CZ-99 kan vara framtidens bot mot svårare borreliafall

Nytt antibiotika, två-i-ett
Läkemedelsföretaget CURZA har utvecklat ett nytt antibiotikum som har visat lovande resultat i behandling av kronisk och ihållande borreliainfektion, d.v.s. aktiv infektion.

Att lösa upp biofilm är nyckeln
”Vi har utvecklat ett läkemedel som är ett två-i-ett-kombination”, säger VD Ryan Davies för läkemedelsföretaget CURZA. ”Vi kan bryta upp biofilmen och sedan komma in med antibiotika och döda bakterier som bott där.”
biofilm
Bilden föreställer biofilm där borreliaspiroketerna är skyddade mot både kroppens immunförsvar och antibiotika.

FDA är intresserade
FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) har meddelat att biofilmstekniken är en av dess främsta prioriteringar och har beslutat att påskynda möjligheterna att låta företag kunna bevisa tekniken i klinisk prövning.
Källa

På denna sida kan ni se en informationsfilm från KUTV hur principen är uppbyggd
Källa

Långvariga infektioner är svårbehandlade
Borreliainfektioner har visat sig särskilt svåra att behandla på grund av inblandning av biofilmer, särskilt om man gått med infektionen länge. Biofilm innebär att en kladdig massa (bl a fibrin) skyddar bakterierna så att vanlig antibiotika inte kommer åt dem. Det lägger sig som en 3-dimensionell film över bakterierna. Biofilmen gör att bakterierna blir extremt svåra att utrota, upp till 1000x svårare än samma bakterier utanför en biofilm. När bakterierna frigörs från biofilmen, exponeras de för effekterna av antibiotika. CZ-99 kan sedan enkelt rensa infektionen. Det låter lovande!

CURZA har som målsättning att behandla dessa svåra infektioner 
Deras nya antibiotika CZ-99 är inställt på att gå in i en fas II-studie i vilken läkemedlet kommer att testas på infekterade möss vid University of California. Enligt fas I-studien visade det sig att CZ-99 var 60% mer effektiv vid behandling av borrelia än traditionella antibiotikabehandlingar.

En obehandlad borreliainfektion, eller en borreliainfektion som behandlas för sent, är självklart mycket svår att bli av med genom traditionella metoder. Så är det. Ni kan kalla det vad ni vill – kronisk borrelia eller ”kronisk borrelia”. Det är underordnat.

VD, Ryan Davies, för CURZA säger: ”Vi har lärt oss av många olika sjukdomstillstånd, borrelia en av dem, att traditionella antibiotikum fungerar inte mot vissa infektioner.”.

CURZA hoppas att CZ-99 kommer att vara tillgänglig för att behandla patienter under de närmaste åren.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: