AMPK, uthållighet och förbränning

banta
Bildkälla

AMPK och mTOR – enzym som styr uthållighet eller styrka
Vi har två viktiga enzym, AMPK för uthållighet och mTOR för styrka. Varför kan vi inte aktivera båda? Det beror på att AMPK blockerar aktiveringen av mTOR. Evolutionen har konstruerat oss så att vi inte både kan förbättra uthålligheten och styrkan på samma gång.
Källa

AMPK ökar glukosupptag och fettförbränning
När AMPK är aktivt ökar glukosupptaget på ett insulinoberoende sätt. Samtidigt ökar förbränningen av fettsyror för att på så sätt återställa energibalansen i cellen. Aktivering av AMPK utgör således ett potentiellt mål för att öka glukosupptaget i muskel genom att kringgå en nedreglerad insulinsignalering.

Förra året upptäcktes att ME/CFS-patienter har
1. nedsatt aktivering av AMPK, och
2. nedsatt stimulering av glukosupptag vid fysisk ansträngning.
Källa

1. Hur ökar man nivån av AMPK?
Det finns ett läkemedel, metformin, som ökar AMPK-enzym.
Källa
Ett annat läkemedel är på gång mot diabetes, minskad fettma och ökad energinivå.
Källa
För övrigt finns det ett antal naturprodukter som ökar nivån av AMPK, som resveratrol, quercetin, frukter och grönsaker, ginseng , curcumin, berberine samt grönt och svart te. Därutöver en mängd andra kosttillskott som påstås höja AMPK-nivån.
Källa

2. Hur stimulerar man i övrigt glukosupptag?
Insulin har bl a till uppgift att föra över socker till cellerna och mitokondrierna.
Även vitamin B1 (Tiamin) spelar en nyckelroll gällande glukosupptag.

Man har funnit att insulinbrist även är kopplat till tiaminbrist hos diabetiker.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Maria Bergman

    Mycket intressant Mats! Detta hade jag inte en aning om! Frågan är ju om man kan få mäta detta med AMPK och även få hjälp med detta om man har en brist på enzymet?! O vem skulle det varit som kollar sånt?!☺
    Tack för allt du gör! 😉

    Maria 🌼

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: