Orsaker till ME/CFS

ME/CFS är mycket svårt att diagnosticera eftersom det är en uteslutningsdiagnos med krav på vissa symtom vilket jag skrivit om i tidigare inlägg. Oaktat symtomen är fortfarande den stora frågan hur ME/CFS utvecklas.

met
Bildkälla: http://solvecfs.org/

Möjliga orsaker till ME/CFS bedömer jag vara följande (som ofta består av flera kombinationer)

 • Virusinfektioner
 • Bakterieinfektion, vanligast är troligen mykoplasma, twar, borrelia m.fl.
 • Immun dysfunktion – autoimmunitet
 • Endokrin dysfunktion
 • Dysfunkton i autonoma nervsystemet
 • Miljögifter – vanligast är troligen mögel
 • Genetiska faktorer
 • Candidaöverväxt
 • Läckande tarm
 • Tungmetaller
 • Genmutation
 • Vaccin
 • Trauma
 • Övriga påfrestande fysiska och psykiska belastningar

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria

  Hej Mats,

  Jag tycker det känns förvirrande och ofta även missvisande när man talar om ME/CFS som diagnos utan att tala om vilken/vilka diagnoskriterier som avses. Vilka är det du talar om här? London, Oxford, NICE, CDC/Fukuda..?

  Jag antar att det inte är varken Kanadakriterierna (CCC, reviderade CCC), Internationella koncensuskriterierna eller IOMs SEID-kriterier, inte heller Ramsay eller Nightinggale, eftersom ingen av dem ju är definierade som uteslutningsdiagnoser utan är kriteriediagnoser som alla dessutom kräver PEM (Post-Exertional Malaise), som ju (beroende på hur det definieras) är ett väldigt unikt symptom som inte finns i andra sjukdomar. De är dessutom alla väldigt tydligt definierade, så att sätta diagnos utifrån dem skulle jag inte vilja påstå är ”mycket svårt”.

  Som du säkert vet blir det ju väldigt olika patientgrupper och sjukdomsbilder man talar om, beroende på vilka diagnoskriterier man utgår ifrån.

  Vore tacksam om du kunde förtydliga, tack på förhand! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: