I framtiden vet vi kanske vilka ME-sjuka som bör behandlas med rituximab

rituximab
Bildkälla:http://drtedwilliams.net/kb/index.php?pagename=Rituximab

Rituximab verkar vara en framgångsrik behandlingsmetod för en stor undergrupp av ME/CFS-patienter
De norska cancerspecialisterna Dr Øystein Flüge och professor Olav Mella tillkännagav påfallande goda resultat i sin förstudie med ett 30-tal ME/CFS-patienter genom immunterapi med läkemedlet Rituximab. I den studien hade 67% av ME / CFS-patienter måttlig till stor förbättring, jämfört med endast 13% av kontrollerna. Det indikerar att en undergrupp av ME/CFS-patienter kan ha en autoimmun sjukdom. Rituximab fungerar genom att tillfälligt utplåna immunsystemets B-celler, som vid autoimmuna sjukdomar angriper kroppsegna celler.

Dessa banbrytande resultat fick internationell uppmärksamhet när studien nyligen publicerades. De har påbörjat ytterligare en studie med 152 st ME/CFS-patienter som avslutas om ett par år. Först om den visar positiva resultat kommer rituximab sannolikt bli en accepterad behandlingsmetod för ME/CFS-patienter inom sjukvården.

I framtiden är tanken att man ska kunna välja ut ”rätt” ME/CFS-patienter för behandling med rituximab
Dr Jo Cambridge m.fl. vid University College London, driver parallellt en studie om vilka ME/CFS-patienter som är lämpligast att behandla med rituximab. Studien påbörjades 2014. Teamet håller för närvarande på att samla in fakta, bl.a. tas blodprover på 100 st ME/CFS-patienter och 50 st åldersmatchade friska kontrollpersoner. I ett senare skede, om de får behandling med rituximab, kan man jämföra prover från de patienter som svarar respektive inte svarar på behandlingen.

Tanken är att man i framtiden ska kunna välja ut de patienter som lämpligast bör få behandling med rituximab.

Källor
http://ldifme.org/uk-rituximab-study/
http://www.virology.ws/2015/07/09/b-cell-depletion-benefits-mecfs-patients/
http://www.ukrituximabtrial.org/Rituximab%20news-Aug14%2002.htm

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Finns det någonstans skrivet hur de som inte visade någon förbättring blev ? Oförändrad ? Sämre ?
    Jag tycker att det är lika värdefullt att få fram de % också för att se hela perspektivet.
    Det är många gånger i historien som revolutionerande mediciner tagits fram och som senare visats sig även ge motsatt effekt.
    Men det är bra att de väljer ut vilka som kan tänkas passa :).

    Gillad av 1 person

    • Biverkningar var följande. En patient hade en allergisk reaktion mot den initiala rituximabdosen och tog ingen ytterligare del i studien, En annan hade en allergisk reaktion på tremånaders infusionen och fick inga ytterligare rituximabdoser.

      Två patienter hade en episod av okomplicerad sent debuterande neutropeni, med återhämtning efter fem dagar. (Neutropeni avses låga halter av neutrofiler, som är första svarsimmunceller som är i frontlinjen av kroppens immunsvar Sen debut neutropeni är en. känd biverkan av rituximab behandling: 9% av patienterna som fick rituximab fick det i en studie , men neutrofila nivåer återhämtar sig normalt.)

      Åtta patienter upplevde en eller flera övergående ME/CFS-symptomsvackor efter rituximabinfusioner. En patient utvecklade bröstcancer men detta bedömdes inte vara relaterat till rituximab.

      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129898

      Gilla

Lämna en kommentar