runt i vården under flera år. Symtomen var fruktansvärda med förlamning, synbortfall, mycket kraftiga smärtor, yrsel, håravfall, adningsproblem, skakningar i kroppen m.m. m.m. Jag var oförmögen att ta hand om mig själv. Fick ej behandling av svenska läkare då proverna visade på ”utläkt borreliainfektion” !!! Sökte vård utomlands 2013 blev behandlad mot kronisk borrelia med bl.a. antibiotika i närmare 6 månader. Är idag frisk. Arbetar heltid och mår bra.

  Gillad av 1 person

 23. Janet

  Jag har varit sjuk sedan 2005 och valsat runt i svensk sjukvård sedan dess. Fick diagnosen fibromyalgi 2009 och har sedan början på 2000-talet fått diagnos på två autoimmuna sjukdomar (vitaligo och hypotyreos). 2012 fick jag diagnos borrelia burgdoferi, bartonella och twar efter provtagning på Borrreliose Centrum Augsburg. Jag påbörjade då behandling med antibiotika. Jag blev betydligt bättre men efter ett tag vände det och jag blev sämre igen. Har också gjort Dualdur test 2015 där man förutom tidigare bakterier även sett anaplasma. Vi vet att de som har dessa sjukdomar har väldigt dåligt immunförsvar. Bl a har mina värden på CD 57 (NK celler) visat på väldigt låga värden vid tre tillfällen (17, 13 och 10 med referensvärde på 100-360). Detta betyder att jag har mycket dåligt immunförsvar. Hösten 2015 fick jag diagnosen ME, Myalgisk encefalomyelit orsakat av virus. Det finns forskning på att man även kan få ME av borrelia. Det kan vara väldigt svårt att bli av med dessa bakterier då man har ett flertalet co-infektioner som jag har. Och vem vet, vad som finns i kroppen när man gått länge med dåligt immunförsvar. Jag är helt övertygad om att kronisk borrelia finns eftersom jag känner den starkt i kroppen varje sekund. Och jag lovar er, det är mycket kännbart. Dessutom finns det mycket forskning kring detta. Se ILADS och även borreliaföreningens hemsida. Det är ofattbart hur läkarkåren och skolmedicinen förnekar detta. Skulle vara intressant om de kunde kommentera ILADs forskningsresultat.

  Gillad av 1 person

 24. Ingela Svedberg

  Hej

  Jag har under flertalet gångna år > 10 år, blivit sjuk, förkyld och drabbats av virus, haft ledvärk, återinsjuknat och har haft det extremt jobbigt på den fronten. Utöver det , tilltagande ledvärk, supersömnig , kan sova överdrivet mycket och haft svårt att vakna. Detta och en s.k. hjärndimma som inträder av och till med kringflyttande skumma symtom i kroppen.

  Jag har testat mig för borrelia och coinfektions, och laboratoriesvaren påvisade just ” en mycket aktiv borrelia” ,

  Dr Sandström, Ödmjukhet ombedes, särskilt när man sitter i tv och uttalar sig inför en bred publik. Gör om gör rätt , så jan du nog vinna tillbaka respekten från oss som de facto är sjuka och våra anhöriga.

  Gillad av 2 personer

 25. Ingela Svedberg

  Bäste dr Sandström

  Du kan nog vinna tillbaka respekten från dom du just trampat ned så buffligt i tv-rutan. Studera, läs på i ämnet från ILADS i USA, så kommer du ligga i framkant gentemot många läkare, när det är dags för Socialstyrelsen, Läkemedelsverket samt Folkhälsomyndigheten att uppdatera sig.
  Det är helt uppenbart att du går efter den gamla behandlingsmodelen, den som tyvärr råder i dags dato. Men sorry, det ÄR FAKTAFEL!
  Jag och min man har fått diagnosen Aktiv långvarig neuroborrelia, och testerna är noggrannt kontrollerade enligt evidensbaserad laboratorieteknik.

  Spot on!!

  Gilla

 26. Sigrid

  Den franska dokumentärfilmen ”Borrelia – en tyst epidemi” som sändes i SVT1 2014 fälldes av Granskningsnämnden för att den skildrade ett kontroversiellt ämne på ett ensidigt sätt. I TV4 sitter en läkare 2016 och talar om borrelia på ett klart felaktigt sätt utan att bli motsagd. Tala om att ytterligare cementera uppfattningen bland svenska läkare och en del av allmänheten att kronisk borrelia bara skulle vara hittepå.

  För mig verkar det som ren hokus-pokus att behandla borreliasymtom i 14 dagar och från och med den 15e dagen – simsalabim! – så är samma symtom bara restsymtom. Man förundras också över hur sannolikt det kan antas vara att dessa restsymtom under tid kan skifta karaktär och även dyka upp på nya ställen i kroppen. Om något är hittepå så är det nog sagan om restsymtomen…

  Efter mitt fästingbett lyckades jag få två antibiotikakurer, ja inte av min vårdcentral för testerna var negativa, och ett år senare fick jag via dualdurmikroskopi se tydliga bilder på tre olika bakterier i mitt blod, varav borreliabakterien i både spiroket- och cystform. Men bevis på kronisk borrelia, nä nä…

  Gillad av 1 person

 27. Kajsa Eriksson

  Min läkare blev jättearg på mig och påstod att jag verkligen vill vara sjuk.
  Kronisk borrelia finns inte!
  Jag har haft fibromyalgi i 23 år och förklarade att mina symptom inte har något med fibron att göra och att symptom som jag har ligger kvar efter mina 4 borrelia 2012 och 2014.
  Läkaren vägrar ta nya prover, vill inte skriva remiss till neurologen, utan gör det han tror är rätt dvs han skriver en remiss till smärtkliniken så att jag ska lära mig hantera min smärta och nöja mig med att acceptera min situation.
  Han sa också att jag har ju redan en diagnos, varför ska jag då vilja ha fler diagnoser?
  Dessutom påstår han att mitt liv kommer att bli bättre bara jag ler lite mer.
  Jag har inte förtroende för honom.

  Gillad av 1 person

 28. Helena H.

  Jag är svårt drabbad sedan födseln. Har mycket troligen smittat flera partners under mitt liv, risk finns att mina barn är drabbade. Flera i släkten har konstiga värktillstånd som sjukvården kan ej förklara. En kusin till mig är i så dåligt skick att hon kan knappt ta hand om sig själv. Är periodvis inkontinent, kan inte röra sig upp ur sängen, tala eller föst talat språk, kan inte äta, har fått svåra kognitiva problem, partiell muskelsvaghet/förlamning. Symtomen går i skov. Har inte MS eller ALS. sjukvården hittar inga fel. Hon blir konstant bara sämre och är född i början av 80-talet. Började när hon var tonåring. Har 3 barn varav yngsta går i föskolan.
  Hon är bara ett exempel av alla som är jätte sjuka i min släkt men ingen har fått någon förklaring av sjukvården.
  Min moster lider av takykardi med puls som kan klättra upp till > 200slag/minut. De har opererat henne många gånger och till och med bränt nerver PÅ hjärtat. Utan framgång. Ett par gånger i månaden åker hon in direkt till hjärtavdelning för att åtgärda pulsen. Ingen läkare kan förklara varför hon problem med hjärtat och sån himla värk i kroppen (= bartonella. Har kraftig värk i benen, hjärtat, lider av dystymi och återkommande depressioner som svarar inte på antidepressiva läkemedel).
  Flesta kvinnor har problem med sköldkörteln och svårigheter att bli gravida, får lätt missfall eller föder för tidigt/föder barn som är sjuka (tex oförklarliga sepsis – bl.a jag). Har ganska stor släkt. Kan inte ge en endaste exempel på någon som är frisk/relativt frisk.
  Kan ge flera exempel på släktingar som inlett relationer med tillsynes friska partners, men efter ett tag har det uppkommit konstiga symtom ”från ingenstans”. Flera partners fått diagnoser som fibromyalgi. Mina släktingar smittar andra. Förstår ni vilken epidemi endast min släkt skapar (?!?!)
  Alla kvinnor på mammas sida har dött innan de fyllt 70 år. Alla på pappas sida har dött av hjärtinfarkt i tidig ålder. Vi dör. Vi dör pga av att vi inte får hjälp. Sjukvården tillåter och tittar på när vi dör alldeles för tidigt.

  Jag har en sjuk familj och släkt. Bokstavligen. Endast jag som behandlar mig själv med alternativa metoder. Endast jag som gjort dualdur och fått bekräftat att det är borrelia. Har även bartonella, babesia och erlichia (anaplasma).

  Rätten att få leva är inte en självklarhet längre. Men en förtidig död är.

  Gillad av 1 person

 29. Roland

  Jag får inrätta mig i ledet. Har blivit ett vrak jag med. Kan nu mera gå max 100m i sträck och en konstant influensakänsla. Dock har jag käkat doxyferm och Kåvapenin som skulle ha hjälpt.

  Gillad av 1 person

 30. Inger Holm

  Jag hade restsymtom under minst 12 år enligt Svensk sjukvård Hallå……..vem som helst förstår väl att detta inte är rimligt Tog .Elisa-testet vid 3 tillfällen under en period på flera år och alla visade positivt, varje gång kom frågan upp om jag fått ett NYTT fästingbett.Fick antibiotika för varje gång i högst 21 dagar.Men jag blev fortfarande inte frisk!!!!!!!!.Och det FINNS!!!!!!!!! kunskap och studier och forskning som visar hur dessa bakterier beeter sig och hur man kan behandla dom.Att påstå något annat är patetiskt och kränkande för oss som är sjuka.

  Gillad av 1 person

 31. Lena

  Min son var underligt sjuk i 6 år. På vårdcentralen, akut oc barnmedicin har vi varit i omgångar. Även remiss till olika specialister, bl.a. Infektion på Östra. Nyutexaminerade läkare som disputerat i borrelia. Vi hade med de positiva testerna från Tyskland, sonen hade twar och borrelia. Läkaren på östra sa att det är fel. Efter 4 månaders utredning på barnmedicin sa de att han är fysisk frisk, han har problem med motivationen. Då hade han varit sängbunden i 6 månader… De ville göra en neuropsykologisk utredning.
  Tur vi hade som upptäckte att det finns ngt på nätet som heter kronisk borrelia. Vi sökte vård utomlands. Efter sju månader tittade en ung man fram som vi ej sett skymten av på 6 år. Han gick igenom grundskolan med 30-50% frånvaro och en hjärna fördunklad av dimma och återkommande sjuk.
  Nu har han återfall och äter antibiotika igen, men är inte på långa vägar så dålig som han var innan första behandlingen. Jag har också fått konstaterat Borrelia, vilket jag haft i 3 år.
  Dr Mikael, jag undrar hur du kan hävda att detta är restsymptom som ej går att behandla. Och din kompis, vill du inte söka alla vägar för att hjälpa hen upp ur rullstolen?
  TV4, hur kan ni stå för denna sanning? Tänk på alla sjuka människor som ännu inte fått sin diagnos, som lider.
  Och Sverige, vad kostar detta svensk sjukvård, försäkringskassan och näringslivet. Önskar någon studerade alla dessa fall

  Gilla

 32. Jonas

  Även för en oinvigd så får man ganska snabbt, vid lite sökning, en bild av hur globalt, komplicerat och stort problemet med kronisk/persisterande/långvarig Borrelia är, det dräller av info, som denna ypperliga sida. Att då sitta i direktsändning och självsäkert påstå att det inte finns utan att det ”bara” är restsymptom, är inte bara inkompetent och pinsamt utan också farligt för alla dessa tusentals drabbade som inte får rätt hjälp. TV4 och medarbetare borde skämmas!

  Gillad av 1 person

 33. Skrämmande okunskap. Antalet forskningsstudier gällande persisterande borrelia är många och att förkasta dessa flera hundra studier är rent idiotiskt.
  http://vlt.se/asikt/debatt/1.3342362-borrelia-ar-en-nedtystad-epidemi

  Gillad av 1 person

 34. Ylva

  Det är förfärligt. Orkar inte skriva så mycket för min kraft räcker inte till. Måtte det bli någon förändring för oss alla som mår så dåligt.

  Gillad av 1 person

 35. Tre se år av behandling har det tagit för mig att börja likna mig själv igen Jorå, att kronisk borrelia finns är bevisat, gång på gång. Så att sitta i tv-soffan och påstå något annat är ganska ovetenskapligt. Vi behöver inte mer propaganda, vi behöver korrekta diagnoser, mer forskning och bättre behandling. Vill ni ha ned sjuktalen? Då skulle det vara en bra väg att gå att börja bota sjukdomar.

  Gillad av 1 person

 36. Maria Bergman

  Jag tycker det hela är sorgligt och rent bedrövligt av en så kallad läkare att sitta i tv och tala om att så här är det när det bevisligen finns folk som har det han påstår inte finns!!!😠 Det vore på tiden att tv 4 bjuder in fler läkare som är specialiserade på ämnen dom berör i programmet!

  Jag gillar inte denna läkare pg a inkompetens och att han verkar gilla att vara med i tv och glänsa med sin solbränna.

  Gillad av 1 person

 37. Jag vill så gärna skriva något kraftfullt, meningsfullt och extremt potent. För att jag blir så otroligt upprörd att hjärtat slår fortare än normalt, Men jag kan inte,, jag kan inte tänka och jag kan inte formulera mig, jag blir både paralyserad och mentalt bedövad av den totala häpnaden och skammen för svensk vård som infinner sig. Är detta verkligen en legimiterad läkare på en stor tv kanal som sitter och säger detta på allvar? Det går liksom inte in, tränger inte förbi den lilla iq nivån jag har kvar. För vet ni vad kära doktorer och reportrar , Det är så här det blir när man har kronsisk borrelia som EXISTERAR i allra högsta grad. Man bli långsamt trögare med tiden. Dyslexi och diskalkyli är snart fullt utvecklad. Demensen ska vi inte ens tala om. fysiska besvär som obalans, yrsel, feber,muskelsvaghet och hjärtklappningar ihop med kraftiga blodtrycksfall som ett slag i huvudet ,migrän och synbortfall, med tinnitus , ljud,lukt och ljus intoleransen driver vem som helst ifrån vettet. Ens egna kropp som inte lägre bär en eller längre samarbetar med viljan. förlamningar som uppstår från ingenstans som gör en sängliggande dygnet runt. Bakterien äter upp en långsamt inifrån. listan med över 70 dagliga symptom kan göras ännu längre. .Negativa provsvar från vården under alla dessa år kontra ett positivt svar där borrelia syns tydligt på film talar för sig själv. Ett betydligt klarare språk än vad den där clownen till läkare talar.

  skamligt skamligt skamligt är det enda vettiga jag lyckas få fram.

  Gillad av 2 personer

 38. Eva-Lotta

  Snälla, snälla alla journalister. Gör en dokumentär eller ett program om borrelia! Låt sanningen komma fram!

  Gillad av 1 person

 39. Camilla Risberg

  Jag har kraftig värk i hela kroppen efter Borrelia som jag fick 2008.
  2009 fick jag antibiotika och då hade jag 20 symptom.
  Önskar av hela mitt hjärta att alla vi som lider av detta får hjälp.
  De läkare jag har träffat kan tyvärr inte hjälpa mej, så jag försöker så gott jag kan hitta något själv. Hittar jag något vill jag gärna dela med mej av det till alla er andra som lider av långvarig Borrelia.
  Vänliga hälsningar
  Camilla

  Gillad av 1 person

 40. Hej!
  Jag tycker att det är högst beklagligt att år 2016 sitter en auktoritet tillika läkare i TV4 med hundratusentals tittare, tvärsäkert och hävdar något som övrig värld dementerar. Denna auktoritets egna slutsats återspeglas som sanning och tittare tror på honom. Problemet är att det han säger inte stämmer. Vilket bevisats gång på gång i USA bl.a. Varför är denna DR så mån om att hävda att kronisk Borrelia inte finns? Hur kan han vara så tvärsäker på något andra forskare jobbat tiotals år med och kommit fram till att borrelia-bakterier visst hittats år efter år. Och hur kan TV4 sitta passiva och tillåta att EN auktoritets åsikter framkommer som sanning när det finns andra sanningar att återspegla? Är det så media jobbar år 2016 i SE? Är det så vi vill gå framåt inom sjukvården i Sverige? Blunda för nya studier och ny fakta? Vad är Dr Mikael rädd för? Att människor i Sverige ska bli botade? Att säga, oj, vi hade fel, men så skönt, att folk kan bli av med sina symptom! Genom rätt behandling. Kronisk Borrelia är INTE färdigbehandlad Borrelia. Och det finns i alla högsta grad. Med 700 studier inom ämnet kan USA, Tyskland och pålästa Svenskar känna sig säkra på det. Men inte Dr Mikael? Högst beklagligt. TV4, ni borde ha en ambition att återspegla verkligheten och inte en auktoritets egna politiska agenda!
  Tack!

  Gillad av 1 person

 41. Patrik

  Jag verkar vara en av dem som har fått borrelia (ingen erythema migrans) trots det har jag spiroketer i blodet och sjukvården gör inget åt att hjälpa mig. Det enda jag erbjuds är sjukskrivningar, sömnmedel, psykologsamtal, smärtstillande, andra mediciner som inte botar problemet!

  Jag har inget annat val än att försöka behandla denna sjukdomen själv och genom att lära mig allt som det bara går om den.

  Troligen har jag fått denna åkomman när mitt immunförsvar varit lågt pga olika faktorer och då har borrelian passat på att infestera hela min kropp. Troligen har andra mindre patogener fått fäste samtidigt. Jag har behandlats utomlands dock ej för borrelian (men med läkemedel som bör slå ut borrelia..citerar än läkare som sa så till mig). Om jag går till 5 olika läkare vilket jag gjort eller mer. Så säger alla olika saker. Trovärdigheten är = Noll!

  När man har detta kroniska tillstånd som sjukvården blundar för får man absolut ingen hjälp överhuvudtaget för att göra mig bättre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: