Kan ME/CFS och Fibromyalgi bero på, eller förvärras av histaminintolerans?

histamintest
Histamin  är ett hormon och en signalsubstans, som framför allt är verksam i immunförsvaret. Vid infektioner ger förhöjda värden av histamin upphov till inflammationer. Vid allergier orsakar histamin rinnsnuva, hudutslag, svullnader och andnöd.

Diagnosen histaminintolerans ställs vanligtvis genom att en nedsatt DAO-aktiviet fastställs via ett blodprov.

Symptom vid kronisk histaminintolerans (typ HNMT)

 • Koncentrationssvårigheter, burnout-känsla och andra
 • Sömnsvårigheter, trötthet, utmattningstillstånd
 • Oro, nervositet, pirrningar
 • Bronkialkramper fram till astma
 • Muskelryckningar, krampande och darrande käkmuskler, vadkramper på nätterna
 • Håglöshet, oförklarlig ledsenhet till depression
 • Yrsel, sjösjuka, åksjuka, illamående, uppkastningar
 • Permanent inflammerade ställen eller kroppsdelar (ex. ofta ont i halsen; inflammerad, finnig ansiktshy; vallningar; inflammationskänsla och tryckkänsla i huvudet (hjärninflammation); ont i urinblåsan och stort behov att kissa; ont i senor eller problem med leder; reumatiska smärtor; känsla av “bakfylla”; huvudvärk; migrän)
  http://www.connorskitchen.se/bakom-kulisserna/histaminrelaterat/dao-hnmt-och-hit-forkortningar-som-den-med-histaminintolerans-bor-kanna-till/

Genmutation i MTHFR kan blockera nedbrytning av histamin
Sedan histaminet förbrukats bryts det ner genom metylering till N-metylhistamin. Denna process kan blockeras, varmed histaminnivån ökar. Grundorsaken till histaminintolerans kan därför vara en genmutation som orsakar sämre metyleringsförmåga (jmf folsyra som har svårt att omvandlas till metylfolat).

Probiotika och rätt kost kan hjälpa
I följande länk skriver en som haft ME/CFS tre gånger (!) och ”tillfrisknat” vid två tillfällen men nu återfallit efter en influensa. Han har konstaterat att flera med ME/CFS mår bättre av att minska sina histaminnivåer. Han menar att histaminfrisättning är en del av ”herxeffekten”.
https://cfsremission.wordpress.com/2014/03/08/histamine-intolerance-a-possible-cfs-mechanism/

Att minska histaminnivåer gör man främst genom att undvika föda som ökar huiaminnivåerna och genom att tillföra rätt probiotika.

Bra probiotikabakterier som minskar histaminer

 • Bacteroides thetaiotaomicron [
 • Bacteroides fragilis 
 • Bifidobacterium adolescentis  
 • Escherichia coli  
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium longum 
 • Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) GG (LGG(®)
 • rhamnosus Lc705 (Lc705) 
 • Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii JS (PJS)  
 • Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb12 (Bb12) 
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus plantarum K-1


De tio bästa probiotika mot histaminintolerans (tysk sida)

http://histaminentzug.de/die-10-besten-probiotika-bei-histaminintoleranz/

Övriga källor
https://cfsremission.wordpress.com/2014/05/20/probiotics-and-histamines/
https://cfsremission.wordpress.com/2014/03/08/histamine-intolerance-a-possible-cfs-mechanism/
http://www.freshideamama.com/mthfr-since-40-60-of-the-population-has-this-condition-and-it-is-the-underlying-cause-for-many-chronic-illnesses-shouldnt-we-all-be-getting-tested
http://sv.wikipedia.org/wiki/Histamin
http://funktionellmedicin2014.se/mthfr-genmutationer/
http://www.histamineintolerance.org.uk/exclusive-10-questions-answered-about-histamine-intolerance

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Intressant….då de flesta med Me också verkar ha en allergisk läggning .

  Gillad av 1 person

 2. Anette Beckman

  Mycket intressant, min dotter, 28 år har varit sjuk sen hon var 14 år och läkarna kan inte hitta orsaken till hennes problem. Hennes läkare/ psykolog har nu skickat en remiss till Gottfrieskliniken i Mölndal eftersom man misstänker ME. Tyvärr är väntetiden minst 6 månader. Hon har också fått tagit nya allergiprover (hon har varit allergisk sen hon föddes) och de visar även histaminintollerans. Kanske en ide att kolla folsyra också. Tusen tack för dina inlägg och länkar.

  Gillad av 1 person

  • Ja, vi får hoppas på det bästa. Jag är väl inte så imponerad av vare sig Gottfrieskliniken eller någon annan ME-mottagning tyvärr. Totalt sett har de flesta i Sverige väldigt begränsad kunskap om ME/CFS. Den består av massor av olika sjukdomar och feldiagnoser.

   Gilla

 3. Detta var ett intressant spår med histaminimtolerans. Kan absolut stämma i mitt fall. Ska kika vidare på det!

  Gillad av 1 person

 4. Maria Bergman

  Jätteintressant! Tack för all reaserch du gör!;)

  Gillad av 1 person

 5. Kristin

  Søk på kraftmamma og eller pirkepetter

  Gillad av 1 person

 6. Anette Beckman

  Hej Mats,
  Tack för svar. Menar. Du att kunskaparna kring ME är större utomlands? Har du några kontakter/läkare som du kan rekommendera? Jag kommer att göra allt jag kan för att min dotter ska få en diagnos, hon har levt med sina besvär i 14 år utan att någon läkare, näringsterapeut, homeopat mm har kunnat hjälpa henne, oftast har de inte tagit henne på allvar.

  Gillad av 1 person

  • Jag kan inte svara på om kunskaperna är generellt sätt större utomlands. Däremot finns studier som är intressanta, t ex Dr John Chia, som menar att 82% av alla med ME/CFS bär på en aktiv infektion av enterovirus. Det finns andra studier som visar på att många bär på virusinfektioner av DNA-virus; exempelvis Epstein barr, HHV-6 eller CMV. Många har visat sig må bättre av antiviral behandling.

   Problemet som jag ser det är att ME/CFS består av ett antal undergrupper. En del behöver antiviral behandling, andra antibakteriell behandling. En del behöver rena kroppen från tungmetaller, mögel och andra toxiner. En grupp har säkert en mix av två eller flera belastningar.

   Det finns även de med överaktivt immunförsvar som sannolikt blir bättre genom rituximabbehandling

   Självklart finns det mycket mer att göra. Att tro att gradvis ökad träning eller att lyssna på en ljudskiva typ KBT ska göra en ME-sjuk frisk ser jag som helt befängt. Visst, det kanske finns en liten, liten grupp som kanske skulle bli bättre av det. De få torde vara helt feldiagnostiserade i ME/CFS.

   I de allra flesta fall är jag övertygad om att det är en infektionsutlöst sjukdom och att infektionen är aktiv i många fall. Sjukvården har dock för dåliga metoder för att mäta pågående infektioner idag.

   Chia använder biopsi för att kontrollera om man har en enterovirusinfektion. I Sverige – om man ens kollar om man har infektion – gör man det normalt genom blodprov, där enterovirus sällan kan påvisas genom IGg. Enterovirus är oftast aktivt på cellnivå, och då är det biopsi som gäller. I Sverige anser man inte att enterovirusinfektion kan behandlas. John Chia behandlar med equilibrant. En framtagen produkt där det verkningsmässiga ämnet heter oxymatrine – ett extrakt från roten av växten Sophora (Ku Shen på kinesisika).

   Gilla

 7. Annel

  Hej
  jag har hypotyreos sedan 90-talet och har stora problem med min mage och tarmen. En av mina jobbigaste symptomer är sveda/bränningar i huden och numera även nervsmärtor i händer och fötter; neuroparti. För några år sedan när det hela började hade jag stickningar/domningar i händer och fötter då hjälpte mekobalamininjektioner tillsammans med folsyra men numera inte eller rättare sagt jag har svåra problem att få i mig folsyra. Det är den enda vitaminen som jag reagerar konstigt på nämligen jag känner mig svag, utmattad, enormt trött, yrsel, kallsvettas och synen blir konstigt. Jag anser mig inte vara tablettkänslig men jag förstår inte varför jag reagerar så kraftigt för det är lite otäckt – vilket gör att jag undviker folsyra. Läkaren förstår det inte heller. Skall min kropp kunna omvandla B-12 så måste jag även få i mig folsyra för att uppnå förbättring om jag har förstått det hela, enligt läkare och andra patienter,

  Har du någon aning varför jag reagerar så konstigt på folsyra? Hur menar du när det gäller den dåliga omvandlingen av folsyra, kan ju gälla även Hypopatienter också

  Gillad av 1 person

  • Ja du, jag vet inte vad jag ska svara då jag inte är medicinskt skolad. Jag har bara läst en massa studier… Jag misstänker dock att du kan ha genmutation på MTHFR 677 och/eller 1298. Det innebär i sådana fall att du inte kan omvandla foslyra till metylfolat fullt ut. I sådana fall är det, vad jag förstår, bättre att köpa folat (metylfolat) hos hälsokosten och ersätta det med folsyra. men jag har vet inte. Spekulerar bara. Sjukvården verkar dock inte riktigt förstå att folsyra kan vara mindre bra för vissa då metylfolat kan vara ett vettigare alternativ.

   Gilla

 8. Agneta H

  Jag reagerar på folsyra – kunde inte ta mina Trio-B tabletter fick så himla ont i kroppen – nu vet jag varför: fick en funktionshindrad dotter som jag nu själv tagit MTHFR testet på – rekommenderar Boldkollen.se där du kan beställa detta i Sverige. Bästa vi gjort! Dottern har autism och är homozygot för c677t vilket innebär att hon inte kan omsätta folsyra, precis som jag. plötsligt förstår vi varför hon inte kan omsätta folat i maten heller, alla berikade mjöler går bort, t o m folat i grönsaker och frukter, kan inte avgifta tobaksrök,parfymer tvålar mm.
  dottern har katamenial epilepsi: en gång i månaden släpper alla gifter iväg och går bärsärkagång i kroppen.Enormt trötthet och värk i kroppen, utslag mm Endometrios problem med mage o tarm Nu till det verkliga problemet: INGEN behandling mot B-vitaminbrist – kastas mellan HC och neurologen utan att någon vill ta ansvar. Sannolikt för att medicinen L-metylfolat är ett kosttillskott och ingen medicin. Så ingen vill bekosta detta.Men det är bara en gissning. Finns det någon som faktiskt FÅR behandling och VAR?

  Gillad av 1 person

  • Sjukvården har inte förstått detta med metyleringsprocessen tyvärr. Vid genmutation på MTHFR677 så är det både folat och B12 i metylerad form som gäller om jag förstått rätt. Som du skriver får man köpa metylfolat själv på hälsokosten.

   Gilla

 9. Kamilla

  Jag undrar vilket test på blodkoll.se som visar om man har MTHFR genmutation? Eller om någon kan tipsa om annat test att beställa?
  Min läkare fattar inte vad jag frågar efter ens. Min syster har konstaterat detta men går hos läkare i LA och de har kommit något längre inom det mesta iläkarvården.

  Gillad av 1 person

  • Det är ju bara att säga att du vill kolla MTHFR 677 och 1298. De får väl googla? Ganska vanliga genmutationer. Kan vid avvikelser innebära att du måste ha vitamin B12 och folsyra i metylerad form. Förstår inte varför vissa läkare är så okunniga!

   Gilla

 10. Kamilla

  Fast nu har min läkare avskrivit mig som hysterisk hypokondriker så det blir nog inga fler tester tagna. Min diagnos är utmattningsdepression och ingen vill gå djupare än så utan Jag ska fortsätta ta mina antidepressiva tabletter trots minimal effekt efter tredje medicinbytet och vara nöjd så.
  Att jag kunde lida av kroniskt trötthetssyndrom log han bara åt och ingen kan förklara muskelsmärtorna eller magproblemen (psykosymatiska?)
  Det är min anledning till att vilja beställa ett test själv men hittar inte vad eller vart jag ska beställa.

  Gilla

 11. jenniefer

  Jag har bland annat histaminintolerans. har 37% histamin i mitt eget blod ref är under 16 %
  undrar var du fått info kring att ex jordnötssmör & nötter minskar histamin. de är ju snarare något man bör undvika.
  Kan väldigt väldigt mycket om det du skriver om & har även gjort gentest som påvisar just detta med mthfrgenen.

  Gillad av 1 person

 12. Marina Prybil

  Hej jag blir så bekymrad när inte sjukvården kan hjälpa ..jag rekommenderar att gå till en funktionell läkare de går till botten med allt .jag rekommenderar funmed finns i Stockholm Göteborg Malmö Varberg
  Lycka till alla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: