Hönor kan hjälpa människor att bli friska

Antikroppar, även kallad immunoglobulin (bland annat IgG),  är ett skyddande protein som produceras av immunsystemet som svar på närvaron av en främmande substans, som  kallas antigenAntikroppar känner igen antigener och tar bort dem från kroppen. Ett brett utbud av ämnen betraktas av kroppen som antigener. Det handlar om sjukdomsalstrande organismer och toxiska material.

När främmande ämnen kommer in i kroppen känner immunsystemet igen det som främmande eftersom molekyler på ytan av antigen skiljer sig från de som finns i kroppen.

IgY hos fåglar motsvarar däggdjurs-IgG och är således det dominerande immunglobulinet. Antikropparna IgY kan bestämmas utifrån vad exempelvis en höna injiceras med. Antikropparna från hönans serum överförs sedan till äggulan, som då i princip kan intas som antibiotikum, men även bl a som antiviralt medel för människa och andra däggdjur.

Äggula från immuniserade höns kan göra människor friska
Professor Hans Kollberg har i över 20 års tid forskat på IgY och han har framgångsrikt lyckats med både Fas I och Fas II studie där hönor immuniserats med bakterier och därefter har patienter fått äta äggulan som ett slags antibiotika. Deras allmäntillstånd har förbättrats avsevärt. Ganska imponerande eller hur? Nu pågår en fas III-studie som redovisas nästa år. Om den blir lyckad så har vi snart en medicin som kan göra livet mycket drägligare för de med cystisk fibros. Just när det gäller denna teknik så behövs enbart äggulan gurglas enligt bild nedan.
äggula
Enlig Kollberg finns även många studier som visar på att samma metod kan fungera på
Multiresistenta bakterier; ESBL, MRSA och VRE
– Flertalet virus
– Candida albicans (svampinfektion)
– Cystisk fibros
– Tarminfektioner som Escherichia coli, Salmonella och Chlostridium difficile-
– Streptococcus mutans som orsakar karies
– Hemolytiska streptokocker som orsakar halsfluss
– Gingivit som orsakar dålig andedräkt genom tandköttsinfektioner
– Faryngit (svalginflammation)
Läs mer i denna länk

Då kan man ju undra om man inte helt förutsättningslöst även kan injicera blod i en höna från människor som har sjukdomar utan biomarkörer. Vi har bland annat ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom) och fibromyalgi som exempel. Det är sjukdomar som sjukvården idag inte kan bota, för de vet inte vad de beror på. Kan en höna lista ut det? Ja, det finns i vart fall en anekdotisk berättelse om det.

Maj-Britt blev frisk av äggulor!
thomas
Maj-Britt drabbades av kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS) när hon var 61 år, 1993 
Hon hade då dragits med en långvarig infektion och feber under flera månader. Inom bara fem minuter den här dagen förvandlades hon plötsligt från att vara en annars hyggligt pigg 61-åring till en sängliggande varelse med en förlamande trötthet.

Våren 2002 läste hon en artikel i tidningen Land om forskare på Akademiska som jobbade med att ta fram antikroppar mot infektioner genom att spruta in infekterat blod i bröstmuskler på hönor. Därefter åt man äggulan. Hon ringde flera gånger till en professor och en docent och lyckades få fram hur man själv kunde genomföra ett sådant projekt.

När väl behandlingsperioden av hönorna var klar väntade hon en månad innan äggulan började ätas. Äggen var sedan klara att ätas sent på hösten. Redan efter ett par månader var hon så mycket bättre att hon klarade av att julstäda stor del av villan på 210 kvm. Hon blev helt återställd och är idag en pigg 84-åring!
Läs hela berättelsen om Maj-Britt här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Kjell Bock

  Spännande!
  Min granne har en fårhage med lammungar och haft under flera år. Jag har betraktat detta som en veritabel ”fästing-fabrik”. Nu har han utökat med tupp och hönor i samma hage, de går alltså tillsammans.
  Hur blir detta? hönorna kommer sannolikt att kalasa på fästingar som fullmatade ramlat av fåren, dessutom kommer säkert några sätta sig direkt på hönorna. Han kanske startat en liten läkemedelsfabrik där i hagen utan att veta om det.
  Ska man köpa ägg av honom eller?

  Gillad av 1 person

 2. Kjell Bock

  Får väl bli ägg-toddy då, med socker och konjak, det är gott;)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: