Kvinna med Psoriasis och RA hade borrelia

jaller
MD Daniel Jaller får toppbetyg av sina patienter på Patientfusion (140 bedömningar)

Den amerikanske läkaren Daniel Jaller fokuserar på patienter som har borrelia och andra fästingburna sjukdomar och han utgår från ILADS rekommendationer i sin behandling. Han har över 30 års erfarenhet.

Jaller har även en intressant blogg där han delar med sig av sina kunskaper. Här är ett exempel av alla inlägg:

Fallbeskrivning (fritt översatt från engelska)
”En 58-årig kvinna besökte mig för 10 månader sedan för att rådfråga om borrelia. Hon hade fått diagnosen Psoriasis och Reumatoid Artrit (RA). Hon hade ledvärk i knän, fotleder, händer och armbågar. Dessutom hade hon kronisk trötthet, huvudvärk, synförändringar, neuropati, glömska, försämrad kognitiv förmåga och nattliga svettningar. Hon var intresserade av en alternativ förklaring av sina symtom eftersom hennes dotter hade fått diagnosen borrelia.

Laboratoriestudier visade ANA 125, en normal reumatoidfaktor och en förhöjd CRP på 11,5. Hon har konsekvent testats negativt för borrelia. Hon testade dock positivt på både IgG och IgM via IGeneX och fick därför  behandling för Borrelia, och Babesia baserat på kliniska symtom. Efter 7 månaders behandling hade hennes CRP sjunkit till 3,8. I dag, 3 månader senare, har ledvärken upphört, hennes minne är tillbaka till det normala. Svettningar är borta. Minimal neuropati återstår. Hennes psoriasis har försvunnit. För övrigt kan nämnas att jag observerat förbättring av psoriasis hos flera andra patienter som behandlats för borrelia.

Hennes reumatolog hade ordinerat Metotrexat, Suflasalazine och Celebrex. Hon slutade med Metotrexat och Sulfasalazin och ordinerades Plaquenil och Minocin (acnemedicin). Hon har även behandlats med Biaxin och Zithromax (är allergisk mot penicillin men ej antibitoika).

Reumatologen ansåg att hon enbart blev bättre på grund av att antibiotika har icke-specifika antiinflammatoriska egenskaper och modifiering av cytokinsvar.

När patienten kom till mig fick hon det kraftfulla immunundertryckande läkemedlet Metotrexat, som är känt för att ha allvarliga komplikationer, inklusive cancer. Och dessutom hjälpte inte läkemedlet henne. Hon förbättrades med antibiotika. Reumatologen hävdade att långtidsbehandling av antibiotika är farlig. Miljontals tonåringar får antibiotikabehandling för kronisk akne. Jag kan inte se att reumatologen har några hållbara argument. OK – Det är inte borrelia. Det är något annat. Det spelar ingen roll vad du kallar det. Det fungerar och det är mycket säkrare än ”standardterapi”. Tydligen är den egna stoltheten viktigare än patientens intresse.”

Jag rekommenderar er som är intresserade av att lära er mer om borrelia,  co-infektioner och olika provtagningsmetoder att läsa hans blogg där även flera andra intressanta fallbeskrivningar finns.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Sjöholm@localhost

  Hej Mats.

  Kan du lägga till två personer i distributionskedjan?

  Min dotter Lotta Sjöholm: lott-aa@hotmail.com
  Min fru Tanja Sjöholm: tanja.sjoholm@wartsila.com

  Inläggen är mycket intressanta och jag har hittills alltid skickat dem vidare till Lotta och Tanja men ibland kan man glömma eller så tappar man bort dem i det stora flödet av e-mail.

  Tackar på förhand.

  Stefan Sjöholm

  Gillad av 1 person

 2. Pirjo H

  Tack Mats!! Det här har jag ju oxå utöver ME, fibromyalgi mm och tror stenhårt att jag har Borrelia! Fick stora runda fläckar på min ena vad ca 1-2år innan jag blev sjuk i allt detta! Standard borreliaprov som används i vår sjukvård visar inget, som vanligt. Det finns bättre prover att ta än ELISA-provet och ändå används inte detta i Sverige! Dattar de inte att det inte blir bara kostsamt för samhället att ha så här många allvarligt sjuka i vårt land men även oerhört personligt, ekonomiskt och socialt lidande för oss!!

  Gillad av 1 person

 3. Jag förstår heller inte logiken i varför vissa diagnoser kan behandlas med långa antibiotikakurer och andra inte! Om det nu är så farligt med resistens så borde ju verkligen vården vara mer restriktiv med all behandling för alla hudsjukdomar som kan uppgå till halvår – år i vissa fall. Är det inte samma sak??

  Gillad av 1 person

  • Jo, precis så. Det värsta är inte antibiotikan människor stoppar i sig. Det är det som vi får i oss från allt gris och nötkött. Där borde man kunna göra vissa förändringar som kan få större effekt på eventuell antibiotikaresistens. Inte skapa dumma principiella regler för att förvägra svårt sjuka människor att få adekvat vård.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: