Katter, myggor, loppor och fästingar kan orsaka bartonella

bartonella
Bild på Claudia och vår katt Pysen

Bartonella kan ”slå ut” personer med nedsatt immunförsvar
Bartonella är ett släkte av gramnegativa bakterier och kan infektera personer med god hälsa men anses speciellt viktig som en opportunistisk patogen, dvs en infektion som uppträder på grund av att immunförsvaret är nedsatt.

Bartonella smittar genom fästingar, loppor, sandmyggor, myggor, genom blodtransfusion. och genom katter. Studier gjorda i Florida visar att 34 procent av herrelösa katter bar på bakterien Bartonella henselae, som är en bakterie som kan orsaka ”kattklösarsjuka”.

Symtom och behandling
Vanliga symtom är trötthet, sjukdomskänsla och svullna lymkörtlar. Bartonella anses vara självläkande i många fall. Behandlas annars med antibiotika som doxycyclin (doxyferm).

Olika benämningar på bartonella
Bartonellabakterien misstänks ligga bakom den så kallade orienterarsjukan där flera orienterare dog för 25-30 år sedan. Bartonella ligger även bakom den så kallade kattklösarsjukan och skyttegravssjukan. Kattklösarsjukan drabbar människan via framförallt kattungar. Skyttegravssjuka blev ett begrepp under det första världskriget, då över en miljon soldater insjuknade. Orsaken var den dåliga hygienen i skyttegravarna. Dessa invaderades också av tusentals löss. Ett antal fall av skyttegravssjukan har även upptäcks bland uteliggare i Stockholmsområdet.

Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Rosita Hellberg

  Skrämmande om våra katter kan smitta oss med Bartonella. Men katter får väldigt mycket fästingar själva och det vore ju konstigt om de inte fick in Boreliabakterierna i sina kroppar. Om de kan smitta oss kan vi då smitta andra människor om vi har Borrelia själva? Hur kan det smitta från katt till människa?

  Tror int det är rätt länkning till Floridastudien?

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är skrämmande! Om du rullar ner nästan längst ned på länken så kan du läsa följande:

   Katter kan också bära på andra parasiter och studier gjorda i Florida visar att 92 procent av de herrelösa katterna hade kattloppor, 37 procent hade öronskabb och 34 procent av katterna bar på bakterien Bartonella henselae som är en bakterie som kan orsaka ”kattklössjuka” hos människan (Akucewuch et al. 2002, Luria et al. 2004). Andra kattrelaterade sjukdomar som människan kan få är tyfusliknande sjukdomar som ”lopptyfus” (Rickettsia felis) och ”fläck tyfus/feber” (Rickettsia rickettsii) vilka smittar via kattloppor (Robertsson 2008). Studier från Kalifornien visar att 54 procent av de herrelösa katterna hade spolmask, 26 procent bandmask och 13 procent koccidier (Levy et al. 1999).

   Gilla

 2. Maria Bergman

  Åh hoppas inte jag fått det också! 😦Jag har haft katt i många år men min nuvarande katt är innekatt men min första katt var ute på sommaren så hon kan ju ha dragit in fästingar. Jag har hund nu också så jag verkligen se upp i sommar. Mats vet du vilket test man måste ta för att få veta om man har bartonella? ☺

  Gillad av 1 person

 3. Hej! Mats Lindström. Din fru skulle kunna prova en homeopatisk behandling, (Klassisk homeopati) för att se om hon kan återfå hälsan. Det är alltid värt att prova och det finns dessutom studier som visar att homeopati har varit en värdefull terapimetod vid utmattningssyndrom.

  Gillad av 1 person

  • Tack för tipset. Det kanske kan fungera på någon med utmattningssyndrom, men det skiljer sig avsevärt mot ME/CFS. Det är helt skilda diagnoser. Dessutom har Claudia borrelia och ett gäng andra infektioner.

   Gilla

   • Jo, jag förstår men grejen med homeopati är att man inte går efter vilken diagnos personen har, utan man tar fasta på personens symptom. Homeopati stärker personens immunförsvar som gör det möjligt för kroppen att läka och tillfriskna. Att din fru har många infektioner tyder på att hon har ett dåligt immunförsvar. Det behöver komma loss och bli aktivt. Det är ju där ni har problemet, och är förstås lättare sagt än gjort att få fart på det igen, men det borde gå med rätt behandling, även om det hittills har varit svårt för er.

    Något som också kan hjälpa henne att få immunförsvaret att jobba, är en kostomläggning. En väldigt radikal sådan och då tänker jag främst på ”levande föda” där man bland annat äter groddar, skott, alger, nötter, frön och mjölksyrat. Vid så allvarliga problem som Claudia har så behöver hon göra hela programmet och äta okokt lättsmält mat till 100%. Levandeföda-kursgården i Valdemarsvik har bra kurser.

    D-vitamin är väldigt viktigt för ett fungerande immunförsvar, men antagligen vet du det redan. Detta vitamin som egentligen är ett hormon är med i ca 100 olika processer i kroppen. Har man D-vitaminbrist så är det mycket i kroppen som inte fungerar. C-vitamin är också bra. I övrigt så behöver hon också äta vitaminer och mineraler, (bredspektravitamin). Det är mycket viktigt. Men om hon skulle börja äta hela programmet levande föda, behöver hon inte äta vitamintillskott, för där får man i sig alla nyttigheter man behöver i stor mängd, utom kanske D-vitamin om det är för molnigt ute eller man inte går ut i solskenet.

    Jag undrar har ni försökt med alternativmedicinska behandlingar? Om inte så kanske en kombination av homeopati och en rejäl kostomläggning kan vara bra. Något som är viktigt för att få behandlingar att fungera är att göra kroppen basisk. Vid en kostomläggning är inte bara ett högre näringsintag viktigt, utan även att man äter en basbildande kost är av stor vikt. Det är faktiskt väldigt viktigt att få kroppen basisk. All kokt mat, socker och tråkigt nog det mesta folk äter idag har en försurande effekt på organismen. Medan frukt, bär, grönsaker och blötlagda nötter och frön gör kroppen basisk.

    Gilla

 4. Nu skriver jag en kommentar som egentligen inte hör hemma här, men det verkar som om mitt Facebook-konto också har blivit avstängt. Jag kan inte skriva ett enda inlägg och jag kan inte skicka meddelanden via Messenger heller. Eventuellt kan jag gilla andras inlägg, men jag vet inte om det syns när jag gör det. Försöker jag skriva kommentarer på FB, så kommer det upp en text som säger att det inte gick att posta inlägget.

  Det gör mig oerhört upprörd att Facebook censurerar och stänger av människor bara för att man kritiserar vissa saker.

  Mats, vet du hur man kan kolla om man har blivit avstängd? Jag har inte fått något meddelande om att jag har blivit anmäld eller avstängd.

  Gillad av 1 person

  • Carina, det bör framgå hur länge du är avstängd. Klicka på ”nedåtpilen” längst upp på din FB-sida till höger. Därefter scrollar du ner till supportinkorg. Där bör det stå vad som gäller i stort.

   I mitt fall berodde det mest sannolikt på att jag hade för många delningar av inlägg. Det blev troligen en spamvarning. Jag kommer därför begränsa mina inlägg i framtiden.

   Förmodligen har du delat för många inlägg på för kort tid. Men jag vet inte. Det hade varit bra om FB hade varit tydligare med sina regler så man vet vad man ska förhålla sig till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: