Josefine fick erytema migrans men ingen behandling

Jag får nu många meddelanden från olika personer som antingen inte fått behandling för upptäckt borreliainfektion eller relevanta provtagningar vid misstanke om borrelia. Här kommer en berättelse från Josefine.

Josefine:
Jag fick en fibromyalgidiagnos 2009 då jag haft en lång period med mycket värk och svår smärta från rygg och nacke. Jag remitterades till Gottfries 2010 då min trötthet/ utmattning blev värre och muskelvärken/ledvärk i kroppen ökade efter en fruktansvärd vinterkräksjuka och sedan rejäl influensa som jag aldrig blev frisk ifrån. Då misstänkte två läkare att det även var ME, dock var mina sköldkörtelprover sådär och jag började med liothyronin som gjorde mig något piggare och tog bort en del av ledvärken.

Fortfarande var jag skeptisk till diagnosen då smärtan var det absolut jobbigaste för mig. Långvarig smärta orsakar ju också utmattning, sömnsvårigheter osv och jag var fortfarande arbetsför även om jag var dränerad på energi när eftermiddagen kom.

I början av juni 2014 fick jag ett fästingbett på vänster vad. Jag bor i ett område med hästhagar mycket rådjur och har hund så jag var inte direkt förvånad, dock var detta endast andra gången i mitt liv jag fått ett fästingbett. Jag tog faktisk tom ett kort på hudrodnaden som då bildades.
eryth
Jag tänkte inte så  mycket på det förrän det började klia, svida och vaden svullnade upp, jag ringde vårdcentralen som sa att jag skulle komma och visa bettet för en sköterska vilket jag gjorde, hon avfärdade det och sa jag skulle återkomma om det började vara eller  blev värre och gav mig kortisonsalva. Svullnaden lade sig efter nån vecka eller två.

I slutet av juli small det till rejält i min rygg, tre diskbråck i ländryggen gjorde att jag sökte vård på en annan vårdcentral för mina smärtor. Jag fick då sjukgymnastik och kodein vid behov för värken.

Nya problem tillkom. I slutet av sommaren aug/sep började yrselanfall med total kraftlöshet komma, från ingenstans eller när jag ansträngt mig. Jag blev liggandes flera gånger på sjukgymnastiken efter bara några minuter ….jag tuppade av i bilen, inne på ICA när jag skulle handla och nu började det bli obehagligt.

Jag fick ny huvudvärk, tryck som vandrade ner i nacken, dimma i huvudet och benen vek sig. Hjärtklappning och känslighet för ljus. Anfallen kunde hålla i sig i 6-12 timmar och lämnade mig totalt orkeslös/utmattad i flera dygn..fruktansvärt. …(eurologen uteslöt migrän vid ett akutbesök). Värken i kroppen slog tillbaka med full kraft, lederna värkte och det brann i  varenda nerv i kroppen. Flera gånger blev det ambulans till akuten under dessa attacker, de neurologiska standardtesterna gjordes och inget konstigt hittades.

Så i oktober small det igen…i nacken denna gång, diskbråck med nervpåverkan. Jag sökte åter läkarvård och berättade då om mina attacker.  Läkaren trodde att det  berodde på att nerven var i kläm i nacken….men problemen uppstod ju 3 månader INNAN debuten i nacken? Jag hade som tur var tagit en bild på min infekterade vad som jag visade läkaren. Han sa direkt att det var ett tydligt borreliautslag. Jag bad om prover som skulle tas. Någon vecka senare togs blodprover av olika slag. Jag upptäckte sedan att borrelia ej fanns med i några av mina provsvar som tagits efter vi diskuterat eventuell borrelia. Sen hörde jag inget mer.
sahlgrenskaAttackerna förekommer fortfarande. Mitt allmäntillstånd är klart försämrat sedan hösten 2014 och orken extremt låg. Konstanta infektioner, muskelsvaghet, yrsel och hjärndimma som jag tidigare inte upplevt.

Såvitt jag vet har ingen följt upp min misstänkta borrelia överhuvudtaget.

Efter 3 kurer med doxyferm på rad pga andra kraftiga infektioner som inte gav sig blev de konstanta ”influensasymtomen” tillfälligt bättre. Jag är dock långt från mitt forna jag och klarar knappt 50% arbete idag och då är det sängläge resten av dygnet som gäller.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jonas

  Blir så ledsen när man ser journaltexten. Varför går man inte vidare med Borreliaspåret då det finns till och med ett foto… Jag hoppas verkligen att du får hjälp nu Josefine. ❤

  "Japanska sjön´s" vattennivå sjunker sakta men säkert…

  Gillad av 1 person

 2. Klassiskt. Vet du hur många liknande fall vi ser i föreningen varje månad? Man blir förtvivlad och mörkrädd flera gånger i veckan.

  Fortsätt ditt utmärkta arbete med att belysa hur skandalöst undemålig både vård och bemötande av vår patientgrupp är, varit och tycks förbli om vissa element i samhället får sin vilja fram.

  Varmt tack

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Hemskt att det ska behöva vara så här i Sverige 2016! 😠
  Hoppas du får o vi alla får riktig hjälp Josefine inom en snar framtid. Tack Mats 🌹

  Gillad av 1 person

 4. Jag undrar varför inte folk andvänder Teatreeoil till fästingar mygg getingstick mm.Ingemar

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: