Sjuka hus, spannmål, kemiska vapen och mykotoxiner

sjuka hus
Bildkälla

Svamp och mögel 
Många olika svampar som inte är närmare släkt med varandra kan bilda mögel. De lever huvudsakligen på att bryta ned dött material, men kan växa i levande växter och insekter och framkalla sjukdom. Mögel kan bilda starka gifter (mykotoxiner) som verkar inflammatoriskt och är cancerframkallande. Ett fruktat tillstånd hos människor med svår immunbrist är mögelväxt i lungor och bihålor.
Källa

Allmänt om mykotoxiner
Mykotoxin skapas av organismer från svampriket (fungi), vilket inkluderar svampar, mögel och jäst. Ordet mykotoxin används oftast som beskrivning på de giftiga kemiska produkter från mögel som angriper sädesslag och som riskerar att förstöra t ex veteskördar. Svamp- och mögelsporer finns nästan överallt i små mängder p.g.a. dess mikroskopiska storlek. Det är även mykotoxiner som p.g.a. fukt kan ge upphov till dålig inomhusluft med ”sjuka hus” syndrom som följd.
Källa

Aflatoxin (en form av mykotoxin) som kemiskt vapen
Mellan 1985 och april 1991 utvecklade Irak kemiska vapen, bl a innehållandes aflatoxin. 200 bomber och 25 ballistiska missiler användes vid Operation Ökenstorm.
Källa

T2-mykotoxin som kemiskt vapen
Även T-2 mykotoxin misstänks ha använts i krig. Den amerikanske utrikesministern Alexander Haig och hans efterträdare George P. Shultz anklagade dåvarande Sovjetunionen för att ha använt T-2 mykotoxiner som kemiskt vapen i Laos (1975 till 1981), Kampuchea (1979-1981), och Afghanistan (1979 -81), där det påstås ha orsakat tusentals dödsoffer. Lågt flygande plan sågs som släppte ett ”gult regn”. Det kom att kallas just för ”yellow rain”.
Källa

T-2 mykotoxin är en tänkbar orsak till Gulf War symdrome
Flera hemvändande amerikanska soldater drabbades av en sjukdom vars symtom påminner om de som återfinns hos patienter med ME/CFS.
Källa


Mer om just Aflatoxin och T2-mykotoxin

Aflatoxin
Aflatoxin är ett starkt och cancerframkallande gift, ett så kallat mykotoxin, som produceras av mögelsvamparna Aspergillus flavus, A. parasiticus och A. nomius. Dessa mögelsvampar kan växa på jordnötter och mandel, oljerika fröer till exempel solrosfrön, grödor som majs, ris, kryddor och bovete samt på torkad frukt, bland annat fikon. Giftet finns i flera kemiska former varav aflatoxin B1 är både den vanligaste och den giftigaste.

Toxinet kan bildas i felaktigt förvarade livsmedel, speciellt pistaschnötter, mandel och jordnötter.

Morötter, palsternacka, selleri, persilja, verkar kunna reducera de cancerogena effekterna av aflatoxin.
Källa

T-2 mykotoxin
T-2 mykotoxin orsakar matsmältningsgiftet aleukia som leder till en mängd symtom relaterade till organ som huden, luftvägar och mage/tarm. Det kan orsakas av konsumtion från mögliga spannmål/fullkornsprodukter. T2-mykotoxin har en hämmande effekt på DNA och RNA-syntes samt proteinsyntesen.

T-2 mykotoxin produceras naturligt av fusariumsvampar som F.sporotrichioides, F.langsethiae, F.acuminatum och F. poae. Dessa svampar finns i korn, vete och havre.

Allvarligare fall av förgiftning kan orsaka dödsfall, där syrebrist är den vanligaste orsaken.
Källa

Studie visar att T-2 mykotoxiner minskar aktivering av makrofager
Julie Seeboth et.al. genomförde en studie på grisar 2012 för att se hur T-2 mykotoxiner påverkar immunförsvaret. Grisar har ett immunförsvar som påminner om människors.

Grisarna utsattes för T-2 mykotoxiner och man kunde konstatera att det blev en försämrad aktivering av makrofager (ingår i det ospecifika immunförsvaret). Makrofager spelar en nyckelroll i immunförsvaret för att hindra angrepp mot mikroorganismer.

T-2 mykotoxiner orsakade även sämre mitokondriell funktion (lägre ATP) samt en ökad koncentration av cytokinerna av IL-1β och TNF-α .

Slutsatsen var att T-2 mykotoxiner ökar risken för infektionssjukdomar.
Källa

93% av ME/CFS-patienter hade mykotoxiner i urin jämfört med 0% hos frisk kontrollgrupp
Om man är kroniskt sjuk kan jag tycka att sjukvården borde ha som rutin att kontrollera om man är utsatt för mykotoxiner i kroppen. Orsaken behöver även utredas, om det t.ex. är kopplat till livsmedel eller boende.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Hej Mats!
  Minns du mitt Fb ”brev” till Dig i våras ang min bästa vän Åkes skenande ”kol” och otroliga avmagring ca 2 år som ”märkbart” sjuk? Fick svar ifrån dig, som jag tyv. ej tackat för. Tackar nu; Tack!
  Åke har stadigt blivit sämre, både rent fysiskt och ambivalensen till orsaken pendlade emellan realism och halmstrån. Han tog sitt liv (sköt helt enkelt skallen
  av sig) den 8/12-2015. Tungt! Han vägde då 42 kg och hade 17% lungkapacitet. Sista veckan började jag blöda näsblod då jag vistats i huset en stund. Han hade som jag tidigare skrev fått diagnosen kol av läkare på vårdcentralen i Stuvsta våren 2013. Började gå ner i vikt redan då. Remiss till Hs den 19/2 2015, inte för att han blev friskare eller ”klokare” av det, snarare motsatsen. Sista veckorna i Åkes hus (då han låtit renovera badrummet(det han aldrig bli riktigt färdigt) stod byggfläktar på i källaren för att påskynda torkning av badrummet det var nya hål tagna för va. Åke märkte själv att han blev sämre av rivningen och badrumsdelen stängdes av och tätades noga med byggplast framför två stycken dörrar mot badrummet. Åke bodde då i två omgångar på hotell. Hursomhelst så var jag där och på väg ned källaren för att tvätta märkte jag att det liksom stack i näsan (som när min pedanta mamma skurade hela huset med vanolen när jag var liten) fast utan vanolenlukten -ingen lukt! efter några timmar
  så började jag blöda näsblod, och kände mig risig. Det upprepades varje dag jag var hos Åke hans sista tid. Det gjorde litet intryck på honom så han tog in på Slagsta ett par dagar till, men var så svag atthaninte ens orkade duscha där, då åkte han hem igen. Skulle kunna skriva en roman i eländesstil om denna höst, men avstår. Orsaken till att jag ej svarat och tackat dig är att detta varit oerhört tungt. Tack för ditt oerhört värdefulla arbete för de som är sjuka i dessa svårbedömda tillstånd, återkommer vid tillfälle när begr. varit och obd. resultatet (som jag hoppas ger svar) har kommit och chocken bleknat lite! Mvh.Tindra Engelbrekt
  (se mailnot.)

  Gillad av 1 person

 2. Vilket prov skall jag be om på Vårdcentralen om jag vill testa förekomst av mykotoxiner i min kropp? Finns kunskapen? Jag frågar skeptisk eftersom min erfarenhet är att okunskapen är gigantisk rörande väldigt mycket av vår ohälsa.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: