Svar på Fråga Doktorns påstående om att kronisk borrelia inte finns

Den 1 mars 2016 fick kändisläkaren Mikael Sandström fritt spelrum oemotsagd i TV-rutan (TV4). Han är självklart en auktoritet och många tror givetvis på vad han säger. Han är ju läkare. Men även läkare kan ha fel, definitivt inom detta komplexa område som handlar om borrelia, både avseende provtagnings- och behandlingsmetoder. Det är ett starkt utvecklingsområde och det förvånar mig oerhört att en läkare så definitivt kan uttala sig om att kronisk borrelia inte finns. Vad vet han som inte alla andra vet?

Det har varit många kraftfulla reaktioner på hans uttalande. Här kommer en reaktion, från Janna Strandli. Såvitt jag kan bedöma så har hon vetenskapligt stöd i allt hon skriver. 

janna profilbild
Janna Strandli, Halmstad

SVAR PÅ GÅRDAGENS FRÅGA DOKTORN I TV4 (2016-03-01)
I sitt uttalande i går så yttrade doktorn i Nyhetsmorgon TV4 (2016-03-01) att kronisk borrelia finns inte och att det inte finns påvisat att det kvarstår bakterier i kroppen. Tyvärr så är detta en informationsmiss från hans sida.

Borreliabakterier är spiralformade och kan ta sig in i vävnaderna genom att borra sig igenom cellväggar. De tar sig in i hjärnan och in i ryggmärg och ut i muskler. Det blir då svårt att hitta dem genom vanliga blodprover som används inom vården. Blodprover som används mäter halten antikroppar i blodet men eftersom bakterierna har borrat sig så djupt in i vävnaderna så kan inte det vanliga immunförsvaret upptäcka dem och bildar därför inte antikroppar. De svenska förfarandet av blodprover är därför inadekvata och visar inte sanna resultat.

Det finns klara bevis på att det finns verksamma borreliabakterier i kroniskt sjuka men den svenska sjukvården har svårt att ta det till sig. Ett sätt är att använda sig av mörkfältsmikroskop där man kan se de spiralformade bakterierna i levande blod. Detta är inte en vedertagen metod i Sverige (används i Tyskland bland annat) men skulle bespara vården massor med pengar och patienter massor med lidande.

Utomlands har man arbetat länge med att ta fram bättre prover för att fastställa borrelia. Svenska läkare verkar ha missat detta och står med samma provtagningar som användes på -80 talet. De som har kronisk borrelia är därmed hänvisade till laboratorier utomlands för provtagning för att kunna påvisa sin sjukdom. Tyvärr så får man inte adekvat behandling för borrelia i Sverige eftersom kunskapen är så låg och de läkare som har kunskap skräms till tystnad, på grund av att de i sådant fall skulle kunna bli av med sin läkarlegitimation.

De utländska läkarna som arbetar med detta beskylls av svenska läkare som charlataner och att de tjänar stora pengar på dem som är sjuka. Hade de med kronisk borrelia istället fått den hjälp de behöver i Sverige så hade inte de tvingats att söka hjälp utomlands. Att kalla kronisk borrelia för ”restsymptom” mot de kvinnor och män som ligger brutna av sjukdom i sina sängar dygnet runt i mörker, är ett hån.

Patientgruppen med kronisk borrelia ökar stadigt. Det visar sig gång på gång att patienter slängs in i en uteslutningsdiagnos (dock med vissa allvarliga symtomkrav) där läkarna kan rycka på axlarna och kan ignorera bakomliggande orsak. Kronisk borrelia liknar många gånger samma symtom som ME/CFS och många har felaktigt hamnat i den gruppen. Kronisk borrelia kallas även för den stora imitatören där den liknar andra sjukdomar såsom MS, ALS och fibromyalgi till exempel.

Det är inte bara vuxna som drabbas utan även barn. Barn som får en dålig start i sina liv då de får svårt att sköta sin skolgång och förståelsen och hjälpen ligger utom räckhåll. Många blir hänvisade till psykiatrisk behandling eftersom det ”sitter i huvudet”. Föräldrar till barn med kronisk borrelia är livrädda för att berätta i skolan att barnen är sjuka, eftersom de då riskerar att bli anmälda till Socialen. Att försöka få hjälp till sitt barn genom vården och skolan är stressigt tillräckligt och att dessutom behöva förklara sig för ytterligare en part är oerhört jobbigt.

Att leva i kronisk borrelia är oerhört kostsamt, inte bara ekonomiskt utan man förlorar även relationer, självkänsla, värde och identitet. Det finns ett stort mörkertal som inte har råd med en kostsam behandling utomlands som är hänvisade till att leva ett liv i misär och fattigdom. Det finns dem som till slut blir så utmärglade av sjukdomen att de dör eller tar livet av sig, för att de orkar inte längre. Att leva med kronisk borrelia, med den konstanta utmattningen som den ger, är som att leva i sista stadiet av cancer. Varje aktivitet, om det så är att bara tvätta håret, är en oöverstiglig utmaning många gånger och kostar massor med energi och viljestyrka.

Att trivialisera borrelia är en skam då vi ser hur fästingar som bär på borrelia hela tiden ökar över hela världen. Många specialister är rörande överens om att vi står inför en epidemi som kommer att drabba tusentals fler än vad som finns idag. Att den svenska sjukvården inte hänger med är en skam. Det är dags att de slutar låtsas som om ”det händer inte oss”. Människor åker på behandlingar utomlands och kommer tillbaka friska. Har vi inget att lära där?

Klok är den som insett vidden av sin okunskap.

Bästa Hälsningar

Janna Strandli
Halmstad

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Så oerhört bra skrivet! Det är verkligen på tiden att läkare och svensk sjukvård slutar upp med sin strutsmentalitet! Stoppa huvudet i sanden och låtsas att problemet inte finns hjälper knappast alla drabbade. Vi behöver en storsatsning i Sverige på forskning om borrelia och vidareutbildning av alla läkare, eftersom de uppenbarligen inte tar till sig internationell forskning. Det finns bättre metoder för diagnosticering av borrelia och bättre behandlingsmetoder utomlands. Nu är det dags att vi får samma möjligheter i Sverige! Vi ska inte behöva skicka prover till laboratorier i andra länder och söka vård utomlands och dessutom behöva bekosta allt ur egen ficka.

  Det borde dessutom bli en samhällsekonomisk vinst om fler kroniskt sjuka patienter blev botade från kronisk borrelia. Många är feldiagnosticerade och får inte adekvat behandling. Om alla dessa människor blir friska och kanske kan återgå i arbete, har Sverige vunnit mycket.

  Gillad av 1 person

 2. Bertil Olofsson

  Det är nästan så man hoppas att såna som ”läkaren” Mikael Sandström själv blir drabbad så att han verkligen förstår vad det handlar om. Man blir bara matt……

  Gilla

 3. Marika

  Detta är så oerhört tragiskt !!!!!!! ” Att sparka på de som redan ligger”
  Nu MÅSTE Svensk sjukvård ta sitt ansvar , detta är inte okey . Så många livsöden med sjuka människor som kämpar för att överleva . Borrelia ( Kronisk Borrelia ) kan drabba precis vem som helst , gammal , ung , fattig , rik ..Ingen människa skall behöva ha det så här !!! INGEN !!!

  Gillad av 1 person

 4. Maria Bergman

  Bra skrivet Janna! 😁
  Jag håller med dig i allt du skrivit! 😉 👍
  Tack Mats för att du la ut detta! 😉💜

  Gillad av 1 person

 5. Henrik Lind

  Mycket bra skrivet men egentligen alldeles för snällt. Det kan omöjligt vara så att dessa sk. auktoriteter alla kan vara ointelligenta än en bakterie. Ligger något annat bakom? Vill dom att patienterna fortsatt ska vara sjuka? Får dom betalt av big pharma? Jag är mållös över ointresset från läkares sida att lösa kroniskt sjukas problem och istället skicka dom till psykvården.

  Gillad av 1 person

 6. Sigrid

  Mycket välinformerat, klokt och bra skrivet, Janna Strandli! Får lust att kopiera detta och sticka under nosen på tvivlarna 👍👍👍

  Gillad av 1 person

 7. affabro

  Det här Janna var en bra motvikt till den stora okunskapen inom sjukvården idag och oviljan att ta tag i det stora sjukdomsproblemet.
  Ditt avslutande svar, vill jag verkligen poängtera:
  ”Att trivialisera borrelia är en skam då vi ser hur fästingar som bär på borrelia hela tiden ökar över hela världen. Många specialister är rörande överens om att vi står inför en epidemi som kommer att drabba tusentals fler än vad som finns idag. Att den svenska sjukvården inte hänger med är en skam. Det är dags att de slutar låtsas som om ”det händer inte oss”. Människor åker på behandlingar utomlands och kommer tillbaka friska. Har vi inget att lära där?”

  ”Klok är den som insett vidden av sin okunskap.”

  Ödmjukheten måste öka inom sjukvården, landstingspolitiken och Socialstyrelsen inte minst, som har det övergripande ansvaret för folkhälsan i Sverige, vill jag tillägga.
  Tack Janna för att en läkare i TV-rutan, som representerar hela läkarkåren inte fick stå oemotsagd.

  Gillad av 1 person

 8. Eva

  Eftersom tv4 ägs av Bonnier som också äger Bonnier Pharma insights vars huvudsakliga inkomst är från vaccinförsäljning kan vi ju lätt räkna ut hur opartisk denna kanal är i ämnet…

  Gillad av 2 personer

 9. Jag kände stor vrede, då jag såg inslaget på TV4! Skäms dr Mikael!!!!! Bra skrivet Janna! Jag har flera vänner som har kronisk Borrelia, varav en har haft detta i mer än 10 år! Läkarna vet att dom har kronisk Borrelia, men får inte ge dom behandlingen i Sverige, som dom kan få utomlands! Jag tycker att vi kräver en ursäkt av TV4:s Dr Mikael!!

  Gillad av 2 personer

 10. Svenne

  Tack, Janna o Mats !

  Gillad av 1 person

 11. Birgit Jörgensen

  Ursäkta, men hur i all sin dag kan man tro på Janna S. De som tror på henne är det också de som inte vill låta sina barn vaccinera mot mässlingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: