Histopatologi som stödjande diagnostik vid borreliainfektion

aca

Histologi (histopatalogi), dvs hudbiopsi, används idag som stödjande diagnostik vid vissa borreliainfektioner som är relaterade till hudproblem

Borrelia – lymfocytom

Symtom
Borrelia-lymfocytom är en blåröd inflammation, hos barn oftast lokaliserad till örsnibben och hos vuxna till mamillen (bröstvårta). Cirka 30 procent av patienterna har noterat ett föregående erytema migrans (hudrodnad efter fästingbett).

Diagnostik
Diagnosen är klinisk. Serologi är positiv i mer än 70 procent av fallen. Histologi vid oklara fall.

Behandling
Samma behandling i 2 veckor som för erytema migrans med allmänsymtom/multipla erytema migrans.

Uppföljning
Klinisk uppföljning bör ske 1–2 månader efter behandling.
Akrodermatit (borrelia ACA)

Symtom
Akrodermatit är en kronisk hudinflammation som drabbar perifera/akrala delar, framför allt fötter och underben. Inkubationstiden är lång, månader till år, och akrodermatit kan därför diagnostiseras året runt. Förloppet är långsamt och smygande med blåröd missfärgning och svullnad av huden.

Diagnostik
Den kliniska diagnosen bekräftas med serologi, som visar mycket höga IgG-titrar. I oklara fall bör histologisk undersökning ske.

Behandling
Doxycyklin 200 mg x 1 i 20 dygn. Fortsatt läkning ses under månader efter avslutad behandling.

Uppföljning
Klinisk uppföljning bör ske men utläkning kan dröja upp till 6–12 månader efter behandling.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: