Ian Lipkin: ‘Om tre till fem år är problemet med ME/CFS löst’

Lipkin_Ian_150x150
Lipkin erhöll pengar för forskning om ME/CFS
Ian Lipkin flög till Lake Tahoe i december för att samla in pengar för forskningen han bedriver med Simmaron Research Foundation. I ett föredrag om hans virusjakt, hotet av patogener mot mänskligheten, och hans arbete med ME/CFS, släppte han en bomb: han sade att han tror att det är möjligt att lösa gåtan ME/CFS inom 3-5 år.

Lipkin s Columbia Center for Infection and Immunity (CII) har etablerat nära band med Simmaron Research Foundation. Bara ett par månader innan hade hans medarbetare, Mady Hornig, hållit ett föredrag där hon pratade om immunutmattning och nya fynd i tarmen.

Dr. Peterson inledde i vart fall med att konstatera att han hade känt Ian Lipkin sedan de möttes på 1980-talet när Dr Peterson skickade honom patienter som led av HIV/AIDS

Lipkin har förändrat hur forskarna identifiera patogener
Ian Lipkin började en ny era i detektion av patogener när han blev den första forskare att isolera ett virus (Bornavirus) med hjälp av genetik. Han identifierade West Nile-viruset som hade lett New York i panik. Han har utvecklat teknik för att identifiera SARS och sedan personligen överlämnat 10.000 testutrustningar till Peking vid tidpunkten för utbrottet. Han upptäckte nyligen ett mycket farligt virus som kallas MERS.
Lipkin har banat väg för många tekniska genombrott genom att hitta patogener inklusive användning av MassTag-PCR. Hans senaste genombrott är utvecklingen av en ny screeningsteknik som förbättrar forskarnas förmåga att hitta virus med 10 000 gånger!

Ian Lipkins tal
Ian Lipkins presentation var både upplysande och ibland lustig. Han uppvisar ett stort sinne för humor. Den sista gången han var i Lake Tahoe var 1984 och han tänkte tillbaka på patienterna med HIV/AIDS som Dr. Peterson skickade till honom i början av 1980-talet. HIV/Aids var i början komplicerat. Även efter det att det medicinska samfundet visste att det smittade genom blod så tog det dem 2 1/2 år att finna viruset.

Lipkin angående ME/CFS
Lipkin visade först en vilja att stödja utsatta grupper tidigt i HIV/Aids-epidemin. Han arbetade sedan på effekterna av vad en ihållande virusinfektionvirus kan ha på det centrala nervsystemet.
Sedan undersökte han patienter som verkade ha en mystisk psykisk störning. Det tog honom två år med en ny metod med genetisk kloning som han avslöjade Bornaviruset. Det var det första viruset som upptäcktes med hjälp av genetiska metoder. Center for Infection and Immunity upptäckte 700 nya virus 2009-2015.

Lipkin var medveten om och intresserad av ME/CFS redan på 80-talet, men det fanns inga pengar. År 1999 fann han och Britta Evangaard inga bevis på Bornavirus hos ME/CFS-patienter.

Därifrån hoppar vi fram till år 2010 då NIH:s direktör Francis Collins gav honom i uppdrag att avgöra om ett retrovirus, XMRV, orsakade ME/CFS. XMRV visade sig vara ett laboratorium-artefakt, och studien drogs tillbaka – något Lipkin sade inte var så ovanligt inom vetenskapen. (Han betonade att han och Dr Peterson var mycket noga med att sätta ut studier som skulle stå sig genom tiderna.)

XMRV-upptäckten tog kraft men visade sig vara en välsignelse för ME/CFS genom att det blev mer uppmärksamhet kring sjukdomen. Lipkin hade hållit ett öga på ME/CFS genom åren och efter att ha anlitats att arbeta med det kom han in i det på ett bra sätt.

Virus och människor
Hur kommer de flesta virus till människor? Från djur. HIV är naturligtvis det mest kända exemplet, men virus kommer även från fladdermöss, fåglar, grisar, gnagare, insekter och även kameler.

En stor förändring i det virala området inträffade 1999 när en myggburet virus – West Nilevirus – hade fräckheten att angripa invånarna i New York City. Lipkin böt då arbetsplats från västkusten till östkusten för att söka efter virus, och slutligen identifierade han det. Eftersom utbrottet spreds fick det stor uppmärksamhet av senator Joesph Lieberman som sponsrade det första stora initiativet till att lära ut hur virus sprids från djur till människor. Politiker är viktiga att ha som allierade, noterade Lipkin.

Infektioner
De flesta patogener har ännu inte identifierats av människor. New York kan vara ett idealiskt transitstopp för nya virus. Tjugoenmiljoner passagerare som reser till och från 72 länder passerar genom New York närflygplatser varje år. Animaliska produkter är potentiellt förorenade med elaka virus.

320.000 virus är fortfarande okända
Många fler virus är oupptäckta än vad som upptäckts. Vid en undersökning av en art av fladdermus hittades 55 virus, varav 50 st var nya för vetenskapen. Lipkin uppskattar att ca 320.000 virus fortfarande är okända, vilka människor möter hela tiden…

Det är inte förvånande att Lipkin är på sin vakt mot patogener. Han konstaterade att han sällan skakar hand, men med Dr. Peterson gjorde han ikväll ett undantag.

Fästingar
Lipkin tror att kronisk borrelia innebär att borreliapatienter som inte återhämtar sig efter antibiotikabehandling kan ha fått en annan infektion från fästingar. Han fann att över 70% av Ixodes scapularisfästingar som bar på borrelia åtminstone åtminstonde hade en ytterligare patogen och 30% mer än en i New York. Förra året identifierade han även ett rhabdovirus (Long Island tick rhabdovirus) i en fästing. En mindre studie visade att 15% av invånarna kan bära antikroppar mot viruset.

Råttor
Lipkins studie av New Yorks råttor avslöjade att de bar på ett enormt utbud av patogener, inklusive Escherichia coli, Clostridium difficile, och Salmonella enterica, Bartonella spp, Streptobacillus moniliformis, Leptospira interrogans, och Seoul hantavirus.

Infektion och sjukdom
Tidpunkten för en infektion är bara en av många faktorer som avgör vilka effekter det kommer att få. En patogen är bara en av spelarna i en stor virvel av faktorer som i slutändan avgör om man kommer att ha en kronisk sjukdom. Timing är en nyckelfaktor.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: