Th1 och Th2 har betydelse för immunförsvaret och bör ha jämvikt
I slutet av 1980-talet upptäcktes att T-hjälparcellerna (T-lymfocyter med CD4-markören på sin yta) förekommer i olika subtyper, Th1 och Th2, som utsöndrar olika mönster av cytokiner- Aktiverade Th1 producerar främst IL-2 och INF-(gamma), medan Th2 producerar en rad andra cytokiner: IL-4, IL-13, IL-5, IL-9, IL-10 mfl.
ME/CFS-patienter har oftast dominant Th2-försvar
Det finns ett flertal publicerade artiklar och även studier som pekar på att en majoritet av ME-patienter har Th2-dominans. Det innebär att immunförsvaret (Th2) mest jobbar med att försöka hålla reda på bakterier, parasiter och allergener på bekostnad av den delen av immunförsvaret som kämpar mot virus (Th1).
Th1 som är försvagat hos ME/CFS-patienter är kopplat till det ospecifika immunförsvaret, vilket är intressant då det det ospecifika immunförsvaret i flera studier ansetts vara försvagat hos patientgruppen. Bl a NK-celler och makrofager.
I ett väl fungerande immunsystem hjälps dessa två sorters hjälparceller åt och är i balans. Blir den ena tillfälligt starkare återgår den till sin normala nivå när jobbat är avklarat. Hos personer med autoimmuna tillstånd har man sett en obalans mellan Th1 och Th2.
Reglering av Th1 och Th2 genom Alutard SQ
Specifik immunoterapi kan påverka förhållandet mellan T-hjälparceller (Th). Man kan således genom metoden minska proinflammatoriska TH2-cytokiner såsom IL-4 (interleukin-4) och IL-5; och öka den immunoreglerande IL-10, som är viktig för att motverka autoimmunitet och även minska inflammationer.
En form av specifik immunoterapi kan ske genom en allergimedicin, Alutard SQ. Det finns exempel på det.
Exempel 1
”I början hände ingenting, men efter några månaders behandling har jag blivit allt bättre, de första förbättringarna märktes efter kanske 8:e injektionen eller så. Till en början inte färre infektioner men de blev mycket mildare och kortare och oftare och oftare utan feber. T.ex. lite hängig och hes något dygn eller så istället för sjuk för jämnan. Efterhand även färre infektioner.”
Läs sista kommentaren
Exempel 2
Det andra exemplet berör en person som utreddes för ME/CFS men som fick Alutard SQ Gråbo. Efter 3-4 månaders behandling mådde han väsentligt mycket bättre.
Det finns två läkemedel med liknande effekt. Dels Alutard som ges med sprutor och dels Grazax som ges i tablettform.
Läs mer här
Alutard SQ
Det är ett intressant läkemedel som har flera effekter. Det rekryterar vita blodkroppar och leder till en markant ”switch” med minskad produktion av Th2-cytokiner och ökad produktion av Th1-cytokiner. Även produktionen av IL-10 ökar (den antiinflammatoriska cytokinen), vilket leder till minskad inflammation och minskad frisättning av histamin (allergireaktioner).
Blodprov som alla ME/CFS-patienter borde få ta
Det verkar inte finnas rutinprover för att kontrollera Th-dominans, men det går att kontrollera inom svensk sjukvård genom ett blodprov med referensvärden för både Th1 och Th2.
Läs mer här
/