Ampligen – en immunmodulerande medicin med antiviral verkan som kan fungera på en undergrupp av ME/CFS-sjuka

ampligen
Bildkälla: http://www.cfstreatmentguide.com/

Hemispherx Biopharma är ett litet biofarmaceutiskt företag som specialiserat sig på RNA-nukleinsyror för användning mot virala sjukdomar och andra försvagande sjukdomar. Redan för ca 20 år sedan tog de fram en imnunmodulerande medicin vid namn Ampligen som i ett flertal studier haft mycket positiv effekt på ME/CFS-patienter.

Kenny De Meirleier m.f.l presenterade redan 1996 en belgisk studie med CFS-patienter som intog Ampligen under 24 veckor. Alla ökade i genomsnitt sin aktivitetsnivå med 43%, från 53 till 76 KPS-poäng (KPS 80 = man kan utföra alla vardagliga aktiviteter med ansträngning). De ökade även syreupptagningsförmågan från 1,16 liter /minut till 1,48 liter/minut. Det var ett rätt bra resultat.

1997 visade Dr. Lapp att Ampligen uppvisade betydande förbättring hos 80% av sina CFS-patienter och 50% återhämtade sig helt. Tio år senare ansåg han det märkligt att medicinen som var ett bra botemedel mot en undergrupp av ME/CFS  inte godkändes av amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Det har varit många resor med FDA om medicinen.

Dr. Bateman är övertygad om att Ampligen förbättrar symtomen och funktion hos vissa patienter efter några veckor till månader av användning.  2004 konstaterade hon att majoriteten av patienterna som fick drogen visade en klar förbättring.

Resultaten av behandling med Ampligen i USA och Belgien visar att det är en effektiv behandling för en undergrupp ME/CFS-patienter med svår kraftlöshet. Efter sex månaders behandling med Ampligen fick de facto cirka 80% av de behandlade patienterna en i princip fullständig klinisk återhämtning, vilket innebar att patienten kunde gå tillbaka till skolan eller arbeta . Den typiska patienten hade varit sängliggande på grund av sjukdomen mellan 3 och 7 år före inledandet av behandling.

Pågående studie i USA
Just nu pågår den största kliniska studien genom tiderna avseende ampligenbehandling av 300 ME-patienter i USA. Studien avslutas i februari 2018.

Behandling och kostnader
Ampligen (400 mg.) tas normalt intravenöst två gånger i veckan. En av Dr Petersons patientrapporter visar att standarddosen (400 mg) ofta är för hög och den rätta dosen kan vara så låg som 25 mg hos vissa patienter. Tillfälliga influensaliknande symtom är vanliga. Även om sex månader kan vara tillräckligt för att producera ett signifikant svar, rekommenderar Dr Lapp 12-18 månaders behandling beroende på patientens tillstånd. Infusionskostnaden varierar från $ 1-2,000/månad; $ 15-25,000 per år beroende på dos.

En ME-sjuk som gått på Ampligen i 11 år
”Jag skulle inte ha skrivit detta om jag inte fick Ampligen. Med Ampligen, kan jag köra bil, ta hand om mig själv, läsa en bok, arbeta på mitt eget skrivande, umgås med mina barn och barnbarn. Utan Ampligen skulle jag vara sängbunden, ha svår smärta, befinna mig i mörker eftersom ljuset är för smärtsamt.”

Ampligen i övriga världen
Ampligen har varit tillgängliga för användning i både Belgien och Kanada sedan 1996. Australien och Nya Zeeland kommer under innevarande år att påbörja Amligenbehandling av de ME/CFS-patienter med svårast symtom

Källor
https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT00215813

http://wwcoco.com/cfids/ampligen.html
http://www.thefreelibrary.com/Ampligen+trial+of+CFS+patients+in+Belgium+shows+significant…-a018768449
http://elizabethmilo.com/2014/05/11/may-12-my-20-years-with-myalgic-encephalomyelitis/
http://phoenixrising.me/treating-cfs-chronic-fatigue-syndrome-me/immune/antivirals-and-immunemodulators/ampligen-rintatolimod/ampligen-i-effectiveness
http://www.hemispherx.net/content/investor/default.asp?goto=819
http://phoenixrising.me/treating-cfs-chronic-fatigue-syndrome-me/immune/antivirals-and-immunemodulators/ampligen-rintatolimod/ampligen-part-ii-twisted-history
https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT00215813

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Mycket intressant och hoppingivande inför framtiden!

  Gillad av 1 person

 2. Dan

  Skulle detta även kunna vara en verkande medicin för fibromyalgi?

  Gillad av 1 person

  • Dan, jag kan inte svara på det. Jag misstänker att de studier som gjorts är i första hand på ME/CFS-sjuka. En del tyder dock på att grundorsaken till båda sjukdomarna kan vara densamma. I synnerhet när många med ME/CFS även har Fibromyalgi.

   Min fru har både ME/CFS och Fibromyalgi. Jag vet att professor Carl-Gerhard Gottfries ansett att båda sjukdomarna kan behöva behandlas på ett liknande sätt. Han använde sig av stafylokockvaccin för att väcka immunförsvaret, men det förbjöds för ett tag sedan pga att det innehöll vaccin. 65% av de med ME eller FM blev bättre.

   Ampligen är ett immunmodulerande läkemedel. Det reglerar således immunförsvaret och har visats ha en bra antiviral verkan. Jag tror att det fungerar även på FM-patienter då jag är rätt så övertygad om att flertalet med ME/CFS och Fibromyalgi har underliggande infektioner på cellnivå som svensk sjukvård inte kan identifiera. Detta orsakar en mängd problem, bl.a. inflammation i CNS.

   Gilla

 3. Ulla Hjerling

  Jag önskar att framtiden var NU.

  Tack för mycket intressant info!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: