Skrämmande uppgifter om borrelia från ILADS

Detta inlägg handlar absolut inte om att kritisera svensk sjukvård. De är bakbundna. Det är ett systemfel där politiker måste ta sitt ansvar för att hindra att flera hundra, kanske tusentals får fel diagnos i Sverige – varje år! 

USA har ändrat sig – Sverige bör ta efter!
Hur många har borrelia utan att veta? Hur många har fått andra diagnoser? Varför får inte svenska läkare göra mer för att bota svårt sjuka? Det är nu dags att granska och ompröva befintliga riktlinjer i Sverige. Där är USA ett föregångsland, som nu ändrat sina regler. Adekvat behandling är nu tillåtet. Sverige brukar ta efter USA, undrar hur lång tid det ska ta denna gång?

Punkt 2d i ILAD:s (International Lyme and Associated Diseases society) behandlingsrekommendationer, som nu antagits som nationella riktlinjer i USA :

Recommendation 2d
”Clinicians should continue antibiotic therapy for patients who have not fully recovered by the completion of active therapy…”.

Fritt översatt: ”Läkare bör fortsätta antibiotikabehandling för patienter som inte har återhämtar sig helt av slutförandet av aktiv behandling…”.
Källa

ILADS har även publicerat skrämmande uppgifter:
1. Det vanliga Elisatestet du får på din läkarmottagning missar 35% av alla kända borreliasmittor. Några studier tyder på att upp till 50% får falska negativa resultat!

2. Mindre än 50% av alla med konstaterad borrelia vet om att de blivit fästingbitna

3. Alla får inte hudutslag

4. Korta behandlingstider resulterar i uppåt 40% återfallsfrekvens. I synnerhet om behandlingen sätts in sent

5. Det finns inga prover som visar om organismen är utrotad eller att patienten är botad

ilads

International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) är en ideell, internationell, multidisciplinär medicinskt förening, som består av flera internationella läkare med specialistkompetens inom borrelia och dess associerade sjukdomar. ILADS främjar förståelse för borrelia genom forskning och utbildning och stöder läkare och annan sjukvårdspersonal som vill erbjuda avancerad standardbehandling för borrelia och dess associerade sjukdomar.
Källa

Varför görs inte mer i Sverige?
Det är omöjligt att få en korrekt diagnos i de fall en hudrodnad inte uppträder, eftersom erforderliga tester är väldigt osäkra, ofta ofullständiga eller anger falska negativa resultat.

Folkhälsomyndigheten menar själva att det är svårt att diagnosticera borrelia om hudrodnad inte uppstår (förutom vissa undantag). Även den statliga myndigheten SBU har angivit evidence 1 av 4 (det lägsta) när det gäller behandlingstiden. Dessutom bör tilläggas att läkare inte får långtidsbehandla med antibiotika vid svårare fall. Då är det heller ingen vits för dem att diagnosticera det som kronisk borrelia när de inte får behandla. Jag är övertygad om att flera läkare resonerar så – av rädsla. Då skrivs ärendet istället av som restsymtom, trots att postitivt IgM kan påträffas i blod. Exempel på det finns. Den största anledningen torde vara att läkare inte får skriva ut antiobiotika för mer än 3 veckor gällande borrelia. De riskerar annars att bli av med sin läkarlegitimation.
Läs mer här

En av Sveriges troligen bästa ”borrelialäkare” som botat flera är en av de drabbade
Källa

Läs om den här stackars tvåbarnsmamman som kontaktade mig. Läs vad överläkaren skriver
Källa

Läs om Leia 6 år som fick borrelia
Källa

Vill vi ha det så? När är det dags för ansvariga i Sverige att reagera?
Detta är mycket större än de flesta ens kan föreställa sig. Det är uppåt 40.000 som får borrelia varje år i Sverige. Tänk på de som inte får diagnosen och inte får behandling, men har blivit smittade? Vad händer med dem? Självläker dem, ja vissa kanske, men många blir kroniskt sjuka och feldiagnosticerade i andra diagnoser.

Mats Lindström
Medlem i Svenska Borrelia- och TBE-föreningen

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Tack! Följer med intresse!

  Gillad av 1 person

 2. Ronny

  Dessutom smittar det sexuellt, under graviditet till barnet och via saliv. Politikernas handlingsförlamning ser jag som ett tecken på att borrelia är en del av depopulationsagendan. Men frågan borde ställas direkt till våra politiker och deras svar spelas in och sättas ut på nätet.

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Tack Mats för all information du ger! Detta följer jag med stort intresse! 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: