Fungerande behandling?

Monoklonala antikroppar fungerade mot postcovid
En fallstudie, publicerad i American Journal of Emergency Medicine , fann att tre patienter med postcovid blev helt friska enbart på några dagar efter att de fått den monoklonala antikroppscocktailen casirivimab/imdevimab (Ronapreve).

Den medicinske journalisten Hallie Levine har skrivit en intressant artikel om studien:
”Vi slogs av hur snabba och fullständiga remissionerna var”, säger studiemedförfattaren Paul Pepe, MD, MPH, professor i management, policy och samhällshälsa vid School of Public Health vid University of Texas Health Sciences Center. ”Vi fann att oavsett hur länge patienterna var sjuka – oavsett om det var 5, 8 eller 18 månader – inom 5 dagar, verkade de vara helt botade.”

Skäl till återhämtning
– Det stimulerar kroppen att bekämpa eventuella kvarvarande virus
– Det bekämpar dysfunktionella antikroppar
– Reaktivering av andra virus

ME-forskaren Nancy G Klimas som var medförfattare i studien, menar att postcovid är snarlik ME/CFS, som ofta tros utlösas av reaktivering av virus som Epstein-Barr-viruset. ”Det kanske inte förklarar alla fall av långcovid, men det kan utgöra en undergrupp,” sa hon. Man tror att de monoklonala antikropparna kanske kan neutralisera denna reaktivering.

Monoklonala antikroppar är laboratorieframställda antikroppar som designats för att efterlikna kroppens naturliga försvar mot sjukdomar. De är skapade genom att isolera och replikera en enda typ av antikropp, vilket gör dem ”monoklonala.” Dessa antikroppar kan riktas mot specifika proteiner eller strukturer i kroppen, inklusive patogener som virus eller bakterier.

Mer om ME/CFS
https://www.youtube.com/watch?v=QFOBttEglJg

https://www.youtube.com/watch?v=w6F76Kc3E9Q

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Titti

    Så intressant! Tack för info!
    Vet du om detta används i Sverige?
    Kanske detta också funkar som det står mot reaktivering av virus?
    Verkar ju väldigt potent. Man hoppas ju verkligen på mediciner som kan återställa kroppens immunförsvar.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar