Klinisk studie visade med hjälp av hudbiopsi att persisterande borrelia finns och att ”restsymtom” går att behandla

hud
Bildkälla

94% av patienter med persisterande borrelia blev bättre efter långtidsbehandling
Wolfgang Klemann m.fl. (Tyskland 2011) undersökte 90 personer som tidigare fått antibiotikabehandling mot borrelia utan att uppleva full återhämtning (kvarvarande symtom). Kvarstående infektion dokumenterades med hjälp av PCR i hud.

Långtids antibiotikabehandling initierades och anpassades individuellt utifrån kliniskt svar och patienterna behandlades kontinuerligt under minst 6 månader, i vissa fall flera år.

Resultat
38,8% av patienterna upplevde full remission medan ca 56,7% rapporterade en signifikant förbättring. 5,6% av patienterna bedömdes vara behandlingsresistenta och blev inte bättre.

Om Co-infektioner
Många av patienterna hade serologiska tecken på co-infektioner (t.ex. Chlamydia spp (twar), Mycoplasma spp, Yersinia enterocolitica eller andra icke smittsamma sjukdomstillstånd. 42 av 90 patienter hade co-infektioner. 80,6% var positiva för Chlamydia spp (twar). , 78,3% för Mycoplasma spp och 77,8% för Yersinia. Yersiniainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, vilket borrelia inte är.

Övrigt information
– Samtliga som deltog visade positivt på PCR (hudbiopsiprov)
– Serologisk testning (antikroppstest) var ganska okänslig
– Genomsnittlig varaktighet för symptomen var 9,5 år.
– Vanliga symtom inkluderade trötthet, muskel- och neuropsykiatriska besvär
– Svårighetsgraden av symtomen varierade från relativt mild till handikappande
– Återfall av symtom var vanligt under behandling
– Endast 42% av patienterna hade en historia av en erythema migrans
– Majoriteten av patienterna hade nytta av långtids antibiotikabehandling
– Långtids antibiotikabehandling tolererades i allmänhet väl
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Camilla ANdersson

  Mycket viktiga fynd! Hoppas verkligen att sjukvården snarast uppgraderar kunskap och behandlingsstrategi gällande dessa förödande sjukdomar! Vansinne att man som svensk ska behöva söka sig utomlands för att få vård.

  Gillad av 2 personer

 2. Det här visar att vissa självutnämnda experter har fel i Sverige. Det är flera som behöver få hjälp nu!

  Gilla

 3. Jonas

  Intressant! Hudbiopsi ang borrelia har jag missat.

  Gillad av 1 person

 4. Gunilla Hagman-Karlsson

  Jag förstår mej inte på läkare som tvärsäkert uttalar sig om att kronisk borrelia inte finns när det finns så mycket som talar för motsatsen. Läkaren borde väl alltid vara öppen för olika möjligheter för att hjälpa sina patienter. Det är skrämmande när en del skolmedicinläkare tror att de har det enda rätta svaret.

  Gillad av 1 person

 5. Yvonne Karlsson

  Hoppas verkligen att det snarast sker en förbättring. Jag kanske är dum men hoppas att det kommer ut något gott från akademiska sjukhusets avdelning för borrelia. Helt säker på svensk sjukvård har fel.

  Gillad av 1 person

 6. Peter A

  Jag är tacksam för allt du gör Mats. Jag tror att något nu måste hända! Läkarkåren kan ju inte vara både blinda och döva. Du har verkligen systematiskt visat på vilka brister som råder i detta land. Det är skrämmande! Jag känner flera journalister och kommer skicka en del av dina inlägg till dessa. Jag hoppas det går bra. Stort tack för allt du gör för oss sjuka!

  Gillad av 1 person

 7. Gunela Juninger

  Det är förödande för oss sjuka att det är så stora brister i kunskap och erkännande inom sjukvården här i Sverige. Helt galet att vi måste söka vården utomlands för att kunna bli friska. Långt ifrån alla har möjlighet och ekonomi till det. Man blir ledsen och förbannad när det sitter en läkare i TV och säger att kronisk borrelia inte finns.

  Gillad av 1 person

 8. Vi har varit hos läkaren du skriver om. Min anhörige var inte med i studien men Klemann berättade om den. Min anhörige blev signifikant bättre.

  Gillad av 1 person

 9. Ammie

  Hoppas på bättring av svensk sjukvård 🙂

  Gillad av 1 person

 10. Caroline

  Denna studie bekräftar det jag redan fått bevisat genom min dotter. Efter att ha försökt med svensk sjukvård i flera år, utan att min dotter blev frisk från Borrelia, ja hon var till slut sängliggande och stannade i växten. Efter att sv sjukvård fullständigt nonchalerat min dotters tillstånd sökte jag vård via Tyskland. Behandling av Borrelia i flera månader gjorde att min dotter kunde gå igen, kunde leka igen och kunde gå till skolan igen.

  Fullständigt oacceptabelt att sv sjukvård inte möter patienter i sina sjukdomstillstånd och sätter in behandling enligt senaste forskning! All skam till Dr M på TV4 och Mats R som medvetet ljuger för sv folket och sina patienter, genom att låta påskina att patienter är färdigbehandlade efter tre v antibiotika och därmed friska från borrelia trots enormt sjuka tillstånd, neurologiska besvär osv. Skam till er!

  Gillad av 2 personer

 11. Ing-Britt Nilsson

  Ing-Britt Nilsson ok . Vad jag inte kan förstå om den Svenska sjukvården är att de vill inte ta prover när man har ett hand flats stort märke där man haft en fästing , märket blev varmt och kändes ner i armhålan. Frågade läkaren om att få ta ett Borrelia prov men hon sa det är ingen ide för det visar ändå inget. Fick en liten kur på 6 dagar med antibiotika . Hade då haft märket ca 3 veckor Då blev jag full av små blåsor på kroppen som kliade, allt tandkött blev rött och blåsor i munnen som har gjort det svårt att äta, såg ut som var runt alla tänderna men det togs även biopsi där med samma resultat som på kroppen Detta elände har jag haft sedan juli 2014 Blåsorna i munnen sprack och jag tappa stora skinnbitar, vilket gjorde att det även gjorde ont att dricka vatten.Hur kan TV DOKTORN sitta o säga som han gör och dessutom ett skratt efter . Hade jag haft råd att åka till Tyskland och bli kollad hade jag gjort det. Men med bara pension är det inte så lätt att få det att gå i hopa, Varför kan inte Sverige skicka oss till TYSKLAND för provtagning när de själva inte har rätt utrustning det kallar jag in kompitenta utlåtande från våra läkare . Har vi fallit så djupt i Sverige att vi inte är mer aktsamma mot medborgarna. Jag mår fortfarande inte bra , ont i hela kroppen , trött och orkeslös tack för ordet .

  Gillad av 2 personer

 12. Svensk sjukvård i ett nötskal 😩. Det ruggiga är ju att det är så många som lider av trötthet , muskelsvaghet, influensa känningar och svullna lymfkörtlar. …men vart är intresset att ta reda på vad det beror på ?
  Liv spills i onöd medans ”vissa” kändisdoktorer påstår att kronisk borrelia inte finns .
  Det kan väl inte vara så att kändis doktorn har fel ?
  😉

  Gillad av 2 personer

 13. Vår sjukvård tillhör inte spjutspetsen på detta område vad gäller ME och fibromyalgi. Framförallt hur patienterna bemöts och man hävdar fortfarande att det inte är en riktig sjukdom. Att man inte erkänner annan forskning och andra behandlingar som hjälper människor bli friska känns det nästan som om vi bodde i ett mentalt U-land!!!

  Gillad av 2 personer

 14. greenwashad

  Intressant! Bra att ämnet blir belyst.

  Gillad av 1 person

 15. Christina Kuylenstierna

  Mycket märkligt att det inte anses finnas i Sverige när det gör det i andra länder. Gäller samma för veterinärer och djur, iallafall häst och hund som jag har erfarenhet av. Tack för allt du gör Mats!

  Gillad av 2 personer

 16. Mia L

  Tack Mats för all information du ger oss som är drabbade av detta elände!! Du är vår hjälte!!! 😘 Jag skulle gärna ställa upp som kandidat för vävnadsprov om svensk sjukvård tog till sig detta och började forska! Vi som är drabbade behöver hjälp från Sverige. Det är tufft att vara sjuk i detta
  H-vete och dessutom behöva ta reda på allt själv hur man ska kunna bli bättre.. Sen att det kostar så mycket pengar att ta hjälp utomlands ifrån gör ju inte en piggare precis..😥
  Jag vädjar till er läkare som läser detta. Börja idag och ta reda på fakta om borrelia och co infektioner. Hjälp dina blivande patienter och hjälp oss redan drabbade, vi är många!!!

  Gillad av 2 personer

  • Mia L, jag vädjar också till alla läkare och forskare som läser detta. Det är faktiskt hemskt det som pågår! Mycket mer kan göras nu!

   Först och främst validera Elispot eller andra borreliatest som finns i USA. Därefter tillåta långtidsbehandling av antibiotika. Det är uppenbart att fler kan bli friska eller i vart fall må väsentligt mycket bättre om de får adekvat behandling.

   Gillad av 1 person

 17. Intressant. Just hudbiopsi nämnde läkarn jag träffade att man borde göra, med anledning av att jag hade fullt med bölder över hela ryggen, nacken och i ansiktet.

  På något sätt ”kollrades” detta bort, jag tror faktiskt inte dom ville veta.
  Men jag erbjöds sammanlagt 4 månaders behandling mot kronisk acne. För när borrelian var ”färdigbehandlad” efter sedvanlig 14-dagars kur och utslagen fortfarande kvar, måste det ju vara något annat.
  Två läkare står och tittar på mina infekterade bölder och undrar om jag vet om jag kan ha en lokal infektion någonstans i kroppen dom kunde behandla, istället för att behandla hela kroppen!??!?

  För det första är det inte mitt jobb att veta om jag kan ha en infektion i kroppen. Det var ju för att få reda på detta som jag sökte läkare.
  Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är för mig uppenbart att detta har ett samband med borrelian. Men då dom på allvar tror att 14 dagars abx är tillräckligt för att bota det, så måste man hitta på en annan diagnos som förklarar utslagen. Kronisk acneinflammation blev diagnosen. Träffade senare en annan läkare när jag gick tillbaks efter första kuren var slut, och utslagen fortfarande fanns kvar. Den läkaren gjorde klart för mig när jag försökte hinta om borrelian, att det ÄR kronisk acne, PUNKT SLUT. Fanns inget utrymme för att diskutera något annat.

  Nu har jag endast några fåtal bölder kvar, som envisas med att stanna där. När skoven kommer, ca var fjärde vecka så blossar det upp fler, främst i ansiktet.

  Nu har jag fått en remiss skickad till vårdcentralen igen. Kanske ska be om en hudbiopsi nu då och att dom kollar efter borrelia 😉

  Gillad av 3 personer

 18. Therese

  Förstår verkligen inte varför man inte vill behandla långvarig borreliainfektion i Sverige. Om man i Tyskland utvecklat flera olika typer av provtagningsmetoder och behandling av borrelia som fungerar, varför kan man inte lära sig av dem och starta behandling av svårt sjuka svenska medborgare i Sverige då ? Det har gått prestige i detta eftersom läkare går ut i tv och skriver i bloggar och påstår att det inte finns ”kronisk borrelia” och dessutom gör sig lustiga över tillståndet och hånar flera svårt sjuka hjälplösa patientgrupper ! Nej de kanske har rätt ? Borrelia är kanske inte är kronisk eftersom den är behandlingsbar om man behandlar den på rätt sätt från början och inte med SSRI.

  Gillad av 2 personer

 19. Madde

  Tack för viktig info!

  Gillad av 1 person

 20. Jag har precis tittat på en film om Maidan 2014 i Kiev.
  Hur folk utan vapen gick emot beväpnad kravallpolis.
  Hur människor slogs mot en övermakt av illvilja
  Det gick… men inte utan strategi taktik och inte minst förluster.
  Jag blir så j—A förbannad när jag tänker på den situation vi alla sitter i. Mest för de unga som har ett helt liv och små barn att slåss för, med värdighet . Men också de som utan resurser lånar sig åt experiment eller i värsta fall ett abonnemang på kaffesump för att bli ”friska”.

  Sätt ett datum. En lördag i maj. Sätt en plats nära oss. En plats med kommunikationer och en bygdegård. Låt oss träffas så många som kan och vill och låt oss som Jönsson ha en plan.
  Låt oss skapa en separat FB grupp som inte handlar om diagnos och behandling. Utan hur vi kan få in vår världsbild i vårt svenska system. Kunskapen finns. Viljan? Tiden? Resurserna? Orken? Kolla på Facebook under rattentillvard.

  Gillad av 1 person

 21. Ulla Hjerling

  Duktiga läkare utomlands, anser att av Europas länder, Tyskland är bäst och SVERIGE ÄR SÄMST när det gäller behandling av borrelia.
  Sämst!!!! Många läkare i Sverige slår sig för bröstet och säger att här är vi världsledande…
  Tänk så fel de har!

  De allra flesta läkare vill säkert patientens bästa, men är styrda uppifrån… Varför?
  Vill vi inte ha friska barn och människor som kan arbeta? Sverige står och faller med barnen, vår framtid och att vi vuxna betalar skatt mm.

  Det är skamligt, att detta får fortgå! Massor av människor förpassas till ett ovärdigt liv….
  Bara för att våra läkare inte vill/eller får uppdatera sig vad som gäller!

  Jag har förlorat 20 år av mitt liv! Har min kropp full av borrelia och cystor.
  Jag har otaliga gånger blivit testad för borrelia, men proverna har alltid visat negativt.
  Pga värdelösa testmetoder osv.

  När jag hörde att ”kronisk borrelia” inte finns, blev jag väldigt arg! Det är skamligt av en läkare att uttala sig så.
  Här visas ett ypperligt bevis, på hur vissa läkare fjärmar sig från verkligheten.
  De anser sig förmer än andra, har de glömt en läkares uppgift?

  Frågan som slår mig hela tiden är VARFÖR….

  Sveriges läkarkår! Gör om….gör rätt denna gången! Gör det NU!

  Gillad av 1 person

 22. Dags att vakna svensk sjukvård. Hur mycket ska en människa ( och inte bara en) behöva stå ut med. Det finns ju kunskap i andra länder – ta till er den!

  Gillad av 1 person

 23. Catharina Rosenberg

  Särskilt allvarligt är det med bristande diagnos- och behandlingsmetoder mot fästingburna sjukdomar i ett land där fästingförekomsten är så hög som i Sverige och där denna har ökat dramatiskt de senaste trettio åren. På femtio- och sextiotalet fick i Stockholms skärgård, i en familj med fyra barn som for omkring ohämmat i naturen, kanske ett av barnen en fästing på en hel sommar. Någon gång på åttiotalet skedde en dramatisk förändring, numer vet man att har man passerat genom ett gräsbevuxet område så kryper ett antal fästingar på benen. Sverige är ett land med långa kuststräckor och många sjöar och fästingförekomsten har på liknande sätt ökat kraftigt i hela landet. Detta måste sjuk- och folkhälsovården beakta och inse att läget har förändrats och att man måste tillägna sig spjutspetskompetens inom detta område. Så är inte fallet nu.

  Gillad av 1 person

 24. Hejsan! Bra att du är ihärdig och att du envist kämpar på med att få gehör. Jag hoppas verkligen att detta uppmärksammas snarast, helst tidigare! Det är fruktansvärt att om och om igen bli avvisad när man söker hjälp och vård. Läkarna tittar på en som om man tappat förståndet! Lycka till och kämpa vidare!

  Gillad av 1 person

 25. affabro

  Hudbiopsi verkade vara det bästa testet då alla med Borrelia fick positivt svar, medan de andra testerna var undermåliga.
  Det vore högst anmärkningsvärt om inte sjukvården kunde använda sig av det pålitligaste testet, när det finns ett sådant att tillgå.
  Jag är djupt bekymrad över hur sjukvården fungerar i Sverige idag, när vi har en självbild av att ligga långt framme i de flesta andra sammanhang.
  Människors lidande på grund av fästingrelaterade sjukdomar, måste gå att behandla med större respekt än vad som nu görs idag.
  Bemötande av dessa patienter är under all kritik.

  Gillad av 1 person

 26. Arnna

  Jag har letat efter någon i över 1 1/2 år som skulle kunna ge mig en förklaring till varför min hud rodnad i te gave med sig efter 10 dagar kåvepenin, 21 dagar kåvepenin eller 3 månader doxyferm!!! Även infektions kliniken och VC i Sverige kunde inte förklara varför rodnaden ej föesvann och eftet löfte om att forska och lista ut så tog kontakten slut!! Efter 1 1/2 år är rodnaden fortfarande där ‘knappt’ … Jag är nu under tysk behandling och mina symptom har förbättrats enormt, jag har även haft ozone injicerat direkt in i hud rodnaden och hög dos IV C … Detta har jag såklart fått betala själv genom lån! Jag har ingen tvekan om att en biopsy i mitt skin fortfarande visar borrelia bakterier!

  Gillad av 1 person

 27. Yana

  Dr Klemann har räddat mig med plus tusentals andra patienter <3. Han är nyfiken, ödmjuk, engagerad och vill få en frisk- något som svenska läkare vet inget om och VILL inte veta heller.

  Gillad av 1 person

 28. Susanne L

  Tack Mats för denna intressanta och viktiga studie! Jag är en av de långtidssjuka patienter som kallats till Akademiska sjukhusets forskningsstudie av vektorburna infektioner. I den studien togs blod- och ryggmärgsprov för såväl borrelia som en handfull av de övriga infektioner (babesia, bartonella, rickettsia, ehrlichia mfl) som oftast medföljer borrelia. Jag önskar verkligen att de ansvariga läkarna i studien på Akademiska får ta del av denna metod med hudbiopsi.

  Gillad av 1 person

 29. Anna

  Hej – jag har försökt hitta den kliniska studie som du refererar till, men kan inte hitta den någonstans. Kan inte ens hitta några publicerade artiklar alls från Dr Klemann gällande borrelia? Kan man inte kontrollera källan så finns det ingen chans att veta om det han säger är trovärdigt, så om om du vet var studien är publicerad så vore det bra om du la ut den!

  Gilla

 30. Anna

  Tack – men lite mycket att betala för mig :-). Synd att de inte har skickat in den till en vetenskaplig tidskrift istället för att publicera den som en e-bok, den har alltså inte gått igenom ”peer review” vilket tyvärr ger den betydligt mindre cred…

  Gillad av 1 person

  • Du har rätt Anna! Det är en av de mest intressanta studier jag läst om persisterande borrelia.Det hade varit bra om den var publicerad i en vetenskaplig tidskrift eller på Pubmed.

   Studien visar verkligen:

   -Att persisterande form av borrelia faktiskt går att behandla med mycket gott resultat

   -Att långtidbehandling av antiobiotika då krävs

   -Att andra provtagningsmetoder krävs vid persisterande form av borrelia

   – Att co-infektioner är vanligt och förvärrar sjukdomstillståndet

   Gilla

 31. Inger Holm

  Bra att ytterligare bevis läggs fram och nya metoder att analysera,nångång ska väl sjukvården få upp ögonen hoppas jag……!!!!!!????……eller….!!!!!.

  Gillad av 1 person

 32. Anna

  Problemet är att när läkarkåren ska göra upp riktlinjer för behandling så tittar de på publicerade artiklar och gör ofta en översikt över ”bevisläget”. En e-bok kommer aldrig att komma med i deras underlag (med rätta, vem som helst kan publicera en e-bok och genom att publicera i riktiga tidskrifter har man liksom kommit över en ribba). Det borde Dr Klemann veta, och alltså kan man inte riktigt skylla på sjukvården här tycker jag…..

  Gilla

  • Det handlar inte enbart om Klemanns studie. Det handlar om så mycket, mycket mer.

   Sjukvården i Sverige ska absolut inte lastas för okunskapen. det handlar om några få som gör allt för att mörka att detta är en folkepidemi.

   Hur smart är det att år efter år behandla borrelia efter rekommendationer som enbart stannar på 1 av 4 i evidens? Ska man ha samma rekommendationer för de som insjuknande förra veckan som för ett år sedan?

   Jag har kontakt med flera som blivit både friska och väsentligt mycket bättre av långtidsbehandling utomlands. Det finns tillräcklig kunskap för att faktiskt göra mycket mer här och nu.

   Jag vet inte vad motståndet beror på. Är det prestige, okunskap eller pengar som ligger bakom?

   Gilla

 33. Karolina

  Tack för din kamp! Har en Borreliasjuk 12-åring hemma.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: