Namninsamling för att Sverige ska bidra till internationell biomedicinsk forskning (ME/CFS)

bota
Ny namninsamling – skriv gärna på och kommentera i petitionen – Dela gärna!
Jag har på eget initiativ startat en ny namninsamling. Ingen förening är inblandad. Däremot hoppas jag att flera patientföreningar och patientgrupper tycker att initiativet är bra och är förenligt med vad de flesta ME/CFS-patienter vill. Jag gör detta som anhörig för att jag hoppas att min fru ska bli frisk och alla andra som lider av ME/CFS ska bli friska. Om man nu inte kan bli frisk så vill jag att alla ska må bättre. För att det ska kunna bli verklighet krävs omfattande provtagningar och forskning med olika kompetenser. Det pågår nu flera mycket intressanta internationella forskningsprojekt. De är beroende av finansiering.

Skriv gärna på för att Sverige som nation bör bidra till internationell biomedicinsk forskning avseende sjukdomen ME/CFS
Den förra namninsamlingen (1137 namn) som handlade om ökade forskningsanslag i Sverige blev kanske verkningslös då vi tyvärr saknar forskare i Sverige som vill ta sig an att forska om ME/CFS i sin helhet. Jag anser att Sverige istället bör bidra till större internationella forskningar. I petitionen exemplifierar jag med att OMF-projektet kan vara bra att stödja. Jag har dock tydliggjort att Riksföreningen för ME-Patienter (RME) bör tillfrågas om Vetenskapsrådet eller Forte får regeringens uppdrag att bidra till någon eller några internationella forskningsprojekt. Med tanke på det fina svaret jag fick från Vetenskapsrådet så tror jag inte det är omöjligt!

Sist tog det drygt 4 månader att få ihop 1137 namn. Jag hoppas att det går fortare denna gång! Jag lade upp namninsamlingen igår den 9 augusti i några FB-forum. Redan nu har över 430 personer skrivit på!

Helst vill jag att vi kommer upp i 1000 namn. Min avsikt är att så snart som möjligt skicka den avslutade namninsamlingen till samtliga riksdagspartier, Vetenskapsrådet och Forte.

”Om Sverige inte gör något adekvat så bör Sverige bidra finansiellt till de som adekvat arbetar med att finna ett svar på ME-gåtan” – tycker jag
Skriv på här

Med vänlig hälsning
Mats Lindström
Petitionsförfattare

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anette Malterius

  Kanske kan vi få fram ett botemedel för denna helvetes sjukdom som förstör våra liv totalt!!!

  Gillad av 1 person

 2. Irene grosvernier

  Jag har en dotter med fibromyalgi

  Gillad av 1 person

 3. Anneli

  Anneli Vindemyr

  Gillad av 1 person

 4. Vilket jättebra initiativ! 🙂 Jag håller också på att starta en insamling, men den handlar om bemötandet, okunskapen och oförståelsen bland vårdpersonal och annan myndighetspersonal – det är ju så himla många som träffar läkare m.fl. som tycker sig ha rätt att säga ”fibromyalgi och/eller ME/CFS finns inte”. Så jag ska försöka samla ihop dessa ”berättelser” i form av en enkätundersökning. Hoppas precis som du få in över 1000 svar, annars tror jag knappt det är lönt! Så roligt att du fick sån bra respons på din förra insamling. Vart skickar du infon och var letar du folk? Mvh Josefin

  Gillad av 1 person

  • Tack, när det gäller dina frågeställningar är det nog SKL du ska skicka till. Statens kommuner och Landsting. Sjukvårdsministern kan ju vara ett tips. Men ministerstyre förekommer inte i Sverige så jag är tveksam till om han kan göra något.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: