Ett överaktivt immunförsvar kan leda till autoimmuna sjukdomar

Autoimmun sjukdom är när immunsystemet angriper och förstör frisk kroppsvävnad snarare än antigenerna det är tänkt att angripa. Vävnadsskador, organskada och förändringar i organfunktion är några av resultaten av autoimmuna sjukdomar. Det finns fler än 80 olika autoimmuna sjukdomar  som är resultatet av ett överaktivt immunsystem, såsom Lupus, Crohns sjukdom, Ulcerös colit, Gluteninolerans, Överaktiv och underaktiv sköldkörtel, Psoriasis, Eksem, Scleroderma, SLE, Sjögrens syndrom, MS och  reumatism.

Autoimmuna sjukdomar är inte särskilt vanliga men förekommer betydligt oftare hos kvinnor än män. Av denna anledning misstänks hormoner vara en av de främsta orsakerna, utlösare eller faktorer i antingen debut eller uthållighet av tillståndet.

Immunförsvaret hos människan består i att kroppen producerar T- och B-celler, av vilka B-cellen bildar antikroppar mot det främmande ämnet (bakterie, virus, etc). Vid autoimmunitet bildas antikroppar mot den egna kroppen, autoantikroppar.  Det finns två former av autoimmunitet. Autoantikropparna kan antingen attackera något organ eller körtlar eller attackera kroppens strukturer eller system.

Några exempel på vanliga autoimmuna sjukdoma
Multipel skleros (MS) är en  autoimmun sjukdom i det centrala nervsystemet (CNS). Det  leder till kronisk inflammation i CNS vilket leder till att nervtrådarnas omgärdande myelin skadas.

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln. Det bildas antikroppar, som startar immunologiska processer mot den egna vävnaden, i detta fall sköldkörteln. Sjukdomen är ca 7 gånger mer vanlig hos kvinnor än hos män. Hashimoto drabbar bl a ämnesomsättningen där man förutom medicinskt behandling konstaterat att följande tillskott kan vara bra att komplettera med:  selenmagnesiumD-vitaminer och B-vitaminer.

Psoriasis är en autoimmun sjukdom med inflammatorisk sjukdomsprocess, som framför allt orsakar utslag och fjällande hud, men som också kan påverka leder, hjärt- och kärlsystemet med mera.. Sjukdomen är kronisk, men idag finns rätt bra immundämpande mediciner som gör att många mer eller mindre kan leva relativt symtomfritt.

Inflammations inblandning
Inflammation är alltid inblandat avseende autoimmuna sjukdomar och leder till ackumulering av oxidativ påfrestning i kroppen. Inflammation bidrar till det naturliga åldrandet och ett brett utbud av sjukdomar, som fetma, diabetes och autoimmunitet.
inflammation

Varför uppstår autoimmunitet?
Det är oklart varför autoimmuna sjukdomar uppstår. En stor andel patienter (ca 80%) har rapporterat känslomässiga stressorer före insjuknandet, och psykisk stress antas spela en stor roll för etiologin. Autoimmuniteten verkar dock ha både ärftliga och miljömässiga orsaker, dvs att personen har en medfödd benägenhet att reagera autoimmunt men det krävs som regel vissa yttre faktorer för att det ska inträffa.

Höga IGg-värden i blodprov kan tyda på ett överaktivt immunförsvar, vilket ökar risk för autoimmun sjukdom

Behandling
Vid ett flertal autoimmuna sjukdomar finns immundämpande mediciner att ta till. En hypotes hos ett par norska läkare i Norge är att en undergrupp av ME/CFS har autoimmunitet och en studie pågår just nu med bl a rituximab. En tidigare förstudie har visat på gott resultat där över 60% blev bättre efter behandling.

En del menar att minskad stress genom lugnande övningar och rätt kost kan minska problemen.

Källor
http://www.difonzo.net/vad-ar-ett-overaktivt-immunsystem/
http://www.medsci.uu.se/forskning/Inflammation_och_autoimmunitet/Autoimmunitet/
http://spie.org/x113438.xml
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18190880
http://sv.wikipedia.org/wiki/Autoimmunitet
http://sv.wikipedia.org/wiki/Psoriasis
http://www.fertilitetsguiden.com/immunologi/immuntester.php
http://www.artvestgallery.com/hur-att-lugna-ner-en-overaktivt-immunsystem-naturligt/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: