Cancerbehandling botade 94% av dödligt sjuka

t-celler
I ett amerikanskt försök på 35 dödligt sjuka leukemipatienter botades 94 procent av försökspersonerna
Patienterna behandlades med immunterapi. Terapin går ut på att stärka immunförsvaret, så att kroppen själv kan döda cancercellerna.

T-cellterapi
En av de mest använda formerna av immunterapi kallas T-cellterapi. T-celler är en viktig del av immunförsvaret och har många olika uppgifter, bland annat att känna igen och döda cancerceller.

Forskarna kopierade kroppsegna cancerbekämpande T-celler och sprutade sedan in en armé på flera miljarder optimerade mördarceller i patienten igen. T-cellerna förstärker därefter immunförsvarets kamp mot cancern genom att själv söka upp och oskadliggöra cancercellerna i kroppen.

Bakom försöket står Fred Hutchinson Cancer Research Center i Washington, och chefsforskaren dr. Stanley Ridell.

Läs mer i Illustrerad vetenskap

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Maria Bergman

    Jätteintressant info Mats! 😉 👍 ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: