Min dröm är att kunna replikera denna studie för ME/CFS-sjuka

Läsvärt för de som  vill att ME-sjuka ska må bättre
När jag började läsa på om ME fastnade jag direkt för Rich Van Konynenburg, Ph.D.
”Rich van bla bla bla” kallar jag honom då jag aldrig kommer ihåg hans efternamn 🙂 Hans forskning visar att ME-patienter sannolikt lider av långsam metylering (sämre förmåga att ta upp olika näringsämnen och konvertera de till metylerad form), som hindrar kroppens immunförsvar och avgiftningssystem att fungera tillfredsställande. Han hade mycket fokus på kroppens starkaste antioxidant – glutation – som tillsammans med folat och vitamin B12 är nyckelspelarna.

Nivåerna av glutation minskar med åldern, men även vid sjukdomar, stress och andra fysiska och psykiska belastningar. Det ger tyvärr utrymme för fria radikaler och oxidativ stress, som sakta men säkert bryter ner kroppens celler och orsakar själva åldrandet. Glutation är även mycket viktigt för att bekämpa infektioner och eliminera gifter från kroppen. Det har i flera studier tydligt framgått att ME-sjuka har mycket lägre nivåer av glutation än friska. Jag tänkte att vi skulle titta närmare på den studie som han lät genomföra.

Klinisk studie med näringstillskott för förbättrat bioupptag och mående
30 patienter enligt Fukuda-kriterier i kombination med PEM (ansträngningsutlöst försämring) valdes ut. En hoppade av och kunde börja arbeta redan efter 3 månader. Ytterligare 8 visade sig inte stämma överens med urvalskriterierna varför studiens resultat baseras på 21 st ME-patienter. Observera att 18 av dessa även hade fibromyalgi. Inget krav för att få vara med, men intressant ändå. Flera led även av andra fysiska åkommor, bl a 15 st av migrän, 13 st av IBS,  11 st av kronisk bihåleinflammation och 6 st av endometrios. De var mellan 33-84 år gamla och genomsnittsåldern 52 år. De hade varit sjuka mellan 1-20 år.

Metod
Alla ordinerades näringstillskott enligt nedan protokoll under 6 månader. Både självkattningsinstrument (hälsoskala 1-10 baserat på olika symtom) och blodprovstagning genomfördes före, efter 3 månader respektive efter 6 månader. 15 av patienterna fortsatte sedan med individuell behandling i 3 månader till, men det resultatet ingår inte i studien. Det går dock att ta del av. För att det ska bli rätt utifrån de givna förutsättningarna får vi istället titta på resultatet efter 6 månader, då alla fick samma typ av behandling.

Behandlingsprotokoll
Del av Yasko protocol (som nu även används mot autism):

Vitamin B12 (metylerad form)
1 sublingual tablett 2000 mikrogram dagligen.

Folat (metylerad form 5-MTHF)
200 mikrogram per dag.

Intrinsi B12 / folat
Kombination av folsyra, 5-MTHF, och folinsyra (200 mcg); cyanokobalamin (125 mcg); kalcium (22,5 mg); fosfor (17,25 mg); och intrinsic factor (5 mg).

All in one multi-vitamin (tidigare kallad Neurological Health Formel)
Observera att man börjar med att ta ¼ tablett och ökar  dosen efter tålighet upp till 2 tabletter dagligen. Detta är ingen vanlig multivitamin som man köper i snabbköpet, utan särskilt utvalda ingredienser. Det innehåller antioxidanter, trimetylglycin, nukleotider, tillskott för att stödja svavelmetabolism samt ett högt förhållande av magnesium till kalcium.

Fosfatidylserin Complex
En mjuk gelkapsel om dagen. Innehåller fosfolipider och fettsyror.

Resultat
20 av 21 patienter (95%) rapporterade en minskning av det totala antalet symtom vid 6 månader (!)
16 av 21 (76%) rapporterade förbättrad energinivå
16 av 21 (76%) rapporterade förbättrad sömn
15 av 21 (71%) rapporterade förbättrad ”mental klarhet”
15 av 21 (71%) rapporterade minskad smärta
14 av 21 (67%) rapporterade övergripande känsla av välbefinnande
Inga allvarliga biverkningar rapporterades.

Labbresultat
Flera avvikelser kunde finnas hos patientgruppen. Framförallt väldigt låga nivåer av Folat (5-MTHF), men även glutation och SAMe. Värdena förbättrades väsentligt efter behandlingen.

Glutation
Vid provtagning före, under och efter kunde det konstateras att nivån av glutation ökade med i genomsnitt 31% efter 6 månader. För de 15 personer som fullföljde i 9 månader kom nivån upp i normalvärde.
glut

SAMe (viktigt för energiproduktion i mitokondrierna)
Vid provtagning före, under och efter kunde det konstateras att nivån av SAMe ökade med i genomsnitt 9% efter 6 månader och kom redan då upp i normalvärde. 

same

Folat (5-MTHF)
Det kan konstateras att nivåerna var kritiskt låga hos patientgruppen före behandling. Vid provtagning före, under och efter kunde det konstateras att nivån av folat ökade med i genomsnitt 204% (!) efter 6 månader (från 8.4 till 17.2 nmol/l). De 15 som fortsatte i 9 månader kom upp i 20.9 nmol/l, men de hade fortfarande lika mycket kvar för att komma upp i normalvärdet 41 nmol/l i plasma.
folat

Bildkällor

Slutsats
Studien var liten, men visar ändå att noggrant utvalda näringstillskott kan förbätta måendet hos ME-patienter. Det är intressant att man även kunde se stora skillnader efterr laboratorieprover. Observera att Rich Van Konynenburg var helt oberoende och inte tjänade pengar på dessa näringstillskott. Att finna oberoende studier idag är svårt, både vad gäller tillskott och läkemedel. Just dessa näringstillskott verkar ändamålsenliga och tjänar sitt syfte. Sedan är det förstås svårt att veta om allt behövdes och exakt vad det var som hade vilken effekt.

Anmärkningsvärt är de riktigt låga nivåerna av folat hos patientgruppen. Folat är en av nyckelspelarna vid metylering. Som alla vet har ME-gruppen stora problem med just metylering varför jag tror att det är oerhört viktigt att man tillför folat i metylerad form, dvs 5-MTHF – inte folsyra som måste omvandlas (metyleras) till Folat i kroppen. Därutöver har många med ME MTHFR-mutationer som ytterligare försvårar konvertering av folsyra till folat.
Läs studien i fulltext här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anna Zacharoff

  Oerhört intressant!

  Gillad av 1 person

 2. Katarina

  Tack Mats för ditt outröttliga arbete för oss ME-sjuka! 🌹Intressant inlägg detta. Jag frågade min läkare tidigare om jag kunde få folat utskrivet i stället för folsyra men fick till svar att det inte var någon skillnad… Får nog köpa folat på ngn hälsokostaffär inser jag.

  Gillad av 1 person

 3. Marie

  Jag är gärna med i denna studie. Kan betala en summa för det!
  ME-diagnos fr Gottfriedskliniken sedan flera år.
  Jag skulle väldigt gärna vilja ha kontakt med dig Mats för fråga dig om
  blidprovsanslys och annan hjälp i Tyskland eller möjligen Norge.
  Känner att jag nu måste och vill försöka även detta.
  Mitt telefonnummer är 0705-893990.
  Mycket mycket tacksam för kontakt!
  Med vänlig hälsning
  Marie

  Gillad av 2 personer

 4. Pia

  Går det köpa liknande produkter på öppna marknaden? Folat metyl har jag hemma. Lipsomal Glutation också. B12. Vad behöver jag mer för tillskott?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: