Varför borrelia är svårt att bli av med efter längre tids infektion

Borreliaspiroketer borrar in sig i kroppsvävnader, bildar cystform och biofilm
Borreliasymtomen varierar självklart med var i kroppen spiroketerna borrar in sig. Det är rätt logiskt. Förutom att spiroketer borrar in sig i kroppens vävnader, muskulatur, organ eller samlas i ledvätska, så intar de formen av round bodies (även kallat cystform) eller gömmer sig i biofilm.

Några intressanta videoklipp
Det är rätt intressant att titta på hur spiroketer rör sig. Det verkar som att de kan röra sig betydligt snabbare i cystform. Man kan läsa både här och där att de övergår i cystform i mindre gynnsamma miljöer eller vid direkta hot. En insatt läkare sade till mig att redan när kroppen útsätts för antibiotika intar de cystform innan antibiotikan nått fram. Det verkar som att borreliabakterierna har ett oerhört känsligt signalsystem.

I denna video (uppspeedad) kan ni efter 28 sekunder se en spiroket borra in sig i vävnad, men den verkar inte nöjd utan övergår snabbt till cystform och ”sticker” iväg.

25 sekunder in i denna video kan ni se hur en spiroket omvandlas till cystform

Här kan ni fördjupa er i biofilm. En sörja av bl a fibrinogen som spiroketerna gömmer sig i. Ytterligare en orsak till varför det är riktigt svårt att bli av med en infektion som pågått under längre tid.

Kronisk borrelia är mycket svårbehandlad- liksom TBC
Borreliabakterien måste vara en av de svårare bakterierna att ta kål på – när den väl spritt sig i kroppen. TBC-bakterien har behandlingsrekommendation med över 6 månaders antibiotikabehandling, där minst 3 olika läkemedel används. När det gäller borrelia är rekommendationen normalt 10-14 dagar och max 3 veckors antibiotikabehandling med normalt ett läkemedel. Det känns väl inte så logiskt?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lilian Gestblom

  Hej Mats! Du är fantstiskt duktig att ta reda på saker och ting samt att Du har ork till detta. Heder till Dig. Tänk om Du kunde vart läkare och vad många här i Sverige bli hjälpta, min dotter är också sjuk ovan sjukdom samt har flera symptom. Vi hoppas att politiker o forskar samt sjukvård erkänner dessa sjukdomssymptom. Tack för att DU finns och särskilt för Din Fru. Ha de bäst. Vänligen Lilian Gestblom

  Gillad av 2 personer

 2. Du är guld värd som letar upp all info 😊…..tänk om politikerna kunde vakna ….så många som får sina liv förstörda ….och blir fel behandlade 😕….kan jag tänka mig .
  💜

  Gillad av 3 personer

 3. Lars W

  Eftersom barnläkaren i Mölnlycke, den brunbrände läkaren i TV4, klinikchefen för centret i Uppsala m fl ”experter” i vård-sverige är mycket säkra på sin sak så vore det mycket intressant att någon gång få dessa personer att på riktigt bemöta de fakta som faktiskt finns kring borrelia (t ex enligt ovan). Barnläkaren är ju expert på att inte ge sig in i faktabaserade diskussioner eller svara på direkta frågor (antagligen för att han egentligen inte behärskar ämnet men gärna vill debattera/blogga ändå). För övrigt kom en kollega precis in och berättade om att det fanns en borrelia-artikel i senaste numret av det svenska magasinet illustrerad vetenskap som ger oss vatten på vår kvarn (handlade tydligen om t ex cystform och svårigheten att behandla denna på traditionellt vis). Enligt uppgift (har inte läst artikeln själv) redovisar artikeln konkret amerikansk forskning på området som jag nog tror inte kommer som någon nyhet för oss men jag tycker att det är vällovligt att budskapet sprids likt det jobb som du Mats bedriver. Många bäckar små… 🙂

  Glad påsk!

  Gillad av 2 personer

 4. Pia

  Mycket intressant Mats. Varmt tack för ditt engagemang och glad påsk!

  Gillad av 2 personer

 5. Maria Bergman

  Tack för bra info som vanligt Mats! 😊 Glad Påsk till dig och familjen! ❤

  Gillad av 1 person

 6. Mycket bra fråga!! Är det en kostnadsfråga?? Eller är det ren och skär okunskap enbart? Eller helt enkelt ointresse? En mycket ”jobbig” patientgrupp av kroniskt sjuka som ingen orkar med…..

  Oavsett så är det PÅ TIDEN att det kommer i dagen och ju fler som lär dig detta ju bättre är det! Så heja Mats. Sprid din kunskap och dela med dig överallt!

  Gillad av 2 personer

 7. pege63

  men om man vill bli av med borrelia, ehrlichios, mykoplasma, klamydia, bartonella, behövs en kombination av ab. Vilka då?

  Gillad av 1 person

 8. affabro

  Överbevisande filmmaterial, som borde räcka för att ifrågasätta nuvarande behandlinssyn på denna svåra infektionssjukdom.
  Ovanstående sätt att diagnostisera Borrelia borde tillämpas för att också kunna ge en adekvat behandling som leder till att patienten blir färdigbehandlad och återställd.
  Tack Mats för din energiska insats för de drabbade.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: