Min fru har nu konstaterad borrelia efter över 7 års sjukdom

claudia
Bildkälla: METRO den 12 maj 2015

Innan jag skriver om resultatet vill jag bara skriva: Kronisk borrelia är vanligt!
Jag heter Mats Lindström och är gift med Claudia 47 år. Jag har både bokstavligen och bildligt talat lagt ner min själ på att försöka få min fru att må bättre. Visst har jag lyckats få vissa informella kontakter inom sjukvård och forskning, men ingen kan eller vågar göra så mycket. Jag har läst många studier som är tillgängliga om ME/CFS, och självklart väldigt mycket om även borrelia och olika virus.

Min fru har diagnosen ME/CFS (kronisk trötthetssyndrom), som är en komplex diagnos. Människor som inte kan uppvisa biomarkörer och i övrigt stämmer överens med symtomen för ME/CFS kan hamna i det facket. Eller så blir det fibromyalgi, eller både och. Visst kan det bli något med sköldkörteln och IBS också. Det förekommer frekvent. De drabbade är oftast sjukskrivna på heltid. Sedan tror vissa att man kan lindra sjukdomen med ACT, en form av KBT, men det är ett särskilt kapitel som jag inte kommer att beröra här – för det är bullshit!

ME/CFS är en fruktansvärd sjukdom. Inte bara att man är riktigt, riktigt dålig – Man vet ju inte ens varför man är sjuk!

Min kompass har gått på alla 360 grader under lång tid. Min kraft börjar nu sina. Jag orkar inte så mycket mer när det gäller detta. Jag tycker att jag läst det mesta som har med sjukdomen att göra, men jag har inte vetat vilket spår vi ska välja. Sannolikt har de flesta ett nedsatt immunförsvar och flera reaktiverade virus, bakteriesjukdomar, parasiter, candida, läckande tarm, mögel , tungmetaller och andra miljögifter. Men man tar inte många relevanta prover innan diagnos sätts. De flesta prover som tas är av ”standard-art” – vilket är mycket märkligt.

Vår (eller min frus) historik
Hösten 2008 fick min fru ett fästingbett. Någon månad senare insjuknade hon i mycket hög feber och kraftig huvudvärk. Hon låg intagen på sjukhus i över en vecka. De misstänkte att hon hade en viral hjärnhinneinflammation. Sedan dess blev hon aldrig frisk. Hon ligger idag i sängen ca 22 timmar per dygn, har rullator, transportrullstol och permobil (som hon inte orkar använda). Våren 2012 fick hon diagnoserna ME/CFS (kronisk trötthetssyndron), fibromyalgi och IBS.

Hon hänvisades till psykolog. Läkare skrev ut antidepressiva medel, trots att hon inte var deprimerad. Det har hon självmant slutat med då hon mådde sämre av det. Hon har även deltagit i Karolinskas ”ACT-studie”, vilket bara var bortkastad tid och gjorde henne sämre för varje tillfälle.

Vi har tre barn. Nu är de 21, 19 och 17 år. Det var ett riktigt helvete att gå igenom detta, inte bara för min fru, utan även för barnen och mig. Hela vårt liv förändrades över en natt. Sjukvården vägrade gång på gång ge henne antibiotika trots att det fanns ett logiskt samband med fästingbettet i kombination med hennes symtom och att Sveriges borreliatester är väldigt osäkra. Det har jag skrivit många inlägg om.

Borreliaspiroketer anträffade i Claudias blod
I november 2015 genomförde Claudia mörkfältsmikroskopi hos en kinesisk bachelor. Det syntes tydligt i blodet att flera spiroketer simmade omkring i blodet. Hon tog senast borreliatest (ELISA) 2014 med negativt resultat. Dessförinnan vid insjuknandet, även då ELISA med negativt resultat. Vi har även lyckats få ta ett test på ett ”djurlabb” med PCR, även det negativt .

Jag började sedan läsa på om de olika borreliatesten svensk sjukvård använder sig av. Jag ska inte trötta ut er med det nu, då jag har många inlägg om det. Men de prover som finns är i de allra flesta fall totalt värdelösa, i de fall man haft infektionen under längre tid!

Kort filmsekvens på Claudias blod

Mikroskopundersökningen
Med anledning av fynden i ovan mikroskopiering initierade jag Sveriges största mörkfältsundersökning genom att kontakta den person som jag trodde kunde ordna detta på bästa sätt – Titti Alvarsson, biomedicinsk analytiker, inte bara högskoleutbildad, utan har även arbetat på laboratorium och dessutom genomgått utbildning hos självaste Bela Bozsik i Ungern, han som uppfann dualdurmetoden. Metoden är inte att förväxla med den som många terapeuter använder sig av genom ett stick i fingret. Detta är en mer kvalificerad metod än så.

Hur som helst visade det sig att 32 av 40 kroniskt sjuka personer hade misstänkt borrelia. Visst, jag vet, jag kan inte bevisa att det är borrelia. Men vad är det som simmar omkring i allas blod? Vem kan svara på det?

Idag, den 22 februari fick vi svar från Arminlabs i Tyskland
Claudia har bekräftad borrelia genom troligen världens mest effektiva borreliatest; Elispot (hade 5+, referensvärde: <2), och dessutom ”understödsinformation” genom att hon hade så lågt som 39 på CD57 där referens är 100-360. Visst var det andra avvikelser också, men det är inte i nuläget relevant. Hela hennes kropp är full av infektioner. Det kan tyvärr inte svensk sjukvård konstatera, och det är allvarligt! Hon har för det mesta haft helt normala standardprover utan avvikelser.

Osäkerhet med dagens prover
Det är omöjligt att få en korrekt borreliadiagnos i de fall en hudrodnad inte uppträder, eftersom erforderliga tester är väldigt osäkra, ofta ofullständiga eller anger falska negativa resultat.

Folkhälsomyndigheten menar själva att det är svårt att diagnosticera borrelia om hudrodnad inte uppstår (förutom vissa undantag). Även den statliga myndigheten SBU har angivit evidens 1 av 4 (det lägsta) när det gäller behandlingstiden. Dessutom bör tilläggas att läkare inte får långtidsbehandla med antibiotika vid svårare fall. Då är det heller ingen vits för läkarna att diagnosticera kronisk borrelia när de inte får behandla. Jag är övertygad om att flera läkare resonerar så – av rädsla. Då skrivs ärendet istället av som ”restsymtom”, trots att positivt IgM kan påträffas i blod. Exempel på det finns. Den största anledningen torde vara att läkare inte får skriva ut antiobiotika för mer än 3 veckor gällande borrelia. De riskerar annars att bli av med sin läkarlegitimation. En av Sveriges bästa ”borrelialäkare” som botat flera är en av de drabbade:

Läs om den här stackars tvåbarnsmamman som kontaktade mig. Läs vad överläkaren skriver.

Vill vi ha det på detta vis?
Detta är ett mycket större problem än de flesta ens kan föreställa sig. Det är 10.000-tals x vad (?) som får borrelia varje år. Tänk på de som inte får diagnosen och inte får behandling men har blivit smittade? Vad händer med dem? Självläker de, ja vissa kanske, men många blir sannolikt kroniskt sjuka och feldiagnosticerade i bl a ME/CFS, Fibromyalgi, MS, Parkinson och Alzheimers mm.

Sammanställning om det svåra läget avseende kronisk borrelia
Jag har skrivit väldigt mycket om svårigheten med att dels upptäcka borrelia och dels behandla borrelia på min hemsida. Det finns även flera olika intressanta länkar, här är en.

Jag ska vara uppriktig
Jag är riktigt ledsen, bedrövad och faktiskt chockad över resultatet vi fick idag. Claudia har borrelia, en sjukdom som jag redan misstänkte då hon insjuknade. På grund av Sveriges undermåliga provtagningsmetoder blev hon kroniskt sjuk.  Ni som är insatta vet hur svårt det är att bli av med denna sjukdom. På ett sätt är det skönt att veta VAD det är hon lider av, men vi kommer inte att få relevant hjälp av sjukvården. De kan tyvärr för lite och får inte heller behandla.

Om man gått med aktiv infektion av borrelia i över 7 år så förstår de allra flesta som är pålästa, att dessa spiroketer har borrat in sig i många kroppsvävnader. Vanlig antibiotika biter inte då. Det krävs långvarig behandling.

Vad ska vi göra annat än att söka vård utomlands?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lennart Bengtsson

  För jävligt. Jag var också med i studien och har också fått konstaterat att jag har Borrelia, efter 13 års sjukdom och negativa provsvar i svenska vårdapparaten. Och eftersom man inte är sjuk officiellt…får man avslag från Försäkringskassan, igen och igen trots alla symtom man har och inte ens klarat av att vara vaken 8h i sträck under de senaste 5 åren. Slöseri med liv.

  Gillad av 1 person

 2. tiinaainoa

  Min dotter är bara 27 år gammal och fått gå den långa vägen inom den svenska sjukvården. Hon blev sjuk 2001 dvs då hon var 12 år gammal eller rättare sagt syntomer började ta över henne. Det är nu 15 år sedan och hon har därmed varit sjuk hela sitt vuxna liv och mer än hennes halva livstid. Hon kommer inte längre ihåg HUR det är att INTE VARA TRÖTT, INTE HA ONT, INTE KÄNNA SIG FEBRIG, INTE HA SVULLNA SKÖLDKÖRTEL, INTE KÄNNA SIG SVETTIG mm. Det kunde man ha undvikit om det hade funnits kunskap och viljan att hjälpa oss!
  Allt började 2001 med att hon klagade över trötthet och att hon inte kommer ihåg något. Hon som red, tävlingsimmade, dansade och var så aktiv. Det blev BUP, psykiatrin med alla tunga mediciner och diagnoser. Det som var mest skrämmande med all info jag idag har var att hon hade redan då järnbrist och på barnspecialisten rekommenderade bara järndryck från hälsokost!
  Redan 2012 fick jag information om Kronisk trötthet men specialisten på sjukhuset i Stockholm undersökte inte ens henne utan konstaterade direkt att hennes trötthet berodde på diagnosen ADHD! Jag tror inte ens att hon har ADHD pga att hon knappt kunde ta sig till St Görans neuropsykiatri och bli testad i flera dagar utan behövde sjuktransport dit! Och ingen reagerar!
  Vem som är sjuklig trött orkar svara på alla frågor i utredningen!
  Det som gör mig idag mest ledsen är HUR hon har blivit missförstådd och missbehandlad överallt också i skolan, på högstadiet av personalen. Hon har inte ens pluggat klart på grundskolan pga sin sjukdom! Jag har bytt VC och läkare för henne så ofta jag orkat för ingen har förstått eller hjälpt oss hittills! Jag tror att vi alltid uppfattades som besvärliga patienter.
  Det värsta och det bästa som hänt oss är att vi kom i kontakt med MATS LINDSTRÖMS FB grubb ca 1,5 år sedan. Efter det så har vi börjat själva förstå mer och mer hur läget för henne är och vad vi själva måste göra och själva även betala det!
  En månad sedan gjorde Mandana mörkfältsmikroskopi där det visades sig finnas spiroketer och möjligen borrelia! Nu är nästa steg Arminlabs och sedan ev. Finland!
  Ett hjärtligt och stort TACK Mats genom din delade information och kunskap håller vi på att få tillbaka våra liv, hopp och förståelse om vad som hänt och vilka ev. möjligheter vi har framöver.Vi önskar Er, Dig och Din fru Lycka Till med alla behandlingar! Hoppas Ni fortsätter att berätta hur ni gått till väga och hur Claudia blivit bättre/frisk  Vänligen Tiina & Mandana

  Gillad av 1 person

 3. Tina

  Jag hoppas för din dotter och din skull att hon snart ska få ett värdigt liv.
  Kramar!

  Gilla

 4. tiinaainoa

  Tack Mats! PCR, ELISA o RYGGMÄRGSPROV visade ju ingenting inte heller hjärnröntgen mm. Så enligt sjukvården är hon frisk!

  Gillad av 1 person

 5. P

  Svensk sjukvård är skandal av stora mått på så många vis tyvärr! Vi är SÅ många drabbade av alla dessa olika öden, inte nog med att vi inte får någon hjälp, vi blir både misstrodda, ifrågasatta och illa behandlade många gånger. All styrka och pepp till dej och din fru inför allt som väntar! Att din kraft sinar är verkligen inte konstigt men du är fantastisk, som kämpat/kämpar med näbbar och klor, för inte bara din fru, utan oss alla. TACK och all lycka till med det som väntar. Hoppas allt pepp kan ge er båda lite kraft åter! Måtte sjukvården i Sverige vakna upp och det NU, dom är skyldiga oss ursäkter, stöd och hjälp, utifrån dom verkliga och reella behoven. Det är rent tragiskt att Sverige är så eftersatt!

  Gillad av 1 person

 6. Åsa Johansson

  Man känner sig bra maktlös när man varken kan ta tillförlitliga prover i Sverige eller får den behandling man behöver, har också fått konstaterat borelia utomlands . I 15 år har jag bara blivit sämre o sämre, först fick jag diagnos fibromyalgi o när jag blev sängliggande byttes det ut till cfs/me. Efter 2 års örtbehandling är jag uppe ur sängen men långt ifrån frisk

  Gillad av 1 person

 7. Anna-Kari Andersson

  Fysiskt utmattad i 15 år. Orkat jobba men släpat mig fram. Fått diagnos Astma, Twar och Glutenintolerens. Tagit Elisaprover på Borelia och fått negativa svar. Ånyo Ny läkare i höstas som tog nya prover. Dec 2015 fått bekräftat Borelia. Tre v Docycyklin. Blev nästan helt frisk de veckorna. Efter 10 dgrs snabb försämring och efter 14 dgr åter på ruta ett. Tack vare Mats Lindström har jag fått ovärderlig information. Försöker bota mig med örter nu och har lagt om min kost. Svensk sjukvård är en katastrof. Jag erbjöds Kbt-samtal för mina symtom.
  Skrattretande när hela kroppen kryllar av bakterier.
  Jag tror oändligt många går med oupptäckt Borelia med en uppsjö ab symtom. Ett oändligt lidande och med en läkarkår som insinuerar att vi är inbillningssjuka.
  Med allt hopp till Mats Lindström och hans fru, att ni nu får bukt med Borelian och Me mm. Lycka till❤️❤️
  Med hopp om att få fortsätta att följa er

  Gillad av 2 personer

 8. Gjertrud Holta

  Hei. Min brors fru ble plutselig sjuk. Ingen forstod og det gikk så langt at hun fikk krmpelignende annfall. En ny ung lege sendte henne da til en nevrolog som tok ryggmagsprøve. Der fans borreliabakterier. Det ble sterk antibiotika, hun ble bedre men ikke bra. Hadde nervesmerter som legen mente kunne bli verre.
  Min bror leste om silvervatten. En lege i USA hadde borrelia som kom igjen etter flere antibiotiketurer.
  Min bror har kjøpt utstyr og gjør dette silvervattenet selv. Han mener at det hjelper, og hans fru er tydelig blitt friskere.
  En fortvila sjukdom.

  Gillad av 1 person

 9. Martina

  Samma här (också Tyresöbo) Jag är också diagnostiserad med borrelia (plus cpn, mycoplasma, coxsackie, yersinia och förmodligen en del till) via infectolab/arminlabs. Mitt cd57 har sjunkit till 10. Är väldigt sjuk, egentligen sedan jag var 13 (är 27 nu). Av sjukvården här diagnostiserad med ME som mer liknar MS, kan inte använda min andningsmuskler något vidare längre. Svåra kramper, neurologiska symptom, till och med ligga ned är jobbigt, kroppen håller på att lägga av helt. Får ingen vård, ingen hjälp. Tyvärr har min kropp inte heller klarat antibiotika, utan snarare har mitt immunförsvar slagits ut ännu mer. Jag fortsätter leta efter en lösning. Lycka till, till er!!

  Gillad av 1 person

  • Martina, det låter fruktansvärt. På något sätt måste du bygga upp kroppen innan du kan påbörja behandling. Den delen är komplicerad. Jag funderar på IV vitamin C som har haft dramatiska effekter på vissa dödligt sjuka. Men jag vet tyvärr inte. Det är mest anekdotiska berättelser då det inte finns några riktiga studier gjorda.

   Gillad av 1 person

   • Martina

    Ja, tror detsamma. Är mer och mer inne på att kronisk borrelia etc inte är orsaken i sig, utan snarare resultatet av något annat. Har knappt några nk-celler heller t.ex. Man måste nog jobba mycket med immunsystemet och annat, såsom t.ex. Stephen Buhner gör med sina örter. Istället för att rikta in sig på att döda infektionerna direkt, så ser han det som effektivare att döda dem indirekt genom att minska cytokiner, inflammation, bygga upp immunsystem, skydda organ och på så vis ge dem mindre utrymme att överleva. Störd metylering är nog ett problem hos många också. Allt är nog är väldigt komplext och något får till slut bägaren att svämma över, känns som att den här typen av problematik liknar väldigt mycket om hur autism utvecklas. För mig har mina problem egentligen blossat upp efter två allvarliga tarminfektioner, så är mer inne på fekal transplantation nu som en del av lösning, har helt klart blivit mer autoimmun ju mer tarmfloran förstörts. Hoppas ni hittar en bra väg framåt snart! Uppskattar din blogg förresten, tack!

    Gillad av 2 personer

 10. ragnhildevans

  Hej igen Mats jag har inte läst hela din blogg ännu men idag när jag hör och förstår hur tröstlöst det är att vara beroende av ”vården” jag måste bara fråga om du vet om /provat med mirakelmedicinen MMS Jim Humble med hans lyckträff att hjälpa en av sina arbetare/hjälpare i djungeln någonstans med ett vattenreningsmedel det finns en video med honom på Youtube om inte kan det vara värt att kolla upp det är inte ett läkemedel men läkemedelsindustrin/makten vill stoppa honom så han är på ständig flykt och gömställen det går ändå att beställa det till brevlådan. Mej hjälper det med infektioner och hudinfektioner sköldkörteln/giftstruma som blev strålad men jag tar inga mediciner utom mms för det och jag tar det nästan varje dag tills min mage säger att det behövs en paus kolla upp det om du/ni redan har gjort det om det låter intressant kan jag nog få fram hans hemsida till er Kram till er alla Ragnhild

  Gillad av 1 person

 11. Jag vill fortsätta att understödja Martinas Synsätt här, om att angreppssättet bör vara helhetsinriktat och med målsättningen att frigöra kroppen från alla patogener den individuella personen, under livet har dragit på sig.
  Antibiotika är inte optimalt för alla, då det ofta inte bara handlar om en infektion, utan flera i en bredspektrad kombination av bakterier, svamp parasiter, virus, förutom Borrelia, Bartonella, Babesia med flera sorter.
  Därför ser jag att det är av stor vikt att få till en skräddarsydd effektiv behandling, som samtidigt arbetar mot de systemiska patogenerna, samtidigt som tarmfloran återställs individuellt efter den sjukes behov.
  Att näringsbalansen av mineralerna Koppar/Zink kommer i balans, med flera mineraler, tas i beaktande.

  Allt bör ske dessutom i rätt ordning och här räcker inte att enbart att tänka logiskt och då kan det vara värt att ta hjälp av någon, som arbetat i många år med konsten att avkoda kroppen och låta kroppens eget behov få bestämma behandlingens styrka och särskilda inriktning, för att behandlingen skall bli så kostnadseffektiv och hälsoeffektiv som möjligt.
  Samento, Artemesin och andra liknande, effektiva medel som ligger snäppet över antibiotika behandlingens förmåga att avdöda kroniska systemiska infektioner.
  Själv har jag provat på de mesta behandlingstekniker inklusive långtidsbehandling med olika antibiotikasorter, men först när jag fick den helhetsinriktade behandlingen som adresserade alla mina kroniska systemiska infektioner, kunde jag bara efter 1½ år konstatera, att det har hjälpt mig.
  Jag har officiell konstaterad Borrelia, Mykoplasma och enligt officiell sjukvårt höga titrar av EBV och Cytmegalovirus.
  Av min behandlares utlåtande, hade jag även en mängd virus, som Cosackie och många flera virussorter, som jag fick hjälp med, samt jag led av flera tarmparasiter, samt miasmer, för att nämna några.
  Jag har nu en återställd tarmflora, som ger mig ett starkt immunförsvar, samt tog han bort mitt kopparöverskott också i avsikt att stärka immunförsvaret.
  Ja, ni förstår att jag önskat att jag fått en sådan behandling långt tidigare, då jag nu kan leva ett normalt liv, med krafter, som gör att jag nu kan vara uppe. Jag är symtomfri, med bara lite tarmbesvär som vi arbetar på.
  För många med den här komplicerade symtombilden räcker inte ens en stark långvarig antibiotika behandling.
  För dem som i huvudsak har Borrelia, kan dock en långvarig IV-behandling vara en stor hjälp om man sedan tar hand om återställandet av tarmfloran och andra obalanser, som en efterbehandling.
  Jag hoppas verkligen att Claudia och många här med henne kan få möjlighet till den hjälp som de så väl behöver och tack för att ni två som ett par, har gått ut så hårt med den här verkligheten, som så många har hamnat i så det verkligen blir ett problem vi alla måste förhålla oss till.

  Gillad av 1 person

 12. Vet inte om du kan bli hjälpt med Biomagnetism, jag har själv blivit hjälpt med att rensa kroppen ifrån en massa Parasiter, Bakterier m m och det har faktiskt hjälpt, det finns på 3 ställen i Sverige, bland annat i Malmö. Malmö tar 500:-/gång Inom Sjukvården får man ingen hjälp här i Sverige, det finns även en apparat i Oslo som fixar detta, Clinik för Integrert Medicin, Kjelsåsvejen 114, Oslo, Tel: 0047-22091880, Mobil 95176797, har varit i kontakt med dem och det skulle kosta runt 3,500 Sek och få kroppen skannad, efter det så vet du vad som behöver göras och det fixar de i Norge. Lycka till!

  Gillad av 1 person

  • Jag har varit inne och snurrat på det också, men jag tror att hon behöver medicinsk behandling till att börja med, då det är en allvarligare form av borrelia, som dessutom härjat i kroppen under många år.

   Gilla

 13. Marie Winqvist

  Biomagnetism är totalt magiskt. Har själv jobbat med det i flera år. Jag var med i det gänget som först utbildades här i Sverige. Ibland får man resultat som man knappt tror är sanna. Har tex haft en fibrom. klient som fick ett nytt liv efter en enda behandling. Folk har blivit av med ”obotliga” sjukdomar. Men som med allt annat förekommer det ibland att inget händer. Tillfrisknandeprocenten är dock högre med denna metoden än med något annat jag sett. Har tyvärr aldrig haft ngn klient med kronisk borrelia.

  Gillad av 1 person

  • Martina

   Jag har provat biomagnetism och jag kan ju helt klart säga att det har effekt. Problemet var att det slutade på samma sätt som för mig med antibiotika, örter, metylering, låg dos naltrexon etc. Min kropp fixade inte att hantera allt som kom ut, utan jag får så kraftiga herxheimer-reaktioner att jag många gånger trott att jag ska stryka med. Jag har senaste dagarna varit inne på att prova igen i kombination med annat, då jag verkligen märkte att det har effekt (jag har provat det mesta under de senaste tio åren, både inom sjukvård och utanför…jag har lärt mig så mycket att jag ständigt lyckas hjälpa andra, men min kropp verkar vara så satans komplex), men vet nu vikten av att jag måste understödja kroppen och organ väldigt mycket, jag verkar avgifta mig katastrofalt dåligt och toxiner som frigörs tycks mest cirkulera istället för att ta sig ut.

   Gillad av 1 person

   • Marie Winqvist

    Jag vet att det inte finns några enkla lösningar, men en hel del mycket bra. Har du testat kaffelavemang vid de här reaktionerna ? De formligen suger ut gifterna i levern. Ett fantastiskt exempel är personer med Hodgins lymfcancer. Tydligen kan man när cancercellerna avdödas, även med alternativa metoder, stryka med av de ovanligt giftiga toxiner som de döende cancercellerna avger. I det läget kan man rädda livet på personen med några kaffelavemang. Jag kan inte låta bli att tänka att du kunde köra mildare varianter på avgiftningar och kombinera med kaffelavemang.(och mängder med antioxidanter) Synd att det inte går att få intravenöst c-vitamin här längre, men det skall visst gå att få i Danmark, det är ju inte så långt. Germanium (JIBA, Janssons immunbiologiska) plockar med sig toxiner och tungmetaller samtidigt som det syresätter kroppen och ökar membranpotentialen. (cellmembranets elektriska spänning) Glucan 300 (BetterWayHealth USA) är troligen världens mest potenta immunmodulator. Du kan säkert en himla massa själv också. Önskar dig allt gott. Ge inte upp ! Har själv varit helt under isen i decennier, men är nu , vid 63 års ålder, mycket bättre.

    Gilla

 14. Marie Winqvist

  Martina, kör en kur med liposomal glutathion också. Om gifterna åker runt för mycket kan du behöva bygga upp dig en lång period först. Rensa lever njurar och tarmar, men försiktigt där med ifall gifter är lagrade. Ta små doser av allting och öka sakta. De flesta alternativterapeuter fattar inte riktigt hur oerhört försiktig man måste vara med vissa personer. De kanske säger 10 droppar men du kanske bara skall ta mellan en och fyra, tex. Det går säkert för dig att bli bättre, men det tar tid och det är viktigt att göra saker i rätt ordning och på rätt sätt. Jag efterlyser att alternativterapeuter börjar att samarbeta och diskutera med varandra om svåra fall. Det är nästan aldrig att en och samma terapeut har alla de kunskaper eller metoder som behövs för att ringa in ett svårt problem. Många är för nischade och får då svårt att se en hel och komplex bild av ett komplicerat problem.

  Gilla

 15. Gunela Juninger

  Hej Mats.
  Är oerhört ledsen för Claudias, din och era barns skull.
  Är inte alls så sjuk som Claudia, men är oerhört rädd för att vara på väg dit.
  Är ny i gruppen och har inte orkat ta mig igenom alla inlägg än men känner redan nu att det varit till väldigt stor hjälp för mig. Är så tacksam för allt jobb du lagt ner, men framförallt att du så generöst delar med dig till oss andra.
  Många har satt ord på precis det jag själv upplever men är så svårt att förklara för andra. Jag har varit en väldigt aktiv tjej som numera är är en skugga av mitt forna jag. Ser frisk ut på ytan, även om det syns i ögonen att jag är sjuk, och möts därför ofta av läkare som undrar om jag ”inte är ganska stressad i alla fall?”, eller ”kanske deprimerad?”, eller ”snarkar på nätterna?”.
  Jag lever sedan några år tillbaka ett mindfullnes liv, är lycklig med make och barn, älskade mitt arbete (varit sjukskriven drygt 1 år nu) osv.

  Utreds för ME sedan drygt ett år. Har innan dess under ett antal år varit på ett otal utredningar för magbesvär, yrsel, kraftlöshet etc. Gjort en större mängd provtagningar och undersökningar – UA.
  Har mött mycket okunskap och ovilja inom vården, bollats runt bland en mängd olika läkare som säger emot varandra, har blivit illa bemött, exempelvis läkare som insinuerat att jag har alkoholproblem (dricker knappt alkohol överhuvudtaget) etc. Man känner sig maktlös.
  Liksom Claudia har jag dock en fantastisk make som orkar stötta, följa med på alla utredningar, provtagningar, undersökningar och föra min talan då jag själv inte orkar eller klarar pga t.ex. hjärndimma.

  Hittade till slut en ”egen” läkare som sett till att jag fått göra en mängd undersökningar hos specialister och provtagningar, exempelvis Borrelia som ingen av alla läkare på vårdcentralen ens brytt sig om att ta. Om jag nu förstått dig rätt så är det testet dock förkastligt men min läkares ambition har ändock varit att leta tills hen hittar orsaken. Min läkares inställning är att ME är en diagnos som läkare sätter när de inte orkar/vill göra en ordentlig utredning/hitta orsaken och lite så kändes det när läkaren på vårdcentralen satt diagnosen utan att knappt lyssnat på mig eller ens tagit ett enda blodprov för att t.ex. utesluta infektion etc.

  Är oerhört tacksam för att jag efter mycket letade hittade min nuvarande läkare och den hjälp, bland annat medicinering (kan inte säga mer än så) och det stöd jag fått men vi har nu kommit till ”vägs ände”.
  Det är slut i ”hitte på lådan” eftersom jag nu är undersökt från topp till tå och läkaren har därför remitterat mig till ME kliniken i Sköndal där jag nu står i kö. Under tiden försöker jag ”läka” kroppen genom sådant jag själv sökt och betalar, exempelvis N.A.T.behandling med eteriska oljor, medicinsk yoga mm.

  Man känner sig maktlös mot ”vården” och upplever både kränkningar och ifrågasättande, och undrar hur alla orkar som inte haft turen att hitta en sån läkare som jag gjort.

  Någon skrev att du är GUD, ja absolut för oss sjuka. Tack Mats!

  Gillad av 2 personer

  • Gunela, det reder sig ska du se. Ha lite mer tålamod bara. Kramar!

   Gilla

  • nuexistahabar

   Exactly.

   My vårdcentral doctor had no problem in prescribing me 10 antidepressants in 1,5 years, but whenever I would have asked for antibiotics or a remiss to an immunologist, he would blatantly state ”Tyvärr jag kan inte se någon anledning för det”. I can’t wait for the moment I will figure out what’s wrong with me and have him reported to Patientnämden.

   We need to do something! We need to stay together and make these ignorant doctors understand that we need help, we are not ”manufacturing” our pain, depression and sufferance.

   Gillad av 1 person

   • It’s probably not the doctor’s fault. There are directives which they are based. In addition, poor sampling methods and also treatments. What are they going to do? I do not know myself what I would do as a doctor with these miserable conditions.

    Gillad av 1 person

 16. Gunela Juninget

  Tack Mats! 😊

  Gillad av 1 person

 17. Så mycket info. Tusentack. Kraschade i augusti 2015 efter ett fästingbett…Jag har insett redan nu att jag måste tänka ” utanför boxen” för att återfå hälsan. Två veckor efter bettet fick jag restless legs, sean har spiralen varit nedåtgånde och ganska snabb.. Idag har jag trettio olika sympton, sjukskriven heltid med smärt behandling. De enklaste sakerna, som att promenera hundra meter, är en stor utmaning vissa dagar . För ett halvår sen var jag vältränad. Tack för att du delat er historia , det är till stor hjälp för oss andra.

  Gillad av 1 person

  • Tack själv! Så är det tyvärr. Man måste tänka utanför boxen när man lider av en multisystemisk sjukdom. Borrelia och dess co-infektioner kan då vara en rimlig orsak. Tyvärr utesluts det alltför lättvindigt i de fall man saknar hudrodnad.

   Gilla

 18. BVB

  Etter å ha vært kronisk syk i flere år, tatt utallige prøver og blitt sendt fra spesialist til spesialist uten funn, fikk jeg endelig svar for et år siden. Det viser seg at jeg lider av en kjemisk ubalanse i kroppen som på fagspråket kalles Pyroluria. Denne tilstanden var helt ukjent for meg, og jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i den. I Skandinavia er Pyroluria nærmest totalt ukjent, det finnes kun noen få leger som kjenner til den, og jeg har bare funnet ett laboratorium i Norge som tester for den. I andre land derimot, spesielt i Australia og til dels i USA, er oppmerksomheten og bevisstheten langt større. Undersøkelser viser at rundt 10 % av oss har denne tilstanden, men de fleste vet ikke om det.

  Pyroluria kan forårsake en rekke forskjellige symptomer og «sykdommer» i kroppen. I tillegg har de fleste som har Pyroluria også forstyrrelser i metyleringsprosessene, noe som ofte gjør tilstanden enda verre. Mange har også i tillegg fått konstatert Lyme Disease (Borreliose). Pyroluria kan forårsake forskjellige betennelsestilstander i kroppen, og kan være medvirkende årsak til sykdommer som ME, Autisme, ADHD, depresjon og en rekke andre.

  Veldig kort forklart forårsaker Pyroluria konstant mangel på de livsviktige mikronæringsstoffene vitamin B6 og Sink i kroppen. Begge disse er essensielle for at en rekke forskjellige prosesser skal fungere, blant annet dannelse av neurotransmittere i hjernen. I tillegg er sink og kopper antagonister, noe som gjør at et lavt sinknivå gir et forhøyet koppernivå med påfølgende forgiftningssymptomer. Prøv å google «elevated CU/ZN ratio», og du vil finne forbløffende mange studier over alvorlige sykdommer der dette er funnet.

  Pyroluria er i utgangspunktet enkelt å behandle, men mange som har hatt denne tilstanden i mange år sliter gjerne med følgeskader som forstyrrelser i fordøyelsessystemet, allergier, lekk tarm og så videre, så helingsprosessen kan ta lang tid. Andre, spesielt unge mennesker, kan oppleve store forbedringer i løpet av kort tid. Det finnes etter hvert en god del informasjon på nettet, en side som gir en enkel og grei forklaring er for eksempel denne: http://www.truefoodsnutrition.com.au/pyroluria-stress-disorder/

  En god side som forklarer metyleringsprosessene: http://mentalhealthdaily.com/2015/03/21/undermethylation-vs-overmethylation-causes-symptoms-treatments/

  Det finnes også en facebook-gruppe for Pyroluria som er til stor hjelp for de som har denne tilstanden.

  Flere steder på Internett finner man «symptomlister» på Pyroluria. Men selv om symptomene skulle stemme – ikke begynn egenbehandling uten å ha fått bekreftet tilstanden gjennom prøver, og behandling bør i alle tilfeller skje i samarbeid med kvalifisert lege eller terapeut.

  Gillad av 1 person

 19. Anneli

  Så tragiskt och sorgligt… Håller tummarna för att Claudia ska bli frisk nu❤️

  Gillad av 1 person

 20. Har läst att kolloidalt silver kan hjälpa, det finns massor med information i gruppen kollodialtsilver 2.0 eller 3.0 på facebook

  Gilla

 21. Marja Bellqvist

  Läs mitt inlägg på fb sida ”läka naturligt” där jag kommenterat denna text och skrivit om min borrelia och hur jag blev frisk.

  Gillad av 1 person

 22. Maria Lundin

  Hjälp!
  Jag sitter i samma fälla hur får man hjälp och vart vänder jag mig?

  Med vänlig hälsning Mika

  Gillad av 1 person

 23. Agneta

  Känns som om jag hamnat i samma fälla.
  Nya symptom hela tiden. Vandrande blodtryck, stundtals yrsel, humörsvängningar & ofta totalt orkeslös.
  Värk & stelhet. Muskelsvag. Irritabel och typ känslolös.
  Tarminfektion, sår i hålfötterna. m.m m.m.
  Detta är inte jag!
  Har ni tips på en vettig läkare eller vad som helst som har engagemang till att försöka göra mig till människa igen så skriv gärna.

  Gillad av 1 person

 24. Eva

  Tag kontakt med en homeopat.

  Gillad av 1 person

 25. Marja Bellqvist

  http://www.borrelia-tbe.se/ Den här föreningen vet vad som kan göras.

  Gillad av 1 person

 26. Jag började känna mig sjuk i augusti -15.
  Fick stark värk över ryggen, svaghet o domningar i armar och händer. I september fick jag Bells pares, ansiktsförlamning på h sida av ansiktet. Till akuten där det konstaterades att jag säkert hade borrelia, men fick inte cortison eller pencillin.. Den har gått tillbaka, men viss stelhet kvarstår särskilt i käken och i skelettet i ansiktet.. Till slut fick jag Doxiferm, men blev inte bättre. Sen hankade jag mig fram hela hösten o vintern som blev outhärdligt trist, den hopplösaste höst jag nånsin upplevt, eftersom jag hade stark ångest. Psykolog kunde inte hjälpa inte heller tabletter. Jag sökte hjälp överallt utan att få, och jag kände total ensamhet.
  Jag hade ingen aptit utan förlorade minst 15 kg!
  Jag åt dock nyttigt, inte en droppe alkohol, ingen rökning, la mig tidigt.
  Det bästa är att den hemska ångesten avtagit, men jag känner mig fortfarande inte stark.

  Gillad av 1 person

 27. Anna Etzner

  Lycka till och håller alla tummar!
  Samtidigt så frustrerande att vara så bakbunden, maktlös och utlämnad till det prestigefyllda vårdsverige. Och förbannad var annan dag när man känner sig stark.
  Och då jag sen många år finns inom denna värld är jag otroligt medveten om hur det uppfattas och blir om man går emot strömmen.
  Fegt förmodligen att inte stå på barrikaderna…men gör det jag kan, går emot i det tysta.
  Tacksam för din energi och ditt mod, vetgirighet och passion!
  Det var svårt även när man påstod att jorden var rund och inte platt och tröttsamt att det ska ta sån tid för logik och kunskap och bättre vetande att segra.
  Tack!!

  Gillad av 1 person

 28. Per Larsson

  Hej Mats jag hade borrelia anaplasma twar mm åkte till borrelia center Augsburg ,dom har en helhetssyn på behandlingen

  Gillad av 1 person

 29. Marie Karlsson

  Hej!
  De fästingburna sjukdomarna är en fråga som ingen har svaret på. Beroende på vilket land man bor i, får man olika behandling. När jag fick borrelia 2014 blev jag helt paff då läkaren sa att jag skulle få Kåvepenin i 10 dagar. Jag har tidigare arbetat inom djursjukvård och när hundarna diagnosticerades med borrelia fick de Doxyferm i minst tre veckor. Därefter togs nya blodprov för att kontrollera att viruset inte var kvar (det kan nämligen ligga vilande och inte synas i prov, därför är det lurigt, det räcker inte med ett prov). Jag frågade om uppföljning efter antibiotikakuren. Nej, det ska inte behövas, blev svaret. Jag påpekade då att man tar följdprov på djur och då blev svaret att ”om du märker av symtom kan du eventuellt ta ett nytt prov, men rekommendationen är att det ska räcka med denna behandling”. Om jag nu hade bott i annat land ex.vis Tyskland hade jag troligen både fått antibiotika och naturläkemedel. Naturmedicinen arbetar mycket aktivt med fästingvirus och dess följdsjukdomar, påstod min naturläkare. I Norge hade jag fått långvarig antibiotikabehandling, i Usa troligtvis antibiotika intravenöst…så forskare, läkare har ännu inte full kunskap om hur virusen bäst behandlas, vilka följdsjukdomar som är orsakade av fästingvirus-infektioner eller ens om det t.o.m. finns fler virus än de tre som man med säkerhet känner till, borrelia, ehrlichia och TBE. Inom djursjukvården har de fästingburna virussjukdomarna varit kända länge, innan det blev känt att även människor kunde drabbas av detsamma, och har där sett att följdsjukdomar av virusen kan ge hjärtproblem, ledbesvär och kroniska sjukdomar, i synnerhet om inte virusen behandlas då man blivit fästingbiten. I mitt fall hade jag ingen hudrodnad, bara feber, huvudvärk, värmekänsla i ansiktet och enorm trötthet. Blid blodprov var de där små maskliknande rackarna i full gång, men som sagt, hade jag inte tagit prov då utan senare skulle de likväl kunna ligga vilande och inte vara synliga i de prov som sjukvården tar…Det är som att spela på ett lotterihjul, det gäller att träffa en läkare som är vaken, påläst och intresserad och som inser att det krävs mer än ett prov samt utförligare prov.
  Jättetråkigt att din fru har blivit så dålig och jag hoppas verkligen att ni kan hitta någon som kan hjälpa er på bästa sätt.

  Gillad av 1 person

 30. Lars W

  Usch vilken tråkig historia! För att ingjuta lite hopp så träffade jag och min borreliasjuka nära anhörig vid besök på klinik i England en svensk kvinna som hade varit sängliggande > 20 år. Hon hävdade att hon fått tillbaka livet igen efter längre tids behandling (enligt ILADS-riktlinjer). Som kuriosa kan nämnas att hon i Sverige hade använts som ”typfall” för ME-diagnos. Tänk vad det hade varit bra om sjukvården tydligare kunde skilja på tillstånd (t ex ME, CFS, Fibromyalgi etc) och diagnoser som anger grundorsaken till tillståndet. Det är verkligen tråkigt att man nöjer sig med att konstatera ett tillstånd utan att ens försöka gå vidare. Hursomhelst verkar det vara möjligt att bli åtskilligt bättre även efter en mycket sen borreliainfektion. Jag säger inte att det inte finns sk restsymptom också, det kan det säkert göra, men det är verkligen dåligt att man inte i Sverige behandlar det som går att behandla för att ge patenten ett drägligt liv.

  Gilla

 31. Tack Mats, också tacksam för allas berättelser. Fick ett bett i juli 2015.en stor fästing noterades på min rygg av en främling ute. Jag hade ej upptäckt att den satt fast där men denhade nog suttit på ig i dagar eftersom den var rejalt stor. Arken klåda eller rodnad uppstod. Någon dag senare startade ”restless legs”syndromet på nätterna och sedan sover jag knappt mer än 2-3 timmar åt gången, därefter kom bortdomningar, stickningar i ansiktet, ansiktsförlamning, smak och luktsinnet försvann delvis. Det sved i ögonen och det högra ögat hängde dåligt med. Jag kände mig somen kameleont med ett öga som levde sitt eget liv. I november togs borrelia test på VC, som sas vara negativ. Därefter skrevs remiss till neurologen, där jag nyligen varit. Alla blodprov är bra, hjärnröntgen visade inga konstigheter heller. Men detta är såpass progressivt, att jag misströstar starkt. Nästa prov är på ryggmärgen. Min man tycker att vi bör söka hjälp utomlands, utifall utredningen ger inga svar. Jag är på samma linje. Har varit sjukskriven snart 1,5 år. Först för steloperation sedan p.g.a neurologiska besvär. Jag vill börja med rensning av kroppen men saknar kunskaper i ämnet. Äter sedan några år glutenfritt, periodvis ekomat, samt mineraler och vitaminer. Mina symptom går lite i skov. Vissa dagar tror jag att nu har det vänt..bara för allt blir värre dagen efter. Livet funkar inte när kroppen slutat samarbeta. Respons gärna detta. Jag tror inte alla får de typiska symptomen. Tack Mats för din blogg.

  Gillad av 1 person

 32. Pingback: Facebook har stängt ner mitt konto i grupper | Går kroniska sjukdomar att bota?

 33. My Larsson

  Hej! Har du provat eller kollat upp Frekvensmedicin? Te.x F-Scan Touch, Frekvensanalysen FA:01 eller Frekvensmedicinska L.I.F.E-system. Det finns flera i Sverige som håller på med det. Bl.a 3 st som jag personligen kan rekommendera.

  Gillad av 1 person

 34. Maria

  Hej, har försökt att hitta din fb grupp, men hittar inte den.
  Vart kan man göra mörkfältstestet?

  Gillad av 1 person

 35. Ann

  Hej!
  Måste man åka ner till Tyskland, till laboratoriet eller kan man skicka prover. Vem tar dem i såfall ?
  Jag blev sjuk för 2 år sedan och hade fått ett fästingbett men proverna visar ingenting . I skrivandets stund har mina ben blivit sämre och har svårt att gå . Kroppen försämras / bryts ner.
  Läkarna pratar om utbränd och att jag ska äta celiaki – till saken är att jag är glutenintolerant från 5års ålder – 41 år i år… Jag väntar på preliminära tider som är just preliminära.

  Gillad av 1 person

  • Man kan skicka blodprov. Jag vill inte gå ut på bloggen och skriva vilka som tar. Men de allea flesta som kan dra blod ordnar det. Även vårdcentralerna har faktiskt varit behjälpliga i många fall… Många som arbetar där tror inte själva på svenska prover.

   Gilla

 36. Monica

  Hej Mats!
  Jag är också ME-drabbad sedan många år, ockh kämpar och söker som så många andra drabbade. Tack för tipset om labbet i Tyskland! Misstänker borrelia i kombination med virus även i mitt fall.
  När det gäller mer ”systematisk” kronisk borrelia har tryckkammar behandling hjälpt många. Borrelia är anaerob och tål inte höga syrehalter.
  Det lär behövas 30-40 behandlingar helst varje dag, eller med högst ett par dagars avbrott för helgen. Att ta en behandling då och då hjälper inte.
  Man lär må ungefär likadant som vanligt, under behandlingen, ända till den sista behandlingen, då ”allt” släpper. Finns kombination med virus/parasiter måste även dessa behandlas förstås. Googla på ”olivbladsextrakt ungersk studie” eller oliveleafextract hungarian studie” och se om du hittar en studie gjord av en ungersk läkare på olika virus med ett extrakt som heter ”Ole Jus”. Verkar ta de flesta virus, om din fru har sådana i kombination med borrelia.
  Nu tog energin slut, måste vila… Hoppas det blev någorlunda begripligt och att du fått nån tråd att nysta i… Själv ska jag nysta vidare i proverna i Tyskland – efter jag har vilat några timmar…

  Gillad av 1 person

 37. Karin

  Jag insjuknade 2007 och har med myrsteg tagit mig tillbaka till ett bra liv.Det tog 10 år men det gick. Jag vill bara säga att det kan gå även om man upplever att det står still i flera år. Bara man provar och går det inte -provar man igen och igen. Ofta googlade jag på orden frisk från borrelia. Allt för att hitta en mentor någon som trots allt lyckats och därefter underkasta mig vad dessa gjort. Jag hittade Perry Fields och köpte hennes bok the thick slayer och började beta av hennes åtgärder, de som var möjliga att genomföra. Jag läste Emmas blogg på Tbe föreningens hemsida och försökte göra allt hon gjort. Det som verkligen vände min borrelia efter alla tysklandsbesök, antibiotika, vitaminer kost och rening var när jag dessutom dels åt zeolit, drac pau d arco te åt Nac och d vitamin för att komma över tröttheten samt gick till akupunktören 3 gånger i veckan ( i 3 månader innan jag kände någon förändring) och jag går fortfarande dit men bara varannan vecka nu, vågar inte sluta. Jag kände att Akupunkturen var det sista halmstrået och många frågade mig hur jag kunde gå så ofta. Jag var så trött och hade sådan fruktansvärd värk men akupunkturen gav tillfällig smärtlindring och jag kunde bara hålla mig fast i den lilla förändringen och tro att om jag bara upprepade allt om och om igen skulle jag kunna bli bättre. borrelians helvete är att leva med en rejäl sepsis hela tiden…
  Jag blev bättre! Mycket bättre!

  Gillad av 1 person

 38. Johannes

  Hur går man tillväga.
  Jag har alla dessa symptom. Juni 2012 blev jag fästing biten, jag kräktes och mådde illa, feber och kände mig näst intill magsjuk.
  Efter 2 veckor sökte jag hjälp och de tog ryggmärgsprov.
  Inget syntes till, men borrelia i blodet.
  Jag fick lunginflammation till hösten 2012 och insjuknade i trötthetssyndrom, depression, orkeslös.
  Gick till jobbet i tron på att det var vila jag behövde och sov mellan arbete och matlagning till barnen.
  Jag var aktiv och trött samtidigt, yrsel, tinnitus, kräktes på kvällar och mornarna, irriterad minnesproblem koncentrationssvårigheter
  2013 sjukskriven pga utmattningsdepression.
  2015-2016 diagnosen adhd/add. Concerta behandling.
  Fungerar bra mot trötthetssyndrom och fokusering och koncentrationen
  2017 jobbar heltid from 1 jan.
  2017 september fästing biten igen nu samma symtom som 2012 trots medicineringen av concerta så är jag trött tappar hår, illamående, yrslig, tappar ord stel nacke ont i knäleder och domnar i axlar armar fingrar, trött, dubbelseende, seg, koncentrationssvårigheter, ofokuserad.
  Blodprover tagna, svar kommer under veckan.

  Jag kan föra samtal och vara med men tappar fart och ork och somnar bort ibland.

  Vad finns det för hjälp att få?
  Jag hoppas inte jag är fel diagnoserad!
  Ev kombination av adhd/add/borrelia

  Gillad av 1 person

 39. Alice

  Hej,

  Jag läste din kommentar och har en syster som är i precis samma situation. Jag undrar hur det har gått för er? Om du vill kan du gärna kontakta mig på min mail alice_beckman@hotmail.com så kan jag berätta mer om vår situation.

  Tack på förhand!

  Gillad av 1 person

  • Hon var väldigt dålig – hennabunden och låg i sängen hela dagarna. Min bedömning är att vi idag är ca 50 % bättre. Kan göra lite saker, åka iväg någon timme och så. Fortfarande väldigt begränsad men har ett liv.

   Många kontaktar mig enskilt och jag har inte den tiden. Gå gärna med i FB-grupp Databas ME/CFS.

   Gilla

 40. Sandra

  Jag postar denna här om den kan vara till hjälp för någon, jag vet dock inte hur sanningsenlig den är. De tar upp borrelia, hur de kan utvecklas, folk som blivit hjälpta mm. Styrka till alla er som kämpar där ute! ❤
  http://www.imdb.com/title/tt1202579/

  Gillad av 1 person

 41. Yosef

  Yosef
  Hej Mats
  Jag var en mycket aktiv person, jag har både jobbat och studerat innan jag helt plötsligt började bli lite hängig och trött och inte blev av med utmattningen genom att vila. Jag fick ont i bröstet och lederna i början, och sökte aktivt behandling för både tröttheten och smärtorna. Jag har varit sjuk i nästan 12 år och träffade ca 120 doktorer bland annat lungspecialister kardiologer, lungspecialister, neurologer och andra doktorer som jobbade med bland annat kinesiska och arabiska traditionella mediciner. Ingen resultat. Detta gav läkarna en bra anledning att övertyga mig att min sjukdom var psykisk. Typiskt, när de inte hittar nåt i blodet och inte märker synliga skador så är det antidepressiva läkemedel som gäller ”synd”. Jag sattes in på olika typer av antidepressiva piller under en lång tid, men blev bara sämre av dem. Jag gick ner från att ha jobbat mer än heltid till halvtids sjukskriven sedan till 75% och de senaste 2 åren har jag haft svårt att lämna sängen. När jag mådde som sämst en läkare på vårdcentralen misstänkte på ME/CFS. Han skrev remmist till olika CFS mottagningar här i Stockholm, men de tog inte emot mig för en del hade flera patienter och andra hade lagt ner deras verksamhet av någon konstig anledning. Vid den tidpunkten tappade jag hoppet på svensk sjukvård och gjorde lite forskning om vilka alternativ som fanns utomlands. Jag hittade på nätet en läkare i Belgien som har jobbat med ME/CFS patienter sen 1982. Vården var så pass dyrt, i alla fall för mig som har varit sjukskriven under en lång tid. Lab proverna som gjordes i Belgien visade att jag led av så kallad ”Late Stage Lyme Disease” fick direkt antibiotika behandling. Det var ett helvete i början, jag mådde så dåligt av antibiotikan att fick liga på sjukhus i Bryssel, men sen hörde jag att det är normalt, när borrelia bakterier dör av antibiotika, de lämnar en massa gifter (toxisk) som gör att man mår jätte dåligt, fick verkligen kämpa. Efter 4 månaders behandling började bli bättre, Nu har jag tagit antibiotika i nästan ett år, och tror att behandlingen Belgien har hjälpt, men jag mår fortfarande dåligt, jag har betydligt mindre smärta men fortfarande spenderar 90% av min tid på sängen.
  Sist vill jag tacka dig så mycket för att du bryr dig om en kategori som vården har helt struntat i. Jag har ett barn på två år och min fru jobbar hårt för att hjälpa mig och samtidigt ta hand om vårt barn alldeles ensam då vi inte har anhöriga som hjälper till. Hoppas verkligen att det ska gå bra för din fru, jag vet exakt hur det känns att leva med infektioner, smärtor, utmattning och frustration över att inte hitta vård och få rätt diagnos.

  Bästa hälsningar
  Yosef

  Gillad av 1 person

  • Tack för att du delar med dig Yosef! Tyvärr kan det krävas även annan behandling än enbart antibiotika om man insjuknat kroniskt pga av fästingbett. I synnerhet de som blir kroniskt sjuka av fästingbett har sällan enbart borrelia. Det handlar om även andra infektioner.

   Gilla

 42. Yosef

  Yosef
  Tack for svar Mats, vet du om det finns behandling för dessa infektioner i Sverige? Jag kontaktade en clinic i Tyskland som har en annan typ av behandling än antibiotika som kan orsaka farliga biverkningar. kliniken heter ”St: George’s Clinic”. Problemet är att behandlingen är oerhört dyrt.

  Gillad av 1 person

 43. Aleks

  Tjena!

  Snubblade precis över denna tråden, vet ej om någon behandling har påbörjats eller hur långt ni har kommit på er resa. Jag tycker det är grymt att ni gjort testerna utomlands och inte förlitat er på att sjukvården ska lösa problemet (vilket dem aldrig gör med borrelia) Borrelia är ju intracellulärt så all antibiotika i världen kommer nog inte hjälpa (och om det hjälper så är det bara tillfälligt) Sjukvården är ett skämt och det vet vi redan. Men för att fokusera på lösningen så kan jag rekommendera 3 st alternativ.

  1. MMS (vilket har visat sig ha hög framgångsrikhet vid Borrelia, såg längre upp att det redan blivit rekommenderat men jag gör det igen bara för att påpeka att det finns väldigt mycket kring just det och goda Borrelia resultat. Vill även lyfta fram vikten i att göra sin egen bedömning och förstå att det används sen 1958 har brukats i vattenreningsverk? Kanske låter lite konstigt varför man skulle tillåta det i ett vattenreningsverk för dricksvatten men senare inte kunna använda det för privat bruk? Natriumklorit är inget nytt.

  2. Tesla holistic center i dalarna, där Robban har utfört en rad behandlingar med sin Biocharger som även dokumenterats. Och även utfört en väldigt omfattande studie på just Borrelia. Rekommenderas starkt! Han använder sig även av en MWO (multi wave oscilattor) som via ett elektromagenetiskt fält snabbt kan öka cell spänningen och få fart på immunförsvaret och även linda inflammationer (obs inte infektioner vilket borrelia givetvis är, men som ett verktyg för att hela tiden syresätta kroppen och maximera cell spänningen)

  3. FMT (Fekal microbial transplantation) Det finns mycket studier som är gjorda på tarmflorans signifikanta betydelse som alla vet är kroppens viktigaste LEVANDE organ som är extremt inblandad i att mobilisera immunförsvaret. Folk har behandlat sig på denna klinik just för Borrelia. Det finns en klinik i England som heter Taymount clinic som utför dessa implantat ifrån friska donatorer (som bla gått igenom viktiga screeningtester osv för att säkerställa att microbiomet är så optimalt som möjligt) Du kan söka på dem, bara skriv in Taymount Clinic och skicka iväg ett mail och förhör dig med dem. (Det kostar inget)

  Jag hoppas detta var till någon nytta, och jag hoppas verkligen att ni löser detta.

  hälsningar ifrån Malmö.

  Gillad av 1 person

 44. Per Deckel

  Hej

  Har kollat lite på det här ämnet som på min förre detta fru verkar stämma perfekt in på vad alla beskriver och berättar. Som jag ser det är det viktigaste att först få en diagnos så man vet vad man har att göra med. Sedan blir steg två att göra något åt det. Om långvarig antibiotika behandling krävs förstår jag ju att behandling inte kan fås i Sverige enligt gällande regler, rätt eller fel. Men finns det även regler som förbjuder noggrannare diagnostisering som den som Ni fick gjord i Tyskland? Varför kan den i annat fall inte göras i Sverige även om det i så fall förmodligen skulle vara ett Svenskt privat alternativ.Den allmänna sjukvården verkar ju ha bestämt sig för att det här inte är ett problem.

  Per

  Gillad av 1 person

 45. Mipp

  Snälla kolla upp Biomagnetism. Har sett mycket positivt om det då det dödar allt dåligt i blodet samt sätter igång cellerna helt utan mediciner.

  Gillad av 1 person

  • Hej, jag kan inte så.mycket om det. Har läst en del, men är personligen lite tveksam till alla alternativa metoder just nu. För övrigt är jag även tveksam till sjukvården också. Det har att göra med att min fru varit sjuk i 11 år och vi har testat det mesta. Men jag kan ju inte säga att det som fungerar på någon annan inte ska behöva fungera på henne.

   Tyvärr är det väldigt mycket pengar att tjäna på kroniska sjuka, och jag har nu svårt att lita på någon.

   Gilla

 46. Malgorzata

  Jag har haft borelia och känt av vissa mindre problem (ont och konstig känsla i knät samt överarm) som dock har gått över. Men i ett par år har jag haft väldiga problem med halsen. Vet inte om det kunde ha med borelia att göra. Ingen läkare har hittat något konstigt eller kunnat hjälpa. Inga kurer har hjälpt det minsta. Men till slut så tänkte jag att det kanske hade något samband med borelia och började använda en uppsättning örter (6 olika) som rekommenderas i Polen. Otroligt nog blev det mycket bättre redan efter några dagar. Jag vet inte om det kan vara något med om någon är intresserad så kan jag gärna informera vad det är för något jag tar.

  Gillad av 1 person

 47. Monica

  Borrelia lär behandlas effektivt (botas) med 30-40 tryckkammarbehandlingar (HBO). Behandlingarna måste tas tätt, helst varje dag, eller bara uppehåll för helger.. Oftast känns ingen skillnad, förrän sista behandlingen, då alla symtom släpper samtidigt och man återfår full hälsa.
  Beror ME-symtomen uteslutande på borrelia förblir man frisk efter HBO-behandlingarna.
  Men det finns ju olika sub-grupper av ME med i princip samma symtom, där grundorsak och förlopp kan variera,
  Och det kommer sannolikt att behövas lite olika behandlingar, och kombinationer av behandlingar, beroende på vilken grupp man tillhör.
  Idag (2020) talar forskare om en grupp med nack- ryggskador, en grupp med metabolisk störning – som i sin tur skapar systemisk sjukdom som drabbar flera system och alla celler på olika sätt. (Se Open Medicine Foundation/Ronald W Davis).
  I USA har man använt tryckkammarbehandling för att behandla borrelia respektive ME.
  Man säger att ME-sjuka kan förbättras av tryckkammarbehandlingar, men succesivt återfaller i ME igen. (Medan borreliagruppen förblir friska).

  Tryckkammarbehandlingar finns i England, USA, Turkiet bl a. Det finns tryckkammare som behandlar upp till 12 personer samtidigt där kostnaden är ca 1500 kr per beh. I en singelkammare kostar en behandling 12-15000 kr.
  Det ska inte vara någon skillnad på behandlingarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: