”Restsymtom” – PTLDS (Post Treatment Lyme Disease Syndrome)

Studie med ”nyupptäckt borrelia” visar på restsymtom efter sedvanlig behandling
I en studie ledd av forskaren Charles Chiu undersöktes 29 patienter med nydiagnosticerad borrelia. Samtliga fick en 3-veckorsbehandling av antibiotika doxycyklin. Blodprov togs vid tre tidpunkter:

1) omedelbart vid diagnos
2) strax efter att de hade avslutat antibiotikakuren
3) 6 månader efter behandling.

Resultat
Vid slutet av studien, hade enbart ungefär hälften av patienterna en fullständig återhämtning. De andra fortsatte att brottas med kvardröjande trötthet, ledvärk, kognitiv dysfunktion, och andra symptom. Fyra personer diagnostiserades senare med ”restsymtom” (PTLDS), baserat på en dokumenterad funktionell nedgång över tid.

Det uppskattas att 10-20% av patienter får restsymtom. Det förefaller inte representera pågående infektion, men vissa störningar i immunsystemet som kvarstår efter patogenen har eliminerats.

Jag misstänker starkt att den behandling som ges inte är tillräckligt omfattande. Men det är jag. Jag kan ju ha fel, eftersom jag bara är lekman.
Källa

SBU har numera problem med sin hemsida
Enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU)  kunde man i vart fall i förrgår läsa att 3 veckors behandling inte var vetenskapligt bättre än 10 dagar, om jag kommer ihåg rätt. Deras sida är av någon anledning inte nåbar just nu. Jag vet inte om det har med min artikel att göra som presenterades den 22 februari som över 15000 personer läst. Jag kommer självklart redigera detta inlägg så snart SBU:s sida återigen fungerar. De kan ju ha ett tillfälligt fel. Googla själva på: ” Behandlingstid vid borreliainfektion – SBU” och se resultaten på Google.
Källa

sbu

Jag fann dock en annan fungerande länk där SBU skriver följande:
Vid borreliainfektion med typiska ringformade hudutslag rekommenderar Läkemedelsverket 10 dagars behandling med fenoximetyl-penicillin. Om nervsystemet eller lederna har påverkats rekommenderas i stället doxycyklin eller ceftriaxon i 14 dagar, och för gravida och barn finns särskilda anvisningar.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars Sundin

  sjuktalen (rusar) talar sitt tydliga språk. restsymtom (låter mer som ett ord för slippa följa upp mer och smita ifrån ansvar) ? Hur visar man det vetenskapligt ?
  Risken stor de utvecklar olika former av demens. Det finns vetenskap som visar det.
  3 veckors behandling men har de följt hur mycket lång behandling ger för utslag enligt studier som finns från många håll ?
  Vilken uppföljning sker för de som har behandlas för borrelia under fler år ?

  Gillad av 1 person

 2. Tommy Mårtensson

  citat: ”men vissa störningar i immunsystemet som kvarstår efter patogenen har eliminerats”

  När man inte ens kan hitta patogenen i en patient, hur kan man då säga att den eliminerats i
  en annan patient, utan att uppföljning gjorts.

  Att kalla saker för ”restsymtom” utan att göra en uppföljning. Då börjar man ju undra om den som myntade begreppet ”restsymtom” verkligen var närvarande på alla lektioner i grundskolan.

  Gillad av 1 person

 3. Lars Sundin

  Mycket bra. Det ska jag komma ihåg. Kul.
  Ett vanligt symtom i sjukvården påstå olika saker som ej kan bevisas men blir plötsligt sanning i huvudet hos läkare. Är det sjuka som ska hjälpa läkaren eller är läkaren anställd för hjälpa sjuka. Man undrar.

  Gilla

 4. Tommy Mårtensson

  Till och med en normalbegåvad 12åring som går i grundskolan och sköter sig förstår ju, att det är något som inte stämmer. År 2006 verkat vara ett årtal där saker o ting ändrades i Sverige när det gäller behandlings tider för antibiotika. Vad, vem, varför, vilka? Finns det papper på, som grundar dessa beslut?

  När det gäller diagnostisera och uppföljning av borrelia efter behandling så kan det ju vara så att man
  behöver använda sig av 2 olika metoder.

  Gillad av 1 person

 5. Åsa

  Jag undrar varför dessa så kallade restsymtomer avtar när man tar antibiotika, och örter? Är det möjligen så att de vill folk ska ha dessa symtomer???

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: