Olika exempel på ledvärk

knä
Bild på ledvätskeprov 

Kronisk ledvärk bör kanske kontrolleras oftare?
Jag vet inte hur pass vanligt det är att patienter med kroniska sjukdomar som dessutom har kronisk eller återkommande ledvärk får ta erforderliga prover för att ta reda på vad vad orsaken är. Det vore intressant om ni kan kommentera inlägget, om ni har egna erfarenheter. En del prover borde väl rent logisk kunna avslöja även orsaken till den kroniska sjukdomen, inte enbart ledvärken?

Bakteriell ledinflammation

Ledinflammation kan orsakas av bakterier som sprider sig i samband med ledpunktion, operation eller infektion i kroppen. Tänk även på bett och stickskador. De vanligaste bakterierna är Staph.aureus, Staph.epidermidis, Pneumokocker, Streptokocker och gramnegativa tarmbakterier. Det som bör uteslutas är bland annat Borrelia, TBC och Rosfeber.

Borrelia-PCR påstås fungera bra för att spåra borreliabakterier i ledvätska, vilket är intressant då borrelia annars kan vara svår att upptäcka genom vanligt blodprov, då flertalet borreliaspiroketer kan vara väldigt svåra att avslöja på grund av:
– att de göms i biofilm
– att de antar så kallad cystform (rullar ihop sig som ett slags försvar)
– att de flesta även lämnar blodbanan efter en viss tid

Virusartrit
Virusartrit är en godartad form av kortvarig artrit (ledinflammation) som orsakas av virusinfektion. De virus som det oftast handlar om är röda hund (rubella) eller påssjuka (parotit). Ockelbosjukan och hepatit B (gulsot) är andra exempel på virus som kan ge symtom från lederna.

Hemartros – Blod i ledvätskan på grund av skada
Svullnad som uppträder inom 12 timmar efter en skada beror oftast på blod i leden.

Psoriasisartrit
Ca en tredjedel av de som har den autoimmuna sjukdomen psoriasis drabbas även av psoriasisartrit, vilket är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta och stelhet.

Gikt
Gikt är en ledinflammation som orsakas av att halten svårlöslig urinsyra i blodet ökar (hyperurikemi), och faller ut i kristaller. Urinsyran kristalliserar och lägger sig i leder, senor och omgivande vävnad.

Artrit och artros
Vid artros är det ofta enstaka leder medan det vid t ex ledgångsreumatism (Reumatoid artrit, RA) är många leder som drabbas. Vid RA är man ofta stel i lederna 1-2 timmar på morgonen samt då man suttit stilla, ofta är man trött och kan känna sig ”allmänt sjuk”. Artrossmärtan kommer ofta mer efter ansträngning och stelheten är oftast mycket mer kortvarig.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Hanna Karlsson

  Hej!
  Jag och min åttaårige son har diagnosen EDS. EDS är en bindvävssjukdom.. Sonen fick diagnosen av genetiker från Linköping. Jag fick diagnosen av en smärtläkare i Västervik.
  Både han och jag har ont i leder och muskler… Vi är också överrörliga båda två..

  Läkarna sätter diagnosen om man uppfyller vissa kriterier… Uttänjbar hud, överrörlighet, om man lätt får blåmärken mm….
  De undersöker kroppen och tar blodprov för att utesluta reumatiska sjukdomar..
  Fråga gärna om ni undrar över något!
  Hälsningar Hanna

  Gillad av 1 person

 2. Gunela Juninger

  Intressant läsning Mats.
  Har ”vandrande” värk i kroppen, svårast i fotvrister, handleder, höfter och ben. Inga speciella prov tagits, en läkare sa dock att ME sjuka ofta får Fibromyalgi också.
  Tänkte dock på det du skriver om bakteriell ledinflammation, opererade ett knä för ett antal år sedan, hmm.
  Funderar också lite över vad som gör att jag får betydligt mindre smärta när jag som just nu vistas i sol och värme, de svåra smärtorna i höften och benen försvinner nästan. Vad är det som gör det??
  I övrigt är jag den här resan betydligt sämre – ingen ork alls, helt kraftlös, magbesvär, hjärndimma och allt annat jag har hemma också. Å andra sidan reste vi just för att bara vila från allt, byta miljö, lindra smärtan osv.

  Gilla

 3. Tack.
  Jag har sökt i 3 år för smärtorna handle hela höger arm upp över halsen o i höger armhåla.
  Vad jag vet har inget blodprov ur smärtsynvinkel tagits!
  Dock ; inte hjärtfel, inte borelua, inte bröstcancer , inte svullna lymfkörtlar. Alla de dithörande prov har tagits.
  Nu lever jag med smärtan. Äter lite bättre mat sas. Somliga påstår; ta bort kött. Det har jag inte gjort.
  Promenerar lite mer, inte mycket mer. Sjukgymnast lite mer i hemmet. Inte mycket.
  Tar deklifinack/Voltaren när som värst värk. Funkar efter 10 minuter.
  Let go , let GOD.
  Birgitta Jarl Wogenius 68 år, extraknäcker ännu nattarbete, jätteglad för det. Kan sova i hemmet närsomhelst ju, så enkelt för mej att behärska smärtan som ju ändå ingen hittar varför!

  Gilla

 4. Jag har RA. Konstaterat genom blodprov, hög RF-faktor. Har efter den diagnosen försökt att ändra min kosthållning, samt att ta vitaminer, mineraler, msm och ks. Kunde på eget bevåg sluta med en av mina tabletter, samt sänka veckodosen av cellgifterna! (Läkaren ej glad 😉) Ville på senaste läkarbesöket ta nytt blodprov för att se om RF-faktorn sjunkit,eftersom jag känner mig bättre, men fick ej det.….sa att mitt mål var att helt sluta med medicinerna men läkaren sa att det var helt uteslutet….Får se vem som har rätt 😉

  Gillad av 1 person

 5. Lars

  Delar uppfattningen efter själv varit sjuk i väldigt många år. Har genom detta fått insikt hur vården jobbar.
  Ställer mig fråga varför det ej tas dessa prover som regel från vården. Svårt tänka mig de saknar kunskap om detta eftersom mycket kunskap finns redan.
  Vad är det som hindrar läkare ?
  Finns rätt vilja från vården söka orsak till symtom ?
  Det ska ej ta som för många 5-20 år för komma på orsak och då väldigt svårt behandla för många.
  Alla som är sjuka söker bot och inte i första hand symtomlindring.

  Gillad av 1 person

 6. Lena

  Jag har ME och har haft hemskt mycket värk tidigare. Jag hade även värk i många år innan jag utvecklade ME:n. I fingerleder, axlar, ryggslut, nacke, hälsenor, höft mm. Jag får också gikt varje gång jag dricker alkohol hade karpaltunnelsyndrom i höger ringfinger samt fibromyalgi.

  Nu har jag jobbat med ett näringsbalanseringsprogram och med en mycket, mycket strikt diet i 15 månader och det som har hänt i min kropp efter att jag började med dem är helt fantastiskt!
  Min kropp har börjat läka sig själv!

  Först försvann all min smärta utom fibron. Fibron lyckades jag få bort efter ett par månaders lymfmassage helt och hållet! Har inte haft fibrosmärtor på 9 månader nu!

  Efter ett tag, ca 6 månader, började smärtorna åter blossa upp, en efter en. De blev akuta inflammationer i områdena där jag tidigare haft kronisk smärta och när de akuta inflammationerna försvann hade de gamla skadorna läkt ut och jag hade inte kvar några som helst känningar efter de gamla problemen där jag tex tidigare varit orörlig, stel och haft inflammation. Jag blir rörlig och känner mig ”som ny”!

  Efter 9 månader, då jag kommit upp i näring på alla näringsämnen och inte ätit inflammationsdrivande mat på lika länge, vaknade jag plötsligt mitt i natten av att min högra arm var helt okontaktbar och förvriden i en mycket konstig position. Jag åkte till akuten och blev inlagd då de misstänkte stroke. Ingen blödning hittades och jag fick åka hem efter något dygn. När jag åter fick armen att fungera ordentligt igen upptäckte jag att karpaltunnelsyndromet i mitt högra ringfinger var borta! Det karpaltunnelsyndrom som bara skulle kunna bli bra genom operation!
  Placken i nervskidan hade antagligen lossnat och klämt nerverna till armen i axeln, därför blev armen tillfälligt obrukbar. Det var alltså läkning av karpaltunnelsyndromet som jag fick erfara när jag trodde jag fått stroke!

  Min hälsena har varit hemsk. Jag har fått en benpåväxt, Holgersons deformitet, på hälbenet som specialisten ville operera och som orsakade inflammation och kraftig svullnad och vätskeansamling i området.
  Det skulle inte kunna bli bra utan operation enligt specialisten jag vågade inte operation pga ME:n. Efter ca 10 månader på dieten, och med näring och lymfmassage, var svullnaden, smärtan och inflammationen nästan helt borta och jag kunde gå igen som jag inte kunnat på ett par år. Dock kvarstod nedsatt rörlighet, en liten svullnad av själva senan och stelhet i området.

  Då fick jag tipset om vitkålsomslag och testade detta under en veckas tid. Efter det hade nästan all stelhet och orörlighet samt den svullnad som kvarstod i hälsenan helt försvunnit! Jag kunde röra min fot nästan helt obehindrat som jag inte kunnat på över 10 år, helt fantastiskt! Vitkålsomslaget drar tydligen ut kristallerna efter gammal urinsyra som låg kvar i hälsenan och skapade stelheten och svullnaden.

  Häromveckan gjorde jag misstaget att falla igenom i min diet och åt en påse chips. Nästan omedelbart kom problemet med hälsenan tillbaka med stelhet, orörlighet, svullnad, inflammation och värk! Nu har jag gått på den med vitkålsomslag igen och åter börjar hälsenan bli bättre. Svullnaden och inflammationerna är helt klart direkt kopplad till vad jag äter.

  Jag har hela tiden gjort lymfmassage på mig själv och för mig har det blivit mycket tydligt hur min kropp fungerar och vad som händer i den tack vare lymfmassagen. Det blir så tydligt för när jag gör massagen får jag bort ansamlad ”skit” som ligger i vävnaderna och skapar inflammationer, värk, svullnad och vätskeansamlingar och jag märker då direkt om jag äter något felaktigt som läcker ut genom min tarmvägg och ansamlas i vävnad och skapar inflammation.

  När jag äter något som läcker igenom min skadade tarmslemhinna, som är mycket mer permeabel än normalt (läckande tarm), fastnar dessa lite för stora partiklarna i vävnaden och ansamlas i vissa, för mig, extra känsliga områden. Det är i fingerleder och i hälsenor bla men jag får också vätskeansamlingar i ben, armar och bål samt i huvudet.
  När jag gör lymfmassage hjälper jag min kropp att föra bort dessa partiklar och då försvinner också inflammationerna och värken. Ännu bättre är det att inte äta något skadligt som ”läcker ut” över huvud taget. Då blir det inga ansamlingar av skadliga partiklar som kan orsaka inflammationer och då får jag heller inte värk, svullnader eller stelhet.

  Att jag får gikt av alkoholen handlar nog inte om läckande tarm utan handlar istället om en överbelastad lever som inte helt orkar med att rena blodet från alkoholen och den ansamlas i vävnad som urinsyra. Men även gikten kan jag häva mha lymfmassagen.

  Så för att få en kropp att börja läka från smärta och inflammationer krävs det flera åtgärder samtidigt som jag ser det. Det behövs att kroppen slutar tillföras sådant som den inte klarar av att rena sig ifrån och som därför blir kvar i vävnaderna och skapar inflammationer. Det behövs också tillföras näring till kroppen i terapeutiska doser för att komma upp i optimala näringsnivåer på alla vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter för att kroppen ska få näring nog att kunna börja reparera sig själv och få bort de fria radikalerna som skapats av allt ”skit” som läckt ut och ansamlats i kroppen. Det behövs också jobbas för att få bort all gammal ”skit” som med åren ansamlats i kropp, leder och vävnader med yttre hjälp så som tex lymfmassage, vitkålsomslag och stärkning av avgiftningen i levern och det behövs jobbas för att sänka inflammationerna i kroppen med kost och näring.

  Så enligt min uppfattning beror all smärta, värk, ledproblem, gikt fibromyalgi mm på en onormalt permeabel tarmslemhinna (läckande tarm) hos individen. Vilken typ av problem eller smärta individen utvecklar pga detta beror på vad man är predisponerad för, dvs vilka svagheter individens kropp har.
  Själv är jag också helt övertygad om att alla kan läka från sina smärtor om kroppen ges rätt förutsättningar för det vilket betyder rätt näring och strypt tillförsel av skadliga, inflammationsdrivande partiklar mm.

  Gilla

  • Lena

   Nja, nu uttryckte jag mig lite fel ser jag, måste rätta mig själv.
   Inte all smärta men mycket ledsmärta, fibro, gikt mm.
   Självklart finns det bakteriella smärtor också och smärta pga trauman.

   Gilla

   • Lena

    Så fantastiskt att du har lyckats med allt detta själv! Wow!
    Vad är det för diet du har gått på?

    Gilla

  • Lena

   Jag har gått lite på alla (eller egentligen inte på någon) diet, Lena.
   Grunden som jag började med var blodgruppsdieten. Sedan har jag applicerat vissa bitar från GAPS-dieten och från autoimmun Paleo.
   Men det som har gjort mest nytta har varit att jag jobbat med en slags uteslutningsdiet (fast jag gått baklänges).
   Jag har testat att ta bort ett födoämne ett tag och så lägga till det igen, ta bort och lägga till, så har jag blivit uppmärksam på hur just min kropp reagerar på olika födoämnen.
   De jag reagerat dåligt på har jag uteslutit helt för en tid för att sedan testa dem igen och se om de fungerar när jag läkt lite.
   Vissa har jag kunnat ta tillbaka och vissa har jag fått fortsätta att utesluta.

   Alla antiinflammatoriska dieter är egentligen ganska lika, det är bara vissa delar som skiljer dem åt. Däremot är vi som individer inte ett dugg lika och därför tror jag att det är i princip omöjligt att hitta en diet som fungerar för alla och därför behöver man testa sig fram själv.

   Det som fungerar för mig att äta är grönsaker (utom nattskatteväxter, potatis, aubergine, tomat, paprika mfl samt mycket stärkelserika grönsaker). Jag äter bär men inte frukt (candidan livnär sig på fruktosen i frukten), jag äter fisk och fågel men inte fläsk-, nöt- eller viltkött. Jag kan äta ca 30 G färdigkokt råris eller quinoa ca 3 ggr/vecka, inte mer, då reagerar kroppen negativt. Jag kan äta vissa milda fröer men inte nötter. Jag kan äta hemgjorda fermenterade mjölkprodukter(yoghurt, kefir, smetana) men inte färdigköpta eller ofermenterade mjölk. Min kropp mår bäst på en blandning av mer lättsmälta grönsaker råa och de mer hårdsmälta ångkokta eller tillagade. Jag äter bra fetter som smör, olivolja och kokosolja i större mängder än tidigare och jag balanserar den med omega 3 fetter från fiskolja. Jag kan äta vissa ekologiska ostar utan tillsatser, fram för allt från getmjölk, och jag äter ägg, mycket ägg.

   Jag satsar på att 3/4 av min tallrik ska vara fylld med grönsaker, resterande del ska bestå av proteiner, kolhydrater och fett.

   Jag har uteslutit ALLA tillsatsämnen, konserveringsmedel, E-ämnen, emulgeringsmedel, socker, sötningsmedel, mjöler, glutamat mm ur min kost och jag äter nästan uteslutande ekologiskt , viltfångat, hemodlade och gräsbetes.

   Jag äter alltså så ”ren” mat som möjligt som inte blivit påverkad av förädling, genmodifiering, antibiotika eller konstigt artfrämmande foder. Detta gör en ENORM skillnad på min kropp och mitt mående!
   Numera känner jag direkt om jag stoppar något i munnen som tex är kryddat med något med glutamat i.

   Gilla

 7. Maria Bergman

  Tack för intressant information! 😉

  Gilla

 8. Joan Gustafson

  Hej,
  intressant läsning! Har Fibro; ME, artros mm med mycket ledvärk. Har alltid trott att allt har ett samband och med det menar jag att som barn va jag ett s.k halsbarn med ständiga halsflusser vilket jag fortfarande ofta får, fästingar bara ÄLSKAR mig. Senast i höstas plockade jag ett hundratal, varav 7 blev vad läkaren ansåg va ”giltiga” Borrelia bett! Fick stafylokocker efter en operation som jag drogs med i över 3 månader och det ansåg iaf läkaren på Gottfriesmot. att det va en av orsakerna till att jag hade s.k grav fibro! Tror verkligen att allt har ett samband önskar bara att läkarna också kunde förstå det! Ett ex. är ju att jag fick fruktansvärt ont i mina stortåleder, de trodde det va gikt och tog prov efter prov med negativt resultat, tillslut så bestämdes det att jag skulle steloperera lederna, den vänstra op utan problem medans den högras ben bara ”ramlade sönder”, vilket han inte vart med om förut! Då sa han – Man skulle kunna tro att det va någon form av ”röta” i benet! Just den foten vill inte bli bra, har op om den 3 gånger och ska nu göra en op till, frågade då nuvarande läkare om det inte kan vara så att det är någon bakterie elr nåt som orsakar detta eftersom värken finns kvar i båda fötterna, han titta på mig som om jag va ett UFO och svarade att det va det verkligen inte! Hoppas verkligen att vi kommer få någon som lyssnar på oss och faktiskt ser ett samband! Tack för mig! 🙂

  Gilla

 9. Tommy Mårtensson

  Hej
  Var inlagd på infektionskliniken i Linköping i 5v, år 1972 där jag behandlades för hematuri, ett uppsvullet knä, en uppsvullen armbåge och problem med ett öga. Fick då diagnosen Morbus Rieters (reaktiv artrit). Under tiden jag låg inlagd där gjordes otaliga undersökningar och provtagningar med resultat u.a. Däremot på röntgen av ryggen kunde man se en förändring, spondylolistes på L5-L1, vilket jag stelopererades för år 1998. Vid den här tiden var jag oerhört vig och hade överrörliga leder. Ser också i journalen att jag som 17 åring hade egna sanerade tänder. Inte en frisk tand i munnen.

  Citat från min journal 1972
  P.g.a den uttalade svullnaden i vä knä utföres tappning x 2 med utbyte av 70 resp. 30ml gulgrumlig vätska på vilken odl. var neg. och cytologprov visade vild närsmast förenlig med lätt ospecifik inflammation. Elfores: Högaktiv process utan samtidig immunglobulinökning.

  Man satte in Tetralysal, som jag fick äta i ca: 4mån och då klingade besvären av och jag blev tillsynes frisk.

  Men detta har sedan följt mig genom åren, får diagnosen kronisk Rieters 1988. Besvären har kommit tillbaka på olika ställen i kroppen, i fötter, hälsenor, testiklar, bröstvårta, dubbelseende, pendlande blodtryck, heshet och nu senast från år 2013 fram till dagens datum, tumled (får kortison insprutat feb 2014), axlar, ögon och hjärtat såsom hjärtklappning och förmaksflimmer. Hjärtat har nu medfört 3 resor till akuten varav en med ambulans. Men som vanligt hittas inga fel på hjärtat eller blodprover. Riskbedömningen som görs hamnar på en 2:a eftersom jag har högt blodtryck och diabetes??????. Detta trots att jag inte äter någon medicin eller tar insulin för mitt blodsocker och att de prover som tagits är u.a. Det finns en gammal notering i min journal att jag låg högt på långa blodsockret och att jag måste tänka på detta. Detta tolkas nu som om att jag har diabetes. 2st fotograferingar(år2009/år2015) av ögonbottnar visar inga förändringar. Vid de senaste provtagningar som gjorts på VC (6 mån mellanrum) ligger HbA1c på 43 resp 39. Och de prover som tagits nu på akuten är u.a.

  Det hör till saken att jag som ung hade fiske, skidor och till viss del orientering som fritidsintressen, som vuxen har det blivit fiske och jakt. Jag har med andra ord varit i skog och mark största delen på min lediga tid. Detta har i sin tur medfört att jag haft ett koppel av fästingar på mig varje år. Mygg, knott, bromsar, älgflugor har också haft mej som sin födkrok. Men jag har aldrig brytt mig om detta eftersom det är så liten risk att bli smittad enl. sjukvården.

  Som mest hade jag år 2011/2012 12st fästingar på mig vid ett tillfälle, min då 4åriga dotter hade 4st på sig och så här har det hållit på. År 2015 var inget undantag, utan jag skrev på FB, 10 maj att nu är första fästingen för i år bortplockad av min dotter. 14 juni blir det ambulans till akuten eftersom jag vaknar med hjärtklappning och flimmer. 9 dagar senare den 23 juni sätts jag på DoxyFerm 10 dagar på VC eftersom jag har fått hudrodnad/ring på 7cm där fästingen plockades bort av min dotter i maj. Blodprover tas som är u.a. Får remiss till US Infektion Linköping, där ryggmärgs prov tas, vars svar är u.a.

  Jag blir uppringd av den infektionsläkare som tog ryggmärgsprovet och han påstår att jag inte har borrelia, aldrig haft och han är 100% säker eftersom man forskar här, att någon mer hjälp kan jag inte få. Han hade heller inga förklaringar om mina problem med leder, ögon och hjärtat, för någon infektion hade jag inte.

  Hade då följt denna blogg så jag tog kontakt med Titti för att göra mörkfälts mikroskopi på mitt blod. Bokade samtidigt tid (22/1-16) för en 17 årig tjej som har ryckningar/skakningar i ansiktet och som man tagit prover på under 8mån utan att hitta något fel. Det tog ca: 15min för Titti att konstatera att vi båda hade spiroketer och cystor i vårt blod. Jag hade även mychoplasma. Tjejen utreds nu i Uppsala. Hon ska röntgas och svar på de blodprover som tagits har inte delgivits ännu.

  Jag visade upp utlånandet på Titti på VC och har därefter inte hört något. Annat än att de vill sätta in blodförtunnande. Enl. mig själv, med extremt höjd risk för att få hjärnblödning. Några av mina bekanta/vänner har fått hjärnblödning en månad efter att blodförtunnande satts in. Detta har skett de senaste månaderna och de kan jag inte ringa längre.

  Detta har medfört att jag nu tvingas medicinera mig själv och tvingas köpa antibiotika via nätet och den ”svarta marknaden”. Efter att nu justerat doseringen så har besvären i hjärtat och bakom ögon klingat av. Jag kan nu ligga i sängen obehindrat i olika lägen utan att få ont i hjärtat. Problem med leder kvarstår till o från. Som alltid varit, är det kyla/is som fungerat bäst på mej när det gäller smärtlindring av lederna.

  Eftersom jag också är ensamstående med en 9 årig dotter så blir det ju hon som får ta smällen om något händer. Hon har redan tvingats att följa med till akuten. Alternativt hade ju varit att leasa hem en hjärtstartare som hon då får lära upp sig på hur den fungerar. Detta är för jävligt.

  Bor ca: 10min väg från ett av Sveriges största sjukhus och får ingen hjälp.

  Citat från blogg: ”Det som bör uteslutas är bland annat Borrelia, TBC och Rosfeber.”

  Hur ska man kunna utesluta någonting när man inte ens kan hitta det. Det har jag svårt att förstå.

  Fram till år 2014 har jag alltid fått hjälp, men efter att jag nämnde borrelia 2015 har jag blivit utslängd från sjukvården.

  I mitt fall är det ju ”forskare” och infektionsläkare som undersökt mina prover och man hittar ingenting.

  Vad håller de på med? Som jag ser det vill man inte hitta borrelia, utan man vill dölja detta.

  Gillad av 1 person

  • Tack Tommy! Jag vet inte om det är en mörkning eller enbart en strutsmentalitet som pågår. Insamling av material pågår och flera är involverade. Det är snart dags för några avslöjanden.

   Gilla

 10. Karin Goldring

  I början av 90-talet blev mina ”hoppande” smärtor så jobbiga, att jag pratade med min föreetagsläkare om dem. Han trodde då att jag hade fibro – en ovanligt framsynt läkare.Då, liksom nu, hade man ingen aning om vad som kunde orsaka det. Tidigare hade jag haft 3 spontana pneumothorax (hål på lungan) flera lunginflammationer, äggstocksinflammationer mm.
  När lederna i främst vrister, tummar och höfter började krångla riktigt ordentligt blev jag remitterad till reumatologen på S:t Göran. Där trodde de att det var spondylartrit och jag åt malariatabletter i 6 månader (utan att bli bättre).
  Gick till reumatologen i city där de konstaterade fibro och att jag skulle gå på sjukgymnastik.
  Efter det blev det olika smärtkliniker bl a på S:t Göran och Sabbatsberg.
  Eftersom jag gillar att vara i naturen har jag haft fästingbett varje säsong, ofta mellan 3 -5. Jag har också fått antibiotika av husläkaren, som ”garanterat” tar bort borelia.
  Nåja, sedan fortsatte det med myom i livmodern, bacersysta i knävecket, arytmi i hjärtat, enorm trötthet, fortsatt smärta i kroppen och lederna. endometerios, njurbäckeninflammation, flera lunginflammationer, hyperhidros och flera operationer mm.
  Senaste operationen var igår när de skulle ta ut vad de trodde var en talgkörtel – men kirurgen kände inte igen det så de skickade iväg det till lab.
  Jag är övertygad om att det finns något ”skräp” i blodet, som ställer till det och sätter ner mitt immunförsvar.
  Just nu känns det ganska hopplöst och hoppfullt. Hoppfullt eftersom du Mats har lagt ner så mycket jobb och för att jag kanske kan se ett ljus i tunneln där framme.
  Hopplösheten kommer nog från den ständiga tröttheten mer än smärtorna. Jag kan ligga i sängen och tänka på något jag ska göra och det känns riktigt bra. – Tills jag kliver ur sängen och blir helt matt och svettig.
  Nu känner jag mig som en riktig gnällkäring 🙂
  Samtidigt är jag tacksam för att det finns ”bättre” dagar, då jag kan leva mer normalt.
  Mitt nästa steg blir Dalakliniken och det ska bli riktigt spännande!
  Till sist tror jag att allt hänger ihop.

  Gillad av 1 person

 11. Tommy Mårtensson

  Min personliga åsikt är att man vill visa att Sverige är världsbäst när det gäller utskrivning av antibiotika. Att Sverige ska vara det land som det skrivs ut minst antibiotika per capita. Därför har man vilseledande diagnoser där själva orsaken inte kommer fram, eftersom man inte KAN/VILL hitta den. I stället får mängder av människor lida. Men det är ju inte bara inom medicinen Sverige vill visa sig på styva linan. Samma sak har ju skett inom andra områden, där en kollaps blivit följden.

  Det kan ju inte vara för att hålla nere medicinkostnaderna för staten, eftersom det vräks ut andra mediciner som inte har någon som helst verkan mot borrelia. Dessa mediciner måste ju staten också gå in och subventionera.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: