Varför PCR är en osäker metod för att upptäcka borrelia

pcr-machine
Bildkälla

Borreliabakterien har utvecklat strategier för att undkomma immunförsvaret
Ett exempel på denna typ av mekanism är antigenvariation. Det har definierats som förändringar i strukturen eller uttryck av antigena proteiner som sker under infektion vid en frekvens som är högre än den vanliga mutationshastigheten.

Bland problemen med Borrelia är dess variabla yttre proteinmönster och att det finns glykosylerade proteiner ytterst. De glykosylerade proteinerna ser till att antikroppar inte kan bildas. Det är samma typ av försvar som HIV använder sig av. HIVs höljprotein är höggradigt glykosylerat så att det inte finns några möjligheter att finna antigenerna i höljet, de är skymda av allt socker så att antikropparna hindras att återfinna höljantigenerna.

OspE-proteiner förvillar
Borreliabakterierna kan bära på många liknande plasmider med varierande former av OspE. På så vis kan borrelian variera vilka OspE-proteiner som den uttrycker på sin yta samt byta plasmider med andra borreliabakterier. Detta kan bidra till ökat skydd mot immunförsvaret.

Slutsats – PCR är inte tillförlitligt
PCR har problemet med att de olika varianterna av Borrelia kräver var och en sin egen primer. Man måste veta exakt vad man letar efter, dvs man får bara svar på den fråga man ställer, inte på alla de frågor man inte ställer.

För er som funderar över ELISA
ELISA-test för borrelia har väldigt låg sensitivitet enligt flera internationella undersökningar och bör överhuvudtaget inte användas.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Maria Bergman

    Tack för bra info Mats! 😉 👍

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: