Julia 37 fick diagnos MS som egentligen var Borrelia

Julia
Julia Marshall-Wessendorf, 37, fick diagnosen MS efter bland annat en MR-undersökning. Efter ett par år visade det sig att hon hade borrelia och blev efter behandling frisk.
Källa

38.5% av  MS-patienter hade borrelia
Totalt 769 vuxna neurologiska patienter i Polen undersöktes under åren 1997-2000 med ELISA-test för förekomst av antikroppar mot Borrelia. Trots att ELISA har låg sensitivitet kunde det konstateras att 19,4 % av samtliga i patientgruppen och hela 38,5%  (10 av 26) av de med diagnos multipel skleros (MS) hade positivt på borreliaprovet.

Resultatet tyder på att MS ofta kan förknippas med Borrelia-infektion
Källa

Tom Grier fick diagnos MS men hade borrelia
Mikrobiologisten Tom Grier fich för många år sedan diagnosen MS. Det visade sig vara borrelia. Han har föreläst mycket om svårigheten att skilja på MS och borrelia och även sammanställt viss historik, bl a här
Källa

Det är svårt att skilja på borrelia och MS
Enligt en undersökning, publicerad i JAMA Neurology, har forskare funnit att några av skillnaderna mellan borrelia och multipel skleros kan ses på den vita substansen (plack). Brian Fallon, MD, har noterat att den vita substansen i borrelia tenderar att vara mindre än vad som brukar ses i MS. Förekomsten av oligoklonala band i cerebrospinalvätska (CSF) kan ses hos patienter både hos MS och borrelia, men Fallon har förklarat att oligoklonala band i CSF hos individer med borrelia inte är lika vanliga som hos MS-patienter. Vissa individer kan ha både positiv serologiskt test för borrelia och MR-indikationer på multipel skleros. När detta inträffar, kan läkarna prova antibiotikabehandling för att se om det har någon inverkan på de skador som ses på MR.
Källa

Övriga intressanta länkar
Koppling MS och kronisk borrelia

Borrelia imiterar autoimmunitet

MS är svårt att diagnosticera och kan förväxlas med andra sjukdomar, bl a borrelia

På samma tema som ovan

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. affabro

  Där ser man att neurologiska sjukdomar, kan ha sin grund i Borrelia och det är inte första gången som det upptäcks ligga en relation till fästingbett.
  Tyvärr tror jag att fästingrelaterade neurologiska symtom kommer att öka och upptäckterna att många flera som drabbas av som man tror MS, ME/CFS, ALS kan ha sin grund i infektioner, som bland annat fästingar sprider i vårt blod.

  Gillad av 1 person

 2. Maria Bergman

  Ännu en gång är det borrelia synd att det är så svårt att få rätt diagnos! 💜

  Gilla

 3. Kaj

  Hej! Jag har fått diagnosen MS 2014 och efter dessa två år nu med den diagnosen är jag lite luttrad. Jag tycker att jag upplever en hel del konstiga symptom som jag inte riktigt får in på MS.
  Redan när jag fick diagnosen visade inte mina tester specifikt att det skulle vara MS eller borrelia, dock var ena värdet högre på borrelia, vad nu det innebär, jag hade två fläckar på hjärnan och ser dåligt med ena ögat. Allt anat jag känner är symptom som passar väldigt bra in på borrelia.

  Vart kan man undersöka om det nu skulle vara borrelia mer utförligt för att verkligen få svar? Jag känner att jag vill få svar så att jag vet att jag blir behandlad för rätt sak.

  Gilla

  • Min fru skickade blod till arminlabs i Tyskland. Hon hade positivt på Elispot LTT borrelia. Bäst är nog att gå med i Svenska Borreliaföreningen för att få råd. Man får dp även kraftiga rabatter på proverna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: