Enterovirus är i många fall grundorsak till ME anser Dr Chia

jagchia
Dr John Chia och Mats Lindström diskuterar enterovirus vid Pre-dinner inför International ME Conference, London den 28 maj 2015. Fotograf Olle Haglund, medicine doktor.

Den 29 maj var jag på Invest in ME:s konferens i London. Kvällen innan fick jag tillfälle att diskutera med Dr John Chia om hans forskning kring ME/CFS och vad som kan orsaka sjukdomen.

Chia menar att det i princip är omöjligt att identifiera om man har en aktiv virusinfektion genom blodprov om man haft infektionen under längre tid. Han anser att det bästa sättet är genom biopsi.

Att finna det ansvariga smittämnet är den verkliga utmaningen eftersom antikroppstest för olika smittämnen bara kan bekräfta eller utesluta tidigare exponering när symtomen har varat längre än 6 månader. Antikroppar mot många herpesvirus (EBV, CMV och HHV-6) är ofta förhöjda på grund av att kronisk aktivering av immunsystemet initieras av ett annat virus eller annan orsak, även om dessa virus kan orsaka liknande symptom.

Tidig utvärdering (< 3 månader) kan vara mer givande. Antikroppsprov (IgG) för enterovirus är meningsfullt enbart i den inledande fasen av infektionen. Antikroppsprov för alla sex Coxsackie virus typ B finns, men endast 5 av 26 echovirus kan detekteras genom denna typ av test. Höga nivåer av antikroppar (IgM) för enterovirus kan bara betyda tidigare exponering av viruset. Förvisso är ihållande höga nivåer av antikroppar över 1-2 år mer positiva vid kronisk infektion. Upprepade positiva viralt DNA eller RNA från blod eller vävnadsprover är bättre, men inte absoluta indikatorer för att bevisa ihållande infektion.

Biopsier från ME/CFS-patienter visar tydligt närvaron av viralt protein i parietalcellerna (de celler som ansvarar för att producera syra), och denna observation har verifierats genom att finna enterovirus.

I en studie har Dr John Chia kunnat visa genom biopsi att 82% av (135 av 165) ME/CFS-patienter har pågående infektion av enterovirus. Vid blodprovstagning har pågående infektion av enterovirus bara kunnat detekteras i ca 20% av fallen.

Chia har framgångsrikt behandlat över 500 patienter, varav ca 30% (muntliga uppgifter till mig) har blivit helt friska (bl a hans son) och därutöver har 22% blivit bättre. Han behandlar främst med läkemedlet Equilibrant där det verksamma ämnet är oxymatrine.

Läs mer:
http://www.evmedresearch.com/education/laboratorytesting.php
http://www.enteroviruses.com/leadingexperts.html

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: