Borreliabakterier intar vilande form och kan gömma sig i biofilm enligt studie

En omfattande studie bekräftar det ILADS redan vet
Leona Gilbert, Leena Meriläinen m.fl. (2015) har gjort en omfattande vetenskaplig litteraturgenomgång och laboratorieundersökningar för att undersöka borreliabakterien B. burgdorferis möjligheter till att överleva hos den infekterade värden, dels genom att ändra form från spiroket till så kallade runda kroppar (round bodies RBS eller RB för singularis), dels genom att bilda biofilmliknande kolonier vari de finner skydd mot både upptäckt och utplåning. De har även visat att B. burgdorferis bildar blåsor (blebs) vilket jag redogör för längre ner.
rbs
a) Spiroketer, b) Blebs, c) 10 min H2O-inducerade RB och d) Biofilm

B. Burgdorferi kan anta olika form
Att spiroketerna kan anta rund form har benämnts på olika sätt under åren, bl.a.
CWD , L-form, spheroplasts, protoplasts, propagules och även cystform. Denna terminologi är förvirrande och gör olika antaganden om de biokemiska och morfologiska egenskaperna hos B. burgdorferi, till exempel en brist på cellvägg (CWD, sfäroplaster och protoplaster), eller att dessa former är inkapslade med ett kapslat yttre membran (cystor).

Bakterien i ”rund form” har ingen mätbar metabolisk aktivitet, dvs är vilande
För att till fullo förstå den komplexa livscykeln för B. burgdorferi och mekanismer för hur pleomorfism förknippas med sjukdomar, är det viktigt att förstå vad som framkallar olika former och varför. Genom olika serumkomponenter, näringssvält eller osmotisk stress (doxycyklin) kunde man påvisa att B. burgdorferi kan ändra form, från spiroket till RB och tvärtom. Intressant är att i rund kroppsform fanns ingen mätbar metabolisk aktivitet (ATP) jämfört med i spiroketform, varför RB är en vilande form av bakterien. Men, de har förmågan att återgå till spiroketform och återfå sin ATP-aktivitet. Låg ämnesomsättning ökar överlevnaden av bakterier under antibiotikabehandling.
Läs den intressanta studien i fulltext här

Borrelia imiterar autoimmuna sjukdomar
Intressant med ovan studie är att den även tog upp detta med blebs. När spiroketer möter stress i sin omgivning – från antingen antibiotika eller vårt immunförsvar – släpper de små bitar av sitt DNA i värden som ett lockbete (dessa små DNA-partiklar kallas för blebs; blåsor). Immunförsvaret attackerar dessa DNA-partiklar istället för bakterien. Det är därför en borreliainfektion skapar autoimmunliknande reaktioner och därmed imiterar flera autoimmuna sjukdomar. Sannolikt är det många som är feldiagnostiserade. Patologen Alan MacDonald har även bevisat vid flertalet obduktioner att många med Alzheimers och ALS har borrelia-DNA. Det går inte att blunda för.

Flera med Alzheimers och ALS har vid obduktion konstaterad neuroborrelios
Patologen Alan MacDonald har obducerat döda med Alzheimers sjukdom och konstaterat att många har neuroborrelios. 9 av 10 st med ALS hade neuroborrelios.  Han misstänker starkt att många även med Parkinson och MS har neuroborrelios.

10 av 26 st med MS hade borrelia i en polsk studie

Kvinna med Psoriasis och RA hade borrelia

94% av de med kroniska borrelia med ”restsymtom” kan behandlas

Svenska provtagnings- och behandlingsmetoder för kvarstående borreliainfektioner saknar evidens

För er som vill lära er mer kan anmäla er till ILADS-konferensen i Helsingfors

Mats Lindström – min fru har kronisk borrelia

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Detta förklarar mycket …. herre gud vad svensk sjukvård skulle tjäna på att ha riktiga provtagningars metoder …..jag fattar inte att det ska vara struts mentalitet …..jag blir så förbannad ….vi lever ju på 2000 talet….det är t.o.m 2016 i år …..varför kan inte svensk sjukvård dra upp sina halsar ur sanden och sätta på sig glasögon 😠.
  Hur många liv ska gå till spillo ?
  För det är liv som går till spillo när man inte orkar jobba ….inte kunna vara den förälder för sina barn som man kan som frisk ….inte kunna vara den mormor man kunnat vara….och att bli sjuk tidigt i livet gör att man inte orkar skaffa sig den utbildningen man tänkt och blir man sjuk när barnen är små så förstår väl dom flesta att livet blir en kamp …..eller att man överhuvudtaget inte kan skaffa sig en familj p.g.a att det anses inom solbrända kretsar och s.k självutnämnda duktiga MR doktorer att vissa sjukdomar inte finns ….som t.e.x kronisk borrelia .
  Men vad sjutton simmar runt i mitt …min mans och vår dotters blod ? Ser vi i syne tro ? Vi kanske lider av inbillnings sjuka alla tre ?

  Gillad av 2 personer

 2. Carita Eklund

  Det finns så mycket långvarigt lidande. Sjukvården bollar patienter till många dyra instanser. Slut resultatet är ändå att eftersom man inte kan bestämma en diagnos kan man endast behandla symptom. Tyvärr förlorar patienten hoppet i något skede och orkar inte kämpa mera. En diagnos baserad på anamnes och sedan behandling med antibiotika kunde hjälpa många. Det är så svårt att förstå varför det är så att sjukvården inte vill försöka. Lider otroligt av att se min man sjuk.Carita

  Gillad av 2 personer

  • Jag förstår dig mycket väl Carita! Tyvärr verkar det finnas rätt mycket prestige i detta, vilken ingen vinner på. Jag tror inte att de allra flesta svenska läkare har haft tid eller intresse att omvärldsbevaka och se vad all forskning redan kommit fram till. Sedan finns det de som är stolta och inte vågar erkänna att de har fel.

   Det som behövs nu är en allmän opinionsbildning, för att få allmänhet, politiker och inte minst journalister att förstå att det som nu pågår, med undermåliga provtagnings- och behandlingsmetoder. är direkt fel. Jag syftar då på den persisterande formen av borrelia, dvs då infektion finns kvar i kroppen efter lång tid.

   Gillad av 1 person

 3. barbroatudden

  Hoppas det kommer under min tid! Att vi skulle spara massor för samhället kanske biter. Att vi lever i ett ”fängelse” står nog inte så högt. Hoppas kan man ju fast jag tappat tron på svenska läkare-sjukvård.

  Gillad av 1 person

 4. Barbro

  Men vad är vad? Och orsakar vad?
  Enligt sjukvården är vi ganska många som har antikroppar efter genomgångna infektioner. Enligt andra tester ännu fler.
  Vi VET ju inte om det är de som ger MS, ALS och andra svåra sjukdoma även om en del av dessa sjuka har olika fästingsjukdomar. Många har väl antikroppar utan att va sjuka? Även om sjuka varit överrepresenterade i små borreliaundersökningar så VET vi inte vad som orsakade sjukdomen. Större studier krävs.
  Som vanligt kommer jag fram till att orsaken finns att finna i flera olyckliga omständigheter som till slut puttar oss över kanten, där fästingsjukdomar säkert kan va en. Men är det realistiskt att tro att lite eller rättare sagt mycket antibiotika skulle bota de flesta sjuka som har antikroppar o.dyl. mot fästingsjukdomar?
  Attan att det ska va så komplicerat.
  Bra Mats att du informerar oss och skapar debatt Hoppas verkligen det banar väg till bättre provtagning och behandling.
  Rätt behandling till rätt patient i rätt tid och i rätt dos….. Självklart! – Utopi?

  Gillad av 2 personer

 5. Leif Ringqvist

  En mycket intressant rapport. Den bringar ju inte klarhet i alla orsaksamband men den ger en fingervisning om verksamma behandlingsmetoder. Valet att inte behandla alls borde inte vara ett alternativ. Även om man väljer att bara läsa denna rapport, så talar den entydigt om att långvarig infektion är möjlig. Att sedan uttrycka att persisterande infektion är omöjlig, talar mer om bristande slutledningsförmåga än avsaknaden av medicinska evidens. Intressant är att den genomsnittliga tiden för återgång från RB till spiroket är 11 dagar i HS, en indikation för pulsbehandling. Vidare är det intressant att omvandlingen uppträder på helt olika sätt ställt mot kaninserum och humant serum. Kan det vara en del i bakteriens framgångskoncept? Värddjuret, gnagaren hålls friskt längre och hjälper då till med spridningen av RB patogen. Nåja, det sistnämnda är en vild spekulation men differensen väcker onekligen en del tankar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: