Överskott av vätesulfid är vanligt bland ME/CFS-patienter

vätesulfid
Figur 1:Svavelvätemolekyl, H2S (vätesulfid)

Vätesulfid i låga nivåer har viktiga funktioner men är farligt i för stora mängder
Studier genomförda av professor Kenny De Meirleir har visat att ME/CFS-patienter genomgående har högre halter av vätesulfid (svavelväte) i urinen jämfört med friska kontrollpersoner.

Vätesulfid produceras av normala celler och är en viktig gasformad signalmolekyl likt kolmonoxid och kväveoxid. Det är involverat i regleringen av blodtrycket, neuro-transmission, muskelavslappning och reglering av inflammation.

Ett överskott av vätesulfid kan förhindra cellernas energiproduktion och syretransport i blodet. Det är en gas och ett starkt nervgift. Eftersom vätesulfid bildas vid förbränning av avfallsprodukter i tjocktarmen finns en stor risk att gasen (vid överproduktion) sprider sig in i kroppen (läckande tarm) och attackerar nervsystemet.

Toxiciteten av vätesulfid är liknande cyanid. Den blockerar blodets syrebärande kapacitet, inhiberar andningscentrum i hjärnan och blockerar den aeroba metabolismen i cellerna.

Man kan även få i sig vätesulfid genom yttre påverkan genom att exponera kroppen för mycket av exempelvis dåligt vatten eller genom att vistas vid ställen där förbränning av avfall sker (bondgårdar, stall, fabriker, miljöstationer mm).

En enkel metod för att kontrollera sitt dricksvatten är att slå på den varma kranen. Om vätesulfid är närvarande, kommer du att märka en omisskännlig doft av ruttnande ägg. Lukten är vanligtvis starkare med varmt vatten än kallt vatten eftersom vätesulfid är mindre lösligt i varmt vatten.

En studie med möss visar att vätesulfid bl.a. hämmar kroppens energiproduktion
Forskning har visat att toxiska doser av vätesulfid ger ett reversibelt tillstånd av dvala hos möss, vilket leder till en minskning av kroppstemperatur, utmattning, minskad hjärt- och andningsfrekvens, och allvarliga störningar i metaboliska funktioner. Dessa symptom är inte olikt de som upplevs av ME/CFS- patienter. Vätesulfid i för stor mängd påverkar även negativt kroppens olika system som de neurologiska, endokrina och immunologiska. Framförallt hämmar det syretillförseln till mitokondrierna.

Källor
http://www.ei-resource.org/articles/chronic-fatigue-syndrome-articles/gut-bacteria-the-hydrogen-sulfide-h2s-test-a-mitochondrial-dysfunction-in-mecfs-dr-myhill/
http://www.halsatips.com/ogon/2015/02/vUtesulfid-behandling.html
http://www.mecfswa.org.au/News_and_Media/News_Details/Hypothesis_Is_ME-CFS_caused_by_dysregulation_of_hydrogen_sulfide_metabolism/Default.aspx

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: