Tusentals i Sverige kan ha borrelia utan att veta om det

människor
Jag har nu haft mycket kontakt med människor som har diagnoser som ME/CFS, Fibromyalgi, MS med flera. En del insjuknar efter allvarliga infektioner som körtelfeber, hjärnhinneinflammation eller efter flera efterföljande infektioner. En del har insjuknat efter influensavaccineringar och liknande, eller efter extrem stress och trauman.

Jag har sett att flera av dessa haft spiroketer i sitt blod (mörkfält). Jag har även sett att alla som haft spiroketer i sitt blod (hittills) fått bekräftat att de har borrelia, ofta tillsammans med flera andra saminfektioner som anaplasma, rickettsia, bartonella mm, samt flera reaktiverade herpesvirus via prover från tyska lab. Det är skrämmande kan jag säga!

Alla har inte samma symtom
Observera att alla har inte samma symtom. En del är enbart trötta/utmattade och har nedsatt kognitiv förmåga, en del har utöver trötthet enorm smärta, en del har även problem med att kroppen fylls av mjölksyra efter lättare ansträngning. Symtomen skiftar rejält!

Tänk bara tanken
Tänk om kanske 5-10% eller ännu fler av svenska befolkningen bär latent på borrelia? Alla insjuknar inte vid direkt smittotillfälle. Många verkar kunna ha ett immunförsvar som kan trycka ned det. Vid allvarliga triggers som ovan får dock spiroketerna fritt spelrum, vilket självklart leder till andra infektioner och reaktiveringar av olika virus.

Tänk själv hur många som blir fästingbitna varje år. Tänk själv då provtagningsmetoderna är undermåliga i Sverige – det tror jag de flesta nu redan förstått.

Det kan faktisk vara så allvarligt att hundratusentals går omkring med latent borrelia, som kan explodera vid en en trigger. Jag hoppas att fler människor som har diagnoser utan kända biomarkörer kan låta sig testas via exempelvis arminlabs.

Idag pratade jag med en läkare jag känner. Hon har ME/CFS och fick mycket kraftigt utslag på Elispot LTT Borrelia (18 där referens är under 1). Hennes två barn hade även borrelia enligt samma test. Det intressanta är att hon beskrivit för mig att hennes dotter är väldigt dålig, att hon själv är dålig, men inte lika dålig som dottern.Hon misstänker även att sonen är sjuk, även om han nästintill verkar frisk, men är ofta väldigt trött.

CD57 stämde överens med hennes uppfattning. Dottern som är sämst hade CD57- 29, hon själv hade 45 och sonen 75. Referens är 100 – 360. Min fru har 39 och är väldigt dålig, men tillhör förstås inte de sjukaste. Det verkar finnas en logik i detta. Visst, än så länge är det anekdotiskt, jag vet, men snart har jag ett rejält underlag och jag tror att det mesta pekar mot att många har borrelia och andra ”saminfektioner” bland de som har diagnoser som ME/CFS och fibromyalgi.

Vad tror du?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Blodet screenas inte i Sverige.

  Det kan finnas alla tre Bena i vårt blod.
  Här är EN av alla studier som visar att det är plausibelt:
  http://journals.plos.org/plosntds/article?id=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pntd.0004509

  Gillad av 1 person

 2. Monika

  Jag har själv fått diagnosen ME/CFS, och någon läkare misstänkte att jag kunde ha fibromyalgi, MS.
  Jag blev bara sämre och sämre under många år, till sist kunde jag inte klara mig själv alls.
  Fick bo hemma hos min 80- åriga mamma.
  Förr 3 1/2 år sedan fick jag äntligen veta vad jag led av, borrelia, och en hel del andra Co infektioner och jag hade ett Cd 57 som låg på 27.
  Min bror tog dessa prover ca ett halv år senare och det visade sig att han också hade Borrelia och Co infektioner.
  Han är också sjuk, men har inte varit så dödssjuk som jag.
  Det är hemskt att människor ska behöva lida så och få fel diagnoser.

  Gillad av 2 personer

 3. Rosita Hellberg

  Jag är fullständigt övertygad om att det är som du beskriver ovan Mats. Skrämmande bara att det finns någon hjälp att få här hemma i Sverige för de som smittats och hur kommer det bli framöver när fästingarna sprider sig längre uppåt landet? Svensk sjukvård skulle behöva ställa sig i beredskap istället för att gömma sig bakom förlegade åsikter.

  Gillad av 2 personer

 4. Tommy Mårtensson

  Man kan undra hur många de är som bär pacemaker och som fått hjärtstörningen på grund av borrelia?
  Har sökt men inte hittat någon statistik på detta.

  https://www.pacemakerregistret.se/icdpmr/public/stat.do?id=statPublicCurrentYear

  https://www.pacemakerregistret.se/icdpmr/docbankView.do?id=-er3_cQ—-K69ApVN04Dzr7

  Gillad av 1 person

 5. Åsa

  Fullständigt övertygad att man inte får rätt diagnos i Sverige då de usla tester man använder inte fungerar för borelia. Har själv fått diagnos cfs/me. Men tig mig utomlands då jag bara blev sämre o sämre. Proverna utomlands visar borelia. Efter 2 års behandling är jag mycket mycket bättre, men långt ifrån frisk. Hadde jag inte åkt så hadde jag förmodligen inte levt idag. Ekonomiskt är man tömd på sista droppen o har stor svårighet att få ihop pengar till att fortsätta behandlingen. Har tappat allt förtroende för vår sjukvård i sverige

  Gillad av 3 personer

 6. Lars W

  Precis som övriga här så är jag övertygad om att dina teorier stämmer Mats. Att borrelios och ev co-infektioner är en mycket tänkbar orsak till dessa tillstånd förstår man genom att läsa om möjliga och erkända symptom av infektionen/infektionerna. Tyvärr verkar vår sjukvård för närvarande inte vilja inse detta eftersom man endast mycket motvilligt testar och det med bristfälliga och obsoleta metoder. Att man dessutom vägrar prova vettig behandling när tillstånden kvarstår eller återkommer efter standardbehandling är skandalöst. Att infektionen dessutom inte är rapporteringsskyldig bevisar ju bara att sjukvården famlar i blindo utan fakta trots etablissemangets tvärsäkra påståenden om att man har full koll…

  Gillad av 2 personer

 7. Men finns det behandling mot detta?

  Gillad av 1 person

 8. Maria Bergman

  Det är säkert som du skriver Mats skrämmande jag blir både ledsen, besviken och förbannad när jag tänker på Svenska sjukvården! 😭😔😠
  Tack för en jättebra blogg! 😉❤

  Gillad av 2 personer

 9. Anne Eriksson

  Jag är övertygad om att du har rätt. Själv har jag varit sjukskriven sedan 2000 då jag fick en Ms diagnos. Innan det åkte jag in flertalet gånger med bla problem med hjärta men de sa bara att det var plötslig ångest vilket jag aldrig trodde på. Är glad idag att jag ej accepterat bromsmedeciner för Ms. Har nu visat positivt svar både från Dualdur test och Armin labs prover på borrelia och twar. Även min dotter har efter fem års kamp av onormal trötthet och liknande symtom som mig fått samma resultat. Nu börjar vi vår resa med antibiotika. Vi har nu fått ett hopp om förbättring.

  Gillad av 2 personer

  • En del provar ju rituximab/mabthera mot MS. De som mår väsentligt sämre kan ha borrelia. Det är inte bra att slå ut vita blodkroppar om man har en infektion (EBV-undantagen då den infekterar B-celler).

   Jag har bara funnit två studier gällande förekomsten av borrelia hos MS-patienter. Med detta som underlag så kan man bara konstatera att det förekommer, men hur pass vanligt förekommande det är går inte att säga med detta underlag. Däremot finns det anekdotiska berättelser där enskilda personer gått ut med att de diagnostiserats med MS, trots att det senare visade sig vara borrelia.

   10 av 26 hade borrelia
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11153045

   3 av 55 hade borrelia
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2388492?dopt=Abstract

   Gillad av 1 person

 10. Catharina Rosenberg

  Det är allvarligt när människor inte har förtroende för svenk sjukvård, det borde mana till eftertanke hos beslutsfattare m fl.

  Gillad av 3 personer

  • Det verkar tyvärr inte finnas något språkrör att vända sig till. Sjukvårdsministern har inget direkt operativt ansvar utan kan bara påverka utifrån ett politiskt perspektiv. Kunskapen finns inom olika universitet och möjligtvis specialistkliniker. Det är dock svårt att veta om de överhuvudtaget utbyter erfarenheter med varandra. Det känns som att det enbart är stuprörstänk inom sjukvårdssverige. Sedan en malande bloggande läkare som sprider direkt felaktigheter för att plocka billiga poäng hos husläkare som känner sig maktlösa med stora patientgrupper som idag, med dagens tillgängliga teknik i Sverige, ”saknar” biomarkörer.

   Jag hoppas att det händer något. Insynsrås från patientorganisationer. Att nörma sig medborgarna. Nu hanteras ärende för ärende, patient för patient, men ingen verkar ha någon som helst övergripande kontroll.

   Gillad av 3 personer

 11. HenrikL

  Vi får inte glömma alla dom som får psykiska diagnoser som skall botas med beroendeframkallande lyckopiller och samtalsterapi. depression, talsvårigheter, minnesproblem, att tänka klart. Detta är mumma för en psykiatrin. It is all in your head!

  Gillad av 1 person

 12. Jag anar ett stort mörkertal som går felmedicinerade genom livet .
  Hur många barn som kanske anses lata o.s.v som egentligen kunde ha ett friskt liv om Sveriges sjukvård fungerade som det borde .

  Gillad av 1 person

 13. Läget är allvarligt – men ej helt hopplöst – eller ?

  Gillad av 1 person

 14. Läget är mycket allvarligt som jag förstått, men jag är inte rätt person att kunna uttala mig mer än så.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: