Tio gånger fler kan vara smittade av borrelia än vad man känner till!

lyme (1)
Dagens bristande provtagningsmetoder känner de flesta initierade till

Fredagen den 12 februari 2016 släpptes en oerhört intressant studie som en vän till mig uppmärksammade. Stort tack!

Ny studie presenterad om diagnosticering av borrelia
Forskare kan nu ha funnit ett sätt att diagnosticera borrelia, baserat på en distinkt gensignatur de upptäckt i vita blodkroppar från patienter infekterade med fästingburna bakterier. Trots att sjukdomen är svår att att diagnosticera är borrelia fortfarande den vanligaste vektorburna sjukdomar i USA, med ca 30.000 rapporterade fall varje år till Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Med mer noggranna tester, säger experterna, att antalet personer som smittats kan visa sig vara 10 gånger högre!

”Det finns ett akut behov av förbättrad diagnostik för borrelia”
Charles Chiu, MD, PhD, docent i laboratoriemedicin vid UCSF och huvudansvarig för studien, menar att en tidig diagnos är avgörande för att kunna välja lämplig behandling och förebyggande av senare komplikationer av sjukdomen.

De flesta som drabbas av borrelia återhämtar sig snabbt
De flesta som diagnosticeras tidigt och får adekvat behandling återhämtar sig snabbt. Mellan 10 och 20 procent rapporterar dock ihållande symptom. Borrelia har också satts i samband med artrit, meningit, ansiktsförlamning och i sällsynta fall myokardit, eller skador på hjärtmuskeln, vilket leder till plötslig död.

I ett försök att hitta bättre sätt att diagnostisera sjukdomen, och upptäcka molekylära vägar som kan förklara hur borrelia kan orsaka långvariga besvär, använde forskarna en ”nästa generations sekvensering”, som kallas RNA-punkter, för att undersöka transkriptom – generna som håller på att slås på – i perifera mononukleära blodceller.

Forskarna undersökte 29 patienter före och efter att de fått en tre-veckors antibiotikabehandling och även sex månader senare. Jämfört med patienter med andra aktiva bakterie- eller virusinfektioner, hade borreliapatienterna distinkta gensignaturer som pågått under åtminstone tre veckor, även efter att de hade fått antibiotika…

Såvitt vi vet är denna studie den första att dokumentera att förändringar i genuttryck förekommer även efter att en bakteriell infektion har behandlats med lämplig antibiotika
–  John Aucott, MD, biträdande professor i medicin vid Johns Hopkins University School of Medicine.

Sex månader efter behandling hade 15 av de 29 patienterna i studien återhämtat sig helt, medan 13 hade ihållande symptom, och en hade fallit ut. Trots de skarpa skillnader i hur patienterna rapporterade symtom, kunde forskarna inte identifiera transkriptionsskillnader mellan de två grupperna. De menade att större studier behövs för att bekräfta detta fynd.

Forskare fann likheter mellan de transkriptionella förändringarna efter borrelia-infektion och andra sjukdomar. Den akuta fasen av borreliainfektion hade likheter med influensa. Vid sex månader, visade borreliapatientrna liknande symtom som patienter med immunsjukdomar som LUPUS, RA och ME/CFS.

Läs mer här

Och här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: