Neuroinflammation i ME/CFS och Fibromyalgi

brain 1
En inflammatorisk process (neuroinflammation) spelar en viktig roll i utvecklingen av många neurologiska sjukdomar. Andrew Lloyd har påpekat att symptomen i ME/CFS och Fibromyalgi är ”hjärnsymptom”, dvs de är influensaliknande symtom som produceras av hjärnan när vi blir sjuka. Det tyder naturligtvis på neuroinflammatoriska processer. Sökandet efter de inflammatoriska komponenter pågår och är starkt kopplat till immunförsvaret.

Nu ger  tekniken forskarna en större möjlighet. Hornig/Lipkin-studien om cytokinern var tillräckligt omfattande för att avslöja en stark inflammatorisk komponent som förekommer i sjukdomens inledningsskede. Stanford ME/CFS initiativet kommer snart att publicera en ny rapport som kraftigt pekar på att att inflammationen är en viktig komponent i sjukdomen.
Förmågan att ”se” immunaktiviteten i hjärnan är på gång!

Neuroinflammation i ME/CFS och Fibromyalgi
Hittills har en studie om neuroinflammation hos ME/CFS-patienter gjorts – Nakatomistudien fann bevis för neuroinflammation i cingulate cortex, hippocampus, amygdala, thalamus, mitthjärnan och ponsregioner i hjärnan. Det faktum att graden av den utbredda neuroinflammationen var starkt korrelerad med hur allvarlig trötthet, smärta, kognitiva problem och depression som fanns i ME/CFS-gruppen var positivt. Den japanska studien har funnit bevis för omfattande inflammation i hjärnan hos ME/CFS-patienter. De inflammerade områdena reglerar retikulära aktiveringssystem som påverkar vakenhet, smärtkänslighet, kognitiv nedsättning och humör.

Nakatomi föreslår två möjliga orsaker till neuroinflammation
1. Skada på en del av hjärnan som orsakar överansträngning som leder till överbelastning av N- metyl-D-aspartat-receptorer
2. Immunförsvaret har förblivit aktivt mot en initial infektion

Andra orsaker är säkert möjliga som infektion, kost, trauma, etc. plus faktorer som orsakar att mikrogliaceller/astrocyter blir hyperaktiva. Erkännandet att mikroglia och inflammationer kan spela en viktig roll i många neurologiska sjukdomar har lett till framgångar i forskningen. Vi vet nu att mikrogliaceller producerar massor av immunfaktorer och mediatorer som kan producera smärta, trötthet, sömnlöshet, humörsvängningar och andra symptom.

Dessa scanningtekniker kommer att bära frukt nu. 2015 kan bli det år då neurologer äntligen kan få en närmare titt på nivåer av inflammation i hjärnan. Detta är ett konkurrenskraftigt forskningsområde. Den som utvecklar den bästa skanningtekniken kommer att nå stora ekonomiska framgångar. Att även bättre kunna förstå multipel skleros (MS), Alzheimers, Parkinsons, etc. är en stor sak. Dussintals konkurrenter är inblandade. Anmärkningsvärt många olika tekniker håller på att utvecklas. Neuroinflammation är ett komplext område som påverkar många aspekter av hjärnan.

Det verkar som om man praktiskt taget vill kunna se en bild av hjärnan utifrån varje aspekt – från immunceller till oxidativ stress och nervcellernas hälsa som alla är inblandade i neuroinflammation. Det är mycket goda nyheter för alla som har en neurologisk sjukdom!

http://www.cortjohnson.org/blog/2015/06/16/search-neuroinflammation-me-cfs-fibromyalgia/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria Bergman

  Underbart Mats!;)☆★

  Gillad av 1 person

 2. Vad skönt att höra att det går framåt på vissa områden! Du gör ett fantastiskt jobb att följa utvecklingen kring behandlings- och dignostiseringsmetoder. Och att skapa debatt. Tack för att du delar med dig!

  Gillad av 1 person

 3. Karin Goldring

  Fantastiskt att de börjar ta det på allvar! Finns det möjlighet till att tjäna pengar kommer företagen att satsa. Cyniskt men sant. Hoppas att ni har/får en fin sommar.

  Gillad av 1 person

 4. Jag har varit sjuk i 20 år nu. Först i spinal stenos i ländryggen som opererades. Därefter fibromyalgi. Fick diagnosen kronisk trötthet 1999 av psykiatriker/psykoterapeut efter att Alzheimer uteslutits då jag var 51 år. Svår utbrändhetsdiagnos därutöver pga psykosocial sjuk arbetsmiljö. Först nu vill jag riktigt acceptera min CFS. Jag är glad över att jag fann ditt fantastiska ”forskningsarbete”, som du delar med dig. Min man såg en film igår, utlagd av dig och han förstår nu varför jag fullständigt trillar ihop efter ansträngning, och har så svårt för att komma ur sovaläget bl a.
  Tack för alla dina fina kompetenta ansträngningar, för din fru….och för alla oss andra.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: