Skillnad på kronisk borrelia och ”kronisk borrelia”

Det har förekommit mycket debatt om borrelia i olika forum och bloggar. En del är strikta och använder enbart kronisk borrelia utifrån vad Folkhälsomyndigheten anser. Samma personer skriver ofta med citattecken då man kanske menar att det är ett så vitt begrepp att det inte kan existera. Jag försöker mig därför på att definiera de två begreppen. De har inte varit särskilt
viktiga för mig kan jag erkänna. Det viktigaste för mig har varit att få fram säkrare provtagningsmöjligheter och bättre behandlingsmöjligheter inom svensk sjukvård, då min uppfattning är att aktiv infektion av borrelia – över längre tid – är långt vanligare än vad Folkhälsomyndigheten anser. 

Kronisk borrelia
Utan citattecken är kronisk borrelia, eller kronisk borreliainfektion, som Folkhälsomyndigheten kallar det, ett tillstånd som enbart omfattar:
1. Kronisk akrodermatit
2. Kronisk artrit
3. Sen (kronisk) neuroborrelios med en infektion som har varaktighet över 6 månader

”Kronisk borrelia”
”Kronisk borrelia” med citattecken brukar användas i ett vidare sammanhang. Kanske lite väl vårdslöst då man inkluderar all form av borrelia som är obehandlad eller ej tillräckligt behandlad, under förutsättning att en längre (ospecifik tid) har gått och det finns kvarvarande symtom. Om dessa symtom är restsymtom eller orsakade av en aktiv infektion är den avgörande frågan.

Självklart är det så att ”kronisk borrelia inte” alltid består av en aktiv infektion, utan kan bero på s.k. restsymtom.

Folkhälsomyndigheten menar att det är vanligt med långvariga besvär, framförallt gällande neuroborrelios, även efter behandling. Såvitt jag förstått ska det benämnas post-Lyme disease syndrome (PLDS). Folkhälsomyndigheten anser det vara osannolikt att PLDS beror på en kvarstående infektion.

Lek med ord
När jag skriver kronisk borrelia (utan citattecken) menar jag att man har en aktiv infektion av borrelia och att varaktigheten vida överstigit 6 månader, i min frus fall över 7 år. Det blir en lek med ord om det är kronisk borrelia eller ”kronisk borrelia”. Min bestämda uppfattning är att det är vanligare med en aktiv infektion av borrelia efter 6 månader än vad Folkhälsomyndigheten anser. Jag är inte ensam om den uppfattningen.

Läs mer om Folkhälsomyndigheten här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. yvonnelofquist

    Jag känner det som att citationstecken används från myndighetshåll för att förminska, förlöjliga.

    Gillad av 1 person

  2. Tommy

    Måste bara berätta att jag troligtvis har borrelia sen minst 5år tillbaka..haft mycket problem med levern..och framförallt otroligt trött.har på senaste tiden intagit askorbinsyra typ 4tsk per dag blandat med bikarbonat.så såg jag idag vad i ett forum på facebook vad zinkbrist kan orsaka.har zink hemma så har väl inget att förlora..slängde in 3zinkpiller a 60 mg å 1timme senare e jag helt klar i huvudet.benen e mycket lättare.å framför allt inget tryck i levern mer…på en timme!!!har haft stora problem med magen..har fungerat någorlunda med mest kolhydrater men stora problem varje gång jag tagit bort kolhydraterna å ersatt med fett mera proteiner.å på 1timme svängde mitt humör från att ha legat på botten till att jag bara ligger på soffan å ler:)testa me zink tillskott e mitt tips!häls Tommy

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: