Jag vill varna för att självmedicinera med antibiotika utan läkares överinseende

abx
Vilken rubrik – har verkligen jag skrivit den kan säkert många undra…
Ja, det är jag som skriver så!  Jag har i många avseenden hävdat att långtidsbehandling med antibiotika kan vara lösningen på många vektorburna infektioner, även twar. Det tror jag även fortfarande på. Det jag vill varna för är att man själv inte ska chansa.

Jag får mängder av inbox och mail från enskilda som frågar om råd. De har fått veta att de har än det ena och det andra på utländska laboratorietester, men  inte ens de bästa vet exakt hur man ska behandla olika infektioner – tyvärr är det så. Det är ett starkt utvecklingsområde.  De allra flesta som dragits med infektioner länge blir inte ens bättre, hur länge man än går på antibiotika. Sedan är det inte bara att köpa vilken antibiotika som helst. Det är olika beroende på infektion.

Min fru, som en del har följt, har fått långvarig antibiotikabehandling och blivit bättre – inget snack om det. Men det är över läkares överinseende! Man måste kolla både lever och njurvärden regelbundet. Att beställa antibiotika från internet eller köpa från varandra är inte en bra modell.Det senare också olagligt. Riskerna är faktiskt större än fördelarna. Det beror på att antibiotika är oerhört potent, men också att man måste veta vilken/vilka antibiotika man ska använda, dosering och hur länge. Hon fick en riktig kraftig behandling med intravenös antibiotika inledningsvis. Från att ha gått från en tvåa på en 10-gradig skala i mående så kom hon säkert upp på 5-6 bara efter 3-4 veckor. Det var fantastiskt att uppleva, men hon var tvungen att operera bort gallblåsan efter ca 3 månader. Antibiotika kan medföra komplikationer. Därför önskar jag att alla har en läkare bakom sig när man väljer antibiotikabehandling.

För övrigt trycker antibiotika ner immunförsvaret (vilket öppnar upp för framförallt virusinfektioner) och det slår ut de goda bakterierna i tarmen. Det går inte heller att kompensera det fullt ut med vare sig egengjord kefir eller den dyraste probiotika. Det är så pass många olika bakterier i tarmen som berörs.

Jag vet att det krävs långtidsbehandling av antibiotika, ofta i olika kombinationer, om man har en persisterande form av bakterieinfektion. Men en sådan behandling måste verkligen en läkare stå bakom. De kanske inte är många i Sverige som ställer upp, eftersom de riskerar sin läkarlegitimation, men alternativet att chansa själv är tyvärr oftast dömt att misslyckas. Det är den erfarenheten jag har efter att ha varit mycket aktiv i många forum och haft många individuella kontakter med svårt sjuka. Det är professionell hjälp som behövs. Den hjälpen bör det dock finnas mer av i Sverige. Ett område som jag och flera andra vill försöka bidra till att utveckla.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. yvonnelofquist

    Önskedrömmen är ju att vi alla har egen läkarkontakt, en som både kan och vill hjälpa med möjlighet till god effekt. Men det ska väl ändra sig till det bättre någon gång framigenom. Örter är inte heller ofarliga, eller fel dosering av kosttillskott osv. hittills är det nog bara kolloidalt silver som är säkert.

    Gillad av 1 person

  2. Christina Östlund

    Håller helt med dig Mats! Har själv länge hävdat att det måste finnas något annat behandlingsalternativ än antibiotika vid denna/dessa vidriga åkommor. Det kan inte vara rimligt att gå på antibiotikakurer i långa perioder, ibland år. Provar just nu frekvensterapi i Borlänge så får vi se vad det kan ge? Upplever behandlingen som mycket kraftfull och har fått starka reaktioner med endast ett fåtal behandlingar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: