Teori om undergrupper och behandling av ME/CFS

undergrupper

Att virus finns som bakomliggande orsak hos många ME/CFS-patienter är många internationellt erkända forskare övertygade om. Av allt jag läst tror jag att det i huvudsak finns fyra undergrupper av ME/CFS. I samtliga fall påverkas tarm, och kroppens alla system negativt:

1.  RNA-virus
Dr John Chia har i sin studie visat att  82% av ME/CFS-patienter bär på enterovirus jämfört med 20% i frisk kontrollgrupp.
http://jcp.bmj.com/content/early/2007/09/13/jcp.2007.050054.abstract

2.  DNA-virus  
Lerner m fl har studerat 106 fall av ME/CFS och fann närvaro av Epstein Barrvirus (EBV) självständigt i 28% av dessa och i ytterligare 53% av fallen fanns  EBV i kombination med Cytomegalovirus (CMV) eller HHV-6, som innebär att EBV var inblandad i totalt 81% av patienterna med  ME/CFS.
http://www.dovepress.com/getfile.php?fileID=7766

Många med ME/CFS har även insjuknat i körtelfeber (orsakas av EBV).  Mady Hornig och Ian Lipkin  tror på olika stadier i sjukdomen där en majoritet under de första tre åren har ökad mängd av immunmolekyler (cytokiner) som orsakas av bl a EBV.
http://www.mailman.columbia.edu/news/scientists-discover-robust-evidence-chronic-fatigue-syndrome-biological-illness

Robert Gallo har visat att en majoritet av CFS-sjuka har HHV-6.
http://www.me-ireland.com/hhv6a.htm

3. Borrelia och co-infektioner
Det finns en koppling mellan ME/CFS och borrelia och dess co-infektioner. Symtomen är väldigt lika och möjligheten att kunna påvisa borreliabakterier är idag högst osäker, framförallt efter längre tids sjukdom. Professsor Kenny De Meirleir utgår från att förväxlingen mellan diagnoserna lätt sker varför han ofta behandlar sina ME/CFS-patienter för bl a borrelia.

Några artiklar om kopplingen ”Lyme & ME”
https://ticktalkireland.wordpress.com/lyme-links/lyme-or-m-e/

4 Olika kombinationer
Kroppen kan vara överbelastad av olika mikrober som virus, bakterier, men även mögel, tungmetaller och andra toxiner.

BEHANDLING MOT RNA-VIRUS (BL A ENTEROVIRUS)
Dr Chia använder Oxymatrine i sin praktik och det har spelat en viktig roll i att hans son blev botad från ME/CFS och att han fått 52% av hans över 500 ME/CFS-patienter att må bättre.

Oxymatrine är en alkaloid som kommer från roten av växten Sophora. Oxymatrine- har varit intressant i kinesisk medicinsk forskning i behandling av cancer, viral hepatit, viral myokardit och hudsjukdomar som psoriasis och eksem under de senaste 15 åren. Oxymatrine har antiviral effekt på cellnivå och vissa kinesiska studier tyder på att det minskar virusmängden och leverskador hos människor med hepatit B. Vissa kinesiska forskare anser att oxymatrine kan vara lika effektivt som interferon vid behandling av hepatit men utan bieffekter. En genomgång av kinesiska studier visar att oxymatrine kan öka blodflödet, ökar hjärtmuskelns kontraktilitet och minskar virusaktivitet hos patienter med viral myokardit. Det är effektivt mot hepatit B och C.

Oron över den ojämna renhet av produkter som kommer från Kina gjorde att Dr Chia skapade en mer stabil och effektiv framställning av Oxymatrine som kallas Equilibrant. Det är också testat och godkänt av FDA.

BEHANDLING MOT DNA-VIRUS (EBV, CMV och HHV-6)
Om man utgår från att de flesta med ME/CFS har en virusorsakad sjukdom och att virus fortfarande belastar kroppen menar Lerner att det finns goda möjligheter att behandla sjukdomen. I de fall EBV uppträder som självständigt virus anser han att den antivirala medicinen valacyclovir är effektiv. Om det finns samtidig infektion med CMV eller HHV-6 är valacyclovir i kombination med valganciklovir att föredra.
http://www.drmyhill.co.uk/wiki/Valacyclovir_in_the_treatment_of_post_viral_fatigue_syndrome

BEHANDLING MOT BORRELIA OCH CO-INFEKTIONER
Borreliainfektioner är bakterieinfektioner och det finns ett stort antal bakterievarianter men alla tillhör bakterietypen spiroketer – spiralformade bakterier som kan borra sig fram i kroppen – och som har den lömska egenskapen att de kan försätta sig i viloläge när fara hotar.

Det finns en stor problematik med att behandla borrelia som är långt gången. Tyvärr är s k ”kronisk borrelia” eller persisterande borrelia inte erkänd i Sverige. För att om möjligt kunna bli av med borrelia som man gått med i åratal krävs långa behandlingar, ofta år av antibiotika och antibakteriella preparat. Patienterna har ofta flera olika infektioner samtidigt, som exempelvis bartonella, babesia, erlichia, twar, mycoplasma och anaplasma. Det kan behövas en mängd olika behandlingar av olika preparat bl a minocyklin, azithromax, artemesia, plaquenil och metronidazol. Jag går inte närmare in på behandlingsmetoder när det finns en uppsjö av hemsidor där olika förslag finns hur man bör bota sjukdomen.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Virusspåret avseende ME/CFS

  Valganciklovir verkar fungerar på många
  1, Psykiatrikern Theodore Henderson har nyligen behandlat 30 barn med diagnosen Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) och fått 85% att må bättre efter 3 månader och 92% efter 5 månader med den antivirala medicinen Valganciklovir. Han har f ö behandlat 200 vuxna och en redovisning av det resultatet kommer att redovisas inom kort.

  2. 52% av CFS-patienter med Epstein Barrvirus och/eller HHV-6 blev bättre efter behandling med läkemedlet valganciklovir.

  3. 30 st CFS-patienter med förhöjda IgG-antikroppar mot HHV-6 och Epstein Barrvirus behandlades med läkemedlet valganciklovir i en dubbelblind, placebokontrollerad studie under 6 månader. Den mentala tröttheten minskade och den kognitivia förmågan förbättrades.

  Oxymatrine kan fungera mot RNA-virus (finns i Equlibrant)
  4. 52% av över 500 st CFS-patienter mådde bättre av Dr John Chias antivirala läkemedel Equilibrant (innehållande oxymatrine). Han behandlar enterovirus som han påvisat i 82% av alla med CFS.

  Valacyclovir kan fungera mot EBV
  5. I en mindre studie 2002 provade man ett antiviralt läkemedel, valacyclovir (inte valganciklovir som ovan), som fungerar mot Epstein Barrvirus på 19 st CFS-patienter. 16 st blev bättre efter 6 månader.

  För behandling av ME/CFS påstås valganciklovir (Valcyte) vara starkare och ha ett bredare antiviralt spektrum och är i allmänhet mycket mer effektivt än andra antivirala läkemedel. Det fungerar dock bara mot DNA-virus. Det är få antivirala medel som fungerar mot RNA. Oxymatrine som finns i Dr Chias medicin Equlibrant ska dock ha viss effekt mot RNA-virus.

  Valacyclovir kan vara bra i komb med valganciklovir vid EBV + andra DNA-virus
  Lerner menar att det finns goda möjligheter att behandla ME/CFS. I de fall EBV uppträder som självständigt virus anser han att den antivirala medicinen valacyclovir är effektiv. Om det finns samtidig infektion med CMV eller HHV-6 är valacyclovir i kombination med valganciklovir att föredra.

  http://www.psychiatryadvisor.com/opinion/the-role-of-antiviral-therapy-in-chronic-fatigue-treatment/article/405424/
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23080504
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23959519
  http://www.drmyhill.co.uk/wiki/Oxymatrine_in_the_treatment_of_post_viral_fatigue
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12582420
  https://sites.google.com/site/cfstestingandtreatmentroadmap/
  http://www.drmyhill.co.uk/wiki/Valacyclovir_in_the_treatment_of_post_viral_fatigue_syndrome

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: