Är svamp en orsak eller en konsekvens?

Vanligare än vad man tror
Oavsett om svamp är en orsak eller en konsekvens verkar det vara tämligen vanligt att kronisk sjuka är drabbade av olika allvarliga infektioner som kan relateras till svamp. Det är kanske inte så ofta detta kontrolleras vid normala rutinprover.

Det finns en mängd olika svampar som kan orsaka sjukdom
I detta inlägg berör jag enbart några. Om vi tar mögel som exempel så bildar mögel sporer som sprider sig lätt i luften. Gifterna, mykotoxiner, har länge varit kända som mycket hälsovådliga genom att orsaka t.ex. allergier, astma och andra allvarligare tillstånd.

Mögelgift misstänks ha använts i biologisk krigföring vid flera olika tillfällen. Samma typer av mögelgift som använts i krig kan finnas i våra hus p.g.a. klimatet i t.ex. krypgrund och vind. Sedan 90-talet har allt fler forskare inom medicin och biologi funnit koppling mellan mögelgifter, ”sjuka hus” och de boendes vacklande hälsa.
Källa

Mögel är vanligt hos patienter med ME/CFS
Joesp H Brewer (USA) genomförde en studie år 2012 med 112 ME/CFS-patienter (jml Fukudakriterier). Sjukdomen hos ME/CFS-patienterna var så allvarlig att 76 st (68%) var antingen oförmögna att arbeta eller gå i skolan. Alla fick lämna urinprov för indikation av mykotoxiner (från mögelsvampar). Kontrollgruppen bestod av 55 friska personer.

104 av 112 st CFS (93%) hade mykotoxiner i urinen jämfört med 0% hos den friska kontrollgruppen!
Källa

Det finns även kopplingar till Alzheimers, Parkinson, MS m.m.
mögel
Bildkälla

Candida
Candidiasis orsakas av flera olika svampar som tillhör släktet Candida (bland annat C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis). Dessa svampar tillhör människans normala mikrobflora och kan i regel i måttlig mängd påvisas på huden, i munhåla/svalg, i tarmen och även genitalt.

Hos patienter vars allmäntillstånd är nedsatt kan Candida ge upphov till djupare och allvarliga infektioner som blodförgiftning, lunginflammation, hjärn-/hjärnhinneinflammation, hjärtklaffsinfektion, ögoninfektion etc.
Källa

Svampar som kan orsaka sjukdom
Dermatofyter
Trichophyton , Microsporum,Epidermophyton
Jästsvampar
Candida Cryptococcus neoformans
Mögelsvampar
Aspergillus, Zygomyceter, Fusarium
Endemiska mykoser

Svampar som sjukdomsorsak
Allergi
Förgiftning = toxikos
Infektion = mykos

Diagnostiska metoder
Direkt mikroskopi
Odlingar
Histopatologi
Serologi : antigen och antikroppstester
Metaboliter (D-och L-arabinitol i urin)
Molekylärbiologiska metoder
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Orakel

  Nu börjar du närma dig brännpunkten. Fortsätt i denna riktning.

  Gillad av 1 person

 2. Annie Ahl

  Efter att ha tagit del av Erik Enbys teser om svamp som sjukdomsorsak, och sett mitt ihopklumpade blod i mikroskop så tror jag på svampteorin kring sjukdomsbegreppet. Frågan är vara hur vi rår på dessa parasiter?
  Jag har testat ett stort antal alternativa rekommendationer kring kost och kosttillskott – tyvärr utan resultat. Söker fortfaranda efter lösning. Dels för att slippa sjukdom, och dels för att slippa cellgiftsbehandling.
  Hoppas på tillförlitliga tips!

  Gillad av 1 person

 3. Elisabeth O'cruse

  Hej Mats! Jag står gärna till förfogande med mina kunskaper och behandlingserfarenheter ifall du vill höra av dig och veta mer. Med Vänlig Hälsning Elisabeth O’cruse

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: